MAKROKUVAUS

Tutustu hyönteisten salattuun maailmaan

Lähikuvauksen asiantuntijamme Pierre Anquet kertoo miten saat tallennettua hyönteisten pienimmätkin yksityiskohdat.
Lähikuva ruskeasta hyppyhämähäkistä.

"Totta puhuen en ollut mikään hyönteisfani ennen kuin aloitin makrokuvauksen", kertoo ranskalainen valokuvaaja Pierre Anquet. "Nyt ne ovat mielestäni erittäin kauniita, kun niitä malttaa katsoa lähempää."

"Aloitin kuvaamalla maisemia ja muotokuvia, mutta sitten näin amerikkalaisen makrokuvaaja Thomas Shahanin videon, ja se oli menoa: ihastuin makroon", hän sanoo.

Voimakkaat lähikuvat saattavat tuntua kokeneiden kuvaajien ja kalliiden välineiden reviiriltä, mutta lähikuvia voi ottaa edullisemminkin. Voit kokeilla lähikuvauksen tarkennusta tavallisella objektiivilla ennen kuin hankit varsinaisen makro-objektiivin.

1. Ota luovia lähikuvia kameran mukana toimitetulla objektiivilla

Lehdellä roikkuva runoilijasirkka.

Makrokuvauksessa tärkeää ei ole etäisyys kohteeseen vaan suurennuksen määrä. "Jos haluat ottaa lähikuvia, mutta sinulla ei ole varaa makro-objektiiviin, voit saada mielenkiintoisia kuvia tällä zoomilla", Pierre sanoo. Kuva on otettu EOS 90D -kameralla ja EF-S 18-55mm f/4-5.6 IS STM objektiivilla (55 mm 1/3200 s, f/5.6 ja ISO 640). © Pierre Anquet

Vaikka suurennus oikealla makro-objektiivilla on uskomaton, vakiozoomilla voi tarkentaa tarpeeksi lähelle ja saada erinomaisia kuvia isommista hyönteisistä.

"Näissä kuvissa on rukoilijasirkkalaji empusa", Pierre kertoo. "Se on noin 3–4 sentin pituinen, eli sain täytettyä koko kuvan Canon EF-S 18-55mm f/4-5.6 IS STM -objektiivilla. Suurin haaste on päästä tarpeeksi lähelle hyönteistä, että saa otettua kuvan. Suosittelen aikaista aamua, sillä silloin ne eivät ole kovin aktiivisia."

EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM- ja EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM -objektiivien kiinteällä lähikuvaussalamalla saa aloittelijakin aikaan mielenkiintoisia, luovia valaistustehosteita, jotka olivat aiemmin vain ammattilaisten käytettävissä.

Automaattitarkennuksen sijaan Pierre saavuttaa enimmäissuurennuksen zoomaamalla objektiivin pisimpään polttoväliin, vaihtamalla käsintarkennukseen ja kääntämällä tarkennusrengasta, kunnes se on vähimmäistarkennusetäisyydellä. Sitten hän siirtää kameraa varovasti taakse- ja eteenpäin, kunnes saa tarkennettua kohteeseen.

Pierre kuvaa mieluummin ilman jalustaa, mutta se voi olla kätevä makrokuvauksessa, koska kameran tärähtämisellä on tavallista isompi vaikutus. "Jalustat ovat aivan liian isoja ja haittaavat kuvaamista. 18–55 mm:n objektiivi sopii täydellisesti kuvaamiseen käsivaralta, koska se on pieni ja kuvanvakain on erittäin hyödyllinen."

2. Kohtaa kohteesi makro-objektiivilla

Lähikuva oranssinharmaasta hämähäkistä oksalla.

Pierre kuvasi EF-S 60mm f/2.8 Macro USM -objektiivilla hyppyhämähäkin: "Se oli pienempi kuin runoilijasirkka, mutta sain kuvaan enemmän ympäristöä." Kuva on otettu EOS 90D -kameralla ja EF-S 60mm f/2.8 Macro USM -objektiivilla (1/250 s, f/8 ja ISO 500). © Pierre Anquet

Lähikuva oksassa roikkuvasta runoilijasirkasta.

Pierre käytti joissain kuvissa tarkennuksen pinontaa. "Suurin määrä yhdessä tarkennuspinossa ottamiani kuvia oli 28. Runoilijasirkka oli oksalla, ja halusin saada koko hyönteisen kuvaan tarkennettuna. Ottamalla paljon kuvia ja siirtämällä kameraa pystyin tarkentamaan päähän, jalkoihin ja ruumiiseen." Kuva on otettu EOS 90D -kameralla ja EF-S 60mm f/2.8 Macro USM -objektiivilla (1/250 s, f/9 ja ISO 200). © Pierre Anquet

Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM -objektiivin kaltainen pienikokoinen, terävä objektiivi on erinomainen portti makrokuvauksen maailmaan. Lähimmällä tarkennusetäisyydellä sen suurennus on luonnollisen kokoinen (1x). Silloin kameran kennolle tarkennetut yksityiskohdat ovat samankokoisia kuin luonnossa.

Lähikuvauksessa on syytä ottaa huomioon, että terävyysalue on erittäin pieni. Pienemmän aukon, esimerkiksi f/11 ja f/16, käyttäminen suurentaa terävyysaluetta, mutta myös vähentää valon määrää. Tästä seuraa pidempi valotusaika, joka voi aiheuttaa kuvan sumentumista, jos kamera tai kohde liikkuu.

Voit vastata tähän käyttämällä korkeampaa ISO-herkkyyttä, jolloin valotusaika lyhenee. "EOS 90D -kamerassa voi ilman ongelmia valita ISO-herkkyydeksi jopa 2 000. Mutta kuva on valotettava oikein – valotuksen lisääminen myöhemmin kuvankäsittelyohjelmassa lisää kohinaa."

Lähikuvassa stictocephala bisonian pää ja vesipisara.

Pierre suosittelee Speedlite-salamaa 3–5-kertaisessa suurennuksessa. "Päävalo on edelleen aurinko", hän sanoo. "Mutta salama tuo pienen lisän, jolla kohteen saa nousemaan esiin." Kuva on otettu Canon EOS 60D -kameralla (tämän mallin tilalle on tullut Canon EOS 90D) ja Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro Photo -objektiivilla sekä Speedlite 430EX II -salamalla (1/250 s, f/10 ja ISO 400). © Pierre Anquet

Tarkennuksen pinonta on makrokuvaajien suosima tekniikka, jolla terävyysaluetta voi lisätä. Siinä otetaan sarja identtisiä kuvia siten, että tarkennus säädetään käsin kullekin kuvalle erikseen. Kunkin kuvan tarkennetut alueet yhdistetään sitten kuvankäsittelyohjelmassa, ja kuvan terävyysalue on suurempi.

Canon EOS 90D -kamerassa on kiinteä tarkennuksen haarukointitoiminto. Sillä saa otettua automaattisesti kuvat, joista tarkennuspino tehdään Canon Digital Photo Professional -ohjelmassa. "Tämänkin oppii harjoittelemalla", Pierre sanoo. "Valitsen jatkuvan kuvaustavan, tarkennan käsin kohteen lähimpään kohtaan ja siirrän sitten hitaasti kameraa lähemmäs hyönteistä ja otan kuvasarjan."

3. Erikoisobjektiivilla kohti todellista suurempaa kokoa

Lähikuva hyppyhämähäkistä maassa.

Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro Photo on ainutlaatuinen objektiivi, jolla voit kuvata kohteita jopa viisinkertaisella suurennuksella. Kuva on otettu Canon EOS 90D -kameralla ja Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro Photo -objektiivilla (1/250 s, f/9 ja ISO 800). © Pierre Anquet

Makrokuva runoilijasirkan kasvoista.

MP-E 65mm -objektiivi on erittäin monipuolinen, Pierre intoilee. "1x-suurennuksella saat täytettyä kuvan isommalla hyönteisellä, vaikka perhosella, ja 5x-suurennuksella voit kuvata hyvinkin pieniä hyönteisiä." Kuva on otettu Canon EOS 90D -kameralla ja Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro Photo -objektiivilla /1/160 s, f/8 ja ISO 2 000). © Pierre Anquet

Luotettava tarkennus on erityisen tärkeää käytettäessä jopa viisinkertaista suurennusta, koska virheetkin suurenevat samassa suhteessa. Varmistaakseen tarkkuuden hyönteisiä kuvatessaan Pierre seurasi kuvaa Canon EOS 90D -kameran suuresta takanäytöstä. "Voin zoomata käsin ja nähdä tarkennuskohdan täsmällisesti", hän sanoo. "Asetan ensin suurennuksen objektiivin säätörenkaalla, sitten siirryn lähemmäs kohdetta ja kun näen näytössä, että tarkennus on kohdallaan, otan kuvan."

Voit aloittaa makrokuvauksen kotona. Kohteena voi olla vaikka maton kuvio tai kukka ikkunalla. Sitten voit siirtyä hyönteisten yksityiskohtien kuvaamiseen.


Teksti: Marcus Hawkins

Vastaavat tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit