VALOKUVAUS

Miten EOS R50 ja EOS R10 eroavat toisistaan?

Voit haluta parantaa sosiaalisen median sisältöäsi tai ottaa upeita matkakuvia – Canon auttaa tekemään päätöksen siitä, mikä kamera itselle sopii.
Jaettu kuva, jossa Canon EOS R50 on pöydällä askartelumateriaalien vieressä ja Canon EOS R10 on kaakeloidulla hyllyllä.

Canonin käänteentekevä peilitön EOS R -järjestelmä lanseerattiin vuonna 2018 ja se on laajentunut siitä lähtien. Sarjan ensimmäiset APS-C-kennomallit – EOS R7 ja EOS R10 – julkaistiin vuonna 2022, ja ne saavuttivat suosiota niiden valokuvaajien keskuudessa, jotka halusivat EOS R -järjestelmän ominaisuuksilla varustettua kameraa pienemmässä rungossa.

Tekniset innovaatiot jatkuivat Canon EOS R50 -kameran lanseerauksessa. Kyseessä on sama erinomainen kuvanlaatu ja teho kuin EOS R10:ssä, mutta vielä kompaktimpi ja yksinkertaisempi runko sisällöntuottajille, jotka haluavat hyödyntää älypuhelimiaan ja parantaa YouTube-opetusohjelmiaan tai tanssivideoitaan TikTokissa.

Tässä EOS R50:n ja EOS R10:n välillä voidaan havaita yhteistä tekniikkaa ja keskeisiä eroja. Näistä asiantuntijanäkemyksensä antavat Canon Europen tuoteasiantuntija Mark Kendrick sekä Canon-lähettiläs Martin Bissig, joka laittoi EOS R10:n kokeeseen Sri Lankan matkallaan.

Korkealaatuisten kuvien ottaminen ja jakaminen

Mies seuraa videomateriaalia älypuhelimensa Canon Camera Connect -sovelluksessa. Hänen vieressään on ruokalautanen, valikoima hienonnettuja aineksia ja jalustaan kiinnitetty Canon EOS R50.

Sekä EOS R50 että EOS R10 mahdollistavat sisällön lähettämisen saman tien saumattomalla älypuhelimen Wi-Fi-yhteydellä. Bluetoothin ja Canon Camera Connect -sovelluksen avulla kameran asetuksia voidaan säätää myös etäältä, joten luova haltioituminen ei pääse häiriintymään.

Valokuvaaja Martin Bissig Canon EOS R10 -kameroineen kyltin vieressä Sri Lankan rautatieaseman ulkopuolella.

Martin osaa arvostaa APS-C-kameroiden, kuten EOS R10:n ja EOS R50:n, pientä kokoa. ”Ihmiset voivat pelästyä suurta kameraa, johon on kiinnitetty iso objektiivi”, hän selittää. "Pienemmällä kokoonpanolla matkustaessaan kuvaaja on enemmän huomaamaton.” © Martin Bissig

Canon EOS R50- ja EOS R10 -malleilla on runsaasti yhtäläisyyksiä. 24,2 megapikselin kuvakenno tallentaa runsaasti yksityiskohtia ja tuo esiin kaikki APS-C-muodon edut, mukaan lukien 1,6-kertaisen rajauskertoimen, joka pidentää tehollista polttoväliä käytettäessä RF-objektiiveja, ja kevyesti mukana kulkevan rungon.

EOS R10:n yhdistäminen pieneen ja kevyeen RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM -objektiiviin osoittautui erityisen hyödylliseksi Sri Lankassa, missä Martin ei halunnut kiinnittää huomiota itseensä. ”Kokonsa ansiosta saatoin ottaa kameran aina mukaan ilman, että olisi tarvinnut olla huolissaan ison kameralaukun tuomisesta”, hän sanoo. ”18–150 mm:n zoomausalue (joka täyden kennokoon kamerassa vastaa noin 29–240 mm:iä) tehosti työskentelyä merkittävästi.”

Molempien kameroiden ytimessä on sama DIGIC X -prosessori, joka takaa nopean ja reagoivan kuvauskokemuksen. Lisäksi on pitkälle kehitetty automaattinen Dual Pixel CMOS AF II -tarkennusjärjestelmä, joka on ammattimalleissa, kuten Canon EOS R6 Mark II -kamerassa, joka pystyy automaattisesti tunnistamaan, seuraamaan ja tarkentamaan kohtauksen ihmisiin, eläimiin tai ajoneuvoihin. 651 tarkennuspisteen ansiosta ne pitävät tähtäimessä sen, mitä kuvaaja haluaa tallentaa, aina toiminta- ja luontokuvista oman ruoanlaittokanavan esittelyyn Instagramissa.

