LUOVAA TULOSTUSTA

Parhaat vinkit perhekuvien esille asettamiseen

Perhekuvaaja ja Canon Ambassador Helen Bartlett kertoo, miten voit asetella kauniit perhekuvat näkyville kotona.
Lapsia ja perheitä esittäviä mustavalkokuvia aseteltuina ruudukon muotoon lattialle.

Kun tulostat ja asetat näkyviin muistoja perheestä, ystävistä ja lemmikeistä, voit luoda jatkuvasti muuttuvaa taidetta elämäntarinastasi, lisätä kotiisi persoonallista ilmettä ja ympäröidä itsesi hyvillä muistoilla. Lontoossa asuva perhekuvaaja ja Canon Ambassador Helen Bartlett voi ilmaista itseään kameran takaa perhekuvauksissa, mutta kuvien tulostaminen ja esille asettaminen voi olla yhtä luova prosessi.

"Yksi erittäin hyvä puoli tulosteissa on se, että tuloste on fyysinen esine, joka ei katoa, vaikka unohtaisit varmuuskopioida puhelimesi tai tiedosto vioittuisi", Helen sanoo. "Sinä ja lapset voivat koskettaa sitä ja säilyttää sen Mielestäni valokuvien tulostaminen on ehdottoman tärkeää kuvien säilymiselle muistoissa."

Tässä Helen antaa vinkkejä suosikkikuviesi tulostamiseen, kehystämiseen ja sijoittamiseen eri puolille kotia.

1. Tulosta kuvat, jotka saavat sinut hymyilemään

Seinällä oleva kanvaasitaulu saippuakuplilla leikkivästä tytöstä isossa kylpyhuoneessa, jossa on valkoiset seinät ja ruudullinen lattia.

Kun kuvaat perhettäsi, yritä ottaa hauskoja tai luonnollisia kuvia sen sijaan, että miettisit, mikä toimisi hyvin tulosteena. Voit valita parhaat otokset jälkeenpäin. Kuva on otettu Canon EOS R -kameralla ja Canon RF 28-50mm F1.2L USM -objektiivilla (50 mm, 1/400 s, f/4.5 ja ISO 500). © Helen Bartlett

Helenin mukaan kuvia voi tulostaa ja asettaa näkyville monella eri tavalla, ja hyvä asia on se, että sinun ei tarvitse miettiä näitä tapoja kuvaamisen aikana.

"Älä yritä kuvata tulostettavia kuvia, koska silloin alat rajoittaa valintojasi", hän sanoo. "Tulosta kuvat, jotka saavat sinut hymyilemään. Sillä ei ole merkitystä, ovatko ne teknisesti täydellisiä. On tärkeämpää, että iloa tuovat hetket ovat seinälläsi."

Jos aiot tulostaa kuvat suuressa koossa, on kuitenkin tärkeää käyttää sopivaa kameraa. Valokuvatulostimen paperille tulostamat mustepisteet eivät täysin vastaa kuvan pikseleitä, mutta on hyvä nyrkkisääntö valita vähintään 300 pikseliä tuumalle, jotta saadaan valokuvalaatuinen 300 dpi:n tuloste. A3-tulostetta varten tarvitset siis kuvan, jonka koko on vähintään 4 962 x 3 507 pikseliä tai 17 megapikseliä. Yleensä suurempi megapikselimäärä tuottaa tarkempia tulosteita.

"Jos tiedät, että haluat tulostaa ison kuvan, käytä parasta saatavilla olevaa kameraa, koska sillä saat parhaan suurennuksen ja laadukkaimman kuvan", Helen sanoo. Varmista, että laadun asetus on korkein mahdollinen. "Kokeile kuvata myös hyvässä valaistuksessa, sillä heikko valaistus näkyy tulosteessa enemmän."

2. Mieti paikkaa

Mustavalkoinen muotokuva lapsesta. Tyttö katsoo tiukasti kameraan ja hymyilee.

On tärkeää miettiä kuvan sommittelua ja mittakaavaa, kun valitset sille paikkaa huoneessa. "Jos sinulla on läheltä kuvattu muotokuva vauvan päästä ja kuvan leveys on esimerkiksi 152 cm, kun kuvaa katsoo metrin päästä, se voi olla hiukan liikaa. Jos kuitenkin katsot sitä pitkän käytävän päästä, se voi näyttää todella uskomattomalta", Helen sanoo. © Helen Bartlett

Mustavalkoinen kuva, jossa on kolme kehystettyä kuvaa seinällä sohvan yläpuolella ja valkoinen orkidea pöydällä etualalla.

