VALAISTUSTEKNIIKOITA

Valomaalauskuvauksen perusteet

Valomaalaus ei ole lainkaan niin vaikeaa kuin voisi luulla, eikä se juurikaan vaadi erikoisvälineitä. Näillä vinkeillä voit kokeilla kaikkea hauskaa ja luoda upeita kuvia.
Lähikuva naisen kasvoista, joilla on monivärisiä valojuovia, kuvattu Canon EOS R6 -kameralla.

Valo on valokuvauksen tärkein osa, mutta hauskaa voi pitää auringon laskettuakin. Ota mukaan taskulamppu tai muu valonlähde, mene pimeän tultua ulos ja maalaa omia kuvia liikuttamalla valoja ympäriinsä niin kuin haluat. Valon luomia muotoja ei voi nähdä reaaliaikaisesti, mutta käyttämällä pitkää valotusaikaa voit tallentaa ne kameraan ja saada aikaan ainutlaatuisia kuvia. Tekniikkaa kutsutaan usein valomaalaukseksi.

Mitä on valomaalaus?

Liikenteen pitkä valotus on luonut tielle punaisia ja valkoisia liikennejuovia.

Pitkällä valotusajalla voi muuttaa liikkuvien autojen etu- ja takavalot valkoisiksi ja punaisiksi juoviksi. Valomaalauksessa käytetään samankaltaista tekniikkaa, mutta siinä kuvaaja hallitsee valonlähdettä. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM -objektiivilla (28 mm:n polttovälillä, 124 s, f/16 ja ISO 400). © Lorenz Holder – Canon Ambassador

Liikkeessä on taikaa. Olet varmaan nähnyt valokuvia, joissa on valojuovia. Ne ovat usein läpi kuvan kulkevia autojen ja muiden ajoneuvojen öisiä punaisia ja valkoisia valojuovia. Valomaalauksessa käytetään samaa ideaa, mutta luovemmalla tasolla: kuskin paikalla olet sinä.

Valojuovien tapaan on käytettävä pitkää valotusaikaa, jonka aikana valolähteen koko liike saadaan kuvattua. Itse liike voi olla mitä tahansa, ja voit maalata kuvaa valkoisilla tai värillisillä valoilla.

Mitä onnistuneeseen valomaalaukseen tarvitaan?

Canon-kameran edessä poseeraa nainen, jonka pään takana mies pitää valoa.

Jalustan käyttäminen auttaa pitkällä valotusajalla kuvattaessa, sillä se estää kameran tärähtämisen, ja kohde tai tausta pysyy terävänä.

Kun yhdistät kameran puhelimeen tai tablettiin Canon Camera Connect -sovelluksella, voit etäohjata kameraa ja myös nähdä kuvan näytössä, jotta voit varmistaa, että valomaalauksen sommittelu toimii ja täyttää kehyksen.

Vaikka valomaalaus on pääasiassa liikettä, hämärästi valaistun taustankin pitäisi olla terävä, jos se näkyy kuvassa. Siksi kamera on kiinnitettävä jalustaan tai muulle vakaalle alustalle. Jos objektiivissa on optinen kuvanvakain, se kannattaa yleensä poistaa käytöstä pitkillä valotusajoilla. Uusimmat kamerat havaitsevat, kun kamera on asetettu jalustalle, ja poistavat kuvanvakaimen käytöstä puolestasi.

Valomaalaus voi vaatia harjoittelua, kuten mikä tahansa valokuvaustekniikka. On hyödyllistä suunnitella mahdolliset otokset ennen auringonlaskua, jotta näet, mitkä sommitelmista toimivat parhaiten. Aseta illan pimetessä kamera jalustalle ja siirry Kuvaus näytöllä -tilaan, jotta voit katsoa kuvaa LCD-takanäytöstä.

Erilaisissa ympäristöissä valomaalaukset saavat erilaista ilmettä ja tuntua. Jos valotusaika on suhteellisen lyhyt, noin 10 sekuntia, ja tausta tumma, tausta pysyy tummana lopullisessa kuvassakin, jolloin lampulla luodut muodot nousevat esiin. Pitkä valotusaika ja yöllinen kaupunkimaisema tai muu valaistu tausta voivat lisätä sommitteluun kontekstia ja tuoda kuvaan paikan ja tilan tuntua.

Älä koske kameraan kuvatessasi pitkillä valotusajoilla. Vaikka kamera olisi kiinnitetty jalustaan, tärähdykset aiheuttavat kuvaan epätarkkuutta.

Miten kameran asetukset kannattaa määrittää?

Hahmo seisoo pimeässä ja luo punaisia ja valkoisia valojuovia pyörittämällä taskulamppuja.

Kun kamera on asetettu jalustalle tai vakaalle alustalle, siirrä kamera käsisäätötilaan (M) ja valitse ISO-herkkyys 100 sekä vielä pieni aukko, esimerkiksi f/11 tai suurempi f-luku. Kokeile erilaisia aukon arvoja ja valotusaikoja, kunnes saat tuntumaa siihen, miten eri asetukset vaikuttavat lopputulokseen. Tarkastele kuvia jatkuvasti kameran takanäytöstä. Muista, että kuvat voivat näyttää todellista kirkkaammilta, kun katsot kameran näyttöä pimeässä, joten voi olla hyvä säätää näytön kirkkautta.

Monissa yökuvissa kannattaa käyttää suurta aukkoa eli pientä f-lukua ja suurta ISO-herkkyyttä, jotta saat pysäytettyä liikkeen lyhyellä valotusajalla. Valolla maalatessa asiat ovat toisinpäin, koska liike on tärkein kuvattava.

Valitse kamerassa käsisäätöinen kuvaustila (M) ja käytä pientä ISO-herkkyyttä, noin 100–200. Valitse pieni aukko, noin f/11, ja valotusajaksi 10–30 sekuntia sen mukaan, kuinka paljon aikaa tarvitset valomaalauksen luomiseen.

Tarkennusetäisyys on myös määritettävä käsin, joten valitse MF-tila. Esitarkenna kohtaan, jossa aiot käyttää lamppua maalauksen luomiseen. Monissa kameroissa voi käyttää käsintarkennuksen avustusta, joka näyttää kuvan terävimmät osat.

Valkotasapainoasetuksen kannattaa valita käsin. Esimerkiksi päivänvalo-, pilvinen-, varjo- tai hehkulamppu-asetusten käyttäminen muuttaa valon värilämpötilaa lämpimämpään tai kylmempään. Jos kamerassasi on RAW-laatutila, käytä sitä. Sen avulla voit muuttaa valkotasapainoasetusta kuvankäsittelyohjelmistossa, esimerkiksi Canon Digital Photo Professional-ohjelmassa.

Aloita käyttämällä ehdottamiamme kamera-asetuksia. Luo perusmuotoja taskulampulla tai älypuhelimen lampulla tai kirjoita vaikka nimesi valolla. Voi olla, että joudut käyttämään lyhyempää tai pidempää valotusaikaa tai suurempaa tai pienempää aukkoa, jotta saat haluamasi lopputuloksen. Kokeile eri asetuksia, niin saat pian selville, mikä toimii parhaiten.

Mikä kohde ja valonlähde kannattaa valita?

Taskulamppu, johon on teipattu erivärisiä kuppeja

Jos sinulla ei ole moniväristä taskulamppua, voit tehdä sellaisen helposti käyttämällä värillisiä muovikuppeja tai vastaavia värikkäitä esineitä, kuten pieniä säilytysrasioita, nenäliinoja tai monivärisiä jouluvaloja.

Valojuovat kehystävät puutarhan tulppaaneja.

Kun sinä kuvaat muiden henkilöiden valomaalatessa, kokeile käyttää yli 30 sekunnin aikavalotusta ja peittää objektiivi ajoittain päähineellä tai muulla esineellä. Näin voit sommitella kuvan erillisissä osissa sen sijaan, että yrittäisit kuvata kaiken yhdessä jatkuvassa jaksossa. Kuva on otettu Canon EOS 90D -kameralla ja Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM -objektiivilla (71 mm, 83 s, f/22 ja ISO 100).

Harjoittele puutarhassa ja sommittele kuvaan kukkia, puita tai muita kuvauksellisia kasveja. Jos haluat todella päästää luovuutesi valloilleen, kokeile teipata taskulamppuun värillinen muovikuppi tai paperiliina ja sitten heiluttaa lamppua valotuksen aikana ja luoda värikkäitä juovia ja muotoja.

Valaise pääkohde taskulampulla ja tarkenna siihen automaattisesti. Vaihda sen jälkeen MF-tilaan niin, että tarkennusetäisyys lukittaan. Jos haluat käyttää yli 30 sekunnin valotusta, valitse aikavalotustila, jos kamerassa on sellainen.

Aloita valotus ja liikuta taskulamppua tai muuta valonlähdettä kuvausalueella. Värikkäät jouluvalot tuovat kuvaan uudenlaista luovaa tunnelmaa. Näiden tai muiden valonlähteiden liikuttaminen kohteiden takana saa kohteet näkymään siluetteina. Jos haluat lisää valoa tiettyyn kohtaan, osoita siihen vain taskulamppua muutaman sekunnin ajan. Siirry sitten luomaan värikäs tausta valaisemalla taskulampulla kukkia ja muita alueita.

Pitkään valotettu valoteos, jonka siniset valojuovat on saatu aikaan zoomaamalla.

Toinen valomaalauskonsti on kuvata paikallaan olevia valoja ja luoda valojuovia liikuttamalla kameraa pitkän valotuksen aikana. Kokeile kääntää kameraa pysty- ja vaakasuunnassa tai koko ympyrän. Zoom-objektiivia käyttäessäsi voit myös zoomata lähemmäs tai kauemmas ja luoda erilaisia valojuovia. Kuva on otettu Canon EOS 5D Mark III -kameralla (jonka seuraaja on Canon EOS 5D Mark IV) ja Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM -objektiivilla (jonka seuraaja on Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM) (135 mm:n polttovälillä, 0,6 s, f/22 ja ISO 200).

Kuva naisesta, jota ympäröivät useat valojuovat.

Valomaalauksen ja luovien muotokuvien yhdistäminen on nykyään erittäin suosittua sosiaalisessa mediassa. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM -objektiivilla (44 mm:n polttovälillä, 13 s, f/16 ja ISO 100).

Yksinkertainen on kaunista. Erittäin kirkkaan taskulampun käyttö voi vaikuttaa hyvältä idealta, mutta hillitymmät valonlähteet toimivat usein paremmin. Suoraan objektiiviin loistavat voimakkaat valot voivat aiheuttaa heijastumia. Hieman tehottomammilla taskulampuilla nämä riskit pienenevät. LED-tuikut ja moniväriset LED-valot voivat myös toimia hyvin, ja vilkkuvilla LED-valoilla saa aikaan erilaisen, jaksottaisen tehosteen.

Voi olla hauskaa pyytää ystäviä ja perhettä valaisemaan mielenkiintoisia alueita taskulampuilla. Yhdellä taskulampulla ei tarvitse saada valaistua kohdetta kokonaan, koska voit liikkua valotuksen aikana maalaamassa valolla eri alueita. Tämä voi toimia hyvin valaistaessa mielenkiintoisia kohteita öisissä maisemissa.

Käyttämällä useita taskulamppuja ja muita valonlähteitä voi saada itsensä tai muita ihmisiä mukaan kuvaan. Voit myös kokeilla kirjoittaa sanoja tai maalata muotoja, esimerkiksi tähtiä ja sydämiä. Toinen vaihtoehto on yhdistää pitkä valotus ja Canonin Speedlite-salaman lyhyt valopulssi, jotta saat oikean valotuksen muotokuvaan tai muuhun etualan kohteeseen, ja voit samalla pysäyttää liikkeen ja edelleen luoda valomaalauksia muussa valotuksessa.

Valomaalaus voi olla hauska tapa ilmaista luovuuttasi. Se ei vaadi kalliita kameroita, objektiiveja tai lisävarusteita, vain hieman aikaa perusasioiden opetteluun. Pian huomaat, että omaleimaisten kuviesi tunnelma on ainutlaatuinen.Teksti: Matthew Richards

Vastaavat tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit