TULOSTUSVINKKEJÄ

Usein kysytyt kysymykset tulostimista, musteista ja papereista

Canon Europen tulostusasiantuntija Suhaib Hussain vastaa useimmin kysyttyihin tulostuskysymyksiin.
Mustetasot näkyvät Canon-tulostimen asetuspalkissa.

Mustetta voi tulostaa paperille monella eri tavalla, ja on olemassa niin monenlaisia musteita ja papereita, että niin satunnaisilla kotikäyttäjillä kuin ammattivalokuvaajillakin herää tulostamisesta paljon kysyttävää. Canon Europen tulostusasiantuntija Suhaib Hussain vastaa tässä yleisimpiin kysymyksiin tulostamisesta, musteista ja papereista.

Tulostimen, musteen ja paperin valitseminen:Tulostimen ominaisuudet:

Musteen hallinta:

Mitä eroa on mustesuihku-, laser- ja muilla tulostintyypeillä?

Lasertulostus perustuu paperin ja valosähköisen rummun väliseen fyysiseen kosketukseen. Rumpu poimii kuivan väriainejauheen, joka kiinnitetään paperiin lämmittämällä. Tulosteista tulee tahriintumattomia, ja laite sopii hyvin toimistokäyttöön, jossa päätarve on asiakirjatulostus tavalliselle paperille.

Mustesuihkutulostuksessa nestemäiset mustepisarat suihkutetaan paperille ilman fyysistä kosketusta. Tämä mahdollistaa huomattavasti laajemman materiaalityyppien ja paperin paksuuksien käytön sekä parantaa valokuvatulostuksen tarkkuutta ja värien eloisuutta.

Canonin kannettavissa SELPHY-valokuvatulostimissa käytetään värisublimaatiota, joka tuottaa kestäviä studiolaatuisia tulosteita, joissa on tasaiset värit. Siinä on käytettävä erikoispäällystettyä paperia ja sillä saa nopeasti laadukkaita tulosteita.

Canon Zoemini-sarjan pienikokoisissa valokuvatulostimissa käytetään ZINK1-tekniikkaa (nimi tulee sanoista ”Zero Ink”), jossa käytetään erikoispaperia, jossa on lämpöön reagoivia mikrokiteitä. Näin saadaan tahriintumaton ja vedenkestävä kuva ilman mustetta, joten tekniikka sopii täydellisesti pieniin ja helposti mukana kulkeviin tulostimiin.

Nainen tulostaa älypuhelimensa kautta Canon SELPHY CP1300 -tulostimella ja lähellä on kirjekuoripino.

Canonin kompaktit SELPHY-kuvatulostimet, kuten tämä Canon SELPHY CP1300, perustuvat värisublimaatiotekniikkaan, jossa nauhan kolme eriväristä mustetta kiinnitetään paperiin peräkkäisissä vaiheissa, jonka jälkeen paperiin lisätään suojapinnoite, kun se kulkee neljännen ja viimeisen kerran tulostimen läpi.

Jos etsit yhtä tulostinta, jolla voi tulostaa sekä asiakirjoja että valokuvia, mustesuihkutekniikka sopii sinulle parhaiten. Canonin PIXMA-tulostinvalikoimassa on malleja, joissa on erilliset mustekasetit tai jopa täytettävät mustesäiliöt, jotka voivat olla kustannustehokkaampia suuremmilla tulostusmäärillä. Lisätietoja on kohdassa Mitä eroa erillisväreillä ja FINE-mustekaseteilla on?.

Myös tulostusnopeus voi olla tärkeä tekijä, varsinkin, jos aiot tulostaa paljon. Lisätietoja on kohdassa Mitä IPM tarkoittaa. Ominaisuuksista esimerkiksi automaattinen kaksipuolinen tulostus on tehokas tulostustapa, joka voi myös vähentää paperikustannuksia. Monitoimitulostimet, joissa on sisäänrakennettu skanneri, sopivat erinomaisesti asiakirjojen tai valokuvien skannaamiseen tai kopioimiseen. Langattomat yhteydet voivat myös helpottaa tulostamista.

Päätöksenteko on helpompaa, kun muistaa Canonin tulostinkategorioista PIXMA-tulostimet kotikäyttöön ja MAXIFY-tulostimet kotiin tai pieneen toimistoon.

Sanjay Jogia pitelee Canon imagePROGRAF PRO-300 -tulostimen tulostetta.

Ammattitason A3+-suurkuvavalokuvatulostimena Canon imagePROGRAF PRO-300 -tulostimessa on 10 pigmenttipohjaista mustetta, esimerkiksi harmaa, mattamusta, valokuvamusta ja Chroma Optimiser, jotka maksimoivat sekä väri- että mustavalkotulosteiden laadun. Se sopii monenlaisille valokuva- ja taidepapereille. © Sanjay Jogia

Valikoima Canonin valokuvapapereita

Jotta saat upeita valokuvia, Canonin taidepapereissa on laaja valikoima erilaisia valkoisuuden tasoja (jotka tuottavat parhaan mahdollisen kirkkauden) ja monipuoliset viimeistelyvaihtoehdot sileistä näyttäviin pintarakenteisiin. Canon PIXMA PRO- ja Canon imagePROGRAF -valokuvatulostimien kanssa voi myös käyttää suoraan taidepaperia ja muita materiaaleja papereihin erikoistuneilta yrityksiltä, joita ovat esimerkiksi Canson ja Hahnemühle.

Mikä on paras muste valokuvien ja asiakirjojen tulostamiseen?

Mustesuihkutulostimissa käytetään yleensä dye-pohjaisia musteita, mutta Canon on jo pitkään erikoistunut hybridimustejärjestelmiin, joissa yhdistetään pigmenttipohjainen musta muste ja dye-pohjaiset värilliset musteet. Pigmenttimusta tuottaa asiakirjoihin terävän ja täyteläisen mustan tekstin, jotka ei suttaannu ja kestää hyvin myös tavallisella paperilla ja kirjekuorissa. Dye-pohjaiset musteet tuottavat eloisan värintoiston valokuvatulostuksessa, erityisesti kiiltävälle ja hohtavalle paperille.

Canonin perustason hybridimustesuihkutulostimissa käytetään pigmenttipohjaista mustaa kasettia ja kolmiväristä dye-pohjaista kasettia. Edistyneemmissä malleissa on neljä tai jopa viisi erillistä dye-pohjaista mustetta pigmenttimustan lisäksi, mukaan lukien valokuvamusta ja toisinaan valokuvasininen tai valokuvaharmaa. Näiden ansiosta tulostimet, kuten Canon PIXMA TS705a ja Canon PIXMA G650, tuottavat valokuvatulostuksessa laajemman värintoistoalueen tai värikirjon sekä laajemman sävyalueen ja kontrastin.

Canonin imagePROGRAF PRO -tulostimissa käytetty pigmenttipohjainen LUCIA PRO -mustetekniikka tuo vapautta valokuvatulostukseen sekä väri- että mustavalkokuvia tulostettaessa. Esimerkiksi A3+-koon Canon imagePROGRAF PRO-300 -tulostimessa käytetään kymmentä pigmenttipohjaista mustetta, jotka tuottavat lyömättömän laadun mattavalokuvapaperille ja taidepapereille. Tulostimessa käytetään myös Chroma Optimiser -kasettia, joka parantaa tasaisuutta ja yleistä laatua kiiltävillä materiaaleilla.

Mitkä paperityypit sopivat parhaiten valokuvien ja asiakirjojen tulostamiseen?

Laadukas tavallinen paperi tai kartonki sopii erinomaisesti asiakirjojen tulostamiseen, mutta valokuvatulostuksessa on paljon enemmän vaihtoehtoja. Canonin valokoimassa on kiiltäviä, hohtavia ja mattapintaisia valokuvapapereita. Kaksipuolinen mattapintainen valokuvapaperi sopii erityisen hyvin leikekirjoihin, ja siitä on jopa versio, jossa on keskitaitos ja kirjekuori, joten se sopii erinomaisesti onnittelukortteihin. Kiiltävä- ja hohtavapintaisissa valokuvapapereissa on suojaava pinta, joka toimii erityisen hyvin dye-pohjaisten musteiden kanssa. Suhteellisen pienet väriainemolekyylit imeytyvät kokonaan ulomman kerroksen alle ja suljetaan sen sisään.

MAXIFY GX6050 MegaTank -tulostin, jonka etupuolella näkyvät mustetason ikkunat ja jonka takana on ilmoitustaululle kiinnitettyjä tulosteita.

Canonin MegaTank-tulostimien PIXMA G- ja MAXIFY GX -sarjoissa on täytettävät mustesäiliöt tavallisten kasettien sijaan, joten niillä voi tulostaa jopa 6 0002 tulostusta täyttökertojen välillä. Mustetasot on helppo tarkistaa tulostimien etupuolella olevien ikkunoiden ansiosta.

Canon PIXMA TS705 -tulostin puisella pöydällä tulostamassa kuvia hedelmistä ja kukista.

Muiden Canonin hybridimustesuihkutulostimien tavoin Canon PIXMA TS705a käyttää pigmenttimustaa mustetta sekä dye-pohjaista syaania, magentaa, keltaista ja valokuvamustaa mustetta. Musta ja värillinen värikasetti ovat saatavana vakio-, XL- ja XXL3-kokoisina, joten ne sopivat erilaisille tulostusmäärille.

Mitä IPM tarkoittaa ja miksi se on tärkeä?

Tulostusnopeus ilmoitetaan usein sivuina minuutissa (PPM), mutta tämä voi olla harhaanjohtavaa, sillä arvo vaihtelee sivun sisällön ja tarkkuusasetuksen mukaan. Canon käyttää sen sijaan IPM-arvoa eli kuvia minuutissa. Tämä on tarkempi, sillä mittaus perustuu ISO-standardin mukaisiin testisivuihin, jotka sisältävät tekstiä, kaavioita ja kuvia ja jotka tulostetaan tietyllä tarkkuudella. IPM antaa paljon selkeämmän kuvan siitä, kuinka nopea tulostin on todellisuudessa.

Mitä reunukseton tulostus tarkoittaa?

Reunuksetonta tulostusta käytetään usein erikokoisissa valokuvatulosteissa, jotta voidaan tulostaa paperin reunoihin asti ilman valkoisia reunuksia. Monissa kotitulostimissa, kuten Canon PIXMA TS5350a -tulostimessa, on reunukseton tulostus 9 x 9 cm:n koosta A4-kokoon saakka. Uusimmissa imagePROGRAF PRO -tulostimissa, mukaan lukien Canon imagePROGRAF PRO-300- ja Canon imagePROGRAF PRO-1000 -tulostimissa, reunukseton vaihtoehto on käytettävissä matta- ja taidepapereille sekä kiiltävälle ja hohtavalle valokuvapaperille.

Tämä suosiotaan kasvattava ominaisuus mahdollistaa tulostamisen Wi-Fi-yhteyden kautta mistä tahansa kotona tai toimistossa käyttämällä Wi-Fi-yhteydellä varustettua älypuhelinta, tabletlaitetta, kannettavaa tietokonetta tai pöytätietokonetta ilman, että laitetta tarvitsee liittää tulostimeen fyysisesti. Canonin sovelluksilla, kuten Canon PRINT -sovelluksella, Creative Park -sovelluksella ja Easy-PhotoPrint Editor -sovelluksella, voit ohjata tulostinta ja käyttää monia toimintoja älylaitteen kautta. Langaton suoratulostus on toinen suosittu ominaisuus, jolla saa suoran langattoman yhteyden tulostimen ja älylaitteen välille ilman reititintä, ja samalla pilvipohjaiset skannaus- ja tulostustoiminnot ovat yhä useammin saatavilla etäkäyttöä varten. Toiminnot vaihtelevat tulostinmallin mukaan.

Canon PIXMA TS6350 -tulostin pöydällä tulostamassa kuvia syntymäpäiväjuhlien koristeita varten.

Erittäin kustannustehokas 5 musteen Canon PIXMA TS6350a -tulostin sopii yhtä hyvin niin asiakirjojen kuin valokuvienkin tulostamiseen, ja sarjassa on erinomainen tulostusnopeus. Kuten muissakin uusissa malleissa, sen Wi-Fi-yhteyden ansiosta voit tulostaa helposti kannettavasta tietokoneesta, älypuhelimesta, tabletlaitteesta ja muista laitteista kaikkialta kotona. Laitetta ei tarvitse liittää tulostimeen kaapelilla, joten skannaaminen ja tulostaminen on paljon helpompaa.

Mitä eroa erillisväreillä ja FINE-mustekaseteilla on?

Useimmissa Canon-mustesuihkutulostimissa käytetään innovatiivista tulostuspäätekniikkaa nimeltä FINE (Full-photolithography Inkjet Nozzle Engineering), joka tuottaa luotettavasti laadukkaita tulosteita. Kun muste lämmitetään ruiskuttamisen sijaan, FINE-tulostuspäät varmistavat, että muste työntyy ulos yhdellä kertaa, mikä parantaa tehokkuutta, ja että mustepisarat asetetaan nopeammin, mikä parantaa tarkkuutta.

