YÖKUVAUS

Vinkkejä kuun kuvaamiseen: näin otat uskomattomiin kuukuvia

Tästä vaiheittaisesta oppaasta saat vinkkejä luovaan Kuun kuvaamiseen, ja pian otat ajattomia valokuvia Maan kiertolaisesta.
Lähikuva Kuusta, josta näkyy vain noin neljännes. Kuvan on ottanut Canon EOS R8 -kameralla tähtivalokuvaaja Mara Leite.

Kuu kiehtoo valokuvaajia ympäri maailmaa, etenkin silloin harvoin kun kyseessä on superkuu tai verikuu. Kuulle on kuitenkin vaikea tehdä oikeutta kuvissa. Hyvin kaukana olevaa kirkasta kohdetta on vaikea kuvata heikossa valaistuksessa. Myös sommittelu ja tarkentaminen on haastavaa pitkillä polttoväleillä kuvattaessa. Oikeilla varusteilla ja valotusasetuksilla sekä huolellisella suunnitelulla voit kuitenkin ottaa upean yksityiskohtaisia kuukuvia ja kuvata tunnelmallisia kuumaisemia. Tässä saat kaiken tiedon, jota tarvitset Kuun kuvaamiseen asetuksista ja välineistä parhaisiin vinkkeihin tähtivalokuvaaja Mara Leiten kertomana.

1. Opettele ymmärtämään kuuta

Kuunsirppi loistaa kirkon kahden pylvään välistä. Kuva on otettu Canon EOS R10 -kameralla.

"Sovellusten tai sivustojen avulla voi seurata Kuun eri vaiheita", sanoo Mara, palkittu maisema- ja tähtivalokuvaaja. "Niitä ovat Kuun nousu- ja laskuajat eri puolilla maailmaa." Kuva on otettu Canon EOS R10 -kameralla ja Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM -objektiivilla (100 mm, 1/5 s, f/6.3 ja ISO 1250). © Mara Leite

Puun lehdet näkyvät siluetteina sumentunutta täysikuuta vasten. Kuva on otettu Canon EOS R10 -kameralla.

"Tietyt sovellukset voivat jopa seurata Kuun liikettä taivalla ja laskea, kuinka suurelta Kuu näyttää verrattuna kohteeseen", sanoo Mara. Kuva on otettu Canon EOS R10 -kameralla ja Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM -objektiivilla (400 mm:n polttovälillä, 1/320 s, f/9 ja ISO 1250). © Mara Leite

Yksi Kuun kierros Maan ympäri kestää 27,3 vuorokautta. Kierros jaetaan vaiheisiin: uusikuu, kasvava kuunsirppi, puolikuu, nouseva kupera kuu, täysikuu, laskeva kupera kuu, laskeva puolikuu, laskeva kuunsirppi ja uudelleen uusikuu. Eri perspektiivin lisäksi kuun eri vaiheet vaikuttavat valaistusolosuhteisiin täydenkuun kirkkaasta hohteesta uudenkuun pimeyteen.

Jotkin kuukalenterin hetken ovat todella erityisiä. Kun Kuu on lähellä Maata, ja tämä sattuu samaan ajankohtaan kuin täysikuu – ajankohta, jolloin Aurinko, Kuu ja Maa ovat linjassa toistensa kanssa – saamme ihailla suurempaa täysikuuta tai superkuuta. Verikuu näkyy silloin, kun tavallinen superkuu tapahtuu samaan aikaan täydellisen kuunpimennyksen kanssa. Tämä tarkoitta sitä, että maa estää suoran auringonvalon pääsyn kuuhun ja jäljelle jää vain maan ilmakehästä taittuva valo, joka antaa kuulle hennon verenpunaisen sävyn.

2. Suunnittele etukäteen

Kuu yötaivaalla majakan takana. Kuva on otettu Canon EOS R8 -kameralla.

"Sään ennakointi on tietenkin tarpeen", Mara sanoo. "Sateisesta tai pilvisestä säätä poiketen muutamat pilvet eivät välttämättä haittaa. Ne voivat lisätä kuukuviin draamaa ja mystiikkaa. Suosittelen tarkistamaan pilvisyysprosentin ja tuulennopeuden esimerkiksi sääsivustoista." Kuva on otettu Canon EOS R8 -kameralla ja Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM -objektiivilla (100 mm, 1,6 s, f/5.6 ja ISO 6400). © Mara Leite

Täysikuu portugalilaisen luostarin yllä. Kuva on otettu Canon EOS R8 -kameralla.

