A bride and groom sat in a church, the bride is wiping her eyes.

HÄÄVALOKUVAUS

Häävalokuvauksen etiketti: mitä vieraiden kannattaa tehdä – ja mitä ei

Kirkon käytävälle kaatuminen, morsiamen saapumisen estäminen, kameran laukaiseminen tunteikkaalla hetkellä ja tunnelman pilaaminen... Häävieraiden kamerat saattavat häiritä, mutta niin ei tarvitse olla.

Näillä ohjeilla vieraat voivat ottaa yhtä vaikuttavia kuvia kuin ammattilaisetkin. AmmattilaishääkuvaajaMarkus Morawetz aloitti kuvaamisen ystäviensä häissä. "Aioin jättää kamerani autoon, mutta hääpari pyysi minua kuvaamaan", hän kertoo. "Kuvatessa oli tärkeää pysyä poissa ammattikuvaajan tieltä. Vieraana on kuitenkin se etu, ettei hermoile niin paljoa ja voi kokeilla eri tyylejä ja tekniikoita."

Markuksen vinkeillä voit varmistaa, että onnistut hääpäivänä – mukana häävieraiden ottamia valokuvia.

Älä ole ammattilaisen tiellä. Käytä kiinnostavia kuvakulmia.

"Kokeile kuvata mahdollisimman paljon yksityiskohtia ilman, että olet ammattikuvaajan tiellä", Markus neuvoo. Hän kehottaa kokeilemaan erilaisia kuvakulmia. Kuva: häävieras Matthew Bowen. © Matthew Bowen

Englannissa toimiva Stellan Jara, humanistinen messupappi (järjestää ei-uskonnollisia hääseremonioita) kertoo, että monissa hänen toimittamistaan seremonioista kerrotaan yleensä alussa, ettei kuvia saa ottaa seremonian aikana. "Pari haluaa, että ystävät ja sukulaiset nauttivat hetkestä ja antavat ammattilaisten ottaa kuvia", hän selittää.

Markuksen mukaan sekään ei estä joitakin pilaamasta hetkeä. "On hämmentävää, kuinka monet vieraat nousevat seremonian aikana ottamaan kuvia käytävältä. Toisinaan en ole pystynyt kuvaamaan morsiamen saapumista, sormusten vaihtoa tai parin suudelmaa", hän muistelee.

Markus neuvoo kuvaamaan epätavallisista kuvakulmista. Canon EOS M50 -kameran suuri 7,5 cm:n kääntyvä kosketusnäyttö, jossa on kosketa ja vedä -tarkennus tekee kuvaamisen helpoksi mistä tahansa kulmasta ja väkijoukon yli tai ympärillä. "Ympäristön avulla voit rajata kuvia ja luoda hyvän taustan", Markus neuvoo. "Jos et siltikään näe hääparia tarpeeksi hyvin, keskity vieraiden tunteisiin."

Älä varasta huomiota. Ikuista tunteet.

Loistava tapa vangita tunteita täynnä olevia spontaaneja kuvia on ottaa kuvia puheiden tai vastaanoton aikana, tai kun hääparin huomio viedään toisaalle. © Markus Morawetz

"Liian monta kameraa voi häiritä vieraita, sillä silloin kohde ei tiedä, mihin katsoa", Markus sanoo. Jätä muodolliset ryhmäkuvat ammattilaiselle ja keskity ottamaan vieraista rentoja ja luonnollisia ryhmäkuvia. "Parit pitävät kuvista, joissa näkyy aitoa tunteita, naurua, kyyneliä ja iloa. Osallistu juhlaan ja uppoudu tunteisiin, niin onnistut parhaiten niiden ikuistamisessa", hän lisää.

Myös Stellan yhtyy tähän: "Ihmiset ovat onnellisimmillaan ruoan ja juoman äärellä, joten kannattaa suunnata pöytien ääreen ottamaan rentoja ryhmäkuvia, joissa vieraat pitävät hauskaa."

"Canon EOS M50 -kamerassa on loistava automaattitarkennus sekä kasvojentunnistus", Markus sanoo. Sen voi myös nopeasti yhdistää älylaitteisiin ja sosiaaliseen mediaan, joten voit katsella, jakaa ja julkaista kuviasi heti.

Älä seuraa valokuvaajaa. Ota spontaaneja kuvia tärkeistä hetkistä.

"Avain unohtumattomiin kuviin on aidoissa tunteissa – näkyypä kuvassa sitten kyyneleet tai hersyvä nauru", Markus sanoo. Hän neuvoo vaihtamaan muodolliset ryhmäkuvat rentoihin ja spontaaneihin kuviin vastavihityistä ja heidän vieraistaan. Kuva: häävieras Jonathan Tait. © Jonathan Tait

"Jos tunnet parin tarpeeksi hyvin, voit ottaa kuvia vähemmän imartelevista – mutta ikimuistoisista – hetkistä ja ilmeistä, joita ammattilainen ei välttämättä kuvaisi", Stellan sanoo. Vieraat tunnistavat hieman ammattilaista paremmin maneerit ja ominaisuudet, mikä auttaa saamaan unohtumattomia spontaaneja kuvia ja tunnelmallisia muotokuvia. Sarjakuvaustoiminto, kuten Canon EOS M50 -kameran 10 kuvaa/s, on täydellinen ohikiitäviin mahdollisuuksiin: voit ikuistaa sarjan kuvia ja valita parhaan myöhemmin.

