A mother picks her son up to hug, both of them wearing sunglasses. Photo by Christian Anderl.

PERHEVALOKUVAUS

Christian Anderlin vinkit luonnollisten perhekuvien ottamiseen

Itävaltalaiselle ammattilaisvalokuvaaja Christian Anderlille perhe-elämän kalliiden hetkien dokumentoinnista on tullut yhtä tärkeää kotona kuin hänen työssäänkin. Tämä entinenCanon Ambassador tunnetaan ammattivalokuvaajana ennakkoluulottomista ja intiimeistä muotokuvista. Lisäksi hän jakaa perhe-elämänsä herkkiä hetkiä Instagram-tilillään esitelleen maailmaa pienen poikansa näkökulmasta.

Christian tunnustaa, että isyys muutti hänen elämänsä. Isäksi tuleminen myös innosti hänet isyysprojektiin, joka on muotokuvasarja, jossa isät kertovat kokemuksistaan ja ylä- ja alamäistään sekä antavat neuvoja muille. Ihmiset ovat jo pitkään muodostaneet Christianin työn ytimen, mutta perhehetkien tallentaminen on hänelle erityisen tärkeää.

"Kun olen vanha ja poikani on muuttanut pois kotoa, suren varmasti sitä, ettei hän ole täällä enää", hän sanoo. "Voin istua sohvallani ja katsoa näitä kuvia ajalta, jolloin hän oli vauva. Hän täyttää ensi kesänä kuusi vuotta, ja löysin kuvia, jotka otin hänen ollessaan vuoden. Hän saa minut tuntemaan itseni vanhaksi jo nyt, koska hän kasvaa niin nopeasti. Aika kiitää nopeasti... Mielestäni meidän pitäisi muistuttaa itseämme valokuvia ottamalla siitä, kuinka nopeasti lapset lähtevät kotoa. Voimme olla kärsivällisempiä lastemme kanssa, kun katsomme näitä kuvia ja muistamme tämän."

Tässä Christian jakaa viisi parasta vinkkiään ja tekniikkaansa, joiden avulla voit tallentaa perhe-elämän aitoa iloa. Hänen neuvoillaan voit ottaa luonnollisia, aitoja perhemuotokuvia.

1. Pidä puhelin taskussa

"Kun otat kameran käteesi, tiedostat paremmin ottavasi kuvia", sanoo Christian, joka kannustaa laittamaan puhelimen pois ja ottamaan harkitumpia kuvia kameralla. "Pelkkä älypuhelimen näpäyttäminen yhdellä sormella on kätevää, mutta kokeile mitä kaikkea muuta voit saada aikaan. Kun yrität enemmän, saat varmasti otettua parempia kuvia."

Lisäksi kameraan vaihtaminen vähentää ruutuaikaa. Christian on keskittynyt tähän viime aikoina digipaaston muodossa. "En halua katsoa näyttöä koko päivää, ja jos otan kuvia vain älypuhelimilla, se vain lisää ruutuaikaani. Haluan laittaa silmäni etsimeen ja tiedostaa kyseisen hetken."

Christian uskoo, että kameran käyttämiseen puhelimen sijasta liittyy myös teknisiä etuja, kuten fyysiset säätimet, joilla muutetaan asetuksia valotusaika ja aukko mukaan luettuina. Hän suosii usein myös etsintä valokuvaa sommitellessaan. "On olemassa paljon ohjelmistoja, jotka pyrkivät simuloimaan aidon objektiivin ulkonäköä, mutta se ei ole sama asia... mielestäni mikään ei voita suurta kennoa ja objektiivia." Perustason kameroissa, kuten Canon EOS M50, on nämä fyysiset säätimet, mutta vastaavan luokan tavanomaisissa älypuhelimissa niitä ei yleensä ole.

2. Valmistaudu aitoon hetkeen

Kun otat kuvia lapsista, on oltava valmis kaikkeen. Kun sinulla on nopean automaattitarkennuksen ominaisuudella ja tarkennuksen seurannalla varustettu kamera, kuten Canon EOS R, EOS 80D tai EOS M50, voit odottaa hetkeä ja ikuistaa nopean liikkeen eikä sinun tarvitse olla huolissasi siitä, että kriittinen kohde olisi sumea.

