Giuseppe taking a photo of a shop window, showing passers by in the reflection.

KATUKUVAUS

Kaupunkielämän parhaat hetket: Giuseppe Esposito-Rodriguesin vinkit katukuvaukseen

Giuseppe Esposito-Rodrigues sai kipinän valokuvaukseen verenperintönä. Venezuelassa syntyneen Giuseppen italialainen isä harrasti maisemakuvausta ja hänen portugalilainen äitinsä oli innokas matkakuvaaja. Giuseppelle oli luontevaa seurata vanhempiensa jalanjäljissä.
Vuodesta 2013 lähtien Giuseppe on asunut Dublinissa, jonka hiljaisia katuja ja kujia hän on ikuistanut elokuvamaisiin ja intiimeihin valokuviinsa. Giuseppen katukuvia on julkaista mm. Lonely Planetin ja Culture Tripin matkailuartikkeleissa. Aiemmin Giuseppen lempikamera oli Canon EOS 5D Mark III (Canon EOS 5D Mark IV -kameran edeltäjä), jossa hän käytti Canon EF 24-70mm f2.8L II USM-, Canon EF 50mm f/1.4 USM- ja Canon EF 85mm f/1.4L IS USM -objektiiveja. Aivan äskettäin hän on tutustunut helposti mukana kulkevaan Canon EOS M6 Mark II -kameraan.
"Canon EOS M6 Mark II on loistava yleiskamera katukuvaajille, koska siinä yhdistyvät suuri tarkkuus (32,5 megapikseliä), sarjakuvaus (14 kuvaa/s) ja upea videolaatu (4K ilman rajausta). Kamerassa on vankka kahva, josta saa tukevan ja miellyttävän otteen. Kevyt kamera kulkee kätevästi mukana eri puolille kaupunkia." Muiden Canon EOS M -kameroiden tapaan , EOS M6 Mark II -kamerassa voi käyttää Canonin EF-EOS M -sovitinta, joka tukee yli 80 erilaista EF-S- ja EF-objektiivia, mukana myös erikoisobjektiiveja, kuten makro- ja kalansilmäobjektiivit.
Tässä artikkelissa Giuseppe kertoo lähestymistavastaan ja tekniikoistaan sekä antaa vinkkejä luovaan katukuvaukseen.

1. Muista yleisillä paikoilla kuvaamisen säännöt

Väkijoukkojen kuvaaminen on hyvä tapa pitää kuvauskohteet nimettöminä ja luoda kuvia, jotka välittävät kaupungin vilkkaan tunnelman.

Selvitä aina säännöt, jotka koskevat yleisillä paikoilla kuvaamisesta. Useimmissa maissa katukuvaaminen on sallittua ellei sitä ole erikseen kielletty tietyissä paikoissa. Yleensä voit siis kuvata jalankulkijoita kadulla ja ihmisiä viettämässä vapaa-aikaansa puistossa. Kaikki eivät kuitenkaan halua, että heitä kuvataan. Giuseppe kertoo: "Teen usein niin, että näytän ihmisille heistä ottamiani kuvia. Yleensä he pitävät näkemästään ja ymmärtävät taiteellisen näkökulmani. Joskus näytän kuvauskohteilleni Instagram-tilini, jotta he näkevät millaisiin tarkoituksiin otan valokuvia. Useimmat ihmiset arvostavat avoimuuttani ja antavat minulle luvan säilyttää ja käyttää heistä ottamiani kuvia."

2. Hyödynnä kuvaustilanteet

A man walking past a row of houses covered in autumnal foliage (left).Three people crossing the road next to a bus on the streets of Dublin (right).
Sommittele kuva valitsemalla ensin tausta ja odota sitten, että kuvauskohteesi on oikeassa kohdassa.

Kiireinen ympäristö on yksi katukuvauksen suurimmista haasteista. "Kaikki on jatkuvassa liikkeessä", sanoo Giuseppe. "Valo, kuvauskohde ja ympäristö. Seuraavana päivänä kaikki voi näyttää erilaiselta. Sinun on hyväksyttävä, ettet voi hallita kaikkea. Voit vain ennakoida, miten ja milloin saat ideasi toteutettua. Hyödynnä siis kuvaustilanne, kun se osuu kohdallesi."

Giuseppe kertoo onnistuvansa kuvissaan etsimällä häntä miellyttävän taustan ja sopivan kuvauspaikan. "Vilkkaalla kadulla kannattaa etsiä hyvä kuvauspaikka ja odottaa sen jälkeen kärsivällisesti, että oikeanlainen ihmisen "kävelee kuvaasi". Saatan kokeilla erilaisia kuvakulmia, mutta yleensä olen onnistunut parhaiten valitsemalla oikeanlaisen taustan ja odottamalla kuvauskohteeni saapumista."

3. Valitse oikea kuvaustila

Aiheeseen liittyvät artikkelit
Mindful travel photography

MATKAKUVAUS

Huomaavaista matkakuvausta

Mitä tulee ottaa huomioon vieraita kulttuureita ja yhteisöjä valokuvatessa.

Two people skateboarding down a bustling street at night.

KAUPUNKIVALOKUVAUS

Näin saat eniten irti kamerastasi kaupunkilomalla

11 vinkkiä urbaanin kohteen tunnelman ikuistamiseen.

An aerial view of a city at night, many buildings illuminated below a dark blue sky streaked with pink.

KAUPUNKIKUVAUS

Ota kaikki irti kaupunkikuvausmahdollisuuksista vinkeillämme

Tallenna upeita kaupunkimaisemia ja yksityiskohtaisia kaupunkikuvia. Tutustu neuvoihin, vinkkeihin, tekniikoihin ja inspiraatioon.

Canon EOS M6 Mark II -kameran suuren kahvan ja kevyen rakenteen ansiosta se sopii erinomaisesti katukuvaukseen.

Giuseppe kertoo pitkän kokemuksensa perusteella, että katukuvaamisessa on parasta käyttää Av-tilaa. "Kaikkea ei tarvitse hallita, riittää, että säädät aukon arvoa ja ISO-herkkyyttä. ISO-herkkyyttä on ehkä nostettava, jos kuvaat yöllä. Päivällä voit käyttää suurempaa nopeutta ja pienempää aukon arvoa, jotta saat todennäköisemmin tarkkoja kuvia liikkuvasta kohteesta."

Giuseppe käyttää yleensä suurta aukkoa (pieni f-luku), jonka avulla hän voi luoda kuviinsa elokuvamaisen tunnelman. "Kuvattaessa aukon arvolla f/1.4, f/1.8 tai f/2.8 kuvauskohde erottuu selkeämmin taustan sumennuksen ansiosta. Tausta on osa kuvan tarinaa, mutta sen jokaisen yksityiskohdan ei tarvitse näkyä."

4. Valitse kuvaustilanteeseen parhaiten sopiva objektiivi

A tram on the tracks in Dublin city centre (left). An old man reading the newspaper on the top level of a double-decker bus (right).
Giuseppe käyttää kaupungin rakenteita sommittelussa. Raitiovaunulinjat johdattavat katseen kuvan polttopisteeseen (vasemmalla). Kuvattu Canon EOS M6 Mark II -kameralla ja EF-M32mm f/1.4 STM -objektiivilla. Giuseppe on sommitellut tämän kuvan (oikealla) yhdistämällä bussin sisäosien värit ja ikkunan läpi näkyvän lehvästön.

"Katukuvauksessa suositaan usein 28–55 mm:n polttoväliä, koska se on lähimpänä ihmissilmän näkökykyä ja tuottaa siten luonnollisen perspektiivin", Giuseppe sanoo. "Mutta minulle tausta on aivan yhtä tärkeä kuin kuvauskohde, joten kuvaan yleensä 24 mm:n tai 28 mm:n polttovälillä." Canon EOS M6 Mark II -kamerassa hän käyttää Canon EF-M 32mm f/1.4 STM -objektiivia laajojen, avoimien näkymien kuvaamiseen. "Objektiivi on niin monipuolinen, että se sopii lähes kaikkiin kuvaustilanteisiin", Giuseppe sanoo. "Pidän erityisesti siitä, miten saan ikuistettua tunnelmallisia otoksia tarkentamalla koko näkymään tietyn kohteen sijaan."

