10 tips for family photography: A girl holds her hands up in a spray of water, the droplets blurred.

PERHEVALOKUVAUS

10 vinkkiä perhekuvaukseen

Helen Bartlett
Helen Bartlett

Perhevalokuvaaja


Helen Bartlett on Isossa-Britanniassa paljon arvostusta saanut valokuvaaja, joka on tunnettu erityisesti perhekuvistaan. Hän ei käytä kuvissaan lainkaan salamaa vaan hyödyntää ainoastaan ympäristön valoa. Helen ottaa vain mustavalkokuvia, sillä hän haluaa luoda ajattomia perhevalokuvia.

Pyysimme Heleniä kertomaan vinkkejä pitkän uransa aikana oppimistaan asioista. Lue, miten saat läheisistäsi kauniita kuvia joulun aikaan ja sen jälkeenkin.

1. Älä tyydy puhelimen kameraan – pidä oikea kamera aina käsillä

"Ensimmäinen askel kohti hienoja valokuvia on pitää kamera aina mukana. Älypuhelimien kamerat ovat nykyään ihan kelvollisia, mutta niiden säätömahdollisuudet ovat melko rajalliset. Puhelimissa on sekin huono puoli, että niitä näpytellessä ajautuu helposti esimerkiksi lukemaan sähköposteja tai miettimään työasioita. Järjestelmäkameralla tai hyvällä kompaktikameralla keskityt kuvaamiseen aivan eri tavalla. Useimmissa kameroissa kuvat tallennetaan myös laadukkaampina kuin puhelimissa. Se on tärkeää kuvia tulostettaessa. Suosittelen pitämään kameraa esimerkiksi laukussa tai keittiön pöydällä, jotta se on aina lähettyvillä."

A smiling boy with a Lego play set.

2. Kuvaa perheen jouluperinteitä

"Perheen jouluperinteet kannattaa ikuistaa, sillä niitä on hauska katsella myöhemmin. Joululahjojen jakaminen ja avaaminen ovat loistavia kuvaustilanteita, joten ole valmiina tallentamaan perheenjäsenten ilahtuneet ilmeet – tai pettyneet ilmeet, jos lahja ei ollutkaan mieluinen. Sään salliessa kannattaa myös mennä ulos, sillä lapset ovat usein luonnollisimmillaan ulkoilmassa. Lähtekää vaikka yhdessä kävelylle ja ottakaa uudet lelut mukaan! Tällaiset tilanteet tarjoavat hyviä mahdollisuuksia saada luonnollisia kuvia koko perheestä."

3. Aloita aikaisin aamulla

"Itse aloitan kuvaamisen yleensä kahdeksalta aamulla. Lapsista saa yleensä parhaita kuvia heti aamusta, kun he ovat levänneitä ja syöneet hyvän aamupalan. Myöhemmin lapset alkavat väsyä, leluista tulee tappeluita ja yhteistyö on muisto vain. Ryhmäkuvat ja muut viralliset kuvaussessiot on siis hyvä hoitaa alta pois mahdollisimman aikaisin. Sen jälkeen loppupäivän voi rentoutua ja ottaa hauskoja tilannekuvia, eikä tarvitse maanitella lapsia hymyilemään kauniisti. Kuvat onnistuvat parhaiten, kun kuvaushetket suunnitellaan lasten aikataulun mukaan. Kun otat joka päivä paljon kuvia, voit koostaa valloittavan kuvakirjan perheesi yhteisistä hetkistä. Sitä on hauska katsella myöhemmin."

A family group posing in front of a tree.

4. Muista mennä itse mukaan kuviin

"Useimmissa perheissä sama henkilö on aina kameran takana – meillä se oli isäni. Muistakaa vaihdella kuvaajaa, jotta kaikki perheenjäsenet näkyvät valokuvissa. Se on lapsille tärkeää myöhemmin, kun he kasvavat aikuisiksi. Kun haluat ottaa yhteiskuvan koko perheestä, käytä itselaukaisua ja jalustaa tai aseta kamera vakaalle alustalle, kuten pöydälle tai puiston penkille. Voit myös antaa kameran vaihteeksi lapsille ja pyytää heitä ottamaan kuvia sinusta – lopputulos on varmasti hauska ja erilainen. Samalla saat lapsesi kiinnostumaan valokuvauksesta!"

5. Ikuista arkisetkin asiat

"Ennen vanhaan kamera kaivettiin esiin vain juhlapäivinä, mutta nykyään kuvia kannattaa ottaa myös arkipäiväisistä asioista. Ikuista perheesi käpertyneenä sohvalle pitkän päivän jälkeen. Ota kuvia lastesi iloisista ilmeistä, kun he herättävät sinut kukonlaulun aikaan valmiina uuteen päivään. Kun kuvaat lasten leikkejä kauempaa ja käytät pitkän polttovälin objektiivia tai kameran zoomia, saat kauniita ja luonnollisia kuvia."

Aiheeseen liittyvät artikkelit
A smiling child playing on a swing.

PERHEVALOKUVAUS

Perhevalokuvauksen salaisuudet

Helen Bartlett kertoo urastaan perhekuvaajana, paljastaa suosikkikameransa ja lempiobjektiivinsa sekä antaa neuvoja aloitteleville ammattikuvaajille.

