MATKAKUVAUS

48 tuntia Sevillassa EOS R10 -kameran kanssa

Katso, miten matkabloggaaja Diana Millos vangitsi espanjalaiskaupungin hengen ruoasta flamencoon Canon EOS R10 -kameralla.
Nainen kesämekossaan ja aurinkohatussaan katsoo Canon EOS R10 -kameran etsimen läpi espanjalaisen rakennuksen edessä.

Jos haluat nähdä lomakohteen uudessa valossa, kannattaa laittaa herätyskello soimaan, sanoo matkailusisällönluoja Diana Millos. "Kuvaan kaikkein mieluimmin auringonnousun aikaan", hän kertoo. "Silloin ei ole juurikaan muita liikkeellä, ja valaistus on todella pehmeä. Se on taianomainen siihen aikaan."

Diana on kuvannus auringonnousuja kaikkialla maailmassa Canon EOS 80D -kamerallaan (jonka seuraaja on Canon EOS 90D) sekä Canon EOS 7D Mark II -kamerallaan. Hänen kuvillaan on yli 135 000 seuraajaa Instagramissa, ja hän on käynyt useissa erilaisissa paikoissa – pitkillä matkoilla Intian, Meksikon ja Vietnamin kaltaisissa maissa ja eurooppalaisissa kaupungeissa Romaniassa, Georgiassa ja Italiassa.

Äskettäin kaupunkilomalla kotimaassaan Espanjassa Dianan mukana oli kuitenkin uusi matkakumppani: Canon EOS R10. EOS R10 on toinen Canonin kahdesta uudenlaisesta EOS R -järjestelmän peilittömästä järjestelmäkamerasta EOS R7:n ohella, jossa on APS-C-kenno. EOS R10 -kameran vaikuttava 24,2 megapikselin tarkkuus, kompakti muotoilu – paino vain 429 g – ja luovat valokuvaus- ja videotoiminnot tekevät siitä ihanteellisen kuvaajille, jotka hakevat ainutlaatuisia ja innovatiivisia tapoja kertoa tarinansa.

Diana kuvasi EOS R10 -kamerallaan näkymiä kahden päivän ajan matkallaan Sevillassa, Andalusian pääkaupungissa. Arkkitehtuurikuvaus on eräs hänen erityisaloistaan, ja hän kävikin muutamissa kaupungin ikonisista maamerkeistä, kuten Plaza de Españalla, Giraldassa (Sevillan tuomiokirkon kellotornissa) ja Metropol Parasolissa – yhdessä maailman suurimmista puurakennuksista.

Canon EOS R10 on maalatun keraamisen pylvään juurella.

"Heräsin joka päivä ennen auringonnousua, jotta sain kuvata kauniissa valaistuksessa", Diana paljastaa. "Se tuntui helmikuussa aivan kesältä. Sevilla on valtavan koristeellinen kaupunki ja todella kaunis.

"Kuvasin EOS R10 -kameralla useissa erilaisissa tilanteissa flamencotanssijoista joella soutelijoihin ja pääsin leikkimään kameran automaattitarkennuksella, huippunopealla jatkuvalla kuvauksella sekä video kuvausominaisuuksilla."

Sen lisäksi, että Diana kuvasi ensimmäistä kertaa Sevillassa, hän käytti tällä matkalle ensimmäistä kertaa peilitöntä kameraa. "Siirtyminen EOS R10 -kameraan tuntui todella helpolta", hän kertoo. "Siinä oli joitain erilaisia painikkeita, mutta sitä oli todella helppo käyttää."

Dianalla oli mukanaan myös kaksi uutta, APS-C EOS R -järjestelmään suunniteltua RF-S-zoom-objektiivia, joiden kummankin kuvanlaatu on erinomainen. Pienessä ja melko huomaamattomassa Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM -objektiivissa on monenlaiseen matkakuvaukseen sopiva 18–45 mm:n polttoväli. Monipuolisessa RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM -objektiivissa on loistavat lähikuvausominaisuudet sekä telekuvausmahdollisuus ja suuri zoomausalue 18–150 mm:n polttovälin ansiosta. Kummassakin objektiivissa on kuvanvakain.