Sekä EOS R10 että EOS R50 pystyvät toimimaan hämärässä, sillä niiden ISO-herkkyys on still-kuvien osalta jopa 32 000 ja videoiden suhteen ISO 12 800, jotka ovat laajennettavissa arvoihin ISO 51 200 ja ISO 25 600. Automaattinen tarkennusjärjestelmä pystyy tarkentamaan jopa -4 EV:iin, joka on kohtauksen valo, kun sitä valaisee vain puolikuu.

Eroja rakenteessa

Nainen pitää Canon EOS R50 -kameraa kasvoillaan ja katsoo elektronisen etsimen läpi.

Aikaisempiin EOS R System -kameroihin verrattuna Canon EOS R50 poikkeaa hieman rakenteeltaan. Pienemmän kahvan ansiosta se vie vähemmän tilaa, mutta tuntuu käteen miellyttävältä käyttää. Yksi UHS-I SD-korttipaikka akkulokeron kannen sisällä auttaa vähentämään kameran kokonaispainoa ja kokoa.

Nainen valokuvaamassa ruokalautasta jalustalla olevalla Canon EOS R10 -kameralla.

”EOS R10:n etu EOS R50:een verrattuna on suurempi mukautettavuus”, Mark selittää. ”Ja mahdollisuus saada enemmän ominaisuuksia käden ulottuville niin, että muutoksia voi tehdä lennossa, mikä valokuvauksessa on erityisen hyödyllistä.”

Todellinen ero näiden kahden kameran välillä on niiden koossa ja rakenteessa. Canon EOS R50 on kevyempi kuin EOS R10, sillä siinä on kierrettävän akkupaikan ansiosta pienempi kahva. Sen syvyys on vain 68,8 mm ja se painaa kortin ja akun kanssa vain 375 g (verrattuna EOS R10:n 83,4 mm:iin ja 429 g:aan). Kyseessä on kannettava kamera, joka kulkee mukana kaikkialle huolimatta siitä, vietkö sen skeittipuistoon kuvaamaan nopeatempoisia toimintavideoita tai laitat sen käsilaukkuun ja lähdet brunssille ikuistamaan elämäntapakuvia uudesta kahvilasta.

Eroja on myös painikkeiden asetteluissa. "EOS R50 on yksinkertaisempi, helpompi käyttää ja oppia sekä kosketusnäytön käyttöön tottuneiden älypuhelinten käyttäjien kannalta intuitiivisempi”, sanoo Mark.

Kameratilojen osalta EOS R50:ssä on uusi pitkälle kehitetty älykäs A+-automaattikuvaustila. ”Tässä tilassa kamera ottaa ja yhdistää automaattisesti useita kuvia, joten sen avulla voi päästä tekniikassa pitkälle ilman, että tarvitsee opetella niiden tekemistä tai edes tietää, mitä kamera tekee”, Mark lisää.

Kuvaaja voi edelleen käyttää manuaalisia asetuksia, jos hän haluaa oppia ja kehittää valokuvaustaitojaan, mutta monille peilittömien kameroiden aloittelijoille automaattiset asetukset merkitsevät sitä, että häiritsevien asetusten säätämiseen kuluu vähemmän aikaa, jolloin sitä vastaavasti säästyy katseenvangitsevan sisällön luomiseen.

Video-ominaisuudet

Nainen videoimassa itseään jalustalla olevalla Canon EOS R50 -kameralla. Tallenne näkyy suoratoistona hänen edessään pöydällä olevan kannettavan tietokoneen näytöllä.

Molempia kameroita voidaan käyttää verkkokamerana parempiin videopuheluihin tai suoratoistoon, mutta EOS R10 vaatii EOS Webcam Utility -ohjelmiston, kun taas EOS R50 toimii automaattisesti UVC/UAC:n avulla.

Nainen pitelee jalustaan ja mikrofoniin kiinnitettynä Canon EOS R10 -kameraa kuvatessaan itseään lomalla.

Molempien kameroiden monipuolinen 7,5 cm:n kääntyvä kosketusnäyttö antaa kuvaajalle vapauden tallentaa videota mistä tahansa asennosta, mutta EOS R50:n näytön parempi resoluutio tarkoittaa, että videoita tai valokuvia voidaan tarkastella tarkemmin ennen puhelimeen siirtämistä.

Videosisällön osalta molemmat kamerat pystyvät toistamaan 6K:sta ylinäytteistettynä 4K 30p -videota käyttäen koko anturia sekä 120 sekuntikuvan Full HD -videota niille, jotka haluavat hidastettua liikkuvaa kuvaa. EOS R10:ssä lisävaihtoehtona on (rajattu) 4K 60p.

Videonkäsittelyn joustavuutta lisää HDMI-liitäntä, 3,5 mm:n mikrofoniliitäntä ja älykäs varusteluisti lisälaitteiden, vaikkapa ulkoisen mikrofonin, virransyöttöä varten. 

Tallennusajat ovat paljon pidempiä kuin ennen: EOS R10:llä rajattomasti ja EOS R50:llä jopa tunti, jonka pitäisi riittää kuvaamaan harjoituksen haasteita ilman, että harjoituksen puolivälissä pitää keskeyttää.