"Haluan laittaa silmäni etsimeen ja tiedostaa kyseisen hetken."

"Lapsia valokuvattaessa tarvitaan nopea automaattitarkennus", sanoo Christian. "Tätä pitäisi vaatia kameralta. Kaikki muu riippuu budjetista. Minulta kysytään usein mikä kamera kannattaa ostaa, mutta sanon aina, että ensin on mietittävä objektiiveja. Ehkä tarvitset uuden objektiivin etkä uutta kameraa, koska objektiivin nopeus ja optinen laatu ovat tärkeämpiä asioita kuin kamera."

Perhekuvaajalta vaaditaan myös jonkin verran pragmaattisuutta. "Aina kun huomaan, että joku ei halua enää olla kuvattavana, laitan kamerani sivuun", sanoo Christian. "Jos joku ei halua sinun kuvaavan häntä, et ikinä saa hyvää kuvaa hänestä. Näin on erityisesti lasten tapauksessa. Lapsia ei voi pakottaa kuvattavaksi, joten asia on vain hyväksyttävä ja on yritettävä myöhemmin uudelleen."

A boy smiles as bubbles float around him. Photo by Christian Anderl.

3. Kokeile erilaisia polttovälejä

"Perhekuviin tarvitaan mielestäni vähintään kaksi erilaista polttoväliä", sanoo Christian. "Minulle Canon EF 85mm f/1.8 USM -objektiivi on ihanteellinen muotokuviin. Saat kapean terävyysalueen 85 mm:llä, joten voit erottaa kasvot taustasta. Se on riittävän pitkä ollakseen "oikea" – jos käytät 35 mm tai 50 mm, tulee vääristymä ja suurempi nenä. Muotokuvien valokuvaajana minun on puhuttava ihmisille samalla, kun kuvaan heitä, joten 85 mm on hyvä keskitason vaihtoehto – se on varma valinta."

Christian suosii EF 85mm f/1.8 USM -objektiivia muotokuvissa, mutta hänen mielestään myös 35 mm:llä voi ottaa hyviä kuvia. "Mielestäni Canon EF 35mm f/1.4L II USM -objektiivi on hyvä lähes kaikkeen. Aina kun et tiedä, mitä valita, ota 35 mm ja pystyt tekemään jotain, jopa muotokuvan. Muista, että se vääristää kasvoja hieman, mutta toisaalta saat intiimin kuvan, koska pääset lähemmäs kasvoja."

Aiheeseen liittyvät artikkelit
A baby plays with an abacus.

VAUVAKUVAUS

12 vinkkiä vauvakuvaukseen

Tallenna tärkeät hetket ja ota upeita valokuvia vauvasi kasvaessa ja tutustuessa elämän ihmeisiin.

Two children silhouetted against a woodland background by the low sun streaming through the trees.

PERHEVALOKUVAUS

11 vinkkiä perhekuvaukseen

Canon-lähettiläs Helen Bartlett on tunnettu mustavalkoisista perhekuvistaan. Nyt hän antaa parhaat vinkkinsä spontaanien hetkien vangitsemiseen.

A woman and her three children standing around a mixing bowl in a kitchen as they prepare to bake something. The PowerShot PX sits on top of a pile of books facing them.

PERHEVALOKUVAUS

Ikuista tärkeät hetket vaivattomasti

Canon PowerShot PX tallentaa arjen tärkeät hetket puolestasi.

A man stands in the sea and throws his son in the air. Photo by Christian Anderl.

4. Ajattele aina ensin taustaa

Kun huomiosi kiinnittyy todennäköisesti kuvauskohteisiin – erityisesti nopeasti liikkuviin lapsiin – on tärkeää ottaa huomioon tausta, jota vasten kuvataan, sanoo Christian: tausta on sommitelman tärkein osa, joka jätetään usein huomiotta.

