LEMMIKKIKUVAT

Parhaat lemmikkienkuvausvinkit

Taidokas valokuva tavoittaa lemmikin persoonan – on se sitten leikkisä, utelias, hassu tai lempeä. Nyt ammattilaiskuvaaja Cat Race käy eläinhoitolassa ottamassa valokuvia. Hänellä on ehdotuksia lemmikkien omistajille kokeiltavaksi kotona.
Mäyräkoira seisoo etualalla sumeana näkyvän pallomeren takana. Kuvan on ottanut valokuvaaja Cat Race Canon EOS R6 -kameralla, jossa on Canon EF 35mm f/1.4L IS II USM -objektiivi.

Kuvaajapari Cat ja Michael, joilla on yritys CatsDog Photography, ottavat yhdessä ikimuistoisia kuvia koirista, kisoista, pupuista ja muista eläimistä. Cat kuvaa ja Michael ohjaa eläimiä, ja yhdessä he suunnittelevat otokset ja sommittelut.

Valokuvat voivat edesauttaa elämien adoptointia, varsinkin vähemmän kuvauksellisten eläinten kohdalla. Tätä kuvausta varten Cat ja Michael suuntasivat Englannin Prestonissa sijaitsevaan RSPCA-eläinhoitolaan kuvaamaan muotokuvia auttaakseen joitain eläimiä löytämään uuden kodin.

Kuvausmatkalla pyysimme Catia antamaan vinkkejä siitä, miten lemmikin luonteen saa esiin, kuvausvälineistä ja kameran asetuksista eläinten poseeraamiseen.

1. Älä kiirehdi

Lemmikkien valokuvaaja Cat Race istuu lattialla syöttämässä herkkuja mäyräkoiralle.

On tärkeää tuntea eläin ja antaa hänen tottua läsnäoloosi ennen kuin alat kuvata. Tämä pitää erityisesti paikkansa arkojen eläinten, kuten kuvassa olevan Eva-mäyräkoiran, kanssa. "Ennen kuin alat kuvata, yritä saada kohteesi tekemään jokin pieni temppu, vaikka istumaan, ja anna sille herkku tempun jälkeen", lemmikkien kuvaaja Cat Race ehdottaa. "Eläin ymmärtää, että saa palkkion, kun toimii pyydetyllä tavalla, ja yhdistää kuvauksen hauskanpitoon."

Mäyräkoira katsoo suoraan kameraan. Tarkennus on koirassa, tausta on epätarkka. Kuvan on ottanut valokuvaaja Cat Race Canon EOS R6 -kameralla, jossa on Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM -objektiivi.

Canon EOS R6 -kameran elektronisella sulkimella voit kuvata äänettömästi, mikä on erittäin hyödyllistä kuvattaessa levottomia eläimiä, kuten Evaa. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM -objektiivilla (jonka seuraaja on Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM) (110 mm, 1/500 s, f/3.5 ja ISO 1600). © CatsDog Photography

Eläinten kuvaaminen voi olla arvaamatonta, koska silloin toimitaan eläinten ehdoilla. Näin on erityisesti kuvattaessa rescue-eläimiä. Catin mielestä on tärkeää, että eläin tottuu kuvaajan läsnäoloon. Tutustumisen aikana voit myös selvittää, miten aiot kuvata.

Voit aloittaa kuvaamalla eläimiä niiden nukkuessa. Näin voit kokeilla eri kuvakulmia ja säätää asetuksia pitämättä yllä eläimen mielenkiintoa. Jos kamerassa on hiljainen suljin tai hiljainen tila, sitä kannattaa käyttää.

Kun olet valmis, kokeile leikkiä eläimen kanssa tai kiinnittää niiden huomio herkkuihin samalla, kun otat kuvia. Käytä riittävästi aikaa kamera-asetusten säätämiseen. "Joskus näkee, miten ihmiset pitävät ääntä tai painelevat vinkuleluja jo ennen kuin valaistus tai asettelu ovat kunnossa. Eläin ei haksahda sellaiseen kovin monta kertaa", Michael sanoo.

