A casually-dressed woman, with a backpack and a Canon EOS RP camera over one shoulder, looks out to sea at a sunset.

MATKAKUVAUS

Lentoliput, passi ja kamera: parhaat vinkit matkakuvaukseen

Olet lähdössä matkalle tänä kesänä? Olitpa sitten lähdössä rantalomalle, trendikkääseen kaupunkikohteeseen tai vaellusretkelle erämaahan, muista pakata kamera mukaasi, jotta voit tallentaa matkasi ikimuistoisimmat hetket.

Ota näyttäviä matkakuvia huippuvinkkiemme avulla. Autamme sinua valitsemaan parhaat kamera-asetukset lomakuvaukseen, ottamaan persoonallisia valokuvia ja saamaan kuvillesi tykkäyksiä yhteisöpalveluissa.

Täysikokoisella kennolla varustettu peilitön Canon EOS RP -kamera on täydellinen valinta matkakuvaukseen. Kompakti ja kevytrakenteinen tehopakkaus tarjoaa käyttöösi 26,2 megapikselin kennon, tehokkaan DIGIC 8 -prosessorin ja paljon luovia toimintoja. Voit yhdistää EOS RP -kamerasi uuden EOS R -järjestelmän RF-objektiiviin tai käyttää EF- tai EF-S-objektiivia sovittimella suorituskyvyn heikkenemättä.

Canon EOS 250D on uskomattoman kevyt digitaalinen järjestelmäkamera, jossa on kääntyvä LCD-näyttö. Kamera kulkee kätevästi mukanasi, ja voit kuvata ahtaissakin paikoissa. Kasvojentunnistuksen, automaattitarkennuksen seurannan ja älykkään automaattikuvauksen ansiosta saat upeita otoksia erilaisissa kuvaustilanteissa.

Jos haluat mahdollisimman helppokäyttöisen kameran, valitse Canon PowerShot SX70 HS, jonka huippuominaisuuksia ovat 65-kertainen optinen zoomaus, 20,3 megapikselin CMOS-kenno sekä hämäräkuvaukseen mukautuva automaattitarkennus.

1. Valitse kuvakulma kääntyvällä näytöllä

Erilaiset kuvakulmat saavat lomakuvasi erottumaan joukosta. Canon EOS RP-, Canon PowerShot SX70 HS- ja Canon EOS 250D -kameroissa on kääntyvä näyttö, joten voit kuvata helposti eri kuvakulmista. Pidä kameraa pääsi yläpuolella tai maata vasten ja kallista näyttöä, jotta voit sommitella kuvan näytöllä. Näin saat helposti otettua persoonallisia lomakuvia.

2. Kaikki pitävät eläimistä

Saat enemmän tykkäyksiä eläinkuvillesi, kun saat kuvauskohteesi näyttämään erityisen hellyttäviltä tai käytät epätavallista kuvakulmaa. Saat kiinnostavimmat eläinkuvat valitsemalla muotokuvatilan ja käyttämällä tarkennusominaisuutta. Jos sinulla on pienikokoinen mutta tehokas Canon EOS RP -kamera, voit valita tarkennuskohdan kosketusnäytön 4 779 tarkennuspisteen joukosta. Aseta tarkennuspiste lähimpänä olevan eläimen silmän kohdalle. Canon EOS RP -kameran hiljainen kuvaustila varmistaa, että suljinäänet eivät säikytä eläimiä.

Rajaa kuva valitsemasi eläimen ympärille – Canon PowerShot SX70 HS -kameran tehokkaan 65-kertaisen optisen zoomauksen ansiosta pääset lähelle kuvauskohdettasi häiritsemättä eläimiä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit
Two people skateboard down a city street at night, colourful lights from buildings reflecting in the wet road surface.

MATKAKUVAUS

Näin saat eniten irti kamerastasi kaupunkilomalla

11 vinkkiä urbaanin kohteen tunnelman ikuistamiseen.

Alan Rowan holds a Canon SX740 HS camera, with a lake and hills in the background.

ULKOKUVAUS

Näin Munro Moonwalker kuvaa vuorinäkymiä

Värikkäistä lähikuvista utuisiin vuorenhuippuihin – näin Alan Rowan saa täydellisiä luontokuvia Canon SX740 HS -kameralla.

Shooting the seasons

MAISEMAKUVAUS

Kuvaaminen eri vuodenaikoina

Näillä Benjamin Hegyin vinkeillä saat kuvistasi esiin vuodenaikojen ainutlaatuiset tunnelmat.

A composite picture: a black-and-white pug looks out from a plastic bucket on a bicycle's handlebars in one; and a face-on photo of a male lion in the other. Photos taken on a Canon EOS RP.

3. Etsi kiiltäviä pintoja

Rakennetussa ympäristössä lasi on ystäväsi. Etsi heijastavia pintoja, kuten kauppojen tai bussien ikkunat, ja kuvaa niissä näkyviä kohteita. Heijastuksien ansiosta voit saada lomakuviisi abstrakteja muotoja ja hauskoja tilanteita.

