KATUKUVAUS

Muotokuvausta kaduilla

Valokuvaaja Kym Moseley kertoo valmistautumisen, ammattimaisuuden ja tulostamisen tärkeydestä vieraita ihmisiä kuvattaessa.
Ylhäältä kuvatut älypuhelin, jossa näkyy SELPHY Photo Layout -sovellus, valkoinen Canon SELPHY Square QX10 -tulostin, nippu tulostuspaperia ja useita tulostettuja muotokuvia puisella pöydällä.

Kaduilla tavattujen ihmisten kuvaaminen voi tuntua pelottavalta, mutta niin ei tarvitse olla, sanoo suosittu tiktokkaaja ja valo- ja videokuvaaja Kym Moseley, jolla on yli 180 000 seuraajaa sosiaalisessa mediassa.

Kym on myös tottunut katumuotokuvaaja. Itse asiassa se, että hän lähestyy vieraita ihmisiä ja pyytää saada kuvata heitä, on vauhdittanut hänen suosiotaan verkossa. Hän on huomannut, että vaikka jotkut ujostelevat kuvattavana olemista, toisia pyyntö imartelee, ja he poseeraavat mielellään, varsinkin, jos hän sitten tarjoaa ottamaansa kuvaa heille palkaksi vaivastaan.

Tässä Kym, joka käyttää Canon EOS R6 -kameraa, kertoo, miten hän sai kerättyä itseluottamusta lähestyä ihmisiä, millaisia etuja arvaamattomuudella on ja miten arvokasta rehellinen palaute on. Hän myös näyttää, miten Canon SELPHY Square QX10 -tulostimella sen sijaan, että näyttää kohteelle kuvan kameran LCD-näytössä, voi antaa heille tulostetun kuvan muistoksi kokemuksesta.

Varusteet ja asetukset

Canon EOS R6 rasian kannella, jossa on väriroiskeita.

Ottaessaan katumuotokuviaan TikTok-tähti Kym Moseley käyttää Canon EOS R6 -kameraa sekä zoom- että kiinteäpolttovälisiä objektiiveja, kuten Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM- ja Canon RF 16mm F2.8 STM -objektiiveja. "Valokuvan missaaminen siksi, ettei ole oikeita välineitä, on tuskallista", hän sanoo.

Monet aloittelevat valokuvaajat haluavat kevyen varustuksen. Siihen Kym suosittelee suosikkiobjektiivejaan, kuten Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM- ja Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM -objektiiveja.

Kym kuvaa Canon EOS R6 -kameralla, jonka hän valitsi sen 4K-ominaisuuksien, lyhyen valotusajan ja erinomaisen automaattitarkennuksen takia. Ne ovat keskeisiä tekijöitä muotokuvauksessa. Muotokuvia ottaessaan Kym usein sumentaa taustan, jotta huomio kiinnittyy kuvauskohteeseen.

"Pyrin kaikkia objektiiveja käyttäessäni mahdollisimman kapeaan terävyysalueeseen ja määrittämään muut asetukset sen mukaan", hän kertoo. "Aukko on aina f/2.8 tai f/1.8 objektiivin mukaan. Seuraavaksi valitsen ISO-arvon, jonka yritän pitää arvossa 100, ja sitten valotusajan sen mukaan. Kirkkaassa päivänvalossa valotusaika on luultavasti 1/2000 s, ISO-arvo 100 ja aukko f/2.8. Sitten päivän pimetessä valotusaika pitenee."

Katukuvausvarusteisiinsa Kym lisää vielä kannettavan Canon SELPHY Square QX10 -tulostimen, jotta hän voi kuvata, tulostaa ja jakaa kuviaan missä tahansa.

Kohteiden valitseminen

Mies, jolla on siisti parta, nahkatakki, tummat lasit ja tweed-hattu, istuu penkillä sivuttain kameraan.

Kun Kym antoi tälle miehelle tulostamansa kuva, mies vastasi vain: "Hyvä. Kiva!", mikä huvitti Kymiä. "Kiinnitin huomioni hänen partaansa ja hattuunsa", hän sanoo. "Hän näytti salaperäiseltä, kuin hänellä olisi tarinoita kerrottavanaan. Haluaisin tästä kuvasta mustavalkoisen version." Canon SELPHY Photo Layout -sovelluksella voit muuntaa kuvan mustavalkoiseksi ennen tulostamista. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla (51 mm, 1/250 s, f/2.8 ja ISO 1 250). © Kym Moseley

Vaaleatukkainen nainen, jolla on kirkkaanpunainen takki ja hoitajan asu, seisoo mustan aidan vierellä ja katsoo kameraan.

Kym muistaa huomanneensa ensin tämän naisen hoitajan asun ja sitten itse naisen, joka jutteli ystävänsä kanssa. "Hän vaikutti puheliaalta ja eloisalta" hän kertoo. "Oli mielenkiintoista nähdä hänen reaktionsa – hän ei selvästikään ollut aivan valmis kuvattavaksi työasussaan." Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla (40 mm, 1/320 s, f/2.8 ja ISO 1 250). © Kym Moseley

Kaikkien kaupunkien keskustoissa on runsaasti kuvattavaksi sopivia ihmisiä. Se, millä perusteella valitset kuvauskohteesi, riippuu täysin sinusta.

Ensin Kym etsii ihmisiä, joiden hän uskoo pysähtyvän. "Ihmiset, joilla on selkeästi kiire tai kuulokkeet korvillaan, jätän huomioimatta", hän sanoo. "En halua häiritä ihmisiä.

"Kun aloitin, kysyin kaikilta, joten olen saanut selville, miltä näyttävät ne ihmiset, jotka luultavimmin pysähtyvät", hän jatkaa. "Kohteeksi valittavalla henkilöllä on myös oltava jokin ainutlaatuinen fyysinen ominaisuus. Kohteen pitää näyttää mielenkiintoiselta – jonkin seikan on pistettävä silmään. Kerran näin valkoihoisen miehen, jolla oli punainen afro, lähestymässä tummanvihreää puuta. Minun oli pakko pysäyttää hänet. Tiesin, että tummanvihreä ja hänen hiuksensa ponnahtaisivat esiin. Olin oikeassa: sitä videota on katsottu noin 300 000 kertaa."

Kuvaajan pitää siis löytää itseään kiinnostava kohde. Kymille tämä "ei tarkoita sitä, mikä on tavanomaisesti viehättävää, vaan sen pitää herättää tunteita".

Miten vieraita ihmisiä lähestytään

Miehellä on huomiota herättävä kuviollinen takki ja tummat hiukset nutturalla. Hän seisoo kädet takin taskuissa pää kääntyneenä sivuun.

Kym etsii jatkuvasti tilaisuuksia ottaa muotokuvia. "Pidin tämän miehen takista ja hiuksista", hän sanoo. "Hän vaikutti helposti lähestyttävältä ja erityisesti siltä, että hän odotti jotakuta. Niinpä hän ei voinut sanoa, että hänellä oli kiire muualle." Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla (70 mm, 1/400 s, f/2.8 ja ISO 500). © Kym Moseley

Nuori ruskeatukkainen nainen, jolla on paksu takki ja suuret kuulokkeet kaulassaan, hymyilee varovasti kameralle.

"Kiinnitin huomioni tytön olemukseen", Kym kertoo. "Hän tuntui helposti lähestyttävältä ja taisi näyttää ujolta ja aralta, ja se vetosi minuun. Halusin tuoda hänet ulos kuorestaan." Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla (67 mm, 1/320 s, f/2.8 ja ISO 1 250). © Kym Moseley

Ennen ihmisten luokse menemistä Kym suosittelee valmistautumaan henkisesti ajattelemalla: 'Tämä on iso asia vain sinulle itsellesi, ei muille. Kukaan ei pidä sinua niin outona kuin luulet!"

Valittuaan mahdollisen kohteen hän tavallisesti esittelee itsensä: "Hei, minulla on tällainen projekti, jossa kuvaan vieraita ihmisiä. Olisiko sinulla pari minuuttia aikaa, että voisin kuvata sinua?"

"Tiedän, että tuo repliikki rauhoittaa kohteen saman tien ja saa hänet kiinnostumaan sen verran, että osallistuu projektiisi", hän kertoo. "Jos pysäytät jonkun henkilön ja sekoilet sanoissasi, hän kyllästyy ja häipyy. Jos olet arka, onnistut vain peittämällä arkuutesi. Minä pääsin alun arkuuteni yli ja olen nyt paljon itsevarmempi. Lähestyn ihmisiä nyt paljon luontevammin. Jos kohde on epävarma, lupaan lähettää hänelle kuvat", hän lisää.

Kohteiden kanssa toimiminen

Ylhäältä kuvatut älypuhelin, jossa näkyy SELPHY Photo Layout -sovellus, ja tulostettu muotokuva puisella pöydällä.

Canon SELPHY Photo Layout -sovellus toimii kannettavien Canon SELPHY Square QX10- ja SELPHY CP1300 -tulostimien kanssa, ja voit tulostaa kuvat suoraan älypuhelimestasi. Se tarjoaa myös lukuisia asetteluvaihtoehtoja, joten voit lisätä useampia muotokuvia samalle arkille.

Jotkut katuvalokuuvajat ohjaavat kohteitaan, toisten lähestymistapa on suorempi. Kym haluaa antaa mahdollisimman vähän ohjeita. "Yritän olla ohjailematta kohteita, koska en halua viivyttää ketään", Kym sanoo. "Annan jotain palautetta, mutta en mitään liian tarkkaa. Voin ehdottaa, että kokeillaan jotain muuta, jos jokin ei toimi, mutta en pyydä mitään tiettyä asiaa, kuten asettamaan kädet jollain tavalla. Pyydän vain jotakuta kävelemään pisteestä A pisteeseen B ja käytän sarjakuvaustilaa tai pyydän häntä seuraamaan käsimerkkejäni, jotta saan hänet kääntymään haluamaani suuntaan ilman, että kosken häneen. Opin tämän ollessani hääkuvaajana."

On valtavan tärkeää, millaisen vaikutuksen teet, ja se voi johtaa uusiin työmahdollisuuksiin. Kym muistaa, miten hän sai työn lähestyttyään vierasta ihmistä kuvauspyynnöllä. "Pysäytin miehen, jolla on hieno puku. Selvisi, että hän on räätäli ja hänellä on oma yritys, johon hän tarvitsi videokuvaajaa. Hän pyysi yhteystietojani, koska piti siitä, miten hyvin tulimme toimeen lyhyen tapaamisemme aikana."

Kuvien tulostaminen ja jakaminen

Puupinnalla SELPHY Square QX10, josta on tulossa kuvatuloste.

Kannettavan Canon SELPHY Square QX10 -tulostimen mukana toimitetaan USB-laturi. Tulosteet ovat kestäviä ja värikkäitä 68 x 68 mm:n valokuvia.

Käsi pitelee pientä tulostettua muotokuvaa, jossa nuorella miehellä on huomiota herättävä kuviollinen takki ja pää kääntyneenä sivuun.

Täydellä latauksella voi tulostaa 20 arkkia, eli jos kohde ei ole tyytyväinen ensimmäiseen yritykseen, voit aina kokeilla uudelleen. "Jos huomaan, ettei kohde pidä kuvasta, katson, voimmeko ottaa uuden kuvan", Kym sanoo.

Kun kuva on otettu, ei aina tiedä, miten kohde reagoi. Kym on kohdannut sekä positiivisia että negatiivisia reaktioita. "Näytä aina ensin kohteelle kuvan kameran näytössä ja lupaan lähettää kuvan hänelle", hän sanoo. "Pyydän myös palautetta. Rehellisyys on minulle tärkeää."

Mahdollisuudet laajenivat, kun Kym lisäsi varusteisiinsa SELPHY Square QX10 -tulostimen, sillä nyt hän pystyi antamaan kohteelleen muiston mukaan. "SELPHY Square QX10 -tulostin toimi nopeasti, kun ottaa huomioon, että se tulosti valokuvaa", hän sanoo.

Kym siirsi kuvan EOS R6 -kamerasta älypuhelimeen kameran Wi-Fi-yhteyden kautta ja latasi kuvan sitten SELPHY Photo Layout -sovellukseen tulostamista varten. "Koko prosessi kestää vain noin minuutin", hän sanoo. "On hämmästyttävää, että voin tulostaa hyvälaatuisen valokuvan ilman kaapeleita tai toimistoa tai ehdottamatta kohteelle tapaamista myöhemmin kuvan luovuttamisen merkeissä", hän sanoo.

Toivottavasti Kymin vinkit ovat rohkaisseet sinua lähtemään omille katukuvausretkillesi – kuka tietää, mitä kaikkea saat vielä aikaan. Muista jakaa tuloksesi tunnisteella #FreeYourStory ja merkitsemällä tilimme @canonemea.

Teksti: Natalya Paul

Vastaavat tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 • KATUKUVAUS

  Vinkkejä muotokuvaukseen kadulla

  Ammattilaiskuvaaja Julian Loven parhaat vinkit erottuviin katumuotokuviin

 • MUOTIKUVAUS

  Kuvaa ystäviäsi kuin huippumalleja

  Lontoossa asuva muotikuvaaja Jade Keshia Gordon antaa kuusi yksinkertaista vinkkiä tyylikkäämpiin sosiaalisen median kuviin.

 • MUOTOKUVAUS

  Täydellinen objektiivi muotokuvaukseen

  Muotokuvaobjektiivin valitsemisessa huomioitavia asioita.

 • MUOTOKUVAUS

  Queer-muotokuvausta tunteella

  Ei-binäärinen valokuvaaja Louis Painter kertoo queer-yhteisön valokuvaamisesta.