Espanjalainen somevaikuttaja ja valokuvaaja Diana Millos aloitti matkustamalla musiikkifestivaaleille ja konsertteihin. Tästä hän sai kipinän ryhtyä seikkailuihin, mistä muodostui nopeasti täysipäiväisen ammattimaisen matkavalokuvaajan ja bloggaajan ura, jolla on Instagramissa yli 140 000 seuraajaa.
Diana, joka on viimeksi käynyt muun muassa Kuubassa ja Espanjassa, antaa uusia kuvauspaikkoja tutkiessaan 10 matkakuvausvinkkiä upeiden kuvien ottamista varten.
MATKAKUVAUS
10 vinkkiä matkakuvaukseen
10 vinkkiä matkakuvaukseen
- Tutustu kohteeseen
- Ota mukaan kamera, joka ei paina liikaa
- Valitse tarpeisiin sopivat objektiivit
- Lähde aikaisin liikkeelle
- Palaa suosikkipaikoihin päivän eri kellonaikoina
- Käytä Canon Camera Connect -sovellusta
- Ota sekä liikkuvaa kuvaa että still-kuvia
- Mieleen jääviä kuvia saadaan vaihtamalla kuvakulmaa
- Näytä enemmän laajakulmaobjektiiveilla ja makro-objektiiveilla
- Kokeile kuvaamista hämärässä ja yöllä
Vinkki 1: Tutustu kohteeseen
”Aivan keskeistä matkailukuvauksessa on mielestäni suunnittelu edeltä käsin”, Diana sanoo. ”Kun tiedän minne menen, aloitan kiinnostavien paikkojen etsimisen verkossa sosiaalisen median, blogien ja Pinterest-palvelun avulla.
Etsin innostavia paikkoja, joten minulla on hyvä käsitys siitä, minne haluan mennä ja miten sinne päästään. Näin luon puitteet valokuvien suunnittelulle, mutta kun olen paikalla, pyrin etsimään erilaisia kuvakulmia ja näkökulmia, jotka eivät ole tulleet verkossa vastaan, joten voin olla luova ja yrittää tuoda kuviin jotain omaperäistä ja ainutlaatuista.”
Vinkki 2: Ota mukaan kamera, joka ei paina liikaa
”Rakastan todella Canon EOS R10 -kameraa,” intoilee Diana. ”Se on täydellinen laite matkakuvaukseen ja koko päivän kestävään kuvaamiseen, koska se on niin pieni ja kevyt. Se mahtuu helposti käsilaukkuun, vaikka käytössä olisi lisäobjektiivi tai kaksi. Tästä huolimatta se on tehokas, ja kuvanlaatu moitteeton. Pidän myös siitä, että kirkkauden, kontrastin ja värin voi todeta elektronisen etsimen esikatselusta, joten tiedän, millaisen kuvan otan.
Jos olet aloitteleva valokuvaaja, mutta etsit luotettavaa lähtötason EOS R System -kameraa ja haluat tallentaa seuraavan seikkailusi muistot tarkasti, Canon EOS R100 on riittävän pieni niin, että se mahtuu laukkuun, mutta pystyy tallentamaan sekä korkealaatuisia still-kuvia että videoita juuri, kun sitä tarvitaan.
Jos pidät täyden kennokoon kamerasta, jonka kuvanlaatu on erinomainen myös hämärässä, ja mahdollisuudesta pitää terävyysalue kapeana muuttamatta polttoväliä, pienikokoinen ja kevyt Canon EOS RP on erinomainen matkakumppani.
Kompaktikameroista pitäville PowerShot G7 X Mark III -kameran kiinteä objektiivi tarjoaa tehokkaan zoomausalueen, 4K-videon ja upeat 20,1 megapikselin valokuvat.
Vinkki 3: Valitse tarpeisiin sopivat objektiivit
”Jos olen ulkona kuvaamassa aamunkoitosta iltahämäriin, en halua kantaa raskasta laukkua, joten yritän pitää lisäobjektiivien määrän mahdollisimman pienenä”, Diana sanoo.
Canon EOS R10 -kameran matkakäyttöön sopivia objektiiveja ovat mm. RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM, joka on erittäin pienikokoinen, sisäänvedettävä ja painaa vain 130 g. RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM -objektiivin laajan zoomausalueen ansiosta voit mukautua silmänräpäyksessä lähes kaikkiin kuvaustilanteisiin ilman lisäobjektiivia.
Upea juttu Canonin EOS R -järjestelmän kameroissa on se, että täyden kennokoon yhteensopivia objektiiveja voidaan käyttää APS-C-kennolla varustetuissa rungoissa ja päinvastoin. Esimerkiksi Canon RF 35mm F1.8 IS MACRO IS STM -objektiivilla saadaan EOS R10 -kameralla sama näkökenttä kuin 56 mm:n objektiivilla saadaan täyden kennokoon kameralla, kuten EOS RP:llä. Jos haluat hyödyntää kameran kokoa ja kannettavuutta, voit yhdistää Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM- ja RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM -objektiivit myös EOS RP -kameraan, mutta tällöin osa kuva-alasta rajautuu pois.
Myös Canon RF 50mm F1.8 STM -objektiivi on erinomainen matkavaihtoehto EOS R10- tai EOS RP -kameralle. Käteviä zoom-objektiiveja ovat kevyt Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM ja RF 100-400mm F5.6-8 IS USM -teleobjektiivi, joka on ulottuvuudeltaan suuri ja kooltaan erittäin pieni.
Vinkki 4: Lähde aikaisin liikkeelle
”Vetonaulapaikat täyttyvät matkailijoista jo hyvin aikaisin päivällä”, Diana sanoo. ”Lähden liikkeelle todella aikaisin niin, että pääsen paikalle ennen väkijoukkoja ja kuvaamaan ilman ihmisiä tai joskus vain yhden, kiinnostavuutta lisäävään henkilön kanssa. Näin kuvaan saadaan lisäksi myös kaunis auringonnousu, jolloin valaistus on mielestäni kuvaamisen kannalta ehdottomasti paras.”
Usein kultaiseksi hetkeksi kutsuttu tilanne, jolloin auringonvalo tulee taivaalta matalalta auringonnousua seuraavan tunnin ja auringonlaskua edeltävän tunnin aikana, luo kultaisen hehkun, joka voi tuoda matkakuviin aitoa taikaa. Diana ottaa aina RAW-kuvia, joten muokatessaan kuvia kuvankäsittelyohjelmalla, kuten Canonin Digital Photo Professional -ohjelmistolla, hän voi parantaa värintoistoa, valotusta ja varjoja hienosäätämällä valkotasapainoa ja valotusta.
Vinkki 5: Palaa suosikkipaikoihin päivän eri kellonaikoina
”Vaikka rakastan kuvaamista auringonnousun aikaan, mielestäni on tärkeää käydä upeissa paikoissa uudelleen muina aikoina”, Diana neuvoo. Niin ikään vilkkaista näkymistä saa upeita matkakuvia, jotka vangitsevat paikan kulttuurin ja tunnelman. Varjo- ja valoalueet sekä tapa, jolla aurinko valaisee näkymät, muuttuvat perusteellisesti päivän edetessä.
Muista, että aurinko liikkuu taivaalla, joten jos kuvatut maamerkit ja rakennukset ovat esimerkiksi aamulla varjossa, voi olla syytä palata iltapäivällä, kun valaistus on vaihtunut.
Vinkki 6: Käytä Canon Camera Connect -sovellusta
”Yksi eniten pitämistäni matkakuvaustekniikoista on etsiä näkymistä näyttäviä muotoja, jotka koostuvat puhtaiden ja siistien linjojen muodostamasta symmetriasta”, Diana selittää. ”Haluan myös päästä itse kuvaan, joten kannan mukana aina jalustaa, jolle asetan kameran ennen kuin kävelen kuvaan.”
Canon Camera Connect -sovelluksella kameraa voidaan hallita puhelimella ja tehdä säätöjä etäältä. Kuvaa voidaan myös esikatsella ja säätää sen automaattitarkennusta kuvaajan ollessa itse kohteena.
Vinkki: Ota sekä liikkuvaa kuvaa että still-kuvia
”Liikkuvan kuvan käyttö sosiaalisessa mediassa lisääntyy koko ajan, joten minun on tärkeää kuvata sekä videoita että still-kuvia”, Diana sanoo. ”Otan tavallisesti useita lyhyitä pätkiä eri kohteista niin, että voin muokata niitä yhdessä ja luoda näin videon, josta saa yleiskuvan paikasta. Videokuvatessani käytän aina kameran parasta laatuasetusta, jolloin muokkaamisen yhteydessä kaikki liikkumavara on käytettävissä.”
Canon EOS R10 on tähän tarkoitukseen erinomainen valinta, sillä siinä on 4K 60p-, 4K 30p -asetukset sekä 6K-ylinäytteistys ja laadukas Full HD 120p -teräväpiirtokuva, jota Diana mielellään käyttää hidastusjaksojen luomiseen.
Jos se haluaa pitää tilaajat ja seuraajat ajan tasalla matkoistasi, Canon PowerShot V10 on kaikin toiminnoin varustettu taskukokoinen ratkaisu seuraavaa matkaasi varten. Vloggaamiseen suunniteltuna sillä voi kuvata 4K UHD -videota oltaessa liikkeellä, ja siihen voidaan lisätä lennosta luovia suotimia ja tasoitustehosteita.
Vinkki 8: Mieleen jääviä kuvia saadaan vaihtamalla kuvakulmaa
”Kuuluisia maamerkkejä ja paikkoja kuvattaessa kuvia voi olla vaikeaa saada erottumaan joukosta. Etsin aina epätavallisia kulmia, joista kohde näyttäytyy toisenlaisessa perspektiivissä”, Diana sanoo. Kuvaaminen matalalta maanpinnan tasolta tai korkealta voi tehdä ihmeitä, ja kääntyvän näytön ansiosta tämä on helppoa. Lisää korkeutta saan asettamalla kameran jalustalle ja käyttämällä sitä paaluna, jolloin voin pitää sitä korkealla pään yläpuolella ja silti esikatsella kuvaa takanäytöllä. On hienoa, kun pitää kuvata ihmisten päiden yli väkijoukossa tai myös aitojen ja muurien yli.”
Vinkki 10: Näytä enemmän laajakulmaobjektiiveilla ja makro-objektiiveilla
”Matkakuvia ovat kaikki luontomaisemista suurenmoisiin arkkitehtonisiin sisätiloihin. Pidän molempien kuvaamisesta laajakulmaobjektiivilla”, Diana sanoo.
Jos tarvitset monipuolisuutta ja haluat kuvata katujen energiaa sekä pitää varustelaukun samalla kevyenä, niin Canon RF 28mm F2.8 STM -objektiivin ohut ja litteä rakenne on ehdoton valinta. Suuri f/2.8-aukko toimii niin päivällä kuin illallakin ja auttaa erottamaan kohteen muusta.
Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM -objektiivin katselukulma on erittäin laaja, ja sitä voi käyttää Canon EOS R10 -kamerassa Canon EF-EOS R -kiinnityssovittimen avulla. Täyden kennokoon EOS RP- tai EOS R6 -kameroille sopii Canon RF 16mm F2.8 STM -objektiivi, jossa on valovoimainen f/2.8-aukko, joka mahdollistaa nopean valotusajan myös hämärässä. Objektiivin pienin tarkennusetäisyys on vain 13 cm, joten sillä pääsee lähelle kohdetta, jolloin kaikki hienot yksityiskohdat saadaan kuvaan mukaan.
Makro-objektiivi, kuten Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, sopii myös yksityiskohtien kuvaamiseen, sillä sen suurennus on tavallista objektiivia suurempi, mikä tuo esiin pienimmätkin kuvan elementit. Objektiivissa on suuri, täydellisen valotuksen mahdollistava valovoima sekä viiden askelen kuvanvakain, joka pitää kaiken terävänä käsivaralta kuvattaessa.
Vinkki 10: Kokeile kuvaamista hämärässä ja yöllä
”Heti auringon laskettua tai juuri ennen aamuauringon nousua on ’sininen hetki’. Pidän sen valon luomista viileistä väreistä ja taivaan syvästä sinisestä”, Diana sanoo. ”Hetki antaa kaupunkimaisemille aivan toisenlaisen ilmeen, joten tämä on yksi tapa luoda ainutlaatuisia kuvia. Vielä myöhään yöllä on edelleen kirkkaasti valaistuja näkymiä. Tärkeintä on nauttia kokemuksesta ja pitää hauskaa.”
Etsitkö innoitusta seuraavaa matkaa varten? Tutustu näihin salattuihin kohteisiin.
Teksti: Matthew Richards