URHEILUKUVAUS

Päivä ammattikuvaajan seurassa

Aloitteleva kuvaaja Deborah viettää päivän Canon-lähettiläs Jean-Baptiste Liautardin kanssa ja oppii ottamaan toimintaa ja liikettä täynnä olevia kuvia maastopyöräilijöistä.
Kaksi valokuvaajaa kuvaa maastopyöräilijöitä tekemässä hyppytemppuja. Kuvissa etualalla näkyy ruohikkoa.

Aloittelevalle valokuvaajalle nopean liikkeen ikuistaminen voi olla haastavaa. Mitä kamera-asetuksia pitäisi käyttää? Miten objektiivi kannattaa tarkentaa? Millä tekniikoilla saadaan huipputarkka lopputulos?

Nuori valokuvaaja Deborah Ranskan Lyonista halusi löytää vastaukset näihin ja moniin muihin urheilu- ja toimintakuvausta koskeviin kysymyksiin.

"Tarkennus ja rajaus on minusta hankalinta", kertoo Deborah. "Haluan oppia käyttämään tekniikoita, joilla saan kuvauskohteen teräväksi, ja oppia valitsemaan urheilu- ja toimintakuviin sopivan kuvakulman."

Deborah sai avukseen Canon Ambassador ja urheilukuvaaja Jean-Baptiste Liautardin, jonka kanssa hän vietti päivän kuvaten maastopyöräilijä Jeremy Berthieriä.

Jean-Baptiste käyttää yleensä Canon EOS R5 -kameraa, mutta hän halusi todistaa, ettei korkealaatuisiin kuviin välttämättä tarvita ammattitason kameraa. Niinpä hän valitsi tällä kertaa Canon EOS RP -kameran ja Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM -objektiivin.

Katso mitä kaikkea Deborah oppi kuvauspäivän aikana ja tutustu Jean-Baptisten urheilu- ja toimintakuvausvinkkeihin.

1. Puhu kuvauskohteesi kanssa

Kolme ihmistä puisella lavalla katsoo kuvia Canon EOS RP -kamerasta, Kaksi heistä istuu ja yksi seisoo maastopyörän vieressä.

Saat parhaat tulokset, kun kerrot kuvauskohteellesi mitä haluat tämän tekevän. "Tässä kuvassa haluan korostaa liikettä ja toimintaa", kertoo Jean-Baptiste. "Jos urheilija hyppää neljän metrin korkeuteen, mutta kuvassa näyttää että hän yltää vain metrin korkeudelle, toimintakuva ei ole kovin onnistunut. Urheilija ei varmastikaan ole tyytyväinen lopputulokseen, vaikka kuva muuten olisi laadukas."

Tumma hahmo Canon EOS RP -kameran kääntyvässä näytössä.

Jean-Baptiste kehottaa Deborahia kertomaan kuvauskohteelle mihin suuntaan tämän pitäisi katsoa ja mitä tehdä kuvaustilanteessa. "Näin kuvaustilannetta on helpompi hallita ja saat varmasti kuviisi haluamasi yksityiskohdat", kertoo Jean-Baptiste.

"Jos kamerassa ei ole huippunopeaa jatkuvan kuvauksen tilaa, laukaisinta on painettava juuri oikealla hetkellä", kertoo Jean-Baptiste. "Siinä auttaa, jos tunnet urheilulajin, jota kuvaat. Keskustele maastopyöräilijän kanssa ja ota selvää millaisia temppuja hän aikoo tehdä, missä on hypyn lakipiste ja mistä kuvakulmasta hänen mielestään temppu näyttää parhaimmalta."

Deborahin on helppo olla samaa mieltä: "Jean-Baptiste korosti, miten tärkeää on puhua kuvauskohteiden kanssa, jotta kuvat vastaavat myös heidän odotuksiaan. Suurin haasteena oli ikuistaa kuvauskohteen nopea liike. Katsoin Jeremyn harjoittelua, jotta oppisin ennakoimaan juuri oikean hetken painaa laukaisinta."

Muista hyödyntää kamerasi ominaisuuksia. Keskustelu kuvauskohteen kanssa ja kameran nopein jatkuvan kuvauksen asetus varmistavat, että saat ikuistettua kuviisi hetken, jossa toiminta on nopeinta ja näyttävintä. "Esittele ottamiasi kuvia urheilijalle, ja valitkaa yhdessä kuvat, joissa kuvakulma ja urheilijan asento tuovat parhaiten esiin liikkeen ja toiminnan", kertoo Jean-Baptiste.