Kuvien kehysten pitäisi sopia huoneen tunnelmaan ja sisustukseen. Yksinkertaiset valkoiset kehykset sopivat hyvin mustavalkoisiin kuviin. © Helen Bartlett

Oli kuvien paikka mikä tahansa, valitse toisiinsa sopivat värit, jotka sopivat sisustukseesi, ja huomioi kuvien ympärillä oleva tila. "Tarvitset kehyksen, joka sopii kotiisi", Helen sanoo. "Pidän yksivärisistä mustista tai valkoisista kehyksistä, jollaisia näkee valokuvagallerioissa. Ne ovat selkeitä ja ajattomia. Tammikehys toimii hyvin huoneessa, jossa on lämpimiä sävyjä, mutta musta tai valkoinen kehys sopii paremmin isoon, vaaleaan ja moderniin tilaan."

Helenin muotokuvat ovat pääasiassa mustavalkokuvia, jotka tuovat ajatonta ilmettä asiakkaiden koteihin. Tämä on hyvä valinta, jos haluat yhdistää eri sukupolvien perhekuvia. "Mielestäni perhekuvat toimivat erityisen hyvin mustavalkoisina, koska kuvat ovat pitkäikäisiä ja eri sukupolvien kuvia voi yhdistellä seinällä. Nyt otetut mustavalkokuvat sopivat hyvin mustavalkoisiin kuviin ajalta, jolloin vanhempasi ja isovanhempasi olivat nuoria."

Kannattaa myös miettiä, millaisessa paikassa kuvat ovat esillä ja mitä niille voi tapahtua ajan mittaan, jotta voit valita sopivan materiaalin. Canonin valokuvapaperivalikoimassa on tuotteita, joissa on erilaisia ominaisuuksia ja pintoja. Canon Everyday Use Glossy GP-501, joka on edullinen yleispaperi studiolaatuisia valokuvatulosteita varten, sopii useimpiin paikkoihin kodissa. Jos haluat ripustaa kuvat kosteisiin tiloihin, kuten kylpyhuoneeseen, voit joutua käymään tulostusliikkeessä ja pyytämään, että kuvat tulostetaan akryylipaperille.

3. Ilmaise itseäsi kuvilla

Mustavalkoinen kuva varjossa olevasta tytöstä, joka ojentaa kahta lehteä kohti taivasta, jolla näkyy pehmeitä pilviä.

Olipa kyseessä yksi iso kuva tai kuvion muotoon aseteltu joukko pieniä kuvia, voit ilmaista itseäsi valokuvilla. "Joskus graafinen ja yksinkertainen kuva voi näyttää upealta isossa kehyksessä", Helen sanoo. © Helen Bartlett

Suuret kuvat voivat näyttää upeilta kotona, mutta kannattaa miettiä mittakaavaa ennen kuin teet päätöksen. "On valittava oikea kuva, koska kaikkia kuvia ei voi suurentaa riittävästi", Helen sanoo. "Kannattaa ottaa pari sivua sanomalehdestä ja kiinnittää ne seinälle, koska muuten on todella vaikea arvioida, miltä suurikokoinen kuva näyttää. On valittava oikea koko tilaan nähden ja tehtävä se mittaamalla koko ja laittamalla jotakin seinälle."

Helenin mukaan kuvissa, jotka ovat riittävän näyttäviä suurikokoisiksi tulosteiksi, näkyy myös kuvauskohteen ympäristöä. "Niistä saadaan näyttäviä kuvia. Usein kuvat, joita itse myyn suurimpina tulosteina, ovat sellaisia, joissa kohteen ympärillä on arkkitehtuuria, ympäristöä tai metsää. Silloin ne tuntuvat taideteoksilta."

Jos käytössäsi on tulostin, kuten Canon imagePROGRAF PRO-300, voit tulostaa ammattitasoisia kuvia kotona. Helen käyttää Canon imagePROGRAF PRO-1000 -tulostinta omassa yrityksessään. Tällä Wi-Fi-yhteensopivalla mallilla voi tulostaa reunattomia kuvia ja se sopii hyvin mustavalkokuvien tulostamiseen mattamustan musteen ansiosta. Syvä väri sopii täydellisesti taidekuviin. Kun käytät Canon-tulostimesi kanssa Canon Pro Premium Matte PM-101 -paperia, saat upeita mustavalkotulosteita, joissa on lämpimät valkoisen ja harmaan sävyt A4–A2-koon kuvissa.

4. Käytä galleria- ja ruudukkoasettelua luovasti

Lapsia ja perheitä esittäviä mustavalkokuvia aseteltuina ruudukoksi kolmeen kehykseen tiiliseinällä.