"Jos se on vain mahdollista, minun on käytävä kuvauspaikalla ennen suunniteltua kuvausaikaa, jotta näen, ettei siellä ole esteitä ja että paikka on auki työajan jälkeen", sanoo Mara. Kuva on otettu Canon EOS R8 -kameralla ja Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM -objektiivilla (325 mm:n polttovälillä, 1/320 s, f/8 ja ISO 1600). © Mara Leite

Kuun kuvaaminen ei ole pelkästään hauska tapa testata valokuvaustaitoja, vaan se on myös kiehtova tapa oppia lisää maan ja sen kiertolaisen liikkeistä. Tiedämme tarkkaan, missä kuu nousee, millaisen kaaren sen rata muodostaa taivaalla ja minne se laskee – jokaisena yönä useiden seuraavien vuosien ajan. Saatavana on useita hyödyllisiä puhelinsovelluksia, joiden avulla voit suunnitella kuvakulman tarkasti. Täysikuu ilmestyy täysin vastakkaisesta suunnasta kuin laskeva aurinko.

Huomioi vuorokaudenaika. Kuu on ehkä vaikuttavimmillaan heti ilmestyessään horisonttiin – tätä kutsutaan kuunnousuksi. Myös superkuun kuvaaminen voi olla erityisen vaikuttavaa. Valo joutuu matkaamaan sivusuunnassa maan ilmakehän halki, mikä saa kuun näyttämään lämpimän punertavalta. Tämä on myös hetki, jolloin kuu on suurimmillaan, vaikka kyseessä onkin vain illuusio – kuu on saman kokoinen koko yön, mutta ilmakehän kaarevuus toimii suurennuslasin tavoin.

On myös tärkeää tarkistaa sääennuste ennen kuin lähtee kuvaamaan. Selkeällä säällä näkyvyys on parhaimmillaan. Etsi paikkoja, joissa on parhaat näkymät ja visuaalisesti mielenkiintoisia kohteita – kuten kaupungin siluetti – mutta mahdollisimman vähän häiriötekijöitä. Varmista, että välineesi ovat kunnossa, eli kaikki on ladattu ja pakattu. Kuu liikkuu nopeasti, joten kuvaamista ei voi jättää kesken, koska jotain pitää hakea kotoa kesken kaiken.

3. Kuukuvauksen asetukset

Henkilö säätää Canon EOS RP -kameran kääntyvää näyttöä kuuta kuvatessaan.

Erittäin kirkkaan mutta pimeyden ympäröimän kohteen kuvaaminen voi tehdä valotuksesta vaikeaa, joten yritä säätää valotus käsin.

Korostusasetukset Canon EOS RP -kameran näytössä.

Jos sinulla on vaikeuksia lukita tarkennusta kuuhun, kokeile käsintarkennusta. Käytä Kuvaus näytöllä -tilaa ja varmista yksityiskohtien terävyys ottamalla tarkennuksen korostus käyttöön.

Automaattiset valotustilat eivät välttämättä toimi kunnolla kuuta kuvatessa, joten kannattaa käyttää käsisäätöistä valotusta. Kuuhun osuvan auringonvalon voimakkuus ei muutu, joten ohjeena voi käyttää helppoa looney 11 -valotussääntöä. Aseta aukkoarvoksi f/11 ja säädä valotusaika vastaamaan käänteisesti ISO-arvoa niin, että kun asetuksena on ISO 100, valotusaika on 1/100 sekuntia ja kun asetuksena on ISO 200, valotusaika on 1/200 sekuntia ja niin edelleen. Sääntö ei kuitenkaan ole kiveen hakattu, ja valotusaikaa ja aukkoarvoa voi vaihdella näiden arvojen lähellä, kunnes kuva näyttää halutunlaiselta.

2. Parhaat välineet kuun kuvaamiseen

Kuunsirppi kurkkii lyhtypylvään takaa. Kuva on otettu Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM -objektiivilla.