Laajakulmakuvaamisen ohella Giuseppe on alkanut pitää entistä enemmän myös valokuvaamiseen etäältä. "Viime aikoina olen kuvannut paljon teleobjektiiveille, vaikka monet ammattilaiset eivät sitä suosittelekaan. Uskon, että tämä käsitys on elänyt aikansa. Kun kuvaan 85 mm:n objektiivilla tai telezoomilla, kuten Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM -objektiivilla, voin pitää etäisyyttä kuvauskohteisiini enkä häiritse heitä. Tarkennan kuvauskohteeseen, jolloin taustasta tulee epäterävä."

5. Tarkenna kuvauskohteeseen

Yhden kuvauskohteen tarkentaminen on hyvä tapa luoda tarkennuspiste ja rajata näkymä. Elokuvamainen tunnelma on Giuseppen tavaramerkki.

Canon EOS M6 Mark II on muuttanut Giuseppen tapaa ottaa valokuvia. "Automaattitarkennus on luotettava ja nopea. Kasvojen ja silmien seuranta toimii moitteettomasti." Giuseppe kehottaa lisäksi katukuvaajia kokeilemaan käsintarkennuksen luovia mahdollisuuksia. "Käsintarkennus on hyvä vaihtoehto, jos vaikka haluan tarkentaa näkymän keskellä olevaan henkilöön ja tuoda kuvaan liikkeen tuntua sumentamalla ohikulkevat ihmiset."

6. Etsi tapoja toteuttaa luovuuttasi

Keinovalon käyttö voi lisätä kuviin erityisen tunnelman. Eri tavoin heijastavien pintojen käyttö lisää katukuvauksen luovia mahdollisuuksia.

Giuseppe kehottaa kuvaamaan epätavallisesta kuvakulmasta. Yksi hänen suosikkitekniikoistaan on kuvata heijastuksia ikkunoista ja muista kiiltävistä pinnoista. "Kuvaan usein lasin takana olevia ihmisiä – vaikkapa bussin matkustajia tai kahvilan asiakkaita – ja yritän saada samaan kuvaan lasiin heijastuvan kohteen, kuten rakennuksen, auton tai toisen ihmisen", Giuseppe kertoo. "Heijastukset luovat kuvaan erityisen tunnelman."

Ikkunoiden lisäksi Giuseppe kehottaa hyödyntämään vesilätäköitä ja joen pintaa kiinnostavien sommitelmien luomisessa.

Hän suosittelee myös kokeilemaan vastavaloon kuvaamista ja keinovalon hyödyntämisestä. "Valo on valokuvauksessa kaikkein tärkeintä, mutta sen luova käyttö vaatii opettelua", muistuttaa Giuseppe. Silhuetteja kannattaa kokeilla voimakkaan tai suoran valon avulla. "Etsin usein taustavalaistun taustan ja odotan, että kuvauskohteeni näkyy juuri oikeassa kohdassa. Tämä on erityisen hyvä kuvaustapa, jos et halua kuvata kohteesi kasvoja.

"Joskus käytän keinovaloa, esimerkiksi katukylteistä ja lyhtypylväistä, koska se luo erityisen tunnelman ja ohjaa katsojan katsetta."

Liikkeen pysäyttäminen näkymässä antaa katsojalle käsityksen kaupungin vilkkaasta ja eloisasta tunnelmasta.

Jos haluat kokeilla katukuvausta, Giuseppella on yksinkertainen ohje: "Harjoittele ja harjoittele". "Jos jaksat harjoitella, taitosi kehittyvät koko ajan ja voit luoda oman kuvaustyylisi. Mutta muista, että et ole koskaan valmis. Minäkin harjoittelen joka päivä. Paras neuvoni onkin, että ota kamera mukaasi ja kuvaa paljon!"

Jännittääkö yleisellä paikalla kuvaaminen tai ihmisten reaktiot? "Ihmisten kuvaaminen on yksi katukuvauksen haasteista," Giuseppe sanoo. "Mutta mitä enemmän kuvaat ihmisiä, sitä helpommalta se alkaa tuntua ja voit keskittyä jännittämisen sijaan onnistuneiden otoksien metsästämiseen."

Teksti: Natalie Denton

Aiheeseen liittyvät tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Inspirointiosiostamme löydät parhaat kuvausvinkit, osto-oppaat ja haastattelut – eli kaiken mitä tarvitset löytääksesi juuri sinulle sopivan kameran tai tulostimen ja herättääksesi seuraavan ideasi henkiin.

Palaa vinkkeihin ja tekniikkoihin