LUOVAA TULOSTUSTA

Kuin toisesta maailmasta: avaruusaiheinen paperiaskartelu

Vain Canon Creative Park, PIXMA-tulostin, paperia, sakset ja liimaa, ja voit kurkottaa tähtiin.
Paperista askarreltu astronautti on puupöydällä muiden Canon Creative Parkin avaruusaiheisten mallipohjien ympäröimänä.

Lasten kiinnostuksen kohteet vaihtuvat nopeasti, ja siksi kierrätettävät askartelutyöt ovat hyvä keino tutustua uusiin aiheisiin. Verkkosivustona ja sovelluksena saatavilla oleva Creative Park on loistava maksuton resurssi, jossa on tuhansia mallipohjia ja paperiaskarteluideoita. Siinä on avaruusfaneille paljon eri ikäisille ja tasoisille askartelijoille sopivia vaihtoehtoja aina helposta aurinkokuntamobilesta Marsia tutkivan Curiosity-mönkijän yksityiskohtaiseen malliin.

Paperiaskartelu tarjoaa myös mahdollisuuden toiminnalliseen opettamiseen, joka saa lapset esittämään kysymyksiä ja herättää mielikuvituksen, joten avaruusaiheisia leikkejä jatketaan viikkojen ajan. Avaruusaskartelun voi myös yhdistää ajallisesti taivaankannen tapahtumaan, kuten superkuuhun, taivaankappaleen pimennykseen tai meteoriparveen.

Mike ja Gen Sidaway ja heidän kolme lastaan Chloe, Halle ja Luke ovat todella kiinnostuneita avaruudesta, ja he olivat innokkaita kokeilemaan avaruusaiheisia malleja. Katso, miten he onnistuivat.

Avaruusseikkailun valmistelu

Perhe istuu sohvapöydän ääressä, ja pöydällä on Canon PIXMA -tulostin ja Creative Park -mallipohjista tehtyjä avaruusaiheisia paperiaskartelumalleja.

”Tämä oli mukava tapa viettää aikaa yhdessä, ja samalla myös todella rauhoittava”, miettii Gen, joka on kuvassa Miken, Chloen, Hallen ja Luken kanssa. ”Aion kokeilla seuraavaksi leikekirjojen mallipohjia, mutta haluan myös tehdä eri kausien koristeita.”

Kuten useimmat Creative Parkin paperiaskartelumallit, myöskään avaruusaiheiset mallit eivät edellytä erityisiä välineitä. Tutustu kuitenkin valitsemiesi mallipohjien ohjeisiin, sillä joissakin saatetaan tarvita esimerkiksi narua, kumilenkkejä tai värikyniä. Tässä on luettelo perusvälineistä:

Valitse avaruusaiheinen mallipohja

Henkilö selaa Canon Creative Parkin avaruusaiheisia mallipohjia kannettavalla tietokoneellaan. Kannettavan tietokoneen vieressä on pakkaus Canonin valokuvapapereita, ja sen takana on Canon PIXMA -tulostin ja paperista askarreltu astronautti hyllyllä.

Gen ja Mike käyttivät apunaan Creative Parkin mallipohjien tähtiluokituksia, kun he valitsivat lastensa taitotasoon sopivia askartelutöitä. ”On mahtavaa, että erilaisia mallipohjia on niin paljon”, sanoo Gen. ”Tytöt ovat jo valinneet joitakin nukkekoteja, jotka he haluavat tehdä, ja Luke on kiinnostunut dinosaurusten askartelemisesta.”

Mallin valitseminen kuulostaa helpolta, mutta se voikin olla vaikeampaa kuin luulit, sillä avaruusaiheisia vaihtoehtoja on kymmenittäin. Värikäs ripustettava kuuaiheinen koriste ilahduttaa pieniä lapsia, ja raketit, kuten Saturn V tai avaruussukkulasarja, innostavat isompia lapsia oppimaan uutta askartelun ohessa. Keskustelemalla siitä, mitä lapsesi haluaa rakentaa, voitte alkaa tutustua aiheeseen aina aurinkokunnan planeetoista avaruusaluksen toimintaan. Saatat jopa itsekin oppia uutta!

Jokaisessa mallipohjassa on tähtiluokitus, joka osoittaa vaikeustason, ja tietoja siitä, kuinka paljon mallin tekeminen vie aikaa. Sidawayn perheen lapset ovat eri-ikäisiä, joten mallit oli valittava huolellisesti. ”Luokituksista oli paljon apua”, sanoo Gen. ”Creative Park on valtava ja valikoimaa on paljon, joten luokitukset auttoivat meitä päättämään, mikä malli sopi kullekin lapselle. Sieltä löytyy tosiaan jokaiselle jotakin.”

