autumnal cityscape

Kaupunkivalokuvaus: 10 vinkkiä syyskuvien ottamiseen

Syksyiset värit tekevät myös kaupungissa otetuista valokuvista kauniin värikkäitä. Putoavat lehdet luovat yhdessä kaupungin valojen, rakennusten ja ihmisten kanssa aivan omanlaisensa maiseman. Kerromme 10 vinkkiä ruskan sävyjen värjäämän betoniviidakon kuvaamiseen. Toivottavasti saat niistä inspiraation lähteä kuvaamaan (millä tahansa kameralla) monenlaisia kuvausideoita herättävää syksyistä ympäristöäsi.


Vaikuttavuutta värikontrasteilla

Yritä saada yhteen kuvaan erilaisia värisävyjä, sillä värikontrastit lisäävät kuvan vaikuttavuutta. Lähde puistoon tai kuvaa katujen varrella kasvavien puiden kirjavan punaisia ja keltaisia lehtiä harmaita betonirakennuksia ja kirkkaansinistä taivasta vasten. Muista kuitenkin ruskan värikirjon keskelläkin keskittyä kuvauskohteeseen ja kuvan sommitteluun. Katsojan mielenkiinto säilyy, kun kuvaat syksyisten värien lisäksi rakennuksia, ihmisiä tai erilaisia kaupungin yksityiskohtia ja kerrot kuvallasi tarinan.


Syksyistä tunnelmaa

Syyssää voi olla hyvinkin vaihteleva, ja yhden iltapäivän aikana voi saada kuvattua monenlaisia tunnelmia. Kirkas ja selkeä taivas voi muuttua hetkessä pilviseksi ja myrskyiseksi, ja siten voit saada yhdellä kerralla useita erilaisia kuvia. Kokeile kuvata kirkkaina ja tuulisina päivinä puiden ja rakennusten varjoja tai etsiydy sillalle ja kuvaa kaupungin halki virtaavan joen ylle laskeutuvaa tummenevaa iltaa. Pitkällä valotusajalla (jos se onnistuu kamerallasi) voit tuoda syksyisen tunnelman kuvissa paremmin esiin. Kuvatessa kannattaa tällöin käyttää jalustaa, jotta kuvien terävyys ei kärsi.


Hyödynnä syksyn valo

Kuvaamista ja kuvaushetkeä kannattaa suunnitella etukäteen. Yksi parhaista ajankohdista kuvata syksyistä kaupunkimaisemaa on niin sanottu kultainen hetki puoli tuntia juuri auringonnousun jälkeen tai juuri ennen auringonlaskua. Tällöin syksyinen auringonvalo korostaa erilaisia kuvioita ja muotoja, ja kuulaassa auringonvalossa on hyvä tilaisuus ottaa esimerkiksi lähikuvia jalkakäytävälle pudonneista lehdistä. Aikaisen aamun utuisessa valossa voi kuvata vaikuttavia kuvia vaikkapa tyhjistä kaduista.

Joen yllä leijaileva usva voi näyttää hyvinkin tunnelmalliselta, mutta sen kuvaaminen voi olla haastavaa. Jos kamerassasi voi säätää valotusta, kannattaa kokeilla pitkää valotusaikaa ja kuvata jalustalta, sillä sumuisena päivänä kameralle on tarjolla vähemmän valoa.


Kuvaa syksyn yksityiskohtia

Syksyiset torikojut, lehtikasat jalkakäytävillä, Halloween-juhlat ja ilotulitukset kertovat kaikki omalla tavallaan syksyisen kaupungin tarinaa. Jos kamerassasi on zoom-toiminto, voit täyttää kuvan pienillä yksityiskohdilla, kuten oranssinvärisellä kurpitsanaamalla, punertavilla lehdillä tai torilla myytävillä syysherkuilla. Voit kuvata vaikkapa pudonnutta lehteä siten, että taustalla näkyy vain aavistus vilkkaasta kadusta.

Lähikuvilla syksyn värejä ja erilaisia muotoja voi tuoda esiin ainutlaatuisista kuvakulmista. Käytä siis kamerasi makro- tai lähikuvaustilaa ja kuvaa esimerkiksi sadepisaroita kellastuvilla lehdillä tai jalkakäytävälle pudonneiden lehtien suonia.


