LUONTOKUVAUS

Näin saat upeita luontokuvia Canon-kameralla

Kymmenen innovatiivista tekniikkaa, jotka nostavat luontokuvaustaitosi seuraavalle tasolle.
Orava katsoo suoraan kohti kameraa ja juoksee maahan pudonneiden lehtien yli.

Ennalta-arvaamattomat eläimet, jotka liikkuvat nopeasti ja sattumanvaraisesti, ovat yksi vaikeimpia valokuvauskohteita.

Oikeiden tietojen avulla on kuitenkin helpompi ottaa valokuvia, joista voit olla ylpeä. Urheilukuvauksen tavoin myös luontokuvauksessa avainasemassa ovat huolellinen valmistautuminen, oikean asennon löytäminen, oikeiden varusteiden käyttäminen (ja tieto siitä, miten niitä käytetään) sekä yllättävien tilanteiden ennakointi.

Tässä on 10 vinkkiä, joiden avulla saat upeita luontokuvia.

1. Opi tuntemaan kohteesi

Ilves seisoo kalliolla ja katsoo suoraan valokuvaajaan Andujarin luonnonpuistossa Espanjassa.

Kannattaa opetalla miten villieläimet liikkuvat, toimivat ja käyttäytyvät, jotta löydät parhaan tavan kuvata niitä. Kuva on otettu Canon EOS R7 -kameralla ja Canon EF 300mm f/2.8L IS II USM -objektiivilla (1/1600 s, f/2.8 ja ISO 1250). © Dani Connor

On erittäin tärkeää tietää tarpeeksi valokuvaamansa eläimen elinympäristöstä ja käyttäytymisestä. Se säästää tuntikausia aikaa luonnossa. Kun tietää, mihin vuodenaikaan laji on aktiivinen, valokuvausta on helpompi suunnitella. Loistavia luontokuvia saa harvoin ilman tietämystä ja järjestelyjä.

2. Harjoitus tekee mestarin

Joutsen nousee vedestä siivet levällään.

Luontokuvaus vaatii kärsivällisyyttä ja harjoitusta, mutta kun odotat täydellistä hetkeä, voit saada uskomattomia tuloksia. Kuva on otettu Canon EOS R5 -kameralla ja Canon RF 600mm F4L IS USM -objektiivilla (1/1600 s, f/4 ja ISO 800).

Ei hyödytä olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan, jos tilannetta ei pysty tallentamaan. Ohikiitävien hetkien kuvaaminen vaatii harjoittelua. On opittava kantapään kautta, miten säikyt eläimet saa tallennettua kuviin.

Kokeile sijoittaa puutarhaan ruokintalaitteita linnuille ja kuvata lintuja ikkunan läpi tai helposta piilopaikasta. Käytä zoomilla varustettua teleobjektiivia, kuten Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM- tai Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM -objektiivia. Zoom-objektiivi, kuten 400 mm:n polttovälillä varustettu RF 100-400mm F5.6-8 IS USM, mahdollistaa polttovälin säätämisen, jotta pienimpiäkin olentoja voi kuvata niitä häiritsemättä.

Voit myös viettää kameran kanssa aikaa lähipuistossa tai eläinten turvapaikassa, jotta oppisit ymmärtämään eläinten käyttäytymistä paremmin. Mitä enemmän harjoittelet kuvausmahdollisuuksien näkemistä ja reagointia, sitä parempia tuloksia saat luonnossa kuvattaessa.

3. Mene lähelle kohdetta

Lähikuva oksalla istuvan ruskean linnun punaisesta silmästä.

Yleensä kannattaa tarkentaa eläimen silmiin, sillä katsojan huomio kiinnittyy niihin luonnostaan. Kuvattu Canon EOS R7 -kameralla, Canon EF 300mm f/2.8L IS II USM -objektiivilla ja Canon Extender EF 1.4x III -polttovälin muuttajalla sekä EF-EOS R -kiinnityssovittimella (1/400 s, f/4 ja ISO 320). © Dani Connor

Yleensä loistavat luontokuvat esittävät toiminnan lähietäisyydeltä. Jos villieläinten lähelle menee fyysisesti, yleensä niiden käytös muuttuu tai ne pelästyvät kokonaan tiehensä. Teleobjektiivi on välttämätön, kun halutaan tuottaa kuvia, joissa toiminta näkyy yksityiskohtaisesti. Kuvaa voi myös rajata jälkeenpäin, jotta pääsee entistä lähemmäs kohdetta.