Valmistaudu tulostamaan

Käsi pitelee koottujen avaruusaiheisten paperiaskartelumallien vieressä olevasta Canon PIXMA -tulostimesta tulevan Creative Parkin mallipohjan reunaa.

”Olin todella vaikuttunut siitä, miten helppoa Canon PIXMA TS7650i oli ottaa käyttöön: tulostin vain kytketään päälle, ja se kertoo, mitä pitää tehdä”, sanoo Mike. ”Myös tulostaminen oli uskomattoman helppoa sekä älypuhelinsovelluksella että tietokoneella.”

Kun olet löytänyt haluamasi mallin, valitse tulostus, niin mallipohja on valmis muutamassa sekunnissa. Mike piti siitä, miten helppoa oli tulostaa suoraan älypuhelimesta Creative Park -sovelluksen kautta. ”Kokeilimme tulostaa suoraan sovelluksesta ja tietokoneesta, ja meistä kumpikin tapa oli helppo ja intuitiivinen”, hän lisää. ”Noudata helppoja ohjeita ja anna tulostimen tehdä loput.”

Mallipohjat tulostuvat muutamassa sekunnissa ja ovat heti kosketuskuivia tulostimen PIXMA-musteen ansiosta. ”Olin iloinen, että mallipohjat tulostuivat nopeasti, koska kaikki lapset saivat jotakin tekemistä”, sanoo Gen. ”Muuten olisimme joutuneet odottelemaan, ja lapset olisivat kyllästyneet ja lähteneet ehkä tekemään jotakin muuta. Käyttämämme Canonin mattapintaisen valokuvapaperin ansiosta muste imeytyi hyvin eikä tahriintunut lainkaan.”

Mallipohjien kokoaminen

Äiti auttaa poikaansa leikkaamaan saksilla Canon Creative Parkin avaruusaiheisen paperiaskartelumallin.

Kaikki perheenjäsenet osallistuivat avaruusaiheisten paperimallien kokoamiseen leikkaamisesta taittamiseen ja kiinnittämiseen.

Kaksi lasta istuu pöydän ääressä, yksi pitelee vihkosta, jossa on tietoja Auringosta, ja toinen pitelee valmiiksi koottua Creative Parkin mallipohjaa.

Aurinko on 149 miljoonan kilometrin päässä Maasta – tämä on yksi avaruuteen liittyvä tieto, jonka Sidawayn perheen lapset oppivat askarrellessaan.

Kun mallipohja on tulostettu, on leikkaamisen ja taittelun aika. Voit käyttää saksia, tai jos mallipohja on monimutkaisempi, askarteluveistä ja leikkuualustaa. Muista tehdä taitteiden kohdalle vielä ura, jotta mallipohjat pysyvät muodossaan, ja noudata vaiheittaisia ohjeita, jotka tulevat useimpien mallipohjien mukana. ”Tutustu malleihin ja mieti etukäteen, kuka tekee minkäkin osuuden”, sanoo Mike.

Gen kertoo oman neuvonsa. ”Paras vinkkini on käyttää tyhjennyttä mustekynää ja viivainta urien tekemiseen. Kynä ei mene paperin läpi mutta tekee silti riittävän syvän uran. Muista tehdä tämä ennen liimaamista.”

Voit käyttää mallipohjien kokoamiseen PVA-liimaa, liimapistoolia, liimapisteitä, jotakin ympäristöystävällistä vaihtoehtoa tai jopa teippiä. Huomaa myös, että käyttämäsi liima saattaa vaikuttaa töiden kierrätettävyyteen. Jotkin mallit kannattaa kiinnittää kuivumisen ajaksi klemmareilla tai pyykkipojilla, jotta niiden muoto säilyy. Gen suosittelee käyttämään nopeasti kuivuvaa liimaa tai jopa kaksipuolista teippiä kiinnitysvaiheen nopeuttamiseksi.

Voit tukea lapsesi itsetuntoa antamalla hänen tehdä jotakin tehtäviä itsenäisesti, ja voitte koota muita malleja yhdessä perheen yhteenkuuluvuuden vahvistamiseksi. Tämä oli Miken ja Genin käyttämä strategia, ja heidän tyttärensä Chloe kertoi pitäneensä siitä paljon. ”Olemme käsitelleet avaruutta koulussa, mutta auringon rakenteen kokoaminen äidin kanssa opetti minulle uusia asioita. Oli myös todella mukava viettää aikaa yhdessä perheenä ja tehdä jotakin luovaa.”

Auringon ja siihen liittyvän tietovihkosen lisäksi Chloe ja Gen askartelivat monimutkaisemman astronautin, ja Mike auttoi Hallea ja Lukea Marsia ja Kuuta esittävien dioraamojen kanssa. ”Pienemmät pitivät leikkaamisesta ja liimaamisesta, mutta kaikkein eniten he nauttivat astronautilla ja dioraamoilla leikkimisestä, kun kaikki oli valmista”, sanoo Mike.

Lähtölaskenta leikkeihin

Henkilö asettaa Creative Parkin mallipohjasta tehtyä paperista Aurinkoa hyllylle.

”Olen yllättynyt mutta iloinen siitä, miten paljon olemme nauttineet näiden opettavaisten ja hauskojen paperiaskartelutöiden tekemisestä yhdessä perheenä”, sanoo Gen. ”Lapset leikkivät niillä vieläkin ja myös puhuvat edelleen siitä, miten hauskaa heistä oli tehdä niitä.”

Lapsi asettaa paperista askarreltua astronauttia Creative Parkin kuuaiheiseen dioraamaan.

Sen lisäksi, että Creative Parkin paperisten mallipohjien kokoaminen on hauska ja innostava koko perheen ajanviete, malleja voi käyttää leikeissä kerta toisensa jälkeen. Halle ja Luke ovat leikkineet tuntien ajan, että astronautti tutkii uusia planeettoja.

Kun mallit on askarreltu ja liima on kuivunut, ihaile hetki töitäsi ja lähde sitten avaruusseikkailuun. ”Meistä on ollut todella hauskaa leikkiä avaruuslentäjällä”, intoilee keskimmäinen lapsi Halle. ”Leikimme, että hahmo seikkailee eri puolilla taloa ja loikkii planeetalta toiselle. ”Pidän siitä, että mallissa on paljon yksityiskohtia ja liikuteltavat kädet ja jalat”. Luke, lapsista nuorin, sanoo näin: ”Tykkään lennättää astronauttia.”

Sen lisäksi, että lapset leikkivät uusilla avaruusaiheisilla malleillaan, Gen sanoo, että niistä tulee hieno lisä lasten omiin huoneisiin. ”Dioraamat ovat hienoja katseenvangitsijoita kirjahyllyissä, ja niillä lapset voivat myös leikkiä kerta toisensa jälkeen.” Ne ovat myös mieltä lämmittäviä ja konkreettisia muistoja perheen yhdessä viettämästä ajasta.

Kun lapsesi seuraavan kerran katsoo ylös yötaivaalle ja kysyy, mitä siellä on, käytä Creative Parkia tiedonjanon lisäämiseen ja mielikuvituksen herättämiseen. Ehkä innostut tulostamaan näkymän, jonka näet teleskoopin kautta, tai ottamaan kuvan planeetasta, tähdestä tai satelliitista ja vertaamaan sitä muihin. Lisää inspiraatiota paperiaskarteluun löydät Canonin Pinterest-sivulta, ja muista jakaa loistavat luomuksesi sosiaalisessa mediassa käyttämällä aihetunnistetta #MadeWithPixma.

Teksti: Natalie Denton

Vastaavat tuotteet

 • Mustesuihkutulostimet

  Matte Photo Paper MP-101

  Matte Photo Paper -paperille voit tulostaa laadukkaita mattapintaisia valokuva- ja tekstitulosteita. Paperi soveltuu myös onnittelukortteihin ja muihin luoviin tarkoituksiin.
 • PIXMA TS8750 -sarja

  Tulostimet kotikäyttöön

  PIXMA TS8750 -sarja

  Tulosta teräviä asiakirjoja ja värikkäitä valokuvia kuuden musteen korkealaatuisella ja helppokäyttöisellä monitoimilaitteella, joka sopii koko perheelle
 • PIXMA TS7650i

  Tulostimet kotikäyttöön

  PIXMA TS7650i

  Nopea ja laadukas tulostin, jossa on parannettu käytettävyys sekä vaivaton ja rahaa säästävä tulostus PIXMA Print Plan -tuen avulla.
 • Aiheeseen liittyvät artikkelit