Kokeile suotimia

Kun kuvaat vuodenajan vaihtumista kaupungissa, kannattaa kokeilla suotimia, sillä niillä saat kuviisi aivan erilaisen ilmeen. Järjestelmäkameran objektiiviin kiinnitetty polarisaatiosuodin korostaa värejä, syventää sinisen taivaan sävyjä ja muuttaa kuvia dramaattisesti. Suotimen aikaansaamaa vaikutelmaa ei ole helppo jäljitellä sovellusten tai ohjelmistojen toiminnoilla. Mikäli kuvaat kompaktikameralla, kokeile kameran erilaisia luovia suotimia ja kuvaustiloja. Ne pehmentävät häikäisevää auringonvaloa ja korostavat kuvien kontrastia ja värejä.


Käännä katseesi ylös tai alas

Syksyisen kaupungin kauneuden kuvaaminen on samalla hauskaa ja haastavaa. Välillä kannattaakin kääntää katse ylös ja kuvata kaupungissa näkyviä syksyn värejä aivan erilaisesta kuvakulmasta. Lähes lehdettömät oksat taivasta vasten korkeina kohoavien rakennusten tai nostureiden keskellä henkivät syksyn tuntua ja tuovat esiin luonnon kauneuden ja haurauden. Myös alaspäin katsoessa voi näkyä jotain mielenkiintoista. Voit kuvata vaikka omat kenkäsi lehtien päällä tai kääntää kameran toisinpäin ja ottaa itselaukaisimella kuvan itsestäsi alhaalta ylöspäin.


Lähde kävelylle

Jos kuvausideat ovat vähissä, voit lähteä ihan vain kaupungille kävelylle etsimään mielenkiintoista kuvattavaa. Etsi vaikka jokin rauhallinen paikka, jossa ei ole jalankulkijoita eikä liikennettä, ja jää ihastelemaan urbaania ihmemaata. Tai jos olet käynyt kuvaamassa jotain tiettyä paikkaa esimerkiksi keväällä tai kesällä, voit käydä katsomassa, miltä paikka näyttää eri vuodenaikana. Kävelylle kannattaa lähteä myöhään iltapäivällä, jolloin aurinko on alhaalla ja taivas on dramaattisimmillaan. Suuntaa esimerkiksi joelle tai torille yritä etsiä erityisesti varjoja ja siluetteja. Kiinnitä huomiota erilaisiin kuvioihin ja tyhjiin tiloihin ja anna syksyn värien täyttää kuva. Mieti myös, miten voit yhdistää eri kuvat toisiinsa kuvissa näkyvien muotojen tai linjojen avulla.


Kuvaa puita, jokia ja lehtiä

Ruskan väriloistossa on jotain aivan erityistä, ja syksyllä yksittäisestä puustakin voi saada mielenkiintoisen kuvan. Voit kuvata vaikka samaa puuta eri päivinä, jolloin lehtien värien muutos näkyy kuvissa. Tämän jälkeen voit tulostaa ne kotiisi syksyiseksi kuvakollaasiksi. Joen tai järven pinnasta heijastuvista syksyisen kaupungin väreistä saa myös henkeäsalpaavia kuvia.


Kuvaa iltahämärään asti

Päivän hämärtyessä ja valojen syttyessä kaupunkimaisema muuttuu häkellyttävän nopeasti. Päivänvalossa tylsältä näyttävästä maisemasta voikin yhtäkkiä iltavalaistuksessa saada ilmeikkään ja tunnelmallisen kuvan. Yritä ottaa kuvia siten, että taivaalla näkyy vielä valoa mutta kaupungin valot ovat jo syttyneet. Käytä jalustaa tai muuta tukea ja kokeile pitkää valotusaikaa. Voit kuvata esimerkiksi ohi ajavien autojen luomia valojuovia tai puissa olevia valokoristeita tähtitaivasta vasten. Syksyn ainutlaatuista valoa kannattaa hyödyntää, kunnes talvi tulee ja päivät lyhenevät entisestään.


Pidä tauko

Syksyn urbaanin ihmemaan keskellä kannattaa välillä pysähtyä hetkeksi, laskea kamera ja nauttia syksyn lumosta ja kauneudesta. Älä kuitenkaan jää paikoillesi liian pitkäksi aikaa, sillä vaikka syksy kestää useita viikkoja, väriloiston ja parhaiden kuvaushetkien aika voi mennä ohi muutamassa päivässä. Ruska on parhaimmillaan eri alueilla yleensä syyskuun puolesta välistä lokakuun alkuun. Voit seurata muutosta esimerkiksi tarkkailemalla lähistöllä olevaa puistoa. Muista myös tarkistaa sääennuste ennen kuin lähdet kuvaamaan.