VARUSTEET

Täydellinen tunnelma Canon Light & Speaker ML-A -kaiutinvalaisimella

Tutustu äänen ja valon keskittymistä ja luovuutta edistäviin etuihin ääniterapeutti Lyz Cooperin kanssa.
Hopeanvärinen Canon Light & Speaker ML-A laattapinnalla, hieman sivussa oleva valo valaisee kaiuttimen ritilän.

Nykyään ympäristössä on jatkuvasti lukuisia häiriötekijöitä. Siksi, keskittyminen mihin tahansa tehtävään on vaikeutunut. Canonin langaton Light & Speaker ML-A on tyylikäs alumiinista valmistettu Bluetooth-kaiutin, joka toimii myös pöytälamppuna. Sen tarkoitus on edistää paitsi keskittymistä ja luovuutta, myös rentoutumista ja irtiottoa arjen paineista.

Lyz Cooper, ääniterapeutti ja British Academy of Sound Therapyn perustaja, uskoo musiikin mahdollisuuksiin muuttaa mielialaa. Hänen mukaansa halutun vaikutuksen saavuttamiseksi musiikin on oltava huolellisesti koostettua – ”luovuuden ja syvän keskittymisen prosessi stimuloi kahta aivojen osaa, ja siksi tarvittava äänimaisema edellyttää erilaisia ääniä.”

Cooper on ehdottomasti sitä mieltä, että työskentelyn lomassa on pidettävä taukoja: ”On hyvin tärkeää, että keskityttäessä intensiivisesti tai työskenneltäessä määräaikojen rajoissa aivojen annetaan välillä levähtää”. Hänen Light & Speaker ML-A -kaiutinvalaisimen julkaisua varten koostamallaan Spotify-soittolistalla on mukana kappale, jonka tarkoituksena on auttaa irrottautumaan hetkeksi, mikä on olennaisen tärkeää, kun keskitytään johonkin pitkäjänteisesti.

Tyylikäs kaiutin ei ole vain tuottavuutta lisäävä työkalu, vaan monipuolisen laitteen voi ottaa mukaan kuin lyhdyn ja siirtää kotona mihin vain. Tyylikkään, minimalistisen ulkoasun ja kahden värin – hopean tai mustan – ansiosta se istuu saumattomasti minkä tahansa huoneen sisustukseen.

Keskittyminen kohdallaan

Puiselle työpöydälle sijoitettu, työskentelevän naisen vieressä oleva Canon Light & Speaker ML-A -kaiutinvalaisin valaisee muistikirjaa, jota hän lukee.

Lyz Cooperin mukaan viileät sävyt sopivat stimulaatioon ja tuottavuuden parantamiseen, joten kun pitää keskittyä tärkeään projektiin, Canon Light & Speaker ML-A -kaiutinvalaisimen valo kannattaa vaihtaa lämpimästä viileään.

Pöydälle laskettu Canon Light & Speaker ML-A valaisee laskimen ja kyniä.

Canon Light & Speaker ML-A -kaiutinvalaisin on suunnittelultaan ainutlaatuinen – kallistettavan ja pyörivän varren sekä lampun pyörivän pään ansiosta kulma on täysin säädettävissä tilanteessa kuin tilanteessa. Muodon ja toiminnallisuuden tasapainoinen yhdistelmä tarjoaa toimivan valaistusratkaisun mihin tahansa tehtävään ja tekee huoneesta kuin huoneesta entistä viihtyisämmän.

Erilaisille ihmisille toimivat keskittymisen apuna erilaiset tuottavuustyökalut ja -tekniikat, mutta Canonin Light & Speaker ML-A -laite tarjoaa hyötyjä kaikille sitä käyttäville. Cooperin mukaan esimerkiksi lämmin tai viileä valo vaikuttavat eri tavoin: ”Lämmin valo luo kodikasta tunnelmaa, kun taas viileä valo nostattaa ja stimuloi.” Jos siis halutaan tuottavuutta ja valppautta, valon on oltava viileää. Säädettävän varren ansiosta valaisin toimii myös kohdevalona, jonka voi kallistaa mihin suuntaan tahansa. Näin ollen se soveltuu erinomaisesti lukemiseen tai tarkkuutta vaativaan työhön.

