A water droplet on a flower stem, reflecting a flower head.

MAKROKUVAUS

Luovaa makrokuvausta: vesipisaroista heijastuvien kukkien kuvaaminen

Uusia tapoja saada upeita kuvia kukista makro-objektiivin ja taiton avulla. Ikuista vesipisaran ja heijastusten yksityiskohdat. Tähän tekniikkaan tarvitset makro-objektiivin ja mielellään jalustan ja kaukolaukaisimen – jos kamerassasi on Wi-Fi-yhteys, kuten Canon EOS 90D -kamerassa, voit käyttää Canon Camera Connect -sovellusta älypuhelimella rajataksesi kuvan ja laukaistaksesi kameran. Hallituimman valotuksen saamiseksi on kätevää käyttää ulkoista salamaa, kuten Canon Speedlite -malliston tuotteita.

Asennus

Tällä helpolla tekniikalla saat ikuistettua todella upeita kuvia vesipisaroista, joista heijastuu yksityiskohtainen kohde.

Voit käyttää tätä tekniikkaa ulkona (jos mahdollista) tai sisätiloissa. Sisätiloissa pystyt paremmin hallitsemaan valotusta, eikä tuuli pääse häiritsemään vesipisaroiden kuvaamista. Sinun ei myöskään tarvitse herätä aikaisin kuvaamaan aamukastetta!

Makro-objektiivin ja jalustan lisäksi saat pidettyä kamerasi vakaana ja vältät tärähtämisen, kun luot kukkiin kestäviä, voimakkaasti heijastavia pisaroita glyseriinillä (saatavilla apteekista, supermarketista tai verkosta). Tarvitset myös kirkkaan valonlähteen – joko ikkunasta tai ulkoisesta Canon Speedlite -salamasta.

Suurennus

A Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM lens.
Kaikki makro-objektiivit soveltuvat tähän tekniikkaan – tämän sivun kuvat on kuvattu Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM -objektiivilla, mutta Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM -objektiivi on myös erinomainen vaihtoehto APS-C-kennollisille järjestelmäkameroille.

Kohdista makro-objektiivi lähimmälle tarkennusetäisyydelle, niin saat suurimman suurennuksen. Jopa luonnollisen kokoisena tai suurennussuhteella 1:1 vesipisarat näkyvät pieninä kuvassa, joten kuvan rajaaminen kuvankäsittelyohjelmistolla saattaa olla tarpeen jälkikäteen. Objektiivi tulee kohdistaa lähelle pisaroita, jottei sen varjo näy kuvassa. Jos käytät lamppua tai ulkoista Canon Speedlite -salamaa, pystyt hallitsemaan paremmin valon suuntaa. Voit välttää varjoja myös käyttämällä makro-objektiivia, jossa on lähikuvaussalama, kuten Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM -objektiivissa tai Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM -objektiivissa.

Pisaroiden lisääminen

Aiheeseen liittyvät artikkelit
Swirling multicoloured patterns of soap in water.

MAKROKUVAUS

Abstrakti makrokuvaus: saippuakuplien kuvaaminen

Katso miten voit kuvata upeita, värikkäitä abstrakteja makrokuvia saippuakuplista helpon ja yksityiskohtaisen oppaan avulla.

Papercraft landmarks

MAKROKUVAUS

Lähikuvia ruoasta

Canonin makro-objektiivien avulla voit luoda mielenkiintoisia abstrakteja kuvia ruoasta.

Macro photography tips and techniques

MAKROKUVAUS

Vinkkejä makrokuvaukseen

Makrokuvaus on helpompaa kuin uskotkaan – tutustu parhaisiin varusteisiin, vinkkeihin ja tekniikoihin.

Himmenninaukon esivalinta (Av) -tilassa kuvaamalla pystyt paremmin hallitsemaan terävyysaluetta. Kokeile muuttaa aukon arvoa sen mukaan, mihin tarkennat ja mihin et. Siirrä kukkaa lähemmäs muuttaaksesi vesipisarasommitelmaa ja käytä syväterävyyden tarkistuspainiketta ennen kuin laukaiset kameran. Näin näet kuvassasi näkyvät efektit.

Glyseriinin avulla saat kiiltävämmät ja sitkeämmät pisarat kuin vedellä. Lisäksi ne kestävät pidempään, joten sinulla on enemmän aikaa ikuistaa täydellinen kuva. Lyhyemmällä valotusajalla saat niin monta kuvaa kuin haluat lyhyessä ajassa. Kasta neula tai hammastikku glyseriiniin ja siirrä neste sen avulla – näin saat asetettua pisaroita mihin haluat ja niin paljon kuin haluat. Kokeile tehdä erikokoisia pisaroita ja rykelmiä saadaksesi luovempia sommitelmia.

Tekniikka

Sommittele kuvasi laajakulmakuvaamisen avulla – näin varmistat, että tausta pysyy sumeana ja vesipisarat terävästi tarkennettuina.

Tarkenna manuaalisesti pisaroihin ja siirrä kukkaa taustassa lähemmäs, kunnes sen heijastuma näkyy tarkasti nesteessä. Kuvaa himmenninaukon esivalinta (Av) -tilassa, jotta pystyt paremmin hallitsemaan terävyysaluetta ja valitsemaan aukon arvoksi aluksi f/8. Idea on pitää kukka sumeana taustassa, kunnes sen heijastuma näkyy tarkasti. Kokeile siis muuttaa kukan sijaintia ja aukon arvoa. Pidä pisarat ja kamera samansuuntaisina, jotta kaikki pisarat pysyvät tarkkoina.

Käytä Kuvaus näytöllä -tilaa lisätäksesi tarkkuutta, jotta peilin liike ei vahingoita kameraa. Ota kuva kameran itselaukaisimella, etälaukaisimella tai Canon Camera Connect -sovelluksella älypuhelimellasi, jos kamerasi on yhteensopiva. Saat lisää makrokuvauksen aloitusvinkkejä ja inspiraatiota uusien keinojen kokeiluun lataamalla Canon-valokuvausopas-sovelluksen iOS- ja Android-laitteisiin.


Teksti: Marcus Hawkins ja Tamzin Wilks

Aiheeseen liittyvät tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Inspirointiosiostamme löydät parhaat kuvausvinkit, osto-oppaat ja haastattelut – eli kaiken mitä tarvitset löytääksesi juuri sinulle sopivan kameran tai tulostimen ja herättääksesi seuraavan ideasi henkiin.

Palaa vinkkeihin ja tekniikkoihin