"Tausta ensin on yksi harvoista säännöistä, joita todella yritän opettaa valokuvauksesta, koska se on tekijä, jonka useimmat ihmiset aliarvioivat tai unohtavat. He ovat niin keskittyneitä etualaan, kuvauskohteeseen, tarkentamiseen, valaistukseen, valotukseen ja muuhun vastaavaan, että he unohtavat, että tausta ei näytä kovin hyvältä. Leikkivien lasten tapauksessa tämä voi olla vaikeaa, mutta yritä löytää ensin tausta ja sijoita sitten kohde sitä vasten."

Ei ole olemassa oikeaa tai väärää taustaa muotokuville – se riippuu siitä, kuinka se sopii kohteellesi – mutta sommittelu on asia, joka tulisi ottaa huomioon kuvattaessa. "Mikä tahansa voi olla hyvä tausta ja mikä tahansa voi olla huono tausta. Yritä saada tuntuma siitä, mitkä värit sopivat toisilleen ja mitkä eivät. Jos tausta on todella ruma, käytä suurta aukkoa ja pitkää objektiivia, jotta taustasta tulee pehmeämpi ja se on vain taustalla olevia värejä. Jos on yksi kohta, kuten punainen auto, kun kaikki muu on sinistä ja tummaa, yritä välttää sitä."

A small boy stands on top of a hill, seagulls flying in an arc above him. Photo by Christian Anderl.

Kameralla kuvaaminen antaa verrattomia mahdollisuuksia saada mahdollisimman hyviä kuvia paremmista muokkausmahdollisuuksista mahdollisuuteen tulostaa kuvia eri kokoisina. Christianilla on kotinsa seinällä valtava tuloste hänen lempikuvastaan, jossa hänen vaimonsa ja poikansa leikkivät dyynisurffauksen lomassa Uudessa Seelannissa.

"Otin muutaman hyvän kuvan, kun he juoksivat dyyniä alas", hän sanoo. "Poikani nauroi katketakseen ja rakastan tätä kuvaa. Aina kun näen sen, se saa minut hymyilemään ja tuntemaan kuin olisin taas Uudessa Seelannissa." Perhemuistojen jakaminen on helpompaa, kun kuvat on otettu suurella resoluutiolla, joka mahdollistaa tulostamisen A2- tai julistekoossa – tätä en ole saanut aikaan puhelimella otetulla kuvalla.

Tulostamisen lisäksi vaaditaan muokkausprosessi. "Kameralla otetun hyvän RAW-tiedoston muokkauksessa on paljon enemmän vaihtoehtoja kuin jos otetaan JPEG-kuva puhelimesta. Voit määrittää kuvan tunnelman valitsemalla oikeat värit. Jos muokkausta ei tehdä, käytät vain 50 prosenttia valokuvauksen mahdollisuuksista."

Lopuksi nykyaikaisiin kameroihin sisäänrakennettu liitettävyys tarkoittaa, että voit siirtää kuvat suoraan kamerasta: tabletille, näyttääksesi niitä heti, tai puhelimellesi, jotta voit julkaista ne verkossa, jolloin sosiaalisen median syötteisiin saadaan parempi laatu. Kun mobiililaitteellasi on Canon Print -sovellus ja käytössäsi on yhteensopiva Canon-tulostin, voit jopa tulostaa korkealaatuisia kuvia langattomasti.

A mother runs down a sand dune, pulling her son along, both of them laughing. Photo by Christian Anderl.

Christian on haastanut perhebloggari Katja Gaskellin parantamaan perhekuviaan siirtymällä älypuhelimesta Canon EOS M50 -kameran käyttöön. Globetotting-matkablogin kirjoittaja Katja on ottanut puhelimellaan kuvia kolmesta lapsestaan ympäri maailmaa. Nyt hän testaa monia uusia tekniikoita, jotka ovat mahdollisia kameran avulla. Katso, kuinka se onnistuu, ja kokeile itse näitä perhekuvauksen haasteita.

Kirjoittaja Lucy Fulford

Aiheeseen liittyvät tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Inspirointiosiostamme löydät parhaat kuvausvinkit, osto-oppaat ja haastattelut – eli kaiken mitä tarvitset löytääksesi juuri sinulle sopivan kameran tai tulostimen ja herättääksesi seuraavan ideasi henkiin.

Takaisin tarinoihin