MATKAKUVAUS

10 vinkkiä matkakuvaukseen

Valokuvaaja ja bloggaaja Diana Millos jakaa parhaita vinkkejään upeiden matkakuvien ottamista varten.
Nainen, jolla on punainen, olkaimeton mekko, kumartuu alas ottamaan kuvaa Canon EOS R10 -kameralla.

Espanjalainen somevaikuttaja ja valokuvaaja Diana Millos aloitti matkustamalla musiikkifestivaaleille ja konsertteihin. Tästä hän sai kipinän ryhtyä seikkailuihin, mistä muodostui nopeasti täysipäiväisen ammattimaisen matkavalokuvaajan ja bloggaajan ura, jolla on Instagramissa yli 140 000 seuraajaa.

Diana, joka on viimeksi käynyt muun muassa Kuubassa ja Espanjassa, antaa uusia kuvauspaikkoja tutkiessaan 10 matkakuvausvinkkiä upeiden kuvien ottamista varten.

Vinkki 1: Tutustu kohteeseen

Alhaalta otettu kuva koristeellisesta kupolikatosta.

Matkakuvaaja ja bloggaaja Diana Millos tutkii aina kohteensa tarkkaan löytääkseen parhaat kuvauspaikat. Tämä upea kuva Sevillan Alcázar-palatsin suurlähettiläiden salin koristeellisesta katosta otettiin kaupunkilomalla Espanjassa Canon EOS R10 -kameralla. Kuva on otettu Canon EOS R10 -kameralla ja Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM -objektiivilla (18 mm, 1/250 s, f/4.5 ja ISO 12800). © Diana Millos

Kaksi flamencotanssijaa perinteisissä asuissaan poseeraavat vehreällä sisäpihalla käsivarret nostettuina ja kädet lantiolla.

Diana kertoo, että kuvia rajattaessa on tärkeää miettiä, mihin kuvaa aiotaan käyttää, ja muokata sommittelua sen mukaan. Esimerkiksi Instagramiin lähetettävien muotokuvien kuvasuhteen on oltava 4:5. Kuva on otettu Canon EOS R10 -kameralla ja Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM -objektiivilla (1/200 s, f/1.8 ja ISO 200). © Diana Millos

”Aivan keskeistä matkailukuvauksessa on mielestäni suunnittelu edeltä käsin”, Diana sanoo. ”Kun tiedän minne menen, aloitan kiinnostavien paikkojen etsimisen verkossa sosiaalisen median, blogien ja Pinterest-palvelun avulla.

Etsin innostavia paikkoja, joten minulla on hyvä käsitys siitä, minne haluan mennä ja miten sinne päästään. Näin luon puitteet valokuvien suunnittelulle, mutta kun olen paikalla, pyrin etsimään erilaisia kuvakulmia ja näkökulmia, jotka eivät ole tulleet verkossa vastaan, joten voin olla luova ja yrittää tuoda kuviin jotain omaperäistä ja ainutlaatuista.”

Vinkki 2: Ota mukaan kamera, joka ei paina liikaa

Canon EOS R10 -kamera heittää varjon puulaiturille.

Vaikka Canon EOS R10 on pienikokoinen ja kevyt, siinä on tarkka elektroninen etsin (EVF) ja kiinteä salama, joka sopii erinomaisesti heikossa valaistuksessa ja muissa haastavissa kuvaustilanteissa tapahtuvaan kuvaamiseen.

”Rakastan todella Canon EOS R10 -kameraa,” intoilee Diana. ”Se on täydellinen laite matkakuvaukseen ja koko päivän kestävään kuvaamiseen, koska se on niin pieni ja kevyt. Se mahtuu helposti käsilaukkuun, vaikka käytössä olisi lisäobjektiivi tai kaksi. Tästä huolimatta se on tehokas, ja kuvanlaatu moitteeton. Pidän myös siitä, että kirkkauden, kontrastin ja värin voi todeta elektronisen etsimen esikatselusta, joten tiedän, millaisen kuvan otan.

Jos pidät täyden kennokoon kamerasta, jonka kuvanlaatu on erinomainen myös hämärässä, ja mahdollisuudesta pitää terävyysalue kapeana muuttamatta polttoväliä, pienikokoinen ja kevyt Canon EOS RP on erinomainen matkakumppani.