Kun tehdään galleriaseinä, voi olla hyödyllistä kokeilla suunnitelmaa esimerkiksi Adobe ® Photoshop ® -ohjelmistolla. Näin voit tarkistaa, että kuvat sopivat yhteen, ovat tasapainossa ja että niiden sävyt näyttävät hienoilta vierekkäin. © Helen Bartlett

Kun haluat asettaa esille useita valokuvatulosteita, galleriaseinät ja ruudukot voivat tuoda persoonallista ilmettä auloihin, käytäville ja portaikkoihin. Jos tulostat pienempiä kokoja, saat laadukkaita tulosteita kotona Canon PIXMA -tulostimella. Canon PIXMA G550 -tulostimella voit tulostaa Wi-Fi-yhteydellä varustetuista laitteista ja saat upeita ja eloisia enintään A4-koon tulosteita edullisesti.

Helen huomauttaa, että galleriaseinän etuna on se, että voit halutessasi lisätä tai vaihtaa kuvia. "On hyvin helppo lisätä, poistaa ja vaihtaa kuvia, jotta galleria kasvaa ja kehittyy ajan mittaan, aivan kuten perheetkin. Minulla on asiakas, jolla on todella hieno galleriaseinä keittiössään. Siinä oli aluksi kolme kuvaa, sitten kuusi, sitten yhdeksän ja sitten 12, ja nyt niitä taitaa olla 16. Ruudukkoasettelun ansiosta galleriaa voi laajentaa helposti joka vuosi", hän sanoo.

"Ota huomioon kuvien lisääminen tulevaisuudessa. Jos sinulla on pieni vauva ja täytät koko seinätilan siihen mennessä, kun lapsi on puolivuotias, sinulla ei ole tilaa lapsen ja perheen kasvaessa. Jätä itsellesi joustovaraa."

5. Tee kokeiluja ilman kehyksiä ja kehysten kanssa

Akryylitaulu kahdesta isoja keppejä pitelevästä lapsesta seinällä takan yläpuolella.

Kuvien esittely ei vaadi kehyksiä. Jos haluat tyylikkään ja modernin ilmeen, kokeile kehyksettömiä kanvaasikuvia. Toinen vaihtoehto on kelluva kehys, jossa valokuvan reunan ympärillä on rako, jotta kuva näyttää riippuvan ilmassa. Tämä saa sen näyttämään taidekuvalta ja sopii erinomaisesti sekä seinäripustukseen että seisoviin kehyksiin. © Helen Bartlett

Valokuvien ei aina tarvitse olla kehyksissä. Ammattilaisten ottamat muotokuvat voi suojata kehyksillä, mutta kun tulostat itse ottamiasi ainutlaatuisia perhekuvia, haluat ehkä vain saada ne näkyville, jotta voit ympäröidä itsesi perheen tärkeillä hetkillä. "Pidän kehystämättömistä kuvista. Laitan niitä kirjahyllyyn ja kiinnitän niitä jääkaapin oveen", Helen sanoo. "Olen nähnyt asiakkaiden upeita ratkaisuja, joissa on vaijereita ja nipistimiä. Pidän ajatuksesta, että kuva elää omaa elämäänsä, ja kun se on otettu, sitä voi käyttää eri tavoin.

"Tulostetut valokuvat sopivat hyvin teini-ikäisten makuuhuoneisiin, sillä ne voi kiinnittää seinään kollaaseiksi tai ripustaa vaijereihin", hän lisää. "Kehystämättömistä kuvista voi tehdä jatkuvasti muuttuvan gallerian, koska niitä voi käsitellä huolettomammin."

Voit myös käyttää Canon SELPHY Square QX10 -mobiilitulostinta ja ripustaa kuvat näkyville nipistimillä. Suosikkihetkien tulostaminen ja ripustaminen näkyville kotiin on hyvä keino parantaa mielialaa ja säilyttää perheen muistot.


Teksti: Lorna Dockerill


Adobe ja Photoshop ovat Adoben tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä Yhdysvalloissa ja/tai muissa maissa.

Vastaavat tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 • TULOSTAMINEN

  Valokuvien muokkaaminen tulostusta varten

  Laita valokuvatulosteet näyttämään paremmilta Canonin vaiheittaisen tulostamisen editointioppaan ja parhaiden tulostusasetusten avulla.

 • TULOSTUS

  Parhaat Canon-tulostimet valokuvia varten

  Halusitpa esitellä valokuvia kehyksessä, leikekirjassa tai tarrassa, etsi paras tulostin käyttötarpeisiisi.

 • PERUSTEET

  Tulostettavaksi kuvaaminen

  Seitsemän parasta vinkkiä muistojen ikuistamiseen tulostettavassa muodossa.

 • MUOKKAUKSEN PERUSTEET

  Erityisten valokuvien muokkaaminen

  Paranna erityisissä tilaisuuksissa ottamiasi valokuvia näillä helpoilla valokuvien muokkausvinkeillä.