Joissakin Canon PIXMA -tulostimissa on erilliset mustekasetit ja joissakin on Canonin FINE-mustekasettijärjestelmä, jossa on vain kaksi kasettia: yksi musta ja yksi kolmivärinen kasetti. FINE-mustekasettijärjestelmän suurena etuna ovat sen helppokäyttöisyys ja vähäinen ylläpidon tarve. FINE-mustekaseteissa tulostuspäät on integroitu kasetteihin, ja ne vaihdetaan sen vuoksi aina kasetin vaihdon yhteydessä. Tulostimissa, joissa on kullekin musteelle erilliset kasetit, kasetit ovat alustassa, josta muste syötetään tulostuspäihin. Teoriassa erillisten mustekasettien avulla voi säästää rahaa pitkällä aikavälillä, koska vain tyhjenneet kasetit on vaihdettava. Jos tulostat ajan mittaan paljon kuvia, joissa on hallitseva väri, yksi väri loppuu ennen muita, joten on helpompaa ja kustannustehokkaampaa vaihtaa yksi kasetti kerrallaan.

Miten mustekasetti vaihdetaan?

Mustekasettien vaihtaminen on erittäin helppoa. Saat tulostinohjaimen kautta kehotteen tietokoneelle tai älylaitteen Canon PRINT -sovellukseen, jos se on asennettu, ja siinä ilmoitetaan, että mustekasetin muste on vähissä tai loppunut. Mustetiedot näkyvät myös suoraan Canon-tulostimissa, joissa on sisäinen näyttö.

Kun haluat vaihtaa mustekasetteja, avaa tulostimen kansi, poista käytetty kasetti ja aseta uusi kasetti paikalleen. Monissa Canonin erillisissä mustekaseteissa on LED-merkkivalot, jotka vilkkuvat punaisina, kun muste on vähissä tai loppunut. Näin näet helposti, mitkä kasetit on vaihdettava.

Kuinka usein mustekasetit on vaihdettava?

Jos tulostat pääasiassa tekstiasiakirjoja, kasetit kestävät paljon pidempään kuin jos tulostat säännöllisesti suhteellisen paljon mustetta kuluttavia suurikokoisia valokuvatulosteita.

Moniin nykyisiin Canon-tulostimiin on saatavana XL- ja jopa XXL3-kasetteja vakiokasettien lisäksi erilaisiin tarpeisiin. Jos tulostat suuria määriä, kannattaa käyttää Canon MegaTank -tulostinta, jossa on täytettävät mustesäiliöt tavallisten kasettien sijaan. Niissä riittää mustetta yleensä vähintään 6 0002 sivuun verrattuna mustekasetteja käyttäviin tulostimiin, joissa määrä on 150–200 sivua.

Etsi sopiva tulostin tulostustarpeisiisi kotiin, toimistoon tai askarteluun.


Teksti: Matthew Richards

 1. ZINK, Zero Ink ja ZINK-logo ovat ZINK Holdings, LLC:n tavaramerkkejä, jotka on rekisteröity Yhdysvalloissa ja muissa maissa.
 2. Riittoarvo perustuu Canonin testimenetelmään, jossa käytetään ISO/IEC 24712-standardin mukaista kaaviota ja jatkuvaa tulostussimulaatiota, jossa mustepullot vaihdetaan käyttöönoton jälkeen.
 3. XXL-musteita ei välttämättä ole saatavana kaikilla alueilla

Vastaavat tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 • ASKARTELE JA TULOSTA

  Paperityyppien esittely

  Tämä kätevä ostajan opas tutustuttaa Canonin erityyppisiin papereihin.

 • TULOSTUSVINKKEJÄ

  Mikä on juuri sinulle sopiva tulostin?

  Löydä tarpeisiin parhaiten sopiva Canon-tulostin perheelle, opiskelijalle tai vaikkapa kotitoimistoon.

 • TULOSTUS

  Sopiva Canon-tulostussovellus

  Canonin tulostussovelluksilla voit heittäytyä luovaksi ja kurinalaiseksi – sopiva sovellus löytyy joka lähtöön.

 • TULOSTUS

  Mustesuihku vai laser: kumpi sopii sinulle paremmin?

  Tutustu Canonin mustesuihku- ja lasertulostimien eroihin ja löydä tarpeisiisi parhaiten sopiva tulostin.