EOS R10:een verrattuna Canon EOS R50 tarjoaa useita uusia video-ominaisuuksia, jotka soveltuvat ihanteellisesti ruoanlaittovideoiden kuvaamiseen tai meikkausopetusohjelmien luomiseen YouTubeen.

”EOS R50:ssä on tila lähikuvausdemoja varten”, Mark selittää. "Tämä säätää tarkennusasetukset niin, että kun kuvaaja pitää jotain kameran edessä, se tarkentaa kohteeseen, mutta heti kun se lasketaan alas, tarkennus siirtyy takaisin kasvoihin.” Lähikuvaesittely on ehdoton ominaisuus videopätkien kuvaamista varten, hauskan ruoanlaittodemon kuvaamiseen tai suosikkipiirustustekniikoiden jakamiseen.

Toinen uutuus on videoiden digitaalinen kuvanvakain, jonka ansiosta kameran tärinä vaikuttaa kuvaan vähemmän ja käsivaralta kuvattu video pysyy tasaisena ja terävänä.

Onko EOS R50 tai EOS R10 paras valinta sinulle?

Lähikuva kahtia leikatusta sitruunasta. Canon EOS R50:n tarkennuksen haarukointiominaisuuden ansiosta kuva on terävä kauttaaltaan.

EOS R50:ssä on still-kuvia varten 14 kuvausohjelmaa, jotka mukauttavat asetukset eri kohteiden mukaan. Tarkennuksen haarukointi ja kameran sisäinen syvyyssommittelu auttavat luomaan automaattisesti kuvia, joissa on valtava syväterävyys, jolloin kuvaajalla on mahdollisuus parantaa sosiaalista sisältöään ja nopeuttaa työnkulkua. Kuva on otettu Canon EOS R50 -kameralla ja Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM -objektiivilla (1/400 s, f/4 ja ISO 2000).

Juna tulee ulos tunnelista ja ylittää vehreän metsän ympäröimän kaartuvan sillan. Kuvannut Martin Bissig Canon EOS R10 -kameralla.

EOS R10 vetoaa todennäköisesti valokuvaajiin, jotka haluavat parantaa kuviensa tehoa ikuistaessaan ikimuistoisia matkakokemuksia tai perheen tärkeitä hetkiä. Kuva on otettu Canon EOS R10 -kameralla ja Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM -objektiivilla (31 mm, 1/160 s, f/5 ja ISO 100). © Martin Bissig

Olipa kyseessä uuden kuntokanavan tallentaminen tai upeiden matkakuvien ottaminen, Canon EOS R50 ja EOS R10 ovat molemmat tehokkaita still- ja videotyökaluja. Älypuhelimeen, kompaktikameraan tai peilikameraan nähden ne edustavat EOS R -järjestelmän merkittävää edistysaskelta, etenkin kun niiden kanssa voidaan käyttää nopeampia ja laadukkaampia RF- ja RF-S-objektiiveja, jotka laajentavat kokeilumahdollisuuksia ja näkökulmia entisestään.

EOS R10 on ihanteellinen kamera harrastajille, jotka haluavat ottaa upeita matkakuvia tai kuvata ystävän häitä ilman täyden kennokoon järjestelmän painoa. Mukautettavien painikkeiden, valitsimien ja tilojen ansiosta se tarjoaa joukon pitkälle kehitettyjä ominaisuuksia ja korkean tason hallintaa.

Parhaan lähtökohdan Canonin EOS R -järjestelmään tarjoaa kuitenkin EOS R50, sillä siinä on kaikki mitä videokuvaamiseen, valokuvaamiseen sekä harrastusten ja intohimojen jakamiseen tarvitaan. Synnynnäisille sisällöntuottajille se tarjoaa huippuluokan kuvanlaadun, mutta on helppo saattaa käyttökuntoon ja käyttää suoraan pakkauksesta otettuna. Sen pieni koko ei pidättele kuvaajaa pätkääkään.Teksti Lauren Scott

Vastaavat tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 • VLOGGAAMINEN

  Sisällöntuotanto EOS R50 -kameralla

  Siirrä sosiaaliset syötteesi uudelle tasolle Canon EOS R50 -kameralla.

 • VALOKUVAUKSEN PERUSTEET

  Valokuvauksen aloittaminen

  Haluatko siirtyä älypuhelimesta kameraan? Aloittelevien valokuvaajien oppaassamme on kaikki, mitä tarvitset aloittamiseen.

 • MATKAKUVAUS

  Sevillassa EOS R10 -kameran kanssa

  Bloggaaja Diana Millos saa selville, kuinka kätevästi tämä kamera kulkee mukana.

 • VALOKUVAUKSEN PERUSTEET

  Objektiivin valinta

  Kaikki tarvittavat tiedot objektiiveista sekä niiden eri tyypeistä ja ominaisuuksista.