LUONTOKUVAUS

Luontokuvaus: ammattilainen ja harrastaja testaavat Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM -objektiivia

Luontokuvaaja Guy Edwardes ja innokas harrastaja Pete Lau kertovat parhaat vinkkinsä upeiden luontokuvien ottamiseen Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM -objektiivilla.
Lapinpöllö, jolla on upeat keltaiset silmät, katsoo suoraan kameraan kuvassa, jonka Guy Edwardes on ottanut Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM -objektiivilla.

Luontokuvaus on oma tyylilajinsa: jokainen hetki on mahdollisuus saada ainutlaatuisia kuvia, mutta lajin todellinen hienous on siinä, että kuka tahansa voi kokeilla sitä. Entinen palopäällikkö ja innostunut valokuvausharrastaja Pete Lau todisti tämän kuvaamalla yhdessä ammattimaisen luonto- ja maisemakuvaajan Guy Edwardesin kanssa Hawk Conservancy Trustissa Ison-Britannian Hampshiressa.

Pete ja Guy olivat ensimmäisiä, jotka käyttivät kevyttä Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM -superteleobjektiivia, jonka enimmäispolttoväli on 800 mm ja joka sopii erinomaisesti eläinten ja lintujen kuvaamiseen missä tahansa asennossa ja kohteita häiritsemättä. Vakaville valokuvausharrastajille tarkoitetun objektiivin aukkoalue on f/6.3–9, ja siinä on 5,5 askelen optinen kuvanvakain ja salamannopea automaattitarkennus, joka takaa tarkkuuden ja terävyyden ohikiitävissä tilanteissa. RF 200-800mm F6.3-9 IS USM on suunniteltu kestämään muuttuvia sääolosuhteita, ja siinä on sama pöly- ja kosteussuojaus kuin Canonin ammattitason L-sarjan objektiiveissa. Siinä on myös valkoinen heijastava pinnoite, joka takaa luotettavan optisen suorituskyvyn, kun kuvataan auringonpaisteessa.

”Vaikuttavaa tässä objektiivissa on sen polttoväli”, sanoo Pete kertoo, joka on aiemmin käyttänyt Canon RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM- ja RF 800mm F11 IS STM -objektiiveja kaukana olevien kohteiden kuvaamiseen. ”Objektiivin 200–800 mm:n polttoväli on uskomaton, ja mahdollisuus käyttää samaa objektiivia kohteelle, joka saattaa olla ensin lähellä, mutta hetken kuluttua 40 metrin päässä, tuo paljon joustavuutta siihen verrattuna, että joutuisin vaihtamaan kahden objektiivin välillä. RF 200-800mm F6.3-9 IS USM tarjoaa erinomaisia tuloksia, loistavan suorituskyvyn ja todellista vastinetta rahoille.”

Lähikuva luontokuvausta harrastavasta Pete Lausta.

Pete Lau

Pete halvaantui rinnasta alaspäin maastopyöräonnettomuudessa vuonna 2014 ja käyttää nyt pyörätuolia. Hän löysi jatkuvista kivuista huolimatta intohimon luontokuvaukseen, ja hänellä on nyt verkkosivusto, jossa on neuvoja siihen, miten liikkumisen apuvälineitä käyttävät ihmiset voivat päästä luontoon.

”Keveys oli ensimmäinen yllätys RF 200-800mm F6.3-9 IS USM -objektiivissa”, Guy lisää. ”Se on melko pienikokoinen ja erittäin kevyt polttoväliinsä nähden. Se, että voi kuvata jopa f/9-aukolla, on melko hyvä kompromissi sen suhteen, millaisen kuvan voi ottaa, kun painossa ja koossa on säästetty.”

Guy päätti yhdistää RF 200-800mm F6.3-9 IS USM -objektiivin Canon EOS R5 -kameraan ja Pete EOS R7 -kameraan. Guy ja Pete kertovat tässä kokemuksiaan luonnon kuvaamisesta, ja vaikka he ovat käyttäneet RF 200-800mm F6.3-9 IS USM -objektiivia petolintujen kuvaamiseen, heidän ohjeitaan voi soveltaa kaikenlaisiin eläimiin.

Lähikuva maisema- ja luontokuvaaja Guy Edwardesista.

Guy Edwardes

Guy on työskennellyt maisema- ja luontokuvaajana lähes 30 vuoden ajan. Hän kuvaa pääasiassa Britannian luontoa, mutta pitää myös työpajoja ympäri maailmaa ja on toimittanut tuhansia kuvia kuvapankkeihin.

1. Kuvaa eläimen katseen tasolla

Ruohikossa seisova keltapäähaukka pörhistää siipiään kuvassa, jonka Pete Lau on ottanut Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM -objektiivilla.

Koska Pete ei pysty seisomaan, polvistumaan eikä poistumaan pyörätuolista ja palaamaan siihen, parin oli löydettävä luova tapa kuvata maassa olevia lintuja, kuten tätä keltapäähaukkaa. Kuva on otettu Canon EOS R7 -kameralla ja Canon RF 200-800mm F6.3.-9 IS USM -objektiivilla (800 mm:n polttovälillä, 1/1600 s, f/9 ja ISO 1600). © Pete Lau

Pyörätuolissa oleva henkilö pitelee maan tasolla Canon-kameraa, johon on kiinnitetty Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM -objektiivi.

”Guy ehdotti, että avaan Canon EOS R7 -kameran kääntyvän kosketusnäytön ja otan Kuvaus näytöllä -tilan käyttöön”, Pete kertoo. ”Laskin kameran varovasti maan tasolle ja käytin sitä toisella kädellä. Kosketusnäyttö osoitti ylöspäin minua kohti, ja sain kuvan otettua.”

Guy kuvaa eläimiä mieluiten silmien tasolta. ”Jos kohde on ruohikossa, hiekalla tai vedessä, makaan maassa tai kuvaan mahdollisimman matalasta kuvakulmasta”, hän selittää. ”Etualalle saa hienon heijastuksen, ja tausta sumenee huomattavasti nopeammin. Pienikin 15–30 cm:n säätö voi vaikuttaa merkittävästi kuvan ilmeeseen. Kun kuvaat petolintuja, tällä tavoin voit myös piilottaa niiden jalkoihin kiinnitetyt hihnat.”

Pete ei päässyt maan tasolle edes Guyn avustuksella. Onneksi parivaljakko löysi ratkaisun, joka oli Canon EOS R7 -kameran kääntyvän kosketusnäytön käyttäminen. ”Pitelemällä kameraansa pyörätuolin sivulla ja käyttämällä näyttöä Pete pystyi kuvaamaan hyvin matalasta kuvakulmasta”, Guy sanoo. ”Hän pääsi noin 30 cm:n päähän maan tasolta, ja se muutti hänen kuviensa ilmeen täysin.”

Pete, joka on ollut innokas harrastaja jo useita vuosia, sanoo, että hän ei yleensä tekisi näin. ”Se oli mahtavaa, koska sain kuvaamiseen paljon enemmän joustavuutta”, hän sanoo.

2. Etsi parempi tausta muuttamalla näkökulmaa

Kaksi valokuvaajaa, toinen heistä pyörätuolissa, käyttää puiden ympäröimällä aukealla Canon-kameroitaan, joissa on RF 200-800mm F6.3-9 IS USM -objektiivi.

Uskomattoman monipuolinen RF 200-800mm F6.3-9 IS USM -objektiivi on pieni ja kevyt zoomausalueeseensa nähden, joten se sopii aloittelijoille ja harrastajille sekä niille, joilla on liikkumisvaikeuksia, kuten Petelle.

Puunoksalla istuva lapinpöllö katsoo suoraan kameraan kuvassa, jonka Guy Edwardes on ottanut Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM -objektiivilla.

”Mielenkiintoisen taustan saamiseksi ei välttämättä tarvitse liikkua paljon”, Guy sanoo. ”Pete siirsi pyörätuoliaan vain pari senttimetriä sivulle, ja se riitti muuttamaan taustaa niin, että hän sai käyttökelpoisen kuvan.” Kuva on otettu Canon EOS R5 -kameralla ja Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM -objektiivilla (600 mm:n polttovälillä, 1/640 s, f/8 ja ISO 3200). © Guy Edwardes

”Vaikka kuvauskohde olisi todella hyvä, kuten pöllö, se ei aina riitä. On mietittävä taustaa”, Guy sanoo ja selittää, että pienelläkin liikkeellä voi olla suuri vaikutus. ”RF 200-800mm F6.3-9 IS USM -objektiivin 800 mm:n ulottuvuus tarjoaa erittäin kapean kuva-alan, joten liikkumalla vain hiukan voit muuttaa taustan täysin.”

Pete yllättyi positiivisesti siitä, että siirtämällä pyörätuolia vain hiukan hän pystyi parantamaan sommittelua huomattavasti. ”Luulin, että minun pitäisi siirtyä kauas, mutta näin ei ollut”, hän sanoo. ”Otin ensin kuvia, joissa oli taustalla paljon turhaa, kuten sinne tänne osoittavia risuja, mutta kun siirryin muutaman sentin vasemmalle tai oikealle, ero oli huomattava.”

3. Käytä pisintä mahdollista ulottuvuutta

Lentävä afrikanvuorikotka sumealla taustalla. Kuva: Guy Edwardes. Kuvattu Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM -objektiivilla.

”Mitä pidempi polttoväli on, sitä nopeammin etualan ja taustan elementit sumentuvat samalla, kun kuvauskohde pysyy terävänä”, Guy sanoo. ”Mitä kauempana olet kohteista, sitä vähemmän häiritset niitä.” Kuva on otettu Canon EOS R5 -kameralla ja Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM -objektiivilla (455 mm:n polttovälillä, 1/2500 s, f/8 ja ISO 1000). © Guy Edwardes

Lentävä eteläntöyhtökarakara sumealla taustalla. Kuva: Pete Lau. Kuvattu Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM -objektiivilla.

RF 200-800mm F6.3-9 IS USM -objektiivin polttoväli on 200–800 mm, joten se sopii täydellisesti kuvaajille, jotka etsivät monikäyttöistä objektiivia luontokuvaukseen. ”Harrastelijana en voi perustella erillisten 500 mm:n, 600 mm:n ja 800 mm:n objektiivien kustannuksia”, Pete sanoo. ”RF 200-800mm F6.3-9 IS USM tarjoaa joustavan alueen ja mahdollisuuden ottaa kuvia, joissa en olisi aiemmin onnistunut.” Kuva on otettu Canon EOS R7 -kameralla ja Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM -objektiivilla (742 mm:n polttovälillä, 1/8000 s, f/9 ja ISO 1250). © Pete Lau

Guy käyttää luontokuvauksessa usein Canon RF 600mm F4L IS USM -objektiivia ja polttovälin muuttajaa Canon Extender RF 1.4x, mutta RF 200-800mm F6.3-9 IS USM -objektiivin 800 mm:n ulottuvuus teki häneen vaikutuksen. ”RF 200-800mm F6.3-9 IS USM -objektiivi lukittui kohteeseen ja seurasi sitä hyvin myös heikossa valaistuksessa”, hän sanoo. ”Parasta tältä etäisyydeltä kuvaamisessa on kuitenkin nopeampi automaattitarkennus. Kuvittele, että kuvaat itseäsi kohti lentävää lintua 800 mm:n objektiivilla. Lintu on kaukana, ja automaattitarkennuksen on liikuttava vain vähän linnun seuraamiseksi. Jotta saat linnun kuvaan samankokoisena 300 mm:n objektiivilla, sen on oltava paljon lähempänä sinua. Tällöin linssielementin on liikuttava kauemmas ja nopeammin, jotta lintu pysyy tarkennettuna. Mitä pidempi polttoväli on, sitä helpompi tarkennuksen on toimia, ja sitä tehokkaampaa se on.”

RF 200-800mm F6.3-9 IS USM -objektiivin 800 mm:n polttovälistä oli lisähyötyjä myös Petelle. ”Minua turhauttaa eniten se, että en pääse lähelle kuvauskohteita”, hän sanoo. ”Jos olen polulla, en pääse siltä pois. Jos poistun reitiltä, saatan pudota tuolistani, joten on mahtavaa, että voin käyttää tätä polttovälialuetta. Voin päästä lähemmäs kuin koskaan aiemmin.”

RF 200-800mm F6.3-9 IS USM -objektiivin yhdistämisestä APS-C-kameraan, kuten EOS R7 -kameraan, on hyötyä erityisesti siksi, että pienempi kenno rajaa kuvaa ja pidentää objektiivin ulottuvuutta. Objektiivin zoomausalueen 800 mm:n päässä APS-C-kenno tarjoaa saman kuva-alan kuin 1 280 mm:n teleobjektiivilla ja täyden kennokoon kameralla kuvaaminen.

Guy lisää, että toinen hyvä asia objektiivissa on sen zoomausalue. ”Jos etsit lintua taivaalta ja olet jo zoomannut 800 mm:n tasolle, lintua on vaikea löytää”, hän selittää. ”Aloita niin, että objektiivi on zoomattu 300 tai 400 mm:iin, jotta löydät kohteen. Zoomaa sitten 800 mm:iin, jotta saat koko kuvan täyttävän otoksen.”

4. Kuvaa joustavammin käsivaralta

Valokuvaaja Guy Edwardes pitelee Canon-kameraa, johon on kiinnitetty Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM -objektiivi.

Guy sanoo, että käsien sijoittelu on keskeisen tärkeää, kun pidellään pitkää objektiivia, kuten Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM -objektiivia. Jotta käyttö on joustavaa, hän suosittelee ottamaan objektiivista kiinni mahdollisimman alhaalta ja tukemaan sitä kämmenellä alapuolelta niin, että sormilla voi säätää edessä olevaa zoomausrengasta.

Peter Lau pitelee Canon-kameraa, johon on kiinnitetty Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM -objektiivi.

Guy ja Pete yllättyivät kumpikin positiivisesti RF 200-800mm F6.3-9 IS USM -objektiivin pienestä koosta. ”En normaalisti pystyisi nostamaan 800 mm:n objektiivia, koska se on liian iso ja painava, mutta RF 200-800mm F6.3-9 IS USM on uskomattoman kevyt”, Pete sanoo.

Nopeasti liikkuvien eläinten kohdalla Guy suosittelee jättämään jalustan kotiin. ”Käsivaralta kuvaaminen tuo joustoa, jos sinun on siirryttävä nopeasti tai eri paikkoihin”, hän selittää. ”Ainoa ongelma on se, että jos kuvaat painavalla teleobjektiivilla, et pysty kannattelemaan sen painoa kovin pitkään.”

Pete käyttää yleensä vakaimena yksijalkaa, josta on hänelle apua myös varusteiden painon kanssa, mutta Guy esitteli hänelle uuden tekniikan. ”Jos käännän kyynärpääni sisäänpäin ja tuen niitä vatsaani vasten, voin seurata liikkuvaa kohdetta paljon joustavammin. Yksijalkainen rajoittaa käytön sen tasolle”, hän sanoo. ”RF 200-800mm F6.3-9 IS USM on niin kevyt, että voin ohjata sitä yhdellä kädellä, kun joidenkin muiden objektiivien käyttö tuntuu painojen nostelulta.

”Siinä on myös hyvä muotoilu”, hän lisää. ”Ulotun lähes kaikkeen sormella ja peukalolla, ja superteleobjektiiviksi se on mukavan kompakti.”

5. Opettele pysäyttämään nopea liike

Savannihuuhkaja lentää kuvassa, jonka Pete Lau on ottanut Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM -objektiivilla.

Pete pystyi ottamaan tämän kuvan lentävästä savannihuuhkajasta käyttämällä lyhyttä valotusaikaa. ”Tämä on ainoa pöllölintu, jolla on vaaleanpunaiset silmäluomet”, hän sanoo. ”Siipien muoto auttaa sitä muuttamaan lentoasentoa ja suuntaa, mikä oli upeaa nähtävää ja tarkoitti, että olin erityisen kiitollinen EOS R7 -kameran automaattitarkennuksesta eläinten silmiin, joka toimi hyvin.” Kuva on otettu Canon EOS R7 -kameralla ja Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM -objektiivilla (200 mm:n polttovälillä, 1/2700 s, f/6.3 ja ISO 100). © Pete Lau

Tornipöllö levittää siipensä ja lentää kuvassa, jonka Guy Edwardes on ottanut Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM -objektiivilla.

