A girl playing in a park holds a yellow frisbee in front of her, framing her face. Taken on a Canon EOS M50 by Katja Gaskell.

PERHEVALOKUVAUS

Ota parempia muotokuvia: perhevalokuvauksen viisi hauskaa haastetta

Bloggaaja Katja Gaskellista mikään ei ole parempaa kuin matkustaminen oman perheen kanssa ja heidän erityishetkiensä kuvaaminen ympäri maailmaa. Katja, hänen miehensä ja heidän kolme lastaan palasivat jokin aika sitten Iso-Britanniaan asuttuaan 12 vuotta ulkomailla Australiassa, Intiassa ja Meksikossa. Tänä aikana hän dokumentoi heidän seikkailujaan matkablogiinsa Globetotting – käyttämällä 400–550 punnan hintaista älypuhelinta – ja jakoi valokuvia 16 400 seuraajalleen Instagramissa.

Hänen lapsensa ovat kasvaneet neljällä mantereella – Alfie (nyt 11) syntyi Sydneyssä, Tess (9) Delhissä ja Sam (4) Mexico Cityssä. "Uskon vahvasti perhematkailuun ja mielestäni matkailu on parasta koulutusta", hän sanoo. Valokuvaus on iso osa heidän elämäänsä. "Minusta on todella mukavaa ottaa valokuvia sekä työni puolesta että dokumentoidakseni perheeni elämää ja matkoja.

Olen kuvannut puhelimella siitä lähtien, kun perustin Globetotting-blogin", Katja sanoo. "Olen kuitenkin haaveillut paremmista valokuvista ja todennut, että puhelimen kamerassa on tiettyjä rajoituksia."

Hän kaipaa zoomausominaisuuksia, joita tavallisissa puhelimien kameroissa ei ole, sekä korkealaatuisempia tiedostoja, jotta hän voisi zoomata yksityiskohtiin ja tulostaa erikokoisia perhevalokuvia. "Teen joka vuosi valokuva-albumin, mutta toisinaan en voi käyttää puhelimellani ottamiani kuvia, koska laatu on mielestäni liian heikko."

Nyt kotona Lontoossa Katja kehittää uusia tapoja valokuvata perhettään. Hän tutustuu manuaalisiin ominaisuuksiin, kuten terävyysalue ja valotusaika, aloittelijalle helppokäyttöisen Canon EOS M50 -kameran ja Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM -objektiivin ja Canon EF-M 32mm f/1.4 STM -objektiivin avulla.

"Hyvä asia Canon EOS M50 -kamerassa on, että se on todellakin kannettava", hän sanoo. "Sen voi laittaa olalle ja lähteä minne vain. Ja vaikka se on pieni, eri tilanteissa voi käyttää eri objektiiveja. On siis todella helppoa ottaa valokuvia lapsista, kun olemme liikkeellä koko perhe."

Aiheeseen liittyvät artikkelit
A baby plays with an abacus.

VAUVAKUVAUS

12 vinkkiä vauvakuvaukseen

Tallenna tärkeät hetket ja ota upeita valokuvia vauvasi kasvaessa ja tutustuessa elämän ihmeisiin.

A mother picks her son up to hug, both of them wearing sunglasses. Photo by Christian Anderl.

PERHEVALOKUVAUS

Ota luonnollisia ja luovia perhevalokuvia

Muotokuvauksen ammattilainen Christian Anderl kertoo, kuinka voit taltioida Canon-kamerallasi hauskoja perhekuvia.

Jotta Katja kehittyisi luovemmaksi Canon EOS M50 -kameralla valokuvaamisessa, itävaltalainen muotokuvauksen ammattilainen ja Canon-lähettiläs Christian Anderl antoi hänelle muutamia valokuvaushaasteita, joissa käytettiin valokuvauksen luovemmalle ja vaikuttavammalle tasolle nostavia tekniikoita.

1. Käytä kapeaa terävyysaluetta

A portrait of a girl smiling, the background blurred. Taken on a Canon EOS M50 by Katja Gaskell.