2. Ota kaikki kuvan elementit haltuun

Canon Ambassador Jean-Baptiste Liautard ottaa Canon EOS RP -kameralla kuvia maastopyöräilijästä, joka tekee hyppytemppuja.

Jean-Baptiste kertoo, että hän korostaa usein valkotasapainoasetuksella ilta-auringon lämpimiä värejä. Hän opettaa Deborahille miten värilämpötilaa voi säätää Canon EOS RP -kameran valkotasapainovalikossa.

Maastopyöräilijä laskee mäkeä ja tekee hyppytempun.

"Tässä kuvassa pyysin Jeremya pukeutumaan keltaruskeaan asuun, koska mielestäsi se täydentää taustaa loistavasti", kertoo Jean-Baptiste. Kuva on otettu Canon EOS RP -kameralla ja Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM -objektiivilla (1/2500 s, f/1.8 ka ISO 200). © Jean-Baptiste Liautard

Säätilaa ei voi hallita, mutta kuvaustilanteen muita elementtejä ei kannata jättää sattuman varaan, sanoo Jean-Baptiste. "Yritä ennakoida tilanteet ja pyri hallitsemaan kaikkia mahdollisia elementtejä. Tässä tapauksessa oli esimerkiksi satanut useita päiviä, joten yksi hyppypaikoista oli aivan liian pehmeä. Ratkaisimme ongelman sytyttämällä nuotion hyppypaikalle ja kuivattamalla savista maata muutaman tunnin ajan."

Yksi helpoimmin hallittavista elementeistä on maastopyöräilijän vaatetus. "Pyydä urheilijaa pukeutumaan vaatteisiin, joiden väri ovat joko tasapainossa ympäristön kanssa tai luovat teräviä kontrasteja. Jos tausta on vihreä, maastopyöräilijä erottuu selkeimmin punaisissa tai valkoisissa vaatteissa."

3. Käytä lyhyttä valotusaikaa

Kuvan Canon EOS RP -kamerasta ylhäältä päin. Tarkennettuna näkyy kameran valintakiekko.

Jean-Baptiste neuvoo käyttämään käsisäätöistä valotustilaa, jotta kameran asetuksia voi hallita tehokkaammin. Urheilu- ja toimintakuvaus kannattaa aloittaa kirkkaassa valossa, koska silloin erilaisten asetuksien kokeileminen on helpompaa.

Maastopyöräilijä tekee hyppytempun, jonka korkeimmalla kohdalla hän näyttää kuvassa olevan puiden latvojen tasalla.

Lyhyt valotusaika on välttämätön, jotta yksityiskohdat pysyvät terävinä kuvattaessa urheilijaa nopeassa liikkeessä. Kuva on otettu Canon EOS RP -kameralla ja Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM -objektiivilla (52 mm:n polttovälillä, 1/1000 s, f/7,1 ja ISO 1250). © Jean-Baptiste Liautard

Tässä kuvaussessiossa oikean valotusajan valinta oli elintärkeää. "Maastopyöräily on todennäköisesti yksi nopeimmista urheilulajeista", kertoo Jean-Baptiste. "Pyörät kääntyvät niin nopeasti, että on vaikea ottaa teräviä kuvia valotusajalla, joka on pidempi kuin 1/800 sekuntia. Jos valaistus on riittävä, suosittelen valotusajaksi vähintään 1/1000 sekuntia."

Lyhyen valotusajan käyttäminen ei onnistu heikossa valaistuksessa, mutta suuren aukon objektiivi, kuten Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM, tarjoaa paljon mahdollisuuksia. "Aukon ja ISO-herkkyyden kanssa täytyy ehkä joustaa, jotta kuva onnistuu lyhyellä valotusajalla", neuvoo Jean-Baptiste. "Suurimmalla aukolla ei kannata kuvata heikossa valaistuksessa, jos haluat, että kuvan etuala jää epäteräväksi. Siinä tapauksessa kannattaa käyttää suurempaa ISO-herkkyyttä, jotta liikkeen ikuistaminen onnistuu."

Tästä huolimatta Jean-Baptiste suosittelee mahdollisimman pientä ISO-herkkyyttä, jotta kuvanlaatu olisi paras mahdollinen. Deborah päätyi valitsemaan aluksi ISO-herkkyydeksi ISO 100. "Sitten valitsin lyhyen valotusajan", hän sanoo. "Säädin aukkoa ja ISO-herkkyyttä, jotta sain haluamani valotuksen."