Äänen avulla voidaan päästä syvään keskittymistilaan. Cooperin mukaan keskittyminen voi olla niin intensiivistä, että silloin saattaa jopa unohtaa syödä. ”Tukeakseen luovuutta ja keskittymistä musiikin on pysyttävä taustalla”, hän jatkaa. ”Teimme aiheesta suuren tutkimuksen, johon osallistui 3 500 henkilöä. Suurin osa heistä sanoi valinneensa opiskelua varten ambientin tai klassisen musiikin – jotain, joka ei häiritse.”

Kyse ei kuitenkaan ole vain musiikista: Cooperia kiehtovat äänet ja niiden syvällinen vaikutus aivoihin. ”Lisään sävellyksiini reilusti valkoista kohinaa, samoin kuin ruskeaa ja vaaleanpunaista kohinaa”, hän kertoo. ”Nämä eroavat ominaisuuksiltaan. Valkoinen kohina voi esimerkiksi aidosti lievittää tinnitusta, koska se peittää tinnituksen, kun taas vaaleanpunainen ja ruskea kohina ovat pehmeämpiä. Ruskeaa kohinaa on vaikkapa tuulettimen tai kaasulieden ääni. Se voi auttaa lievittämään ahdistusta.”

Canon Light & Speaker ML-A hyödyntää Bluetooth 5.0 -versiota, eli se tukee musiikin suoratoistopalvelujen soittolistoja. Näin kukin käyttäjä pääsee itse kokeilemaan, mikä ääni toimii parhaiten. Cooper on koostanut myös Spotify-soittolistan, jonka tarkoitus on varta vasten esitellä Light & Speaker ML-A -kaiutinvalaisimen parhaita puolia. Luovuutta edistävän ilmapiirin tukemiseen suunnitellun listan nimi on AutoFocus, ja se on kautta aikojen ensimmäinen Canonin albumi.

Työskentelypaikan valitseminen

Puupöydälle sijoitettu Canon Light & Speaker ML-A vieressään kasvi ja paperitarvikkeita.
Canon Light & Speaker ML-A sivupöydällä nojatuolin vieressä.

Canon Light & Speaker ML-A on monipuolinen työkalu, jonka avulla valaistusta ja äänitaustaa voidaan mukauttaa missä tahansa kotona.

Ennen työn aloittamista kannattaa asettaa selkeä tavoite ja kirjoittaa se ylös. Itsekuri ja vastuun ottaminen ovat tavoitteiden saavuttamisen perusta. Tärkeää on myös rutiinien kehittäminen. Aloittamiseen ei tarvita paljon, mutta projektille on varattava päivittäin tietty aika – säännöllisyys voi auttaa saattamaan aivot luovaan tilaan työskentelylle varattuna aikana.

Oma työskentelyyn varattu tila voi parantaa tuottavuutta, mutta on paljon muitakin tapoja, joilla mikä tahansa tila voidaan muokata työskentelyyn sopivaksi. Jos käytössä on vain keittiön pöytä, varmista, että se on puhdas ja että kaikki opiskeluun tarvittavat välineet ovat saatavilla. Kaikki häiriötekijät on jätettävä toiseen huoneeseen. Tee soittolista itseäsi miellyttävästä musiikista tai vaikkapa lempipodcastistasi.

Yhdellä latauksella Light & Speaker ML-A toimii valonlähteenä enintään kahdeksan tuntia, toistaa musiikkia viisi tuntia ja toimii näitä kahta yhdessä käytettynä kolme tuntia. USB-C-liitännän kautta lataaminen käy helposti, ja täyden varauksen laite saavuttaa kolmessa tunnissa.

Aikaa rentoutumiselle

Henkilö joogamatolla polvistuu Canon Light & Speaker ML-A -kaiutinvalaisimen viereen.

”Usein kuulee sanottavan: ’En voi enkä halua meditoida, aivoni eivät hiljene’. Jos samalla kuitenkin kuunnellaan musiikkia tai ääntä, joka on suunniteltu [auttamaan meditaatiossa], syvä rentoutuminen voi olla hyvinkin helppoa – sen voi saavuttaa ajattelematta koko asiaa”, Lyz Cooper selittää.