"Ota huomioon tausta ja etsi paras valon kulma. Valon ja varjon avulla saat kuvastasi vieläkin upeamman", Markus kertoo. "Jos pysyt melko lähellä paria, saat varmasti ikuistettua paljon loistavia hetkiä."

Muista kuitenkin...

Älä häiritse hääparia. Käytä zoom- tai teleobjektiivia.

Aiheeseen liittyvät artikkelit
A phone with the Creative Park app visible on the screen.

HÄÄVALOKUVAUS

Tee päivästäsi sellainen kuin haluat Canon-tulostimen avulla

Ilmaise persoonalliset, luovat hääideasi tulosteilla

A before and after shot of a couple on their wedding day next to a lake, dark and unedited on the left, showing the lighter version on the right, edited in DPP.

MUOKKAUKSEN PERUSTEET

Erityisten valokuvien muokkaaminen

Paranna erityisissä tilaisuuksissa ottamiasi valokuvia näillä helpoilla valokuvien muokkausvinkeillä.

Black and white prints of children and families arranged in a grid style on the floor.

LUOVAA TULOSTUSTA

Parhaat vinkit valokuvien esille asettamiseen

Katso, miten voit muuttaa kotisi tyylin kauniilla galleriatyyppisillä perhevalokuvilla.

"Yritä aina luoda rento tunnelma, kun otat kuvia häissä", Markus sanoo. "Saadaksesi ihania, spontaaneja kuvia, parilla pitäisi olla mukavaa edessäsi." Kuva: häävieras Jonathan Tait. © Jonathan Tait

"Kaikki tuntevat sedän, joka ottaa kuvia tuntikaupalla", Markus nauraa. "Hän voi olla harmiton, mutta hänestä voi myös nopeasti tulla este. Teleobjektiivin ansiosta pääset lähelle toimintaa etäämmältä, ilman että häiritset hääparia. Sen avulla pystyt myös keskittymään erityisiin yksityiskohtiin ja luomaan tasaisen pehmennyksen (kuvan syväterävyysalueen ulkopuolella oleva alueen sumennuksen), joka korostaa kauniisti kohdettasi."

Voit lisätä dramatiikkaa tai lainata asiayhteyttä vaihtamalla laajakulmaobjektiiviin. Näin voit ikuistaa parin maisemassa. Canon EOS M50 -kamera on yhteensopiva pienikokoisen EF-M-objektiivivalikoiman sekä Canonin EF ja EF-S -objektiivien kanssa Canonin EF-EOS M -sovittimen avulla. Sen suuren 24,1 APS-C-kokoisen CMOS-kennon avulla voit rajata kuvat myöhemmin ja poistaa ei-toivotut elementit säilyttäen korkean kuvanlaadun. "Jos olet vasta aloittelemassa kuvausta, suosittelen 50 mm:n objektiivia", Markus sanoo. "Se on edullinen ja sillä saa erinomaisia tuloksia hienoilla bokeh-tehosteilla. Esimerkiksi Canon EOS M50 -kameralla saat luotua myös hienovaraisen tele-efektin."

Älä kopioi ammattilaisen asetelmia. Päästä luovuutesi valloilleen, kun ammattikuvaaja poistuu paikalta.

"Yritä ikuistaa illan tunnelma, ammattivalokuvaajan lähdettyä", Markus kehottaa. Hän neuvoo valokuvaavia vieraita hyödyntämään läheisiä suhteitaan hääpariin ja vieraisiin saadakseen rohkeampia ja rennompia ryhmäkuvia. Kuva: häävieras Faye Leppard. © Faye Leppard

"Mielestäni päivän päätteeksi otettavat juhlakuvat ovat hääkuvauksen vaikein osuus, sillä on pimeää, hankala DJ-valaistus ja nopeaa liikettä", Markus sanoo. Vaikka ulkoisen salaman käyttö onkin mahdollista, se ei aina ole paras vaihtoehto tunnelmallisiin ja romanttisiin häihin. "Neuvoni on käyttää mahdollisimman paljon ympäristön valoa", hän sanoo.

Käyttäjät tarvitsevat kameran, jossa on suuri ISO-herkkyys ja joka säilyttää samalla korkean kuvanlaadun. Canon 90D -kamerassa on ISO-herkkyys 100–25600, ja se on laajennettavissa ISO-herkkyyteen 51200. Käyttämällä suurempaa ISO-herkkyyttä ja valovoimaista objektiivia, kuten Canon EF 50 mm f/1.8 STM -objektiivi, valokuvaajat voivat kuvata käsivaralta ja käyttää pidempiä valotusaikoja. Näin he saavat luotua monipuolisesti vangitsevia ja kauniita tehosteita.

Teksti: Natalie Denton

Aiheeseen liittyvät tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Inspirointiosiostamme löydät parhaat kuvausvinkit, osto-oppaat ja haastattelut – eli kaiken mitä tarvitset löytääksesi juuri sinulle sopivan kameran tai tulostimen ja herättääksesi seuraavan ideasi henkiin.

Palaa vinkkeihin ja tekniikkoihin