4. Valitse oikea tarkennustila

Canon Ambassador Jean-Baptiste Liautard opettaa Deborahille Canon EOS RP -kameran kääntyvän näytön käyttöä.

Canon EOS RP -kameran kääntyvän näytön ja automaattitarkennuksen avulla on helppoa ottaa tarkkoja kuvia hankalistakin kuvakulmista.

Urheilukuvauksen suurimmat haasteet liittyvät nopeasti liikkuvan kuvauskohteen tarkennukseen. Jean-Baptiste kertoo, että vaikka kameran nopea automaattitarkennus on erinomainen ominaisuus toimintakuvauksessa, käsintarkennuksella saa aikaan yhtenäisempiä tuloksia kuvattaessa urheilulajeja, joissa liike ja toiminta ovat ennakoitavissa ja toistuvat samanlaisina useita kertoja.

"Kun tunnet urheilulajin ja tiedät tarkalleen milloin maastopyöräilijä on hyppynsä lakipisteessä, voit esisäätää tarkennuksen tiettyyn kohtaan", opastaa Jean-Baptiste. "Pyydä maastopyöräilijää seisomaan kohdassa, jossa hän aikoo tehdä hyppytempun. Käytä Kuvaus näytöllä -tilan 10-kertaista suurennusta ja tarkenna kuva." Objektiivin polttoväli ei muutu, jos kamera on samassa kuvakulmassa, joten myös tarkennus säilyy ennallaan. Jos kameraa käännetään ylöspäin, polttoväli muuttaa ja tarkennus ei onnistu, jos syväterävyys ei ole riittävä.

"Jos liikkeen ja toiminnan voi ennakoida, kuten vaikkapa maastopyöräilyssä, suosittelen kokeilemaan jatkuvaan automaattitarkennusta."

Deborah kertoo, että hänen oli otettava useita kuvia ennen kuin sai tarkennuksen onnistumaan, koska ei ollut käyttänyt tätä tekniikkaa aiemmin. "Asetin automaattitarkennuksen etäisyydelle, jolla odotin Jeremyn olevan hypyn lakipisteessä ja siirsin objektiivin käsintarkennukseen, jotta tarkennuskohta ei muuttuisi", kertoo Deborah.

5. Älä jätä mitään sattuman varaan

Nuori nainen pitkässä ruohikossa pitää heiniä kameran edessä. Taustalla näkyy kaksi hahmoa polkupyörien päällä.

Tuo mukanasi etualalla näkyviä kohteita, jotta voit kuvata toimintaa parhaasta kuvakulmasta.

Maastopyöräilijä tekee hyppytempun aurinkoisena päivänä. Kuvan etualalla näkyy ruohikkoa.

Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM -objektiivin suuren f/1.8-aukon ansiosta ruohikko muodostaa pehmeän kehyksen Jeremyn hypylle. Kuva on otettu Canon EOS RP -kameralla (1/4000 s, f/1.8 ja ISO 100). © Jean-Baptiste Liautard

Jean-Baptiste korosti esivalmistelujen merkitystä, sillä kaikki ei aina mene niin kuin on suunnitellut. "Kerroin lisääväni kuvan etualaan yksityiskohtia, kuten oksia tai lehtiä, koska ne lisäävät syvyyttä ja kolmiulotteisuutta", kertoo Jean-Baptiste. "Halusin etualaan ruohikkoa, mutta ruoho oli niin matalaa, ettei se näkyisi kuvissa, eikä kuvaaminen onnistui niin alhaalta. Ratkaisin ongelman kiskomalla hieman ruohoa irti ja pidin sitä kädessäni objektiivin edessä."

Tämä oli Deborahille uusi tekniikka. "En ollut aiemmin kokeillut tiettyjen yksityiskohtien peittämistä ruoholla tai muilla esineillä, vaikka nyt se tuntuu itsestään selvältä ratkaisulta", kertoo Deborah. "Jean-Baptiste kannusti minua kokeilemaan rohkeasti erilaisia kuvakulmia. Jälkikäsittelyn sijaan hän kehotti minua hyödyntämään kuvauspaikan ympäristöä mahdollisimman paljon."

Deborah sai aikaan upeita toimintakuvia – ja toivottavasti Jean-Baptisten neuvoista on apua sinullekin.

Tutustu Jean-Baptisten vinkkeihin ja tekniikoihin, jotka tarjoavat uusia mahdollisuuksia urheilu- ja toimintakuvaukseen*.

*Saatavilla vain tietyillä kielillä.



Teksti: Marcus Hawkins

Vastaavat tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit