A smiling child playing on a swing.

PERHEVALOKUVAUS

Kameran takana: Helen Bartlett – intohimosta valokuvaukseen

Helen Bartlett
Helen Bartlett

Perhevalokuvaaja


Helen Bartlett aloitti lasten kuvaamisen jo teini-ikäisenä Etelä-Lontoossa, jossa hänen äitinsä toimi lastenhoitajana. Ammattilaiseksi hän siirtyi vuonna 2003. Nykyään Helen on Ison-Britannian taitavimpia ja tunnustetuimpia perhekuvaajia. Hän käyttää ympäristön valoa mustavalkoisissa kuvissaan, joissa näkyy perhe-elämän tunteiden koko kirjo. Pyysimme häntä kertomaan, millaisia haasteita valokuvaaja kohtaa pyrkiessään tekemään intohimostaan täysipäiväisen ammatin.

Milloin kiinnostuit valokuvauksesta ensimmäistä kertaa?

Kun olin lapsi, isäni oli innokas valokuvaaja, ja meillä oli kotona pimiö. Veljilläni ja minulla oli kaikilla käsisäätöiset kamerat, joten otimme paljon kuvia mustavalkofilmille. Saimme itse kehittää kuvamme ja tehdä niistä vedokset. Siihen aikaan äitini toimi perhepäivähoitajana. Teini-ikäisenä aloin hankkia taskurahaa kuvaamalla äitini hoitolapsia ja myymällä kuvat lasten vanhemmille. Olin aina halunnut valokuvaajaksi, joten jatkoin kuvaamista, kun menin yliopistoon. Pidin ajatusta kuitenkin vain haaveena ja uskoin päätyväni jollekin muulle alalle.

Kuinka valokuvaamisesta tuli ammattisi?

Kokeilin muutamaa työtä, mutta halusin edelleen valokuvaajaksi. Vanhin veljeni lainasi minulle rahaa, jotta pystyin perustamaan lapsikuvausyrityksen, ja kaikki tuntui vain tapahtuvan juuri niin kuin pitikin. Digitaalikuvaamisesta oli tulossa aiempaa edullisempaa, joten hankin Canon EOS 10D -kameran ja ostin tietokoneen. Asuin vanhempieni luona siihen asti, että taloudellinen tilanteeni vakiintui.

A smiling young boy lets a young girl play with his hair.

Millaisia haasteita kohtasit?

Alkuhankaluudet ovat pysyneet samoina näihin päiviin asti. Suurin haaste on asiakkaiden hankkiminen. Vaikka kuvaaja ottaisi parempia kuvia kuin kukaan muu, hänen on vaikeaa löytää asiakkaita, jos kukaan ei ole kuullut hänestä. Vaatii myös aikaa ja vaivannäköä oppia työskentelemään lasten kanssa. Muistan, kuinka kuvasin sateisena päivänä neljää pikkupoikaa kellarihuoneistossa ja mietin, että tämä työ olisi kiinnostava ja hauska haaste. Mitä pidempään työskentelee lasten parissa, sitä enemmän keksii keinoja saada heistä parhaat puolet esiin ja pitää kaikki hyvällä tuulella.

"Mitä enemmän kuvaa, sitä enemmän kikkoja oppii ja sitä vahvemmaksi oma tyyli kehittyy."

Mitä vinkkejä antaisit ammattimaisiksi valokuvaajiksi haluaville?

Kannattaa muistaa, että valokuvaamisella ei useinkaan rikastu. Se vaatii paljon työtä, joten ennen päivätyön lopettamista kannattaa ottaa huomioon, että asiat eivät tapahdu hetkessä.

Sanoisin, että koskaan ei voi oppia liikaa. Internetistä löytyy valtavasti käytännön ohjeita ja apua eri tekniikoiden opetteluun. Harjoittelu on kuitenkin tärkeintä. Ei ole parempaa tapaa kehittyä kuin valokuvaaminen. Kannattaa kuvata ystäviä ja perheenjäseniä, ennen kuin ottaa vastaan toimeksiantoja. Mitä enemmän kuvaa, sitä enemmän kikkoja oppii ja sitä vahvemmaksi oma tyyli kehittyy.

Motion-blur shot of a young girl playing on a roundabout.

Millaista laitteistoa käytät tällä hetkellä?

Minulla on yleensä kaksi Canon EOS-1DX -kameraa, koska ne ovat kestäviä ja sopivat joka tilanteeseen. Lapset liikkuvat todella nopeasti, joten heidän kuvaamisessaan on haastetta. Kun leikki pääsee kunnolla vauhtiin, kuvaajakin saattaa saada päälleen vaikka mitä: hiekkaa, vettä, pehmoleluja...

Käytän usein kiinteäpolttovälistä objektiivia. Ulkokuvauksissa käytän yleensä Canon EF 35mm f/1.4L II USM- ja Canon EF 85mm f/1.2L USM -objektiiveja. Sisätiloihin valitsen usein Canon EF 35mm f/1.4L II USM- ja Canon EF 50mm f/1.2L USM -objektiivit. Kun kuvaan alle vuoden ikäisiä vauvoja, otan mukaan myös makro-objektiivin.

A young girl does a forward-roll on a sofa while a young boy looks on.

Jos asiakkaani kysyvät neuvoani lasten kuvaamiseen, kehotan heitä yleensä hankkimaan jonkin edullisen kiinteäpolttovälisen Canon-objektiivin. Sellainen on esimerkiksi EF 50mm f/1.8 STM. Ne ovat erinomaisia. Niiden avulla oppii valitsemaan sopivan aukon koon ja valotusajan. Ne päästävät kameraan enemmän valoa, joten ne soveltuvat erinomaisesti lasten kuvaamiseen sisätiloissa.

Katso Helenin vinkit upeiden perhekuvien ottamiseen.

Aiheeseen liittyvät artikkelit
A girl holds her hands up in a spray of water, the droplets blurred.

PERHEVALOKUVAUS

Parhaat vinkit perhekuvaukseen

Noudata ammattikuvaajan ohjeita ja kuvaa perhekuvia, joita et koskaan väsy katselemaan.

A baby playing with an abacus and looking at the camera.

VAUVAKUVAUS

12 kätevää vinkkiä vauvakuvaukseen

Tallenna tärkeät hetket ja ota upeita valokuvia vauvasi kasvaessa ja tutustuessa elämän ihmeisiin.

A child sits on a stepladder entertained by his parents.

PERHEVALOKUVAUS

Lena Petrovan 10 vinkkiä joulukuvaukseen

Tutustu tunnetun perhekuvaajan kymmeneen kätevään vinkkiin, joiden avulla saat hauskoja ja luonnollisia muotokuvia.

Aiheeseen liittyvät artikkelitInspirointiosiostamme löydät parhaat kuvausvinkit, osto-oppaat ja haastattelut – eli kaiken mitä tarvitset löytääksesi juuri sinulle sopivan kameran tai tulostimen ja herättääksesi seuraavan ideasi henkiin.

Palaa vinkkeihin ja tekniikkoihin

Aiheeseen liittyvät tuotteet