RF 200-800mm F6.3-9 IS USM -objektiivin 5,5 askeleen optinen kuvanvakain toimii yhdessä EOS R7 -kameran sisäisen kuvanvakautuksen kanssa ja tuottaa jopa 7,5 askeleen kuvanvakautuksen, jotta voit reagoida nopeasti ja ottaa tärähtämättömiä kuvia lentävistä linnuista käsivaralta kuvatessasi. Kuva on otettu Canon EOS R7 -kameralla ja Canon RF 200-800mm F6.3.-9 IS USM -objektiivilla (481 mm:n polttovälillä, 1/4000 s, f/8 ja ISO 800). © Guy Edwardes

Luontokuvauksessa Guy suosittelee käyttämään lyhyttä valotusaikaa. ”Valitse 1/2500 sekuntia tai lyhyempi aika, vaikka lintu istuisi oksalla”, hän sanoo. ”Jos se lähtee yllättäen lentoon, olet valmis.”

Lyhyt valotusaika pysäyttää eläimen liikkeet, ja Pete kertoo, että se auttaa korjaamaan myös hänen liikkeitään. ”Olen luonnostani hiukan horjuva”, hän selittää. ”En pysty hallitsemaan kehoani rinnasta alaspäin, joten kuvissani näkyy paljon kameran tärähtelyä. Valotusajan lyhentäminen korjaa sekä linnun että kuvaajan liikkeitä. RF 200-800mm F6.3-9 IS USM -objektiivin optinen kuvanvakain on loistava, ja meille, joilla on erilaisia vammoja, se muuttaa koko tilanteen.”

Jotta valotusaika on mahdollisimman lyhyt, Guy käytti ISO-herkkyyttä 6400, erityisesti varjoisissa metsissä, joissa valon määrä oli pieni. ”Minusta ihmiset ovat turhaan huolissaan suurista ISO-herkkyyksistä ja kohinasta”, hän sanoo. ”Otan ennemmin selkeän ja hiukan kohinaisen kuvan, koska voin korjata sitä myöhemmin ohjelmiston avulla, kuin jätän kuvan ottamatta.” Lisäksi nykyaikaisten kameroiden suurten ISO-herkkyyksien suorituskyvyn ja kohinanpoistotekniikoiden ansiosta voit saada yllättävän selkeitä kuvia suuremmilla ISO-herkkyyksillä.

Lähikuva valkopäämerikotkasta, jonka nokka on auki. Kuvan on ottanut Pete Lau Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM -objektiivilla.

”Tämä suuri valkopäämerikotka oli aitauksessaan, mutta lähellä aitaa, joten valitsin muotokuvan, jotta näkisin, miten objektiivi toistaa yksityiskohdat”, Pete kertoo. ”Tulokset puhuvat puolestaan, samoin kuin värien näkyminen.” Kuva on otettu Canon EOS R7 -kameralla ja Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM -objektiivilla (338 mm:n polttovälillä, 1/400 s, f/8 ja ISO 100). © Pete Lau

Kuvaatpa sitten lintuja tai muita eläimiä, Guyn tekniikat, Peten kokemukset ja esimerkiksi Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM -objektiivi, jossa on monipuolinen zoomausalue ja vaikuttavat ominaisuudet, auttavat sinut askeleen lähemmäs luonnon kesyttömän kauneuden ikuistamista. ”Kokeile sitä”, Pete sanoo. ”Kuka tahansa voi tehdä niin. Lähde luontoon ja katso, mihin pystyt.”


Teksti: Natalie Denton

Vastaavat tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 • LUONTOKUVAUS

  Vinkkejä luontokuvaukseen

  Ammattikuvaaja Dani Connor antaa parhaat vinkit alalla menestymiseen aloittelevalle luontokuvaajalle.

 • LUONTOKUVAUS

  Lintujen kuvaaminen

  Vihjeitä ja paras aloituspakkaus lintukuvaukseen.

 • LUONTOKUVAUS

  Parhaat objektiivit luontokuvaukseen

  Ota vaikuttavia kuvia eläimistä näillä kiinteäpolttovälisillä ja zoom-objektiiveilla.

 • VALOKUVAUKSEN PERUSTEET

  Objektiivin valinta

  Kaikki tarvittavat tiedot objektiiveista sekä niiden eri tyypeistä ja ominaisuuksista.