TOIMINTAKUVAUS

Opi käyttämään Speedlite-salamalaitteita toimintakuvauksessa

Canon Speedlite -salamalaitteiden ansiosta voit käyttää aivan uudenlaista toimintakuvaustekniikkaa. Katso miten saat kaiken irti tästä kätevästä varusteesta.
Rullalautailija kuvattuna ilmassa kesken hypyn. Kuvauksessa on käytetty jalustaan kiinnitettyä Speedlite-salamaa.

Salamakuvaus voi tuntua haastavalta, mutta todellisuudessa salamalla kuvaaminen on aika helppoa. Salamalaitteella voidaan korostaa tiettyjä kuvan osia valon avulla juuri oikealla hetkellä. Joskus se voi olla tarpeen heikossa valaistuksessa, mutta salamaa voi käyttää myös yhdessä ympäristön valon kanssa persoonallisen tunnelman luomiseksi. Yksikin Speedlite-salamalaite tarjoaa paljon luovia mahdollisuuksia erityisesti toiminta- ja urheilukuvaukseen. Voit pysäyttää toiminnan tai lisätä kuvaan liikkeen epäterävyyttä. Tai yhdistää vaikka molemmat tehokeinot samaan kuvaan.

Tässä artikkelissa on vinkkejä Speedlite-salamalaitteiden käyttöön ja ohjeita luovien valaistustekniikoiden hyödyntämiseen urheilu- ja toimintakuvauksessa.

1. Pysäytä liike nopealla täsmäyksellä

Mies seisoo hyppyrampilla ja kuvaa rullalautailijaa.

Jos haluat kuvata nopeassa salamatäsmäytystilassa (HSS), paina Speedlite-salamalaitteen synkronointipainiketta, kunnes näkyviin tulee H-symboli, ja pidennä sitten valotusaikaa, jotta nopeasti liikkuvat kohteet pysähtyvät.

Tummiin vaatteisiin pukeutunut mies tekee rullalautatempun. Hän nojaa taaksepäin rampin yläreunassa.

Huippunopean täsmäyksen ansiosta saat aikaan dramaattisen taustan, mutta voit varmistaa myös etualalla olevan kuvauskohteen hyvän valotuksen. Kuva on otettu Canon EOS RP -kameralla ja Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM -objektiivilla (24 mm, 1/1600 s, f/5 ja ISO1000) sekä Canon Speedlite 600EX II-RT -salamalaitteella.

Monissa kameroissa valotusaika voi olla salamaa käytettäessä enintään 1/200 sekuntia, joka voi olla liian hidas nopeasti liikkuvien kohteiden kuvaamiseen. Jos kamera ja objektiivi ovat yhteensopivia, kuten Canon EOS RP -kamera ja Canon Speedlite 600EX II-RT -salamalaite, voit käyttää nopeaa täsmäystä (HSS). Sen ansiosta voit käyttää lyhyempiä valotusaikoja.

Kun kuvaat kävellen liikkuvia ihmisiä, 1/250 sekunnin valotusaika on täysin riittävä. Jos kuvauskohteesi liikkuvat kävelyvauhtia nopeammin – kuten juoksija tai rullalautailija – voit ottaa teräviä kuvia käyttämällä 1/1000 sekunnin valotusaikaa. Nopeaa täsmäytystä käytettäessä salama välähtää nopeasti useita kertoja – niin nopeasti, että ihmissilmä ei asiaa edes huomaa – koska kameran suljin käyttää kahta eri verhoa. Tämä tarkoittaa, että salaman enimmäisteho on pienempi kun käytät pidempiä valotusaikoja. Nopea täsmäytys on kuitenkin korvaamaton apuväline kuvauskohteen valaisemiseen urheilu- ja toimintakuvauksessa.

2. Lisää kuviin syvyyttä ulkoisella salamalla

Rullalautailija tekee tempun graffiteilla koristellun seinän edessä. Kuvauksessa on käytetty jalustaan kiinnitettyä Speedlite-salamaa.

Salamalaitteella voi valaista kohteen mistä tahansa kulmasta, kuten sivulta tai taustalta, jolloin kuvaan saadaan lisää syvyyttä ja luonnetta kuin pelkällä kameran salamalla.

Rullalautailija tekee tempun graffiteilla koristellun seinän edessä.

Canon Speedlite -lähettimessä ST-E3-RT (Ver.2) on lähes samanlaiset painikkeet kuin 600EX II-RT -salamalaitteessa ja sitä voi käyttää ulkoisena HSS-salamana. Kuva on otettu Canon EOS RP -kameralla ja Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM -objektiivilla (46 mm, 1/200 s, f/8 ja ISO320) sekä Canon Speedlite 600EX II-RT -salamalaitteella.

3. Korosta kuvauskohdetta alivalottamalla tausta

Mies kuvaa rullalautailijaa, joka tekee skeittitemppua. Rullalauta näkyy kuvassa ylösalaisin hypyn aikana.

Alivalotuksen avulla saadaan aikaan tumma ja tunnelmallinen tausta ja saadaan etualalla oleva kuvauskohde näkymään selkeämmin Speedlite-salamalaitteen valossa.

Rullalautailija kuvattuna ilmassa kesken hypyn.

Ulkoinen salamalaite kuvauskohteen vasemmalla puolella ja rullalautailijan takaa tuleva auringonvalo luovat yhdessä dramaattisen ristikkäisvalaistuksen. Kuva on otettu Canon EOS RP -kameralla ja Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM -objektiivilla (48 mm, 1/180 s, f/13 ja ISO100) sekä Canon Speedlite 600EX II-RT -salamalaitteella.

Käyttämällä salamaa päivänvalossa voit kokeilla miten kaksi eri valolähdettä vaikuttaa kuviisi. Voit esimerkiksi alivalottaa taustan ja korostaa kuvauskohdetta salamavalolla. Aloita sulkemalla salama ja alivalottamalla ympäristön valo käyttämällä käsisäätöistä valotusta. Saat taustasta tumman ja tunnelmallisen. Kytke virta salamaan ja ota käsisäätö käyttöön.

Ota muutama testikuva, jotta näet millainen vaikutus alivalotuksella on kuviisi. Kirkkaassa päivänvalossa tarvitset paljon salamatehoa, joten aloita täydellä teholla ja pienennä asetusta, jos se tuntuu liian voimakkaalta. Voit muuttaa salamavalon voimakkuutta myös siirtämällä salamalaitetta lähemmäs tai kauemmas. Tällä tavalla voit luoda Speedlite-salamalaitteella kuvauskohteen ympärille tunnelmallisen valon.

4. Korosta kuvauskohteen liikettä käyttämällä sulkeutuvan verhon tilaa

Speedlite-salamaan on valittu yhden sekunnin valotusaika.

Toisen verhon salamatilassa salama välähtää valotusajan päättyessä. Tässä kuvassa salama välähtää yhden sekunnin valotusajan jälkeen.

Käyttämällä salamaa pitkien valotusaikojen kanssa saat aikaan sumennuksen ja terävyyden dynaamisen yhdistelmän. Kuvauskohteen liike saa aikaan sumennuksen, ja salaman nopeat välähdykset valaisevat tarkasti kuvauskohteen yksityiskohdat. Voit valita välähtääkö salama valotusajan alussa vai lopussa. Yleensä paras ratkaisu on asettaa salama välähtämään valotusajan päättyessä. Näin voit korostaa tehokkaasti kuvauskohteen liikettä. Paina Canon Speedlite -salamalaitteen synkronointipainiketta sulkeutuvan verhon tilassa (eli salaman välähtäessä valotusajan lopussa), kunnes näkyviin tulee kolme nuolikuvaketta.

5. Käytä salamaa panoroinnissa, jotta kohde pysyy terävänä

Kuvassa etualalla on rullalautailija ja taustalla tiiliseinä, johon on maalattu graffiteja. Tausta on sumennettu ja rullalautailija näkyy selkeänä.

Voit käyttää sumennusta panoroinnissa seuraamalla kuvauskohdetta kuva-alueen reunasta toiseen ja liikuttamalla kameraa samalla vauhdilla kuin kuvauskohde etenee. Kuva on otettu Canon EOS RP -kameralla ja Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM -objektiivilla (26 mm, 1/30 s, f/16 ja ISO100) sekä Canon Speedlite 600EX II-RT -salamalaitteella.

Panoroimalla saat aikaan sumennuksen ja terävyyden yhdistelmän. Kuvauskohde näkyy terävänä sumeaa taustaa vasten. Panorointi onnistuu ilman salamaakin, mutta salamavalolla voit korostaa kuvauskohteen yksityiskohtia. Aseta salama sulkeutuvan verhon tilaan ja käytä valotusajan esivalintatilaa. Aseta valotusajaksi noin 1/30 sekuntia (tai lyhyempi, jos kuvauskohde liikkuu nopeasti). Kun olet valmis, panoroi kameraa kuvauskohteen liikkeen mukana. Kuvauskohdetta ei ole helppoa saada teräväksi, mutta onnistuessaan panorointi taltioi upeasti kuvauskohteen nopeuden ja liikkeen.

6. Luo yhdistetty kuva salamalaitteella

Speedlite-salamalaitetta käytetään monitilassa.

Monitilassa voidaan valita välähdysten määrä ja niiden tiheys (välähdystä sekunnissa, Hz). Voit laskea sopivan valotusajan jakamalla välähdyksien määrän niiden tiheydellä.

Pitkällä valotusajalla ja salamalaitteella otettu kuva rullalautailijasta, joka tekee temppua rampilla.

Monitila tarjoaa monia mahdollisuuksia toteuttaa luovia ideoita toimintakuvauksessa, kuten tässä yhdistetyssä kuvassa.

Monitilassa Speedlite-salamalaite välähtää useita kertoja lyhyessä ajassa. Kun käytät monitilassa pitkää valotusaikaa, kuvauskohde näkyy kuvassasi useassa eri asennossa. Monitilassa vaaleat alueet limittyvät ja sulautuvat helposti toisiinsa – hieman samoin kuin kaksoisvalotuksessa. Ratkaisu on kuvata tummaa taustaa vasten tai yöaikaan, ja kuvauskohteen tulisi mieluiten liikkua kuva-alueen reunasta toiseen.

Kun hallitset nämä tekniikat, löydät lisää inspiraatiota tutustumalla urheilukuvaaja ja Canon Ambassador Lorenz Holderin vinkkeihin1 tai seuraamalla toimintakuvaaja Dave Mackisonia, joka käyttää kuvatessaan Speedlite EL-12 -salamalaitetta.

Teksti: James Paterson

 1. Saatavana vain englanniksi.
 2. Saatavana vain tietyillä kielillä.

Vastaavat tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 • LIIKKEEN KUVAAMINEN

  Liikkeen vangitseminen kuviin

  Katso, miten voit vangita liikkeen ja lisätä liikkeen tunnetta kuviin.

 • VALOKUVAUKSEN PERUSTEET

  Vinkkejä panorointikuvien ottamiseen aloittelijoille

  Opi ottamaan parempia toimintakuvia panoroimalla näiden vinkkien avulla.

 • TOIMINTAKUVAUS

  Parhaat objektiivit toimintakuvaukseen

  Vinkkimme parhaista objektiiveista toimintakuvaukseen.

 • VALOKUVAUKSEN PERUSTEET

  Valotusaikavinkkejä

  Ota valotusaika haltuun Canonin vasta-alkajille suunnatun oppaan avulla ja saat parempia toimintakuvia.