Canon EOS R10 -kamerassa on –4 EV:n tarkennus hämärässä, jolloin tarkennus onnistuu heikossakin valaistuksessa. Sen yhdessä edullisen mutta tehokkaan RF 24-105mm F4-7.1 IS STM -objektiivin kanssa otat kauniita kuvia Kuusta. Kuva on otettu Canon EOS R10 -kameralla ja Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM -objektiivilla (105 mm:n polttovälillä, 1/5 s, f/7.1 ja ISO 800). © Mara Leite

Puolikuu. Kuva on otettu Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM -objektiivilla.

5,5 askeleen optinen kuvanvakaimen ansiosta Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM sopii erinomaisesti Kuun kuvaamiseen, koska se parantaa käsivaralta otettujen kuvien vakautta, sillä aina ei ole aikaa säätää jalustaa. Kuva on otettu Canon EOS R8 -kameralla ja Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM -objektiivilla (400 mm:n polttovälillä, 1/200 s, f/8 ja ISO 1000). © Mara Leite

Pitkän polttovälin objektiivi on välttämätön lähikuvien ottamiseen Kuusta, mutta aloittelevan kuvaajan ei kannata murehtia tätä. Et välttämättä tarvitse nopeaa, kallista objektiivia, sillä kuu on niin kirkas, ettei huippuluokan pitkien polttovälien objektiivien suurimmille aukoille ole käyttöä. Jopa vakiozoom, kuten Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM tai RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM saattaa toimia – et ehkä saa koko kuva-alaa täyttävää kuvaa, mutta voit aina rajata kuvaa jälkikäteen. Tässä suuren tarkkuuden EOS R -järjestelmän kamerat näyttävät voimansa. Täyden kennokoon Canon EOS R8 on terävä heikossakin valaistuksessa ja Canon EOS R10- sekä EOS R50 -kameroiden APS-C-kennot kaventavat objektiivien näkökenttää ja lisää ulottuvuutta laajakulmaisemmilla objektiiveilla.

5. Lähemmäs kohdetta

Lähikuva kuusta, näkyvissä pinnan piirteitä ja yksityiskohtia.

Kun kuu vähenee tai kasvaa ja on kooltaan noin kolme neljäsosaa täysikuusta, on hyvä hetki kuun pinnan yksityiskohtien vangitsemiseen. Kuva on otettu Canon EOS RP -kameralla ja Canon RF 800mm F11 IS STM -objektiivilla sekä polttovälin muuttajalla RF 2x (1 600 mm, 1/50 s, f/22 ja ISO 100).

Täysikuu on lumoava, mutta se ei ole paras ajankohta kuun pinnan piirteiden, kuten kraattereiden kuvaamiseen. Samaan tapaan kuin kameran salama valaisee kasvot, suora auringonvalo poistaa täysikuun aikana runsaasti varjoja. Muina ajankohtina auringonvalo tulee enemmän sivusta, jolloin syntyy kuun muotojen ja yksityiskohtien kuvaamiseen tarvittavia valo- ja varjokohtia. Erinomainen objektiivi lähikuvaukseen on RF 100-400mm F5.6-8 IS USM, jossa yhdistyvät pitkä tele-zoom ja kuvanvakautus. Jos lisäksi haluat todella täyttää kuva-alan, valitse erittäin pitkän polttovälin objektiivi, esimerkiksi RF 600mm F11 IS STM. Aukkoarvo f/11 on täydellinen kuun valokuvaamiseen, sillä se sopii looney 11 -valotussääntöön. Jos haluat jatkaa objektiiviesi ulottuvuutta, polttovälin muuttajat, kuten RF 1.4x ja RF 2x, voivat osoittautua käteviksi.

6. Laajemmat näkymät

Kuu loistaa kirkkaana pimeällä taivaalla yöllisen joen, sillan ja kaupungin yläpuolella.

Uusien kuvauspaikkojen etsimisessä Mara käyttää Internetin karttoja ja sosiaalista mediaa tutkiessaan mielenkiintoisia kohteita ja maisemien etualoja alueella, jossa hän käy kuvaamassa. "Paikallisilta kannattaa myös kysellä", hän lisää. Kuva on otettu Canon EOS R8 -kameralla ja Canon RF 14-35mm F4L IS USM -objektiivilla (19 mm:n polttovälillä, 20 s, f/22 ja ISO 640). © Mara Leite

Kuu näkyy korkealla oranssisten pilvien ja veden yläpuolella. Kuvattu auringon noustessa Canon EOS R8 -kameralla.