Tarkkuutta ja nopeutta, draamaa ja toimintaa

Nainen keltaisessa mekossaan seisoo koristellussa holvikäytävässä pitkän, kapean altaan edessä. Vedessä näkyy naisen heijastus.

Arkkitehtuuri on yksi Dianan lempikuvauskohteista. "Se kertoo tarinoita paikasta", hän sanoo. "Yritän aina etsiä värikkäitä paikkoja tai sellaisia, joissa on paljon yksityiskohtia." Kuva on otettu Canon EOS R10 -kameralla ja Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM -objektiivilla (35 mm, 1/2000 s, f/5.6 ja ISO 12 800).

Nainen keltaisessa mekossaan kävelee palmupolkua, taustalla kivitorni.

Diana käyttää mieluiten nopeita kameroita. "Käytän mielelläni nopeaa jatkuvaa kuvausta, jotta voin valita useista kuvista", hän sanoo. EOS R10 -kameralla voi kuvata jopa 23 kuvaa/s käyttämällä elektronista suljinta ja jopa 15 kuvaa/s mekaanisella sulkimella 1 . Kuva on otettu Canon EOS R10 -kameralla ja Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM -objektiivilla (18 mm, 1/1000 s, f/5.6 ja ISO 100).

Dianan kiertomatkan ensimmäinen kohde oli Plaza de España, erilaisten arkkitehtuurityylien maanmerkki. "Siellä arabialainen perimä sekoittuu iberialaiseen arkkitehtuuriin", Diana kertoo. "Minua sosiaalisessa mediassa seuraavat tietävät, että tavallisin kuvani on laajakulmaotos rakennuksesta, jonka edessä olen, joten käytin RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM -objektiivia EOS R10 -kamerassa, mutta vaihdoin myös RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM -objektiiviin, kun otin lähikuvia aukion kauniista laatoista."

Sitten Diana keskittyi kuvaamaan flamencotanssijoiden draamaa ja liikettä. Silloin hän hyödynsi EOS R10:n edistyksellistä automaattitarkennusta, jonka automaattitarkennus silmiin seuraa ihmisiä yhä tarkemmin, sekä kameran nopeaa, 15 kuvaa sekunnissa ottavaa jatkuvaa kuvausta käyttämällä kameran mekaanista suljinta1.

Kaksi flamencotanssijaa perinteisissä puvuissa poseeraa sisäpihalla käsivarret kohotettuina.

"Vaikka tanssijat pyörivät ja liikkuivat ympäriinsä koko ajan, kameran tarkennus pysyi heissä jopa nopeissa kuvasarjoissa. Se oli mahtavaa", Diana hehkuttaa. "Käytin joissain otoksissa melko pitkää valotusaikaa, joka sumensi jonkin verran tyttöjen mekkojen kulmia. Niin kuviin tuli tanssijoiden liikkeen tuntua. Pidän siitä, miten kaikki pysyy tarkkana ja miten teräviltä kuvat näyttävät."

Diana kertoo, että elektronisesta etsimestä oli apua tarkistettaessa, että kuvat olivat teräviä. "Etsimessä näkee kasvojentunnistuksen ja silmiin tarkennuksen toiminnan. Se on todella hyödyllistä, koska siitä näkee tarkennuksen tarkasti."

Elektroninen etsin on kätevä myös kuvattaessa kirkkaassa auringonvalossa, koska siitä voit tarkistaa valotuksen ja tehdä säätöjä ennen laukaisimen painamista. Kamera-asetusten vaikutusten näkeminen auttaa erityisesti vähemmän kokeneita kuvaajia, koska se tekee kuvaamisesta intuitiivisempaa.

Tarkkoja lähikuvia ruoasta

Salaattikulho, jossa on hienonnettua porkkanaa, keitettyjä kananmunia, punakaaliviipaleita, sieniä ja sokerimaissia.

Diana kokeili EOS R10 -kameran sisäisiä tarkennuksen haarukoinnin syvyyssommittelutoimintoja, joiden ansiosta hän pystyi kuvaamaan lähikuvia ruoasta niin, että kohteesta tarkentui isompi osa. Canon Photo Companion -sovellus on kätevä työkalu, jos kokeilet uutta kameraa ensimmäisen kerran, sillä siinä selitetään kaikki toiminnot ja valitsimet. Kuva on otettu Canon EOS R10 -kameralla ja Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM -objektiivilla (35 mm, 1/2000 s, f/5 ja ISO 1600).

Lähikuva mansikasta.

"Kuvasin sen käyttämällä Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM -objektiivin keskilähitarkennustoimintoa", Diana selvittää. "Oli hienoa voida kuvata niin läheltä ja saada mukaan pinnan rakenteen", hän sanoo. Kuva on otettu Canon EOS R10 -kameralla ja Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM -objektiivilla (35 mm, 1/200 s, f/10 ja ISO 400).

Arkkitehtuurin lisäksi kuvat paikallisesta ruokakulttuurista ovat keskisiä Dianan matkakuvissa. "Pidän värien kanssa työskentelystä, ja usein käymieni paikkojen värit liittyvät ruokaan", hän kertoo. "Ruoka on osa kulttuuria ja tärkeää kuvata, kun haluat saada tallennettua jotain olennaista tietystä paikasta."

Diana kuvasi EOS R10 -kameralla lähikuvia ruoasta tapas-baarissa ja paikallisella torilla. "Halusin kuvata värikkäistä aineksia ja pintoja", hän sanoo, "joten käytin RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM -objektiivin keskilähitarkennustoimintoa."

Manuaalitarkennuksen ja makron kokeileminen antoi Dianalle mahdollisuuden päästä lähemmäs kohteitaan – 35 mm:n polttovälillä enimmäissuurennus on 0,59-kertainen – joten hän sai tallennettua jokaisen yksityiskohdan.

Diana kokeili myös kameran sisäisiä tarkennuksen haarukoinnin syvyyssommittelutoimintoja. "En ole käyttänyt sitä aiemmin, ja oli tosi siistiä kuvata sarja yhdellä laukaisimen painalluksella, ja katsoa, miten ne yhdistyivät yhdeksi kuvaksi, jossa kaikki oli tarkennettu. Kamera myös tallensi kaikki yksittäiset kuvat, joissa tarkennetut kohdat vaihtelivat. Pidin siitä toiminnosta."

Kaupunkipanoraamoja ja mielenkiintoisia kuvakulmia

Panoraamakuva Sevillan siluetista.

Diana Sevillan siluetin käyttämällä Canon EOS R10:n panoraamatilaa. Se yhdistää kamerassa sarjan kuvia, jotka on otettu kierrettäessä kameraa pysty- tai vaakasuunnassa. Kuva on otettu Canon EOS R10 -kameralla ja Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM -objektiivilla (45 mm, 1/500 s, f/7.1 ja ISO 100).

Toisena kaupunkipäivänään Diana suuntasi Metropol Parasoliin, päivänvarjojen muotoiseen rakennelmaan. "Sieltä on hienot näkymät Sevillaan, ja voit kuvata kaikkia kaukana olevia kattoja ja rakennuksia", hän sanoo. Moderni puinen rakennelma toimi vastakohtana perinteiselle arkkitehtuurille, ja Diana tiesi, että siitä saisi mielenkiintoisia kuvia.

Nainen liehuvassa keltaisessa mekossaan kyykistyy säätämään pienellä jalustalla olevan Canon EOS R10 -kameran asentoa.

EOS R10 -kameraa voi ohjata langattomasti älypuhelimesta Canon Camera Connect -sovelluksella tai langattomalla Canon-kauko-ohjaimella BR-E1.

Nainen keltaisessa mekossaan poseeraa kaartuvalla kävelytiellä.

Diana etsii usein inspiraatiota matkakuvaukseensa sosiaalisesta mediasta, mutta hän pyrkii aina löytämään ennen näkemättömiä luovia lähestymistapoja. "Suosikkitapani kuvata on mennä jonnekin satunnaiselta vaikuttavaan paikkaan katsomaan, mitä kuvattavaa siellä on", hän sanoo. Kuva on otettu Canon EOS R10 -kameralla ja Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM -objektiivilla (18 mm, 1/500 s, f/5.6 ja ISO 100).