A baby playing with an abacus and looking at the camera.

VAUVAKUVAUS

Parhaat vinkit vauvakuvaukseen

Tallenna tärkeät hetket ja ota upeita valokuvia vauvasi kasvaessa ja tutustuessa elämän ihmeisiin.

A child sits on a stepladder entertained by his parents.

PERHEVALOKUVAUS

Onnistu paremmin joulukuvissa

Vinkit auttavat sinua joulukorttikuvien ja jouluaaton tilannekuvien ottamisessa, mutta ne sopivat hyvin myös perheen muihin kuvaustilanteisiin.

Children ride bikes through trees.

6. Kerro tarinoita ympäristön avulla

"Ota välillä kuviin mukaan ympäristön elementtejä, jotka kertovat kuvaushetkestä. Onnistuneen muotokuvan saaminen tuntuu aina hyvältä, mutta laajempi kuvakulma voi olla aivan yhtä palkitseva. Kuvaa lapsesi hänen omassa huoneessaan lelujen ympäröimänä. Ota metsä- tai puistoleikeistä pystysuuntainen kuva, johon korkeat puut luovat mittasuhteita. Käytä ympäristöä luovasti: etsi muotoja, varjoja, heijastuksia ja kehystäviä elementtejä, jotka tekevät kuvasta ainutlaatuisen."

"Lapsista saa yleensä parhaita kuvia heti aamusta, kun he ovat levänneitä ja syöneet hyvän aamupalan."

A baby’s face seen through a hole in a card sign that reads ‘Peek-a-who?’

7. Käytä kiinnostavia kuvakulmia ja sommitteluja

"Joskus hetken voi kiteyttää täydellisesti, vaikka kohteen kasvot eivät näkyisi kuvassa. Erilaiset kuvakulmat tuottavat mielenkiintoisia kuvia. Kokeile ottaa lähikuvia vauvan pikkuruisista käsistä tai ikuista juuri kävelemään oppinut esikoinen kengät väärissä jaloissa. Kokeile erilaisia kamera-asetuksia. Tallenna nopealiikkeinen kohde tarkasti lyhyellä valotusajalla tai käytä pitkää valotusaikaa ja jalustaa niin, että kuva-alan poikki juoksevan lapsen liike näkyy sumeana. Käytä rohkeasti suurempaa ISO-herkkyyttä sisätiloissa kuvatessasi. Itse en koskaan käytä salamaa, vaan yritän aina pärjätä ympäristön valolla. Näin kuvista tulee luonnollisemman näköisiä. Kokeile myös ottaa mustavalkoisia kuvia – ne ovat ajattomia ja näyttävät tyylikkäiltä vielä vuosienkin päästä."

8. Laskeudu lasten tasolle

"Laskeudu lasten silmien korkeudelle, jotta näet maailman heidän näkökulmastaan. Voit esimerkiksi istua tai maata lattialla. Näin minimoit myös taustalla olevat häiriötekijät, jotka saattavat varastaa huomion todelliselta kohteelta. Jos kuvassa on paljon taustaa, kuten taivasta, puita tai seinää, huomio ei välttämättä kiinnity siihen, että koko lelulaatikon sisältö on levitetty ympäri lattiaa. Toki mukaan voi rajata myös lapsen, jonka mielestä kyseisen sotkun aiheuttaminen oli mahdottoman hauskaa!"

A baby’s face seen through a hole in a card sign that reads ‘Peek-a-who?’

9. Tulosta kuvia

"Muista tulostaa kuvia paperille. Käytä omaa valokuvatulostinta tai tilaa kuvia verkosta tai valokuvausliikkeestä. Kuvia voi myös painaa esimerkiksi mukeihin tai niistä voi tehdä julisteita. Näin voit nauttia niistä joka päivä. Paperikuvat on helppo pitää tallessa, eivätkä ne häviä tietokoneen tai muistikortin uumeniin."

10. Tee kuvaamisesta hauskaa

"Kun kuvaussessiot ovat lapsista hauskoja, he noudattavat paremmin toiveitasi ja saat parempia kuvia. Älä kuitenkaan odota lapsilta liikaa etenkään heidän ollessaan väsyneitä. Ota lapset mukaan koko kuvausprosessiin. Ota kuvia lasten lempileluista ja taideteoksista. Kuvaa pelejä, leikkejä, laulamista ja vaikka puuhun kiipeämistä. Hyödynnä joulua, syntymäpäiviä ja muita juhlatilaisuuksia, joissa lapset ovat erityisen innoissaan!"

A happy girl

"Muista, että kuvaaminen perheen parissa on hauskinta, mitä kameralla voi tehdä. Toivottavasti nämä vinkit kannustavat sinua ottamaan jouluna enemmän kuvia, joista on iloa vielä vuosienkin päästä."

Aiheeseen liittyvät artikkelitInspirointiosiostamme löydät parhaat kuvausvinkit, osto-oppaat ja haastattelut – eli kaiken mitä tarvitset löytääksesi juuri sinulle sopivan kameran tai tulostimen ja herättääksesi seuraavan ideasi henkiin.

Palaa vinkkeihin ja tekniikkoihin

Aiheeseen liittyvät tuotteet