Canon EOS R7- ja Canon EOS R6 -kameroissa on eläinten tarkennuksen seuranta, joka tunnistaa koiria, kissoja ja lintuja. Toiminto tunnistaa joko kohteen vartalon, kasvot tai silmät, joten voit ottaa huipputeräviä kuvia liikkuvista eläimistä.

4. Valitse oikea objektiivi

Korkealla puun oksalla istuva orava.

Pitkä teleobjektiivi on tärkeä luontokuvauksessa, jossa kohteisiin on säilytettävä riittävä etäisyys. Kuva on otettu Canon EOS R5 -kameralla ja Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM -objektiivilla (200 mm, 1/320 s, f/4 ja ISO 5000). © Robert Marc Lehmann

Objektiivi kannattaa valita viisaasti. RF 100-400mm F5.6-8 IS USM -objektiivissa on tehokas zoomausalue, joka tekee siitä monipuolisen. Vieläkin lähemmäs pääsee superteleobjektiiveilla, kuten täyden kennokoon peilittömällä Canon EOS RP -kameralla sekä kiinteän polttovälin Canon RF 600mm F11 IS STM- ja RF 800mm F11 IS STM -objektiiveilla.

Jos sinulla on APS-C-kennolla varustettu kamera, kuten Canon EOS R7, ja tarvitset edullisen ja kompaktin objektiivin, suosituksemme on RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM.

APS-C-kameran kenno on pienempi kuin täyden kennokoon kamerassa, joten sillä ei pysty tallentamaan yhtä laajaa kuvaa kuin jos sama objektiivi liitettäisiin täyden kennokoon kameraan. Rajauskerroin on 1,6-kertainen, joten tilanne vaikuttaa olevan lähempänä, koska kohde näyttää ruudulla suuremmalta. Yhdistämällä RF 100-400mm F5.6-8 IS USM -objektiivin Canon EOS R7 -kameraan saat käyttöösi tehollisen polttovälin 160–640 mm.

Saat selville objektiivin tehollisen polttovälin omassa kamerassasi maksuttomalla Canon Photo Companion -sovelluksella (Canon-valokuvausopas), jossa on tehollisen polttovälin laskuri.

5. Varmista vakaus

Sammaleisella kummulla seisova ketunpoikanen.

Luontokuvaustilanteissa on harvoin aikaa pystyttää jalustaa. Kuvanvakaimen ansiosta käsivaralta saa kuitenkin tarkkoja kuvia myös pitkillä teleobjektiiveilla ja makro-objektiiveilla.

Kameran tärähtely vaikeuttaa terävien kuvien saamista teleobjektiiveilla kuvattaessa.

Useimmat Canonin teleobjektiivit on varustettu erittäin tehokkaalla optisella kuvanvakaimella, joka auttaa ehkäisemään tärähtelyä ja vastaa tyypillisesti noin 3–5 askeleen valotusarvoa. Sillä voi olla valtava vaikutus käsivaralta otettuihin luontokuviin, sillä lyhyt valotusaika voi olla epäkäytännöllinen muulloin kuin suorassa auringonvalossa kuvattaessa. Canon RF 600mm F11 IS STM -objektiivin 5 askeleen optisen kuvanvakaimen pitäisi mahdollistaa tarkat kuvat 1/20 sekunnin valotusajalla kuvattaessa 1/640 sekunnin valotusajan sijaan.

Käytä tele- ja makro-objektiiveilla kuvatessasi kuvanvakainta, erityisesti silloin, jos kuvaat käsivaralta. Jos kamera on jalustassa, kuvanvakain kannattaa poistaa käytöstä.

6. Säilytä tarkennus

Taivaalla liitävä petolintu.

Jos olet vaivihkainen ja onnistut olemaan säikäyttämättä lintuja ja muita arkoja olentoja, voit hioa taitojasi harjoittelemalla erilaisia kuvaustekniikoita. Kuva on otettu Canon EOS R5 -kameralla ja Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 IS USM -objektiivilla (451 mm, 1/8000 s, f/6.3 ja ISO 4000). © Robert Marc Lehmann

Luontokuvauksessa on tärkeää varmistaa, että oikea alue kohteesta on terävänä. Canonin peilittömien EOS R -kameroiden valikoimassa on yleensä erittäin tehokas Dual Pixel -automaattitarkennus, joka mahdollistaa vaiheentunnistukseen perustuvan automaattitarkennuksen itse kuvakennossa. Se kattaa suurimman osan kuvakehyksestä. Dual Pixel -automaattitarkennus on myös uusissa EOS-järjestelmäkameroissa ja se on saatavilla Live View -tilassa kuvattaessa.

Pyri pitämään tarkennus kohteen tärkeimmässä osassa, joka on yleensä silmät. Canon EOS R7 ja EOS R6 on varustettu eläinten silmät tunnistavalla automaattitarkennustilalla, joka etsii automaattisesti silmiä kuvasta ja lukitsee tarkennuksen niihin. AI Servo -automaattitarkennustila seuraa jatkuvasti myös erittäin nopeasti liikkuvia villieläimiä ja varmistaa kuvien tarkkuuden. Kokeile ottaa kuvasarja kameran nopeimmalla kuvaustavalla, jotta saat tallennettua juuri tietyn hetken.

7. Nopeus on tärkeää

Pellolla juokseva seepra.

Opi lisää liikkeen vangitsemisesta kuviin tutustumalla liikkeen kuvaamista koskeviin vinkkeihimme.

Oikea valotusaika on avainasemassa, jotta villieläimet saa tallennettua parhaalla mahdollisella tavalla. Valotusajan lyhentäminen tuntuu loogiselta vaihtoehdolta nopeasti liikkuvaa toimintaa kuvattaessa. Voi olla kuitenkin hyvä ajatus käyttää pidempää valotusaikaa ja lisätä hieman sumeutta esimerkiksi kuvassa olevan linnun siipiin, jotta syntyy vaikutelma liikkeestä.

Kun opit käyttämään varusteitasi taitavammin, voit ehkä käyttää vieläkin pidempää, jopa 1/10 sekunnin valotusaikaa. Voit kokeilla myös lisätä liikkeen vaikutelmaa panoroimalla.

Nyrkkisääntö on, että valotusajan pitäisi olla vähintään yhtä lyhyt kuin täyden kennokoon käänteinen polttoväli. Jos kuvaat esimerkiksi 600 mm:n objektiivilla, kuten Canon RF 600mm F11 IS STM -objektiivilla, valotusajan on siis oltava vähintään 1/600 sekuntia silloin, kun kuvanvakain on pois käytöstä. Useimmissa kameroissa on tässä tilanteessa käytettävä 1/640 sekunnin valotusaikaa.

8. Mieti valotusta: hyödynnä vastavalo

Pitkässä ruohikossa seisova peura.

Kultainen hetki on osuvasti nimetty. Aurinko paistaa matalalla tunnin ajan auringonnousun jälkeen ja tunnin ajan ennen auringonlaskua. Se tuottaa kultaisena hehkuvan valon. Kuva on otettu Canon EOS RP -kameralla ja Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM -objektiivilla (373 mm, 1/1250 s, f/8 ja ISO 1250). © Ben Hall

Saat parempia valokuvia, kun valitset oikeat valotusolosuhteet kohteiden kuvaamista varten. Pidä eläinten käyttäytymistavat mielessä ja kokeile kuvata varhain aamulla tai myöhään illalla, kun auringon valo näyttää värit täyteläisinä ja varjot syvinä.

9. Terävyysalueen hallinta

Peura kurkistaa saniaisten joukosta, jotka on sumennettu.

Vaikka teleobjektiiveissa ei olekaan nopeaa aukkoa, niillä voi silti sumentaa kuvien taustan. Pitkällä polttovälillä voidaan nimittäin luoda vaikutelma melko kapeasta terävyysalueesta myös silloin, kun käytetään suhteellisen pientä aukkoa. Tämä johtuu teleobjektiivien kyvystä tiivistää etäisyyttä ja tuoda sumennetut ja epätarkat taustat lähemmäs kohdetta. Kuva on otettu Canon EOS RP -kameralla ja Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM -objektiivilla (400 mm, 1/60 s, f/8 ja ISO 1250). © Ben Hall

Tämä vinkki on erittäin tärkeä. Peruskuvauksessa aukon esivalintatilan (kameran AV-kuvaustila) käyttäminen on yleistä. Lyhyiden työskentelyetäisyyksien vuoksi makro-objektiiveissa aukkoasetuksena voi olla f/16, f/22 tai vieläkin suurempi arvo terävyysalueen maksimoimiseksi ja koko kuvan tarkkuuden varmistamiseksi.