Jotta Diana pääsee itse mukaan kuvaan, hän käyttää pientä jalustaa kameran tukena ja tälle matkalle hän otti mukaansa kevyen Canonin jalustakahvan HG-100TBR. "Se on matala jalusta, joten EOS R10 oli alhaalla maanrajassa. Kääntyvän kosketusnäytön ansiosta näin kuvan helposti, aivan kuten EOS 80D -kamerallanikin", hän sanoo.

Video-ominaisuudet hybridikuvaajille

Canon EOS R10 -kameran takanäytössä näkyvät kameran videoasetukset.

EOS R10 -kamerassa on digitaalinen kuvanvakautus videokuvaukseen, jolla voi vakauttaa kävellessä tai käsivaralta kuvattua materiaalia.

Parhaiden matkakameroiden on oltava monipuolisia, eikä EOS R10 ole poikkeus. Tehokkaiden videotoimintojensa ansiosta tämä kamera pystyy tallentamaan tavallista 30 minuutin rajaa pidempään. Matkamuistot voi kuvata terävällä 4K 60p:n, 4K 30p:n (6K-videon ylinäytteistys) ja laadukkaalla Full HD -tarkkuudella, mikä tekee siitä yhden parhaista vloggauskameroista Canonin valikoimissa.

Kameran nopea 4K UHD -tarkkuus (60/50 kuvaa/s) sopii erinomaisesti erittäin tarkkaan toiminnan kuvaamiseen. Diana käytti näitä videokuvausominaisuuksia kuvatessaan soutajia joella. Kuva rajataan2 kuvattaessa tällisilla nopeuksilla, mistä voi olla hyötyä kuvattaessa kaukana olevia kohteita, joiden haluaisit näkyvä isompina.

Suuren kuvataajuuden tallennusta tuetaan, kun EOS R10 -kamera on asetettu Full HD -videotilaan, jolloin tasaisia hidastusvideoita voi kuvata 120/100 kuvaa/s. "Yhdellä videolla seurasin soutajia ja sain kuvaan myös sorsaperheen", Diana kertoo. "Se on hidastettuna todella hienoa."

Historiallisen arkkitehtuurin komeudesta kieppuvien flamencotanssijoiden kautta värikkäiden ruokien maukkaisiin lähikuviin Canon EOS R10 antaa sisällöntuottajille entistä enemmän vapautta tutkia maailmaa tuoreilla, luovilla tavoilla. Se tarjoaa kaikki Canonin EOS R -järjestelmäkameroiden edut ja on silti tutunoloinen Dianan kaltaisille vloggaajille ja bloggaajille, jotka ovat tottuneet kuvaamaan järjestelmäkameralla ja haluavat kompaktin, nopean ja edullisen kameran. "Juuri siitä minä tässä kamerassa pidän", Diana lisää. "Se on pieni ja kevyt, mutta todella tehokas."

Teksti: Marcus Hawkins

 1. Jatkuvan kuvauksen nopeus voi vaihdella eri syistä, katso lisätietoja teknisistä tiedoista.
 2. 4K 60p -kuvaustila rajataan 64 prosenttiin vaakasuuntaisesta alueesta.

Vastaavat tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 • MATKAKUVAUS

  Täydellinen matkakumppani

  Valokuvausammattilainen Martin Bissig matkustaa Sri Lankaan mukanaan EOS R10.

 • MATKAKUVAUS

  10 vinkkiä matkakuvaukseen

  Valokuvaaja ja bloggaaja Diana Millos jakaa parhaita upeiden matkakuvien ottamisvinkkejään.

 • MATKAKUVAUS

  Parhaat matkakuvaamiseen sopivat kamerat ja objektiivit

  Olitpa sitten tutustumassa kaupungin katuihin, karuun maaseutuun tai viilettämässä toiselle puolelle maailmaa, kannattaa matkustaa kevyesti. Esittelyssä on ehdoton valinta Canon-paketiksi, jolla kokemus saadaan talteen räjäyttämättä budjettia.

 • VALOKUVAUS

  EOS R50 vs EOS R10

  Canon vertailee kahden EOS R -järjestelmän APS-C-kameran tärkeimpiä ominaisuuksia ja rakennetta.