Jos kamerassasi on käsitarkennus – kuten Canon EOS RP- tai Canon EOS 250D -kameroissa – käytä sitä heijastusten kuvaamiseen, sillä sen avulla löydät helposti oikean tarkennuspisteen. Varmista, ettei kuvassa näy oma heijastuksesi – ellei se juuri ollut tarkoituskin.

4. Leiki valolla ja varjoilla

Jos sinulla on onnea, aurinko paistaa lomapäivänäsi...ja luo kuvauksellisia varjoja. Älä pelkää jyrkkiä kontrasteja! Käytä kameran pistemittausmenetelmää, valota kuva-alue ja katso miten varjot näkyvät terävinä. Aseta valotus, sommittele ja ota kuva. Kokeile rannalla palmupuiden dramaattisia varjoja, tai käytä luovia tehosteita, kun auringonvalo siivilöityy kahvilan ikkunoiden läpi.

Jos haluat teräviä ja jyrkkiä varjoja, ota kuvia, kun aurinko on kirkkaimmillaan – ja jos haluat pehmeitä ja pitkiä varjoja, odota, kunnes aurinko alkaa laskea.

A composite picture: a young woman sitting in a café, with the shadow of the windows on the wall behind her in one shot; and a stem with leaves and its shadow against a multi-coloured wall in the other.

5. Siirry lähemmäksi makro-objektiivilla

Siirry lähelle kuvauskohdettasi ja kokeile makro-objektiivia Canon EOS RP- tai Canon EOS 250D -kamerassa. Tallenna pienimmätkin yksityiskohdat ja kuvaa kiehtovia kohteita, jotka saattavat jäädä muilta huomaamatta. Canon EOS R -järjestelmä on optimoitu tehokkaisiin RF-objektiiveihin, kuten Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM -objektiiviin, jota voi käyttää sekä lähikuvauksessa, katukuvauksessa että muotokuvauksessa.

Ilman vaihdettavaa objektiiviakin voit etsiä yksityiskohtia, jotka tekevät liikkeestä ainutlaatuisen, ja luoda kauniita taiteellisia kuvia: kun valitset makrokuvauksen, Canon PowerShot SX70 HS voi tarkentaa jopa alle 1 cm:n päähän objektiivin etuosasta.

6. Kokeile yökuvausta

Älä unohda ottaa kameraa mukaasi, kun lähdet illalla ulos. Kaupunki – ja taivas – heräävät eloon yöllä ja tarjoavat mahtavia kuvausmahdollisuuksia. Täyden kennokoon Canon EOS RP -kameralla saat upeita yökuvia, kun kuvaat hämärässä suurella ISO-herkkyydellä. Canon EOS 250D -kameran APS-C-koon kenno ja DIGIC 8 -suoritin takaavat huippuluokan lopputuloksen heikossakin valaistuksessa.

Kun haluat ottaa kuvia kaupungin yllä kimaltelevasta yötaivaasta, saat parhaan tuloksen, kun kamera on vakaalla alustalla tai siirrettävällä kolmijalalla, joka estää kameran tärähtelyn. Käyttämällä pitkää valotusaikaa saat enemmän valoa kaukaisista tähdistä. Alla oleva kuva on otettu Canon EOS RP -kameralla ja Canon EF 14mm f/2.8L II USM -objektiivilla (valotusaika 25 sekuntia, aukko f/2,8 ja ISO-herkkyys 3200). Lyhyemmät valotusajat sopivat paremmin tiettyihin olosuhteisiin ja varusteisiin – tällöin tähdet eivät näy kuvissasi sumeina. Kokeilemalla löydät parhaat asetukset.

Jos pidät öisen kaupunkimaiseman kuvaamisesta, Canon EOS RP -kameran erinomainen suorituskyky heikossa valaistuksessa, Kuvaus näytöllä -ominaisuus ja tehokas automaattitarkennus (jopa -5 EV) auttavat sinua ottamaan tarkkoja kuvia myös silloin, kun ihmissilmä ei enää pysty tarkasti erottamaan kuvauskohteita.

A composite picture: the multi-coloured lights of a city at night reflect in water in one shot; and a view of the night sky filled with stars in the other.

7. Hallitse kamerasi asetukset

Matkalla haluat ottaa kuvia upeista maisemista ja muista kiinnostavista kuvauskohteista. Älä pelkästään laukaise kameraa, vaan mieti kameran asetuksia ja ota entistä näyttävämpiä kuvia. Haluatko ottaa laajakulmakuvia tai tarkentaa tiettyyn kohtaan käyttämällä pitkää polttoväliä?