Tärkeintä on olla kärsivällinen. Eläin saattaa vaikuttaa liian innokkaalta, koska häntä pelottaa. Tässä tilanteessa on mahdollista, että eläin stressaantuu, jos häntä käsketään istumaan tai pitämään paikkansa pitkään. Silloin eläin haluaa vain lähteä pois. "Lopuksi koira kyllästyy", Cat sanoo. "Olemme oppineet kokemuksesta, että asioita ei kannata hoitaa näin. Vaikka kuvan ottamisesta pitäisi luopua ja siirtyä johonkin muuhun, tee niin, jotta eläimen on hyvä olla. Eläimen persoonan tavoittaa tekemällä eläimen olon mukavaksi."

On myös tärkeää olla tietoinen koirien, kisojen ja muiden lemmikkien eroista. Jokainen eläin on omanlaisensa, joten sinun on mukautettava kuvaustyylisi eläimen mukaan. "Yleensä koirien kuvaaminen sujuu paremmin, jos koira tuntee hallitsevansa tilannetta, mutta kissojen kanssa tämä menee vielä pidemmälle", Michael sanoo. "Laita esille laatikko, ja kissa menee siihen, mutta jos laitat kissan laatikkoon, se lähtee heti pois.

"Ja puput eivät kuuntele sinua ollenkaan, joten saat keksiä jotain muuta. Voit esimerkiksi kuvata niitä jonkun ihmisen olkapäällä. Kun kuvaamme eläinhoitolassa, siitä välittyy yhteyden tunne sellaiselle, joka suunnittelee eläimen adoptoimista."

2. Parhaat välineet lemmikkien kuvaamiseen

Juovikas kissa istuu pörröisellä pedillä ja katsoo suoraan kameraan. Kuvan on ottanut valokuvaaja Cat Race Canon EOS 5D Mark III -kameralla ja Canon EF 50mm f/1.4 USM -objektiivilla.

Kissoja kuvattaessa on oltava aina varuillaan niiden arvaamattoman luonteen takia. Anna niiden kävellä kuvaan ja ole valmis kuvaamaan, kun malli on valmis kuvattavaksi. Kuva on otettu Canon EOS 5D Mark III -kameralla (jonka seuraaja on Canon EOS 5D Mark IV) ja Canon EF 50mm f/1.4 USM -objektiivilla (1/200 s, f/4 ja ISO 125). © CatsDog Photography

Lemmikkien valokuvaaja Cat Race kiinnittää EF-objektiivin Canon EOS R6 -kameraan Canonin EF-EOS R -kiinnityssovittimen avulla.

Canonin kiinnityssovittimen EF-EOS R ansiosta Cat pystyi vaivatta käyttämään suosimiaan EF-objektiiveja EOS R6 -kamerassaan. Vaikka hänellä on tapana sekoittaa kuvaustarvikkeitaan, hänellä on lähes aina mukanaan Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM- ja Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM -objektiivit (jonka seuraaja on Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM).

Cat ja Michael sanovat tärkeintä olevan, että on paljon eri vaihtoehtoja. Catilla on aina varustelaukussaan Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM- ja Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM -objektiivit, jotta hän varmasti saa kuviinsa vaihtelua. Mutta hän korostaa myös eri objektiivien käyttämisen tärkeyttä. "Minulla on niin paljon objektiiveja, etten aina ota samoja mukaan kaikkiin kuvauksiin", hän kertoo. "Jos käytät aina yhtä ja samaa objektiivia – vaikkapa 135 millistä – kuvissa on aina tietty look."

Käydessään eläinsuojassa Cat käytti Canon EOS R6 -kameraa. Koska hän on aiemmin käyttänyt EOS 5D Mark III -kameraa, hänellä oli useita EF-objektiiveja, joita hän käytti EOS R6 -kamerassaan Canon EF-EOS R -kiinnityssovittimen avulla. "En edes huomannut käyttäväni sovitinta, mistä näkee, miten saumattomasti se toimii", hän sanoo. "Pidin myös EOS R6 -kameran kosketusnäytöstä, koska se on niin intuitiivinen ja siinä asetusten vaihtaminen käy nopeasti. On erityisen kätevää kuvattaessa eläimiä, että voi esimerkiksi tarkentaa napauttamalla näyttöä."

Kääntyvästä näytöstä on iso ilo, kun pitää kuvata oudoista kulmista. EOS R6:n kosketusnäyttö kääntyy 270 astetta, jotta voit kuvata mahdollisimman luovasti. Lisäksi sen vaikuttava automaattitarkennus pystyy seuraamaan eläimen silmiä ympäri ruutua.

3. Parhaat kamera-asetukset lemmikkien kuvaamiseen

Pörröinen punainen kissa makaa nurkassa ja katsoo kameraan. Kuvan on ottanut valokuvaaja Cat Race Canon EOS 5D Mark III -kameralla ja Canon EF 50mm f/1.4 USM -objektiivilla.

Jos kissa ei suostu poseeraamaan, kokeile kuvata sitä, kun se on rennosti luonnollisessa elinympäristössään ja hyvin valaistussa paikassa. Kuva on otettu Canon EOS 5D Mark III -kameralla ja Canon EF 50mm f/1.4 USM -objektiivilla (1/200 s, f/3.2 ja ISO 100). © CatsDog Photography

Kameraan katsoo mustavalkoinen kissa, jonka kuonossa on suuri musta läiskä. Kuvan on ottanut valokuvaaja Cat Race Canon EOS 5D Mark III -kameralla ja Canon EF 50mm f/1.4 USM -objektiivilla.

Kiinnitä koirasi huomio pitämällä herkkuja kameran lähellä. Tämä toimii myös kissoilla, ja se auttaa ottamaan niistä lähikuvia. "Haluat, että kuvaa katsovat ihmiset saavat yhteyden eläimeen", Cat sanoo. Kuva on otettu Canon EOS 5D Mark III -kameralla ja Canon EF 50mm f/1.4 USM -objektiivilla (1/200 s, f/3.2 ja ISO 100). © CatsDog Photography

Lemmikkien kuvaamisessa käytettävät asetukset riippuvat siitä, millaista kuvaa haet. "Luulen, että meillä on paljon enemmän vaihtelua kuin muilla lemmikkien kuvaajilla", Michael kertoo. "Monet valitsevat pitkän objektiivin ja suuren aukon, jolla saa aikaan unenomaisen tyylin. Se on hyvä, mutta me haluamme saada mukaan mahdollisimman paljon yksityiskohtia."

Cat on samaa mieltä: "Minusta valokuvasta tekee erityisen se, kun siihen saa tunteen tilasta ja eläimen ympäristöstä", hän sanoo.

Jos tarkoituksesi on ottaa toimintakuvia liikkuvasta eläimestä ja osaat käyttää Manuaalista (M) tilaa, kokeile vähintään 1/1000 sekunnin valotusaikaa, kaskitason aukkoa, esimerkiksi f/5.6 tai f/8, ja ISO-herkkyyttä 400–800 valo-olosuhteiden mukaan. Eläinten muotokuviin sopii kuitenkin paremmin tavallisesti valotusaika 1/200 s, suurempi aukko f/2.8 tai f/1.8 ja pienempi ISO-herkkyys, jos valaistus sallii.

Jos olet vasta aloittelemassa ja opettelet käyttämään kameraasi, valotusajan esivalinta (Tv) -tila, jossa sinä valitset valotusajan ja kamera valitsee aukon, sopii toimintakuviin, ja Aukon esivalinta (Av), jossa sinä valitset aukon ja kamera valitsee valotusajan, toimii hyvin staattisissa muotokuvissa.

Kannattaa kokeilla erilaisia asetusyhdistelmiä, jotta saat juuri sellaisia kuvia kuin haluat. Harjoitellessa voi kuvata esimerkiksi lelua, jos kuvattava lemmikki on kovin levoton harjoituskohteeksi.

On myös tärkeää osata käyttää olemassa olevaa taustaa, ja jos et pääse erityisen kauniiseen paikkaan, pitkän polttovälin objektiiveilla saa sumennettua taustan.

4. Lemmikkien luonnollisten asentojen tavoittaminen

Saksanpaimenkoira katsoo tunnelin läpi suoraan kameraan. Kuvan on ottanut valokuvaaja Cat Race Canon EOS R6 -kameralla, jossa on Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM -objektiivi.