Voit parantaa luontokuviasi käyttämällä bokeh-sumennusta, joka saa kohteesi erottumaan paremmin. Taustan sumentamista kannattaa kuitenkin ehkä välttää, jos haluat tallentaa villieläimet luonnollisessa ympäristössään.

Pitkä polttoväli voi tehdä taustasta sumeamman. Tästä syystä telezoom-objektiiveja voidaan käyttää kuvauskohteen erottamiseen ja taustan sumentamiseen. Jos siis haluat voimakkaamman bokeh-sumennuksen, ota pari askelta taaksepäin ja pidennä polttoväliä zoomaamalla.

10. Erittäin läheltä otetut kuvat

Ruskea hyppyhämähäkki oksalla.

Elollisten kohteiden makrokuvaus on yleensä vaikeaa, joten tarvitaan oikeanlaiset välineet ja runsaasti kärsivällisyyttä, jotta päästään näyttäviin tuloksiin. Kuva on otettu Canon EOS 90D -kameralla ja Canon EF 60mm f/2.8 Macro USM -objektiivilla (1/250 s, f/8 ja ISO 500). © Pierre Anquet

Kohteen sijoittaminen luonnolliseen ympäristöönsä voi auttaa luomaan upean kuvan. Tähän tarvitaan laajakulmaobjektiivia. Pienempien kohteiden, kuten lintujen tai jopa hyönteisten, kuvaaminen erittäin läheltä tuottaa vaikuttavamman tuloksen, sillä kohde ei häviä laajaan kuvaan. Tämä vaatii erillisen makro-objektiivin. Vaikka kyseessä ei olekaan makro-objektiivi, tarkoitukseen voi käyttää Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM -objektiivia. Siinä on 0,41-kertainen suurennus ja tarkennus lyhyelle etäisyydelle, joiden ansiosta voi ottaa kuvia, jotka ovat hyvin lähellä makrokuvia.

Canonin makro-objektiiveissa on yleensä hybridikuvanvakain, joka korjaa sekä x-y-suuntaista liikettä että tavallisempaa kulmamuotoista liikettä vastaan. Siksi ne toimivat loistavasti silloin, kun otetaan lähikuvia käsivaralta. Canon RF 35mm F1.8 IS MACRO STM- ja RF 85mm F2 MACRO IS STM -objektiivit ovat hyviä esimerkkejä, sillä niissä on makrokuvia varten 0,5-kertainen suurennuskerroin lyhimmällä tarkennusetäisyydellä.

Makro-objektiivin hienoutena on, että sen avulla voidaan ottaa kuvia, joissa kohde näkyy suurempana kuin voidaan esittää näytössä tai paperilla millään muulla menetelmällä. Voit kuvata pieniä hyönteisiä ja saada ne näyttämään suurisilmäisiltä hirviöiltä tai keskittyä pieniin yksityiskohtiin, joita paljas silmä ei yleensä erota.

Jos etsit oikeaa objektiivia luontokuvaukseen, tutustu koko oppaaseemme.


Teksti: Matthew Richards

Vastaavat tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

  • LUONTOKUVAUS

    Parhaat objektiivit luontokuvaukseen

    Ota vaikuttavia kuvia eläimistä näillä kiinteäpolttovälisillä ja zoom-objektiiveilla.

  • LUONTOKUVAUS

    Monokulaari vai kiikarit – kumpi on paras lintujen tarkkailuun?

    Canonin PowerShot ZOOM on taskukokoinen monokulaarikamera, joka on ehdoton valinta lintujen tarkkailuun – mutta miten se pärjää Canonin kiikareille?

  • LUONTOKUVAUS

    Lintujen kuvaaminen

    Vihjeitä ja paras aloituspakkaus lintukuvaukseen.

  • LUONTOKUVAUS

    Vinkkejä luontokuvaukseen

    Ammattikuvaaja Dani Connor antaa parhaat vinkit alalla menestymiseen aloittelevalle luontokuvaajalle.