Kompaktikameroista pitäville PowerShot G7 X Mark III -kameran kiinteä objektiivi tarjoaa tehokkaan zoomausalueen, 4K-videon ja upeat 20,1 megapikselin valokuvat.

Vinkki 3: Valitse tarpeisiin sopivat objektiivit

Keltaisessa mekossa oleva henkilö kiinnittää Canon-objektiivin Canon EOS R10 -kameraan.

Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM -objektiivi toimii laajakulmasta tehokkaaseen teleobjektiiviin ilman lisäobjektiiveja.

Iltahämärässä otettu kuva nousukiidossa olevasta lentokoneesta, taustalla kukkuloita ja vuoria, jotka näkyvät keltaista taivasta vasten.

Pienikokoinen Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM painaa vain 635 g, ja siinä on tehokas teleobjektiivi sekä tärähtämättömät kuvat takaava 5,5 askeleen kuvanvakain. Kyseessä on erinomainen objektiivi, jos matkasuunnitelmaan sisältyy luontokuvia tai festivaaleja. APS-C-kennolla varustetuissa kameroissa, kuten Canonin EOS R10:ssa, on 160–640 mm:n tehollinen zoomausalue. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM -objektiivilla (400 mm, 1/500 s, f/8 ja ISO 2000).

”Jos olen ulkona kuvaamassa aamunkoitosta iltahämäriin, en halua kantaa raskasta laukkua, joten yritän pitää lisäobjektiivien määrän mahdollisimman pienenä”, Diana sanoo.

Canon EOS R10 -kameran matkakäyttöön sopivia objektiiveja ovat mm. RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM, joka on erittäin pienikokoinen, sisäänvedettävä ja painaa vain 130 g. RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM -objektiivin laajan zoomausalueen ansiosta voit mukautua silmänräpäyksessä lähes kaikkiin kuvaustilanteisiin ilman lisäobjektiivia.

Upea juttu Canonin EOS R -järjestelmän kameroissa on se, että täyden kennokoon yhteensopivia objektiiveja voidaan käyttää APS-C-kennolla varustetuissa rungoissa ja päinvastoin. Esimerkiksi Canon RF 35mm F1.8 IS MACRO IS STM -objektiivilla saadaan EOS R10 -kameralla sama näkökenttä kuin 56 mm:n objektiivilla saadaan täyden kennokoon kameralla, kuten EOS RP:llä. Jos haluat hyödyntää kameran kokoa ja kannettavuutta, voit yhdistää Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM- ja RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM -objektiivit myös EOS RP -kameraan, mutta tällöin osa kuva-alasta rajautuu pois.

Myös Canon RF 50mm F1.8 STM -objektiivi on erinomainen matkavaihtoehto EOS R10- tai EOS RP -kameralle. Käteviä zoom-objektiiveja ovat kevyt Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM ja RF 100-400mm F5.6-8 IS USM -teleobjektiivi, joka on ulottuvuudeltaan suuri ja kooltaan erittäin pieni.

Vinkki 4: Lähde aikaisin liikkeelle

Nainen, jolla on T-paita ja reppu, pitelee Canon EOS RP -kameraa ottaakseen kuvan auringon noususta valtameren ylle.

Jos kuvaat suoraan kohti aurinkoa, etualalla olevista ihmisistä tai esineistä näkyvät todennäköisesti vain ääriviivat. Älä säikähdä sitä, vaan tartu tilaisuuteen ikuistaa ainutlaatuinen tunnelma.

”Vetonaulapaikat täyttyvät matkailijoista jo hyvin aikaisin päivällä”, Diana sanoo. ”Lähden liikkeelle todella aikaisin niin, että pääsen paikalle ennen väkijoukkoja ja kuvaamaan ilman ihmisiä tai joskus vain yhden, kiinnostavuutta lisäävään henkilön kanssa. Näin kuvaan saadaan lisäksi myös kaunis auringonnousu, jolloin valaistus on mielestäni kuvaamisen kannalta ehdottomasti paras.”

Usein kultaiseksi hetkeksi kutsuttu tilanne, jolloin auringonvalo tulee taivaalta matalalta auringonnousua seuraavan tunnin ja auringonlaskua edeltävän tunnin aikana, luo kultaisen hehkun, joka voi tuoda matkakuviin aitoa taikaa. Diana ottaa aina RAW-kuvia, joten muokatessaan kuvia kuvankäsittelyohjelmalla, kuten Canonin Digital Photo Professional -ohjelmistolla, hän voi parantaa värintoistoa, valotusta ja varjoja hienosäätämällä valkotasapainoa ja valotusta.