Aukkoa laajentamalla Katja voi kokeilla ottaa kuvia kapealla terävyysalueella, jolloin kohde on terävä ja kaikki muu on epäterävää. "Ota muotokuva hyvin läheltä käyttämällä laajinta mahdollista aukkoa [pienin f-numero], leikittele sitten ja pienennä aukkoa asteittain", Christian esitti haasteen. "Tarkenna silmiin. Jos toinen silmä on lähempänä sinua, eli jos kohde ei katso sinuun suoraan, tarkenna sinua lähimpään silmään." Vaikka jotkut älypuhelimet pystyvät simuloimaan kapean terävyysalueen ihmisten kaltaisten kohteiden tapauksessa ja sovellusten avulla voi lisätä kuviin vastaavia tehosteita ottamisen jälkeen, se ei ole sama kuin todellinen terävyysalueen säätö. Christian sanoo: "Huomaat, että saat kamerasta paljon enemmän irti, jos käytät hetken aikaa."

Katja otti Canon EF-M 32mm f/1.4 STM -objektiivilla kuvia lapsistaan puistossa, puutarhassa ja heidän kotonaan. Aukon esivalinnan (Av) tilassa kuvaamalla hän kokeili aukon molempia ääripäitä testatakseen mitä asetuksen avulla voi saada aikaan. "Tässä objektiivissa on hienoa se, että siinä on f/1.4-aukko, joten sillä saa todella kapean terävyysalueen", hän sanoo. "Näen jo käyttäväni tätä matkoillani niin, että lapset ovat etualalla ja heidän takanaan on kulloinenkin paikka hieman häivytettynä. Tämä tekee myös Instagram-syötteistäni kiinnostavampia. Olen todella tyytyväinen tuloksiin. En ole saanut puhelimellani aikaan mitään tällaista suodatinta käyttämättä. Pidän todella siitä, että silmiin on tarkennettu ja tausta on pehmeämpi, sekä siitä, kuinka tämä saa ihmiset erottumaan."

2. Kuvaa lapsiasi leikkimässä vedellä

Three pictures show a young boy playing with a cup of water. Taken on a Canon EOS M50 by Katja Gaskell.

Christian ehdotti, että Katja voisi testata Canon EOS M50 -kameran nopeaa jatkuvaa kuvausta kuvaamalla lapsiaan leikkimässä vedessä. "Käytä lyhyttä valotusaikaa, etsi hyvä valo ja käytä kameran nopeaa jatkuvaa tilaa ottaaksesi niin monta kuvaa kuin voit", Christian neuvoi. Näin voit myöhemmin valita otokset, joissa veden liike ja asema on kiinnostavin ja visuaalisesti miellyttävin. "Katso voitko sijoittaa itsesi aurinkoon päin, jolloin se antaa vesipisaroille taustavalon. Myös tumma tausta voi korostaa vettä. Yritä tallentaa sateenkaaren värit heijastuksena vedessä."

Valotusajan esivalinnan (Tv) tilaa käyttämällä Katja huomasi, kuinka valotusajan manuaalinen asetus Canon EOS M50 -kamerassa voi pysäyttää liikkeen. Canon EF-M 32mm f/1.4 STM -objektiivia käyttämällä hän kuvasi nuorinta lastaan Samia, kun tämä kaatoi ja heitti vettä kupista. Katja otti kaiken irti kameran 10 kuvaa sekunnissa -ominaisuudesta ja f/1.4-aukosta, ja otti kuvan, joka pysäytti veden virtauksen.

"Leikittelin käyttämällä lyhyttä valotusaikaa", Katja sanoo. "Oli hauskaa yrittää tallentaa veden liike. On ollut todella yksinkertaista tarkentaa eri asioihin. Sen sijaan, että tarkentaisin manuaalisesti tietyille alueille, huomaan mikä vaikutus pelkällä valotusajan muuttamisella on."

3. Kuvaa naurua

A brother and sister play in a huge tree, laughing. Taken on a Canon EOS M50 by Katja Gaskell.

"Kamerassa on nopean jatkuvan kuvauksen tila, joten sinun pitäisi pystyä tallentamaan hetkiä, kun lapsesi nauravat ja liikkuvat", sanoo Christian. "Kokeile, kuinka monta terävää kuvaa saat nauravista kasvoista! Lapsia kuvattaessa aikaa ei ole paljon, joten tee yksi sommittelu ja anna palaa viisi minuuttia, kunnes hauskanpito päättyy."

Katja ja hänen lapsensa lähtivät paikalliseen puistoon iltapäiväksi, jotta hän voisi kuvata heitä pitämässä hauskaa. "Minulle paras tapa pitää lapset mukana on, etten pidättele heitä liian pitkään ja että annan heille herkkuja jälkeenpäin", hän sanoo. "Sain heistä kuvia keinumassa, juoksemassa ja kiipeämässä puihin. Kuvissa on paljon hymyä ja naurua, ja joihinkin näistä käytin myös kapeaa terävyysaluetta."

4. Kuvaa hauska liike

A young boy swings on a swing, laughing. Taken on a Canon EOS M50 by Katja Gaskell.

Lapset istuvat harvoin paikallaan. Eloisia perhekuvia syntyy, jos heidän dynaamisuutensa saadaan tallennettua. "On vain tiedostettava ympärillä oleva liike – onko se nopeaa vai hidasta", Christian sanoo.

Kuvatakseen lapsiaan hyppimässä, tanssimassa ja leikkimässä keinuilla Katja vaihtoi Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM -objektiiviin. "Käytin zoom-objektiivia ja lyhyttä valotusaikaa varmistaakseni, että saan kaikki hetket kuvattua. Linssi on erittäin monipuolinen ja antaa kaikki mahdollisuudet tallentaa liikkuvia lapsia."

Tämän kuvan Katja otti nopeudella 1/640 s, f/3.5-aukolla ja ISO-herkkyydellä 100. "Se oli hienoa, koska todellakin tallensin sellaisia hetkiä, joita en ole kuvannut aiemmin, kuten Sam keinussa. Se tekee kuvistani kiinnostavampia, sillä ne ovat monipuolisempia."

5. Luo intervalli

"Hyvä tapa lisätä monipuolisuutta on kokeilla kuvata lyhyitä intervallivideoita perheestä. Paras keino on löytää kiinnostava yhteinen puuha hitaiden kohteiden sijaan, jotta voidaan luoda dynaamisia, hauskoja videoita", sanoo Christian. "Jokainen, joka kokeilee intervallikuvausta ensimmäistä kertaa, tekee sen virheen, että kuvaa pilviä ja ottaa kuvia 10 sekunnin välein. Pilvet liikkuvat todella hitaasti, joten tuloksena olevasta intervallista tulee erittäin hidas. On tunnistettava ympärillä oleva liike ja nähtävä mikä toimii, jos lapset liikkuvat ympärillä."

Katja huomasi, että intervallin kuvaaminen Canon EOS M50 -kameralla oli yksinkertaista ja hauskaa. "Se on todellakin niin yksinkertaista, että kytketään intervalliasetus päälle, saadaan lapset tekemään yhteistyötä ja painetaan tallennusta", hän sanoo. "Se on hauska toiminto, jota aluksi en uskonut käyttäväni paljoa, mutta nyt kun olen tutustunut siihen, uskon varmasti käyttäväni sitä enemmän Globetotting-blogissani."

A boy looks into a yellow bowl on the table in front of him. Taken on a Canon EOS M50 by Katja Gaskell.

Kaikkiaan Canon EOS M50 on lisännyt Katjan kunnianhimoa valokuvauksen suhteen. Sommitelman huomioiminen on myös saanut hänet ajattelemaan perheensä kuvaamista aivan uudella tavalla. "Aiempi lähestymistapani oli tähtää ja kuvaa", hän sanoo. "Sanoin vain "pysähdy" ja otin paljon kuvia, joista ehkä yksi oli hyvä. On hauskaa ajatella luovemmin millaisen valokuvan voi luoda sen sijaan, että ottaa vain kuvia vauhdissa.

"On ollut yllättävän helppoa vaihtaa puhelimen käytöstä EOS M50 -kameraan. Sitä on todella helppo käyttää, säädöt mahdollistavat erilaiset asetukset ja se antaa tilaa kasvulle, joten voin kehittää valokuvaustaitojani. On monia mahdollisuuksia kuvata asioita eri tavalla."

Kirjoittaja Lucy Fulford

Aiheeseen liittyvät tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Inspirointiosiostamme löydät parhaat kuvausvinkit, osto-oppaat ja haastattelut – eli kaiken mitä tarvitset löytääksesi juuri sinulle sopivan kameran tai tulostimen ja herättääksesi seuraavan ideasi henkiin.

Palaa vinkkeihin ja tekniikkoihin