Alla oleva kuva tytöstä rannalla on otettu Canon EOS 250D -kameralla ja Canon EF-S 18-55mm f/4-5.6 IS STM -objektiivilla käyttämällä 55 mm:n polttoväliä. Samalla kameralla ja objektiivilla kuvattiin näkymä kaupunkiin ylhäältä kukkulalta, mutta tällä kertaa käytettiin 18 mm:n polttoväliä.

Saat terävyyttä koko kuva-alueelle säätämällä aukon arvoksi f/8–f/11. Pienellä aukolla saat kuvaan suuremman terävyysalueen – jolloin suurempi osa näkymästä näkyy terävänä, niin lähellä kuin kaukanakin – mutta f/11 on pienin arvo, jolla tämän vaikutelman saa luotua. Tätä pienemmät aukot yleensä heikentävät kuvanlaatua parantamatta juurikaan terävyysaluetta.

A composite picture: a girl runs towards us on a sandy beach in one; a view of a mountaintop village in the other. Photos taken on a Canon EOS 250D.

8. Hyödynnä valoa

Ota huomioon, että paras aika ottaa huikea maisemakuva on usein silloin, kun aurinko on matalalla ja valo on pehmeämpää – yleensä siis iltahämärässä ja aamunkoitteessa. Jos kuvaat keskipäivällä kirkkaassa auringonpaisteessa, kuviin tulee usein voimakkaita varjoja ja kirkkaat alueet ylivalottuvat helposti.

Jos kuvaat vasten auringonlaskua (tai muutoin suoraan kohti aurinkoa), etualalla olevista ihmisistä tai esineistä näkyvät todennäköisesti vain ääriviivat. Älä säikähdä sitä, vaan tartu tilaisuuteen ikuistaa ainutlaatuinen tunnelma! Jos haluat ottaa näyttäviä muotokuvia, hyödynnä kesäisen auringonlaskun lämmin valo, joka tuo esiin perheesi ja ystäviesi piirteet siluetteina. Saat kuviisi lisätehoa pitämällä kuvauskohteen suoraan valonlähteen edessä ja etsimällä vahvoja, selkeitä muotoja. Jos kuvassa on muita kohteita, yritä liikkua tai muuttaa sommittelua niin, etteivät päällekkäiset kohteet tai muotojen yhdistyminen häiritse kokonaisuutta.

9. Ota täydellisiä kuvia ihmisistä

Matka- ja lomakuvauksessa ei tietenkään kuvata pelkkiä paikkoja, vaan myös ihmisiä – omia matkakumppaneitasi ja tapaamiasi uusia kiehtovia tuttavuuksia. Käytä muotokuvien ottamiseen suurta aukkoa (eli pientä f-arvoa), varsinkin, jos haluat niihin kauniin taustan sumennuksen tai bokeh-tehosteen. Keskity väreihin erilaisten muotojen sijaan.

Käytä 50 mm:n kiinteäpolttovälisellä objektiivia, kuten Canon EF 50mm f/1.8 STM -objektiivia. Valitse aukon arvoksi f/2,2, kun haluat ottaa kirkkaan kuvan, jossa auringonsäteet sumentuvat taustalla. Canon EOS RP -kameran automaattitarkennus silmiin pitää kuvauskohteen silmät terävinä, kun kamera on kasvojentunnistustilassa.

A composite picture: a smiling young woman beside out of focus flowers in one shot; and a surfer sits on some rocks with his surfboard in the other. Photos taken on a Canon EOS RP.

10. Tartu tilaisuuteen

Saat luonnollisempia ja rennompia kuvia, kun et keskeytä lomapuuhia kuvissa poseeraamisen takia. Ota kuvia samalla kun katselet maisemia ja yritä vangita kuviisi ihmisten spontaanit reaktiot. Kun haluat kuvata toimintaa, ota jatkuva tarkennus käyttöön ja valitse lyhyt valotusaika (1/500 s tai nopeampi). Jatkuvan tarkennuksen avulla voit lukita tarkennuksen liikkuviin kohteisiin, jotta ne pysyvät selkeinä ja terävinä. Se sopii ihanteellisesti katukuvaukseen tai vaikkapa leikkivien lapsien kuvaamiseen. Canon EOS RP -kameran automaattitarkennus silmiin toimii myös jatkuvassa tarkennuksessa ja nopean liikkeen kuvaamisessa.

Jos sinulla on Canonin järjestelmäkamera tai peilitön Canon-kamera, lataa valokuvausopas-sovellus ennen lähtöäsi matkalle. Sen sisällöt ovat käytettävissäsi missä tahansa.

Mutta ennen kaikkea – muista pitää hauskaa!


Teksti: Rebecca Greig

Aiheeseen liittyvät tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Inspirointiosiostamme löydät parhaat kuvausvinkit, osto-oppaat ja haastattelut – eli kaiken mitä tarvitset löytääksesi juuri sinulle sopivan kameran tai tulostimen ja herättääksesi seuraavan ideasi henkiin.

Palaa vinkkeihin ja tekniikkoihin