Vinkki 5: Palaa suosikkipaikoihin päivän eri kellonaikoina

Kukkulan laella oleva temppeli luo maahan pitkiä varjoja auringon laskiessa sen taakse.

Aurinko luo varjoja, mutta suurikontrastisia näkymiä ei kannata pelätä. Valota kirkkaita alueita ja katso, miten varjot ilmestyvät muodostaen terävän kontrastin. Aseta valotus, sommittele ja ota kuva. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM -objektiivilla (22 mm, 1/200 s, f/9 ja ISO 100).

”Vaikka rakastan kuvaamista auringonnousun aikaan, mielestäni on tärkeää käydä upeissa paikoissa uudelleen muina aikoina”, Diana neuvoo. Niin ikään vilkkaista näkymistä saa upeita matkakuvia, jotka vangitsevat paikan kulttuurin ja tunnelman. Varjo- ja valoalueet sekä tapa, jolla aurinko valaisee näkymät, muuttuvat perusteellisesti päivän edetessä.

Muista, että aurinko liikkuu taivaalla, joten jos kuvatut maamerkit ja rakennukset ovat esimerkiksi aamulla varjossa, voi olla syytä palata iltapäivällä, kun valaistus on vaihtunut.

Vinkki 6: Käytä Canon Camera Connect -sovellusta

Kädet pitelevät puhelinta, jossa näkyy Canonin Camera Connect -sovellus. Taustalla näkyy Canon EOS R10 -runko.

Canon Camera Connect -sovelluksella kameraa voidaan sekä ohjata etäyhteydellä että ladata kuvat heti, jolloin ne ovat välittömästi yhteisöpalvelujen kautta jaettavissa.

Nainen punaisessa asussa koristeellisten kaarten edessä.

Matkakuvia ottaessaan Diana näkyy usein itse kuvassa. Jos sekä kohde että tausta ovat sommittelun kannalta keskeisiä, koko kuva-ala voidaan pitää terävänä käyttämällä pientä aukkoa (suuri aukkoarvo), jolloin aukon koko on f/8–f/11. Kuva on otettu Canon EOS R10 -kameralla ja Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM -objektiivilla (18 mm, 1/100 s, f/5.6 ja ISO 100). © Diana Millos

”Yksi eniten pitämistäni matkakuvaustekniikoista on etsiä näkymistä näyttäviä muotoja, jotka koostuvat puhtaiden ja siistien linjojen muodostamasta symmetriasta”, Diana selittää. ”Haluan myös päästä itse kuvaan, joten kannan mukana aina jalustaa, jolle asetan kameran ennen kuin kävelen kuvaan.”

Canon Camera Connect -sovelluksella kameraa voidaan hallita puhelimella ja tehdä säätöjä etäältä. Kuvaa voidaan myös esikatsella ja säätää sen automaattitarkennusta kuvaajan ollessa itse kohteena.

Vinkki: Ota sekä liikkuvaa kuvaa että still-kuvia

Henkilö tallentaa itseään aurinkoisena päivänä Canon EOS R10 -kameralla ja mikrofonilla.

Canon EOS R10 on ihanteellinen kamera matkavloggaamiseen. Sillä voidaan tallentaa tavallista 30 minuutin aikarajaa enemmän, ja sen Movie Digital IS -toiminto auttaa vakauttamaan kävellen otettua liikkuvaa kuvaa.

”Liikkuvan kuvan käyttö sosiaalisessa mediassa lisääntyy koko ajan, joten minun on tärkeää kuvata sekä videoita että still-kuvia”, Diana sanoo. ”Otan tavallisesti useita lyhyitä pätkiä eri kohteista niin, että voin muokata niitä yhdessä ja luoda näin videon, josta saa yleiskuvan paikasta. Videokuvatessani käytän aina kameran parasta laatuasetusta, jolloin muokkaamisen yhteydessä kaikki liikkumavara on käytettävissä.”

Canon EOS R10 on tähän tarkoitukseen erinomainen valinta, sillä siinä on 4K 60p-, 4K 30p -asetukset sekä 6K-ylinäytteistys ja laadukas Full HD 120p -teräväpiirtokuva, jota Diana mielellään käyttää hidastusjaksojen luomiseen.