Canon RF 14-35mm F4L IS USM -objektiivin valovoima f/4 pysyy muuttumattomana koko terävyysalueella. Tämän ansiosta valotusaika ja ISO-arvo eivät muutu zoomattaessa Kuuhun. Kuva on otettu Canon EOS R8 -kameralla ja Canon RF 14-35mm F4L IS USM -objektiivilla (17 mm:n polttovälillä, 1/500 s, f/6.3 ja ISO 2500). © Mara Leite

Kokeile luovasti laajakulmaisempaa objektiivia, jollainen on esimerkiksi Canon RF 14-35mm F4L IS USM. Näin saa Kuun ja maiseman samaan kuvaan. Pelkkä Kuu voi vaikuttaa uhkaavalta. Tuttujen maamerkkien tai kaupungin siluetin lisääminen kuvaan luo kontekstia ja antaa mahdollisuuden laatia kiinnostavia sommitteluja. Voit myös tehostaa kuvaa leikkimällä mittakaavalla.

Nosta kuukuvasi uudelle tasolle ammattikuvaaja Andrew Fusek Petersin vinkeillä*.


Teksti: James Paterson, Phil Hall ja Rachel Segal Hamilton

*Saatavilla vain tietyillä kielillä.

Vastaavia tuotteita

  • Peilittömät kamerat

    EOS R8

    Heittäydy mukaan täyden kennokoon valo- ja videokuvaukseen ja tee luovuudestasi totta.
  • Peilittömät kamerat

    EOS R10

    APS-C-kennolla varustetulla peilittömällä EOS R -kameralla voit kuvata täysin uudella tavalla.
  • Peilittömät kamerat

    EOS R50

    Tällä peilittömällä EOS R -kameralla voit ottaa teräviä valokuvia, kuvata upeita 4K-videoita ja striimata sisältöä somepalveluihin. Kaikki yhdessä laitteessa.
  • Ultralaajakulmainen zoom-objektiivi

    RF 14-35mm F4L IS USM

    Canonin RF-ultralaajakulmaobjektiivin tarjoama L-sarjan tarkkuus (14–35 mm) takaa yksityiskohtaiset kuvat, ja käsivaralta kuvaaminen on helppoa 5,5 askeleen kuvanvakaimen ansiosta.
  • RF-S-objektiivit

    RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM

    EOS R -sarjan APS-C-zoom-objektiivi sopii erinomaisesti matka-, luonto-, urheilu- ja lifestyle-kuvaukseen.
  • RF-objektiivit

    RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

    Ihanteellinen vakio-objektiivi täyden kennokoon peilittömien kameroiden ystäville. Helppokäyttöinen RF 24-105mm F4-7.1 IS STM on kevyt ja kompakti – ja valmis viemään valokuvauksen täysin uudelle tasolle.
  • Telezoom-objektiivi

    RF 100-400mm F5.6-8 IS USM

    Monipuolinen, kompakti ja kevyt RF 100–400mm -zoom ja 5,5 askeleen kuvanvakain tekevät kuvaamisesta kevyttä ja monipuolista.
  • RF-objektiivit

    RF 600mm F11 IS STM

    Edistyksellinen superteleobjektiivi on kompakti ja kevyt. Se sopii erinomaisesti vaikkapa luonto- ja matkakuvaukseen.
  • Objektiivit järjestelmäkameroihin

    RF 2x

    RF-objektiivin polttovälin muuttaja takaa terävyyden ja monipuolisuuden, ja sen 2-kertainen suurennus tuo yhteensopivien RF-tele- ja zoom-objektiivien kohteet lähemmäs.
  • Aiheeseen liittyvät artikkelit

  • YÖKUVAUS

    Yötaivaan kuvaaminen

    Parhaat tekniikat öisen tähtitaivaan kuvaamiseen, mukaan lukien intervallikuvaus ja tähtijuovien kuvaaminen.

  • YÖKUVAUS

    Paras perustason kamera yökuvaukseen

    Kamerat ja objektiivit upeisiin yökuviin.

  • VALOKUVAUKSEN PERUSTEET

    Valotuksen hallinta

    Määritä aukon, valotusajan ja ISO-herkkyyden asetukset.

  • LUOVAA TULOSTUSTA

    Aurinkokunnan askarteleminen

    Yhteistä aikaa, uuden oppimista ja leikkejä Creative Parkin avaruusaiheisella paperiaskartelulla.