Rekvisiitan käyttämisestä voi olla hyötyä, jos et voi viedä eläintä kuvauksellisempaan paikkaan. Esimerkiksi kangastunneli voi tuoda kuvaan luovuutta, varsinkin jos kohde on Zeuksen tapaan leikkisä ja utelias luonne. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM -objektiivilla (33 mm, 1/320 s, f/2.8 ja ISO 1250). © CatsDog Photography

Lemmikkien kuvaaja Cat Race suuntaa kameransa tunneliin ja kuvaa saksanpaimenkoiraa.

Jos mukanasi on lemmikin hoitaja, anna hänelle selvät ohjeet siitä, millaisen kuvan haluat. Hoitaja voi käyttää herkkuja ja leluja eläimen ohjaamiseen. "Yritän töissäni aina tavoittaa lemmikin persoonan", Cat sanoo. "Siihen päästään varmistamalla, että eläin on rento."

Eläinhoitolassa Cat ja Michael päättivät olla kuvaamatta eläimiä aitauksissa. "Eläimiä ei kannata kuvata "telkien takana", Michael sanoo. "Kun kertoo tietyn eläimen tarinan, saa ihmiset sitoutumaan tähän pelastustoimintaan ja mahdollisesti kiinnostumaan kaikista eläinhoitolan eläimistä."

On myös hyvä idea valita kulma, joka korostaa hellyttäviä luonteenpiirteitä. Tämä on erityisesti totta rescue-eläinten kohdalla, koska se voi auttaa niitä löytämään kodin. "Istu hienoisessa kulmassa kohteeseen nähden ja yritä saada hänet katsomaan olkapääsi yli, jos mahdollista", Michael jatkaa.

Eläimen asento riippuu sen koosta. "Jos kuvaat esimerkiksi pienikokoista koiraa, voit kokeilla nostaa hänet jonkin alustan päälle", hän sanoo. "Jos koira on kovin aktiivinen eikä pysy paikallaan, hänestä voi saada muutaman toimintakuvan, mutta minä kuvaan tavallisesti tällaisia koiria remmissä." Koiria on syytä kuvata ilman remmiä vain, jos ne osaavat totella komentoja ja pysyä paikallaan. 

Myös oikein läheltä voi saada vaikuttavia kuvia. Cat rohkaisee kuvaamaan alhaalta lattian tasolta, jolloin olet silmien korkeudella, etkä pelota lemmikkiä. Yritä tarkentaa silmiin, koska se tuo kuviin lisää tunnetta. Canon EOS R6 -kameran automaattitarkennus silmiin sopii erinomaisesti tähän.

Jos sen sijaan pyrit saamaan dynaamisen kuvan, kuvaa korkealta eläimen yläpuolelta. Tätä ei voi aina suositella kuvattaessa rescue-eläimiä, joita saattaa häiritä kuvaaminen yläkulmasta, mutta toimii ihanteellisesti omien lemmikkien kohdalla, jos ne ovat luonteeltaan luottavaisia.

"Kun olet saanut luotua hyvät välit eläimeen, pitämällä herkkua lähellä objektiivia tai pyytämällä jotakuta toista liikuttamaan palloa voit nojautua eläimen yläpuolelle ja saada hänet katsomaan sinuun. Niin voi saada todella viehättävän kuvan", Cat sanoo.

Jos sinulla ei ole avustajaa tai kuvakulma on erityisen vaikea, kokeile kuvata etäyhteydellä, mutta älä pakota kuvaa, jos tunnet, että kohteesi on tulossa levottomaksi tai ärtyneeksi. "Jos kohde villiintyy tai stressaantuu, ei kuvaamista kannata jatkaa", Cat selventää. "Vaikka kuvan ottamisesta pitäisi luopua ja siirtyä johonkin muuhun, tee niin. Eläimen on tunnettava olonsa rennoksi, jotta sen persoona pääsee esiin."

5. Mustien eläinten kuvaaminen

Lähes kokonaan musta kissa katsoo suoraan kameraan. Kuvan on ottanut valokuvaaja Cat Race Canon EOS 5D Mark III -kameralla, jossa on Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM -objektiivi.

Tilastollisesti mustat kissat löytävät kodin hitaammin kuin muun väriset kissat. Usein syynä on tapa, jolla niitä valokuvataan. Oikeanlaisella valaistuksella kuvasta saa kuitenkin hellyttävän ja miellyttävän. Kuva on otettu Canon EOS 5D Mark III -kameralla ja Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM -objektiivilla (47 mm, 1/320 s, f/7.1 ja ISO 320). © CatsDog Photography

Saksanpaimenkoira istuu pallomeressä ja katsoo ylös kameraan. Kuvan on ottanut valokuvaaja Cat Race Canon EOS R6 -kameralla, jossa on Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM -objektiivi.