Vinkki 8: Mieleen jääviä kuvia saadaan vaihtamalla kuvakulmaa

Aurinkoisena päivänä alhaalta otettu kuva, jossa on metallisista kuusikulmioista koostuva rakennuksen katto, jolla risteilee vaijereita.

Mieleen jääviä matkakuvia saat katsomalla ympärille ja miettimällä rauhassa kuvakulmaa. Kuva on otettu Canon EOS R10 -kameralla ja Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM -objektiivilla (18 mm, 1/400 s, f/4.5 ja ISO 100).

”Kuuluisia maamerkkejä ja paikkoja kuvattaessa kuvia voi olla vaikeaa saada erottumaan joukosta. Etsin aina epätavallisia kulmia, joista kohde näyttäytyy toisenlaisessa perspektiivissä”, Diana sanoo. Kuvaaminen matalalta maanpinnan tasolta tai korkealta voi tehdä ihmeitä, ja kääntyvän näytön ansiosta tämä on helppoa. Lisää korkeutta saan asettamalla kameran jalustalle ja käyttämällä sitä paaluna, jolloin voin pitää sitä korkealla pään yläpuolella ja silti esikatsella kuvaa takanäytöllä. On hienoa, kun pitää kuvata ihmisten päiden yli väkijoukossa tai myös aitojen ja muurien yli.”

Vinkki 10: Näytä enemmän laajakulmaobjektiiveilla ja makro-objektiiveilla

Leveiden trooppisten kasvirivien takaa näkyy valkoinen hiekkaranta ja kirkkaan sinistä vettä.

Canon RF 16mm F2.8 STM on edullinen täyden kennokoon kiinteäpolttovälinen objektiivi, joka sopii erinomaisesti esimerkiksi maisema-, arkkitehtuuri- ja videokuvaukseen. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 16mm F2.8 STM -objektiivilla (1/400 s, f/11 ja ISO 200).

Lähikuva kuoreltaan vaalean oranssista erakkoravusta, joka liikkuu märässä hiekassa.

Etsi yksityiskohtia, jotka tekevät paikasta ainutlaatuisen, ja luo kauniita taiteellisia kuvia käyttämällä kameran makroasetusta. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 16mm F2.8 STM -objektiivilla (1/1250 s, f/2.8 ja ISO 200).

”Matkakuvia ovat kaikki luontomaisemista suurenmoisiin arkkitehtonisiin sisätiloihin. Pidän molempien kuvaamisesta laajakulmaobjektiivilla”, Diana sanoo.

Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM -objektiivin katselukulma on erittäin laaja, ja sitä voi käyttää Canon EOS R10 -kamerassa Canon EF-EOS R -kiinnityssovittimen avulla. Täyden kennokoon EOS RP- tai EOS R6 -kameroille sopii Canon RF 16mm F2.8 STM -objektiivi, jossa on valovoimainen f/2.8-aukko, joka mahdollistaa nopean valotusajan myös hämärässä. Objektiivin pienin tarkennusetäisyys on vain 13 cm, joten sillä pääsee lähelle kohdetta, jolloin kaikki hienot yksityiskohdat saadaan kuvaan mukaan.

Makro-objektiivi, kuten Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, sopii myös yksityiskohtien kuvaamiseen, sillä sen suurennus on tavallista objektiivia suurempi, mikä tuo esiin pienimmätkin kuvan elementit. Objektiivissa on suuri, täydellisen valotuksen mahdollistava valovoima sekä viiden askelen kuvanvakain, joka pitää kaiken terävänä käsivaralta kuvattaessa.

Vinkki 10: Kokeile kuvaamista hämärässä ja yöllä

Kallioinen ranta, jota kehystävät heikossa valaistuksessa näkyvät puiden ääriviivat, horisontti hehkuu etäisyydessä.

Yötaivasta kuvattaessa paras lopputulos saadaan käytettäessä pitkää valotusaikaa, jolla saadaan enemmän valoa, ja asettamalla kamera tukevalle tai kannettavalle jalustalle niin, ettei se pääse tärähtämään. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 16mm F2.8 STM -objektiivilla (20 s, f/11 ja ISO 200).

Kädet pitelevät Canon EOS RP -kameraa, edessä öinen kaupunkinäkymä. Maisema näkyy kameran kosketusnäytössä.