Henkilö lukee kirjaa sängyssä, yöpöydällä on Canon Light & Speaker ML-A -kaiutinvalaisin.

Lyz Cooperin tärkein ohje uupumuksen välttämiseen on antaa aivoille riittävästi taukoja. Näin aivot voidaan tavallaan käynnistää uudelleen, mikä auttaa keskittymään työhön. ”Musiikin avulla voidaan madaltaa aivoaaltoja, eli saada ne rentoutumaan”, Cooper selittää. ”Toisin sanoen on paljon tapoja, joilla musiikki vaikuttaa aivoihin ja muuttaa niiden tilaa välittäjäaineiden avulla.”

Cooperin mukaan keskittyminen voi olla vaikeaa etenkin noin klo 11.00 ja noin klo 15.00, jolloin taukojen pitäminen on erittäin suositeltavaa aivojen optimaalisen terveyden ja hyvinvoinnin kannalta.

Hiljaisen taustamusiikin kuunteleminen on erinomainen tapa rentoutua, mutta matalan äänirekisterin vuoksi ympäristön äänimaailmassa yleinen basso jää pienellä äänenvoimakkuudella kuunneltaessa usein lähes kuulumattomiin. Canon Light & Speaker ML-A -kaiutinvalaisimen jalustassa oleva passiivielementti saa basson erottumaan myös hiljaisella äänenvoimakkuudella, joten äänenlaadusta ei tarvitse tinkiä rentoutumisen aikanakaan.

Sävyltään lämmin ympäristön valo luo iltaisin kodikkaan ja miellyttävän tunnelman ja voi osaltaan edistää rentoutumista.

Kumppani kotiin

Kaksi Canon Light & Speaker ML-A -kaiutinvalaisinta täpötäydellä ruokapöydällä ympärillään lautasia ja istuvia ihmisiä. Ojentuva käsi säätää lähimmän Light & Speaker ML-A -kaiutinvalaisimen säätimiä.

Canon Light & Speaker ML-A -kaiutinvalaisimen säädettävällä valaistuksella voidaan nostattaa viihtyisän illallisjuhlan tunnelmaa. Kestien taustaksi laite tarjoaa myös tunnelmamusiikkia.

Hyllylle sijoitetun Canon Light & Speaker ML-A -kaiutinvalaisimen lämmin hehku valaisee huonekasveja.

Canon Light & Speaker ML-A -kaiutinvalaisimen lämmin valo voi luoda iltaan kodikkaan ja rentouttavan pohjavireen. Lisäksi se näyttää upealta valaistessaan sisustuksen muita osia, kuten huonekasveja – joilla on niin ikään edullinen vaikutus yleiseen hyvinvointiin.

Canonin Light & Sound ML-A -kaiutinvalaisimen Bluetooth 5.0 -tekniikan ansiosta omaa suosikkimusiikkia, radio-ohjelmaa tai podcastia voi suoratoistaa langattomasti mistä tahansa mobiililaitteesta tai tietokoneesta. Se sopii erinomaisesti rentouttavan ympäristön luomiseen missä tahansa kotona. ”Musiikkia kuunneltaessa aivoissa muodostuu dopamiinia ja typpioksidia. Kehon kannalta tällä on itse asiassa parantava vaikutus”, Cooper kertoo.

Canonin Light & Speaker ML-A -kaiutinvalaisin on osuva lahja tyyliä ja luovuutta rakastaville. Siirrettävä laite mahdollistaa työtilan mukauttamisen erilaisiin tarpeisiin sopivaksi. Laite on valmistettu korkealaatuisesta pinnoitetusta alumiinista, sen kaikki ruuvit on piilotettu rungon sisään, ja hopean tai mustan värisenä se sopii kotiin kuin kotiin.

ML-A-laitteen toiminnot ja tekniikka muistuttavat käyttäjiä niin työskentelyn ja rentoutumisen välisestä tasapainosta kuin Cooperin korostamien, ajatustyössä tärkeiden levähdystaukojen merkityksestäkin.

Teksti: Natalya Paul

Aiheeseen liittyvät artikkelit