Itsevarmempia eläimiä, kuten saksanpaimenkoira Zeusta, voi kuvata ylhäältä ja saada siten dynaamisen kuvan. Saat katsekontaktin, kun pidät herkkua lähellä objektiivia. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM -objektiivilla (35 mm, 1/320 s, f/2.8 ja ISO 1600). © CatsDog Photography

Tummaturkkiset eläimet voivat saada kameran alivalottamaan kuvan, ja tutkimusten mukaan mustia eläimiä, erityisesti kissoja, adoptoidaan harvemmin muun muassa sen takia, miltä ne näyttävät valokuvissa. Vaaleampia eläimiä on paljon helpompi kuvata. Michael huomauttaa, että vaikka valaistusolosuhteet eivät olisikaan optimaaliset, kaikkien muun väristen eläinten kuvista tulee hyviä, tummaturkkisten eläinten kuvista ei niinkään. Ei kuitenkaan kannata vaipua epätoivoon. "Jos valaistus on kohdallaan, kaikki kohteet näyttävät hyvältä", hän kannustaa.

Cat lisää: "Kiinnitä erityistä huomiota valonlähteen sijaintiin. Jos valonlähde on kirkas, suuntaa eläin sitä kohti, jotta kontrastia on vähemmän."

Lisäksi on tärkeää miettiä taustaa. "Eläin sekoittuu varmemmin taustaan, jos se on liian tumma", Michael sanoo. "Valon lisääminen eläimen leuan alle heijastimella on myös erinomainen tapa parantaa terävyyttä." Jos sinulla ei ole heijastinta, ei huolta. Voit tehdä sellaisen helposti kotona esimerkiksi kartongista ja tinapaperista.

Catin neuvo lemmikkien ja rescue-eläinten kuvaamiseen voi auttaa tavoittamaan niiden persoonan. "Ihmiset on saatava katsomaan eläintä ja saamaan yhteys niihin, on kyseessä sitten muistoksi otettu muotokuva lemmikistä tai kuva, joka saa heidät ajattelemaan, että tuo koira sopisi heidän perheeseensä", hän sanoo.

Catin ja Michael viettämä aika hoitolan eläinten kanssa on auttanut niitä löytämään perheitä. Mäyräkoira Eva on nyt adoptoitu, saksanpaimenkoira Zeus odottaa mahdollisia omistajiaan. Ennen hoitolaan tuloaan Zeus eli monen koiran taloudessa, jossa oli merkkejä julmuudesta. Hän on ollut eri kenneleissä, mikä ei ole kovinkaan ihanteellista saksanpaimenkoirille, mutta toivottavasti hänelle löytyy koti, jossa hän pääsee lenkeille ja saa hyvän elämän. 

Kun seuraavan kerran haluat kuvata lemmikkisi mainioita touhuja, kokeile näitä vinkkejä. Tai miksi et lähtisi vapaaehtoiseksi paikalliseen eläinhoitolaan ja parantaisi eläinten adoptiomahdollisuuksia kuvaamalla niitä? Jaa kuvasi, käytä aihetunnistetta #LiveForTheStory ja merkitse kuviin @canonemea. 

Kirjoittanut Astrid Pitman

Vastaavat tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

  • MUOTOKUVAT LEMMIKEISTÄ

    Hauskoja ja jouluisia muotokuvia lemmikeistä

    Vinkkejä ja tekniikoita lemmikkien kuvaamiseen jouluna.

  • MUOTOKUVAUS

    Parhaat perustason välineet muotokuvaukseen

    Kamerat ja objektiivit kaikenlaisiin muotokuviin.

  • KOTIPROJEKTIT

    Kolme tee se itse -valokuvaustarviketta

    Tee itse tasovalo, tarkennusvalojen kohdevalo ja kameraa tukeva pehmuste.

  • MUOTOKUVAUS

    Vinkkejä muotokuvaukseen

    Paranna muotokuviasi näiden vinkkien ja tekniikoiden avulla.