Kaupunkien syke voi alkaa pimeyden laskeuduttua, mihin liittyy aivan uusia kuvausmahdollisuuksia. Täyden kennokoon kamerat, kuten Canon EOS RP , toimivat erinomaisesti hämärässä valaistuksessa, ja niillä saadaan selkeitä kuvia myös suurilla ISO-arvoilla.

”Heti auringon laskettua tai juuri ennen aamuauringon nousua on ’sininen hetki’. Pidän sen valon luomista viileistä väreistä ja taivaan syvästä sinisestä”, Diana sanoo. ”Hetki antaa kaupunkimaisemille aivan toisenlaisen ilmeen, joten tämä on yksi tapa luoda ainutlaatuisia kuvia. Vielä myöhään yöllä on edelleen kirkkaasti valaistuja näkymiä. Tärkeintä on nauttia kokemuksesta ja pitää hauskaa.”

Etsitkö innoitusta seuraavaa matkaa varten? Tutustu näihin salattuihin kohteisiin.

Teksti: Matthew Richards

Vastaavat tuotteet

 • Peilittömät kamerat

  EOS R10

  APS-C-kennolla varustetulla peilittömällä EOS R -kameralla voit kuvata täysin uudella tavalla.
 • Peilittömät kamerat

  EOS RP

  Pienikokoinen, kevytrakenteinen ja intuitiivinen täyden kennokoon peilitön kamera, joka kulkee kätevästi mukanasi.
 • Digitaaliset kompaktikamerat

  PowerShot G7 X Mark III

  Verkkoon yhdistetty kamera tallentaa korkealaatuista videota ja kuvaa, joihin seuraajasi ihastuvat.
 • RF-S-objektiivit

  RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM

  EOS R -sarjan APS-C-vakio-zoom-objektiivi sopii täydellisesti jokapäiväisiin tilanteisiin, kuten perhe-, lifestyle-, muoto- ja lomakuvaukseen.
 • RF-S-objektiivit

  RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM

  EOS R -sarjan APS-C-zoom-objektiivi sopii erinomaisesti matka-, luonto-, urheilu- ja lifestyle-kuvaukseen.
 • RF-objektiivit

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  Valovoimainen hybridikuvanvakaimella varustettu 35mm f/1.8 MACRO -objektiivi laajakulmakuvaukseen ja lyhyille tarkennusetäisyyksille.
 • Vakio-objektiivi

  RF 50mm F1.8 STM

  Pienikokoinen, hiljainen ja kevyt 50 mm:n kiinteäpolttovälinen RF-objektiivi, jossa on suuri f/1.8-aukko, sopii täydellisesti luovan visiosi toteuttamiseen.
 • RF-objektiivit

  RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

  Ihanteellinen vakio-objektiivi täyden kennokoon peilittömien kameroiden ystäville. Helppokäyttöinen RF 24-105mm F4-7.1 IS STM on kevyt ja kompakti – ja valmis viemään valokuvauksen täysin uudelle tasolle.
 • Jalusta

  Jalustakahva HG-100TBR

  Voit kuvata entistä pidempään ja vakaammin ja monipuolisemmin tämän ainutlaatuisen jalustakahvan ja irrotettavan kauko-ohjaimen ansiosta.
 • Aiheeseen liittyvät artikkelit

 • MATKAKUVAUS

  Parhaat varusteet matkakuvaukseen

  Matkakuvausvälineet aloittelijoille, sisällöntuottajille ja harrastajille.

 • Henkilö vloggaa Canon EOS R10 -kameralla. Taustalla on appelsiinipuu, joka notkuu hedelmistä.

  VLOGGAAMINEN

  Canonin parhaat vloggauskamerat

  Canonin vloggauskamerat herättävät vlogisi eloon, niissä on monipuoliset säädöt ja erinomainen videolaatu.

 • Kirkkaan punaiseen talvitakkiin pukeutunut nainen kävelee kohti Islannin Skógafossin vesiputousta voimakkaassa lumisateessa.

  MAISEMAKUVAUS

  Vaikuttavaa maisemakuvausta

  Täydellisen maisemaselfien kuvaaminen luonto- ja maisemakuvaaja ja vaikuttaja Ása Steinarsin opeilla.

 • Vinkkejä abstraktiin katukuvaukseen

  KATUKUVAUS

  Tutustu abstraktiin katukuvaukseen

  Näillä helpoilla kuvaustavoilla saat arjessakin surrealistisia kaupunkikuvia.