KATUKUVAUS

Parhaat vinkit ainutlaatuisten katukuvien ottamiseen

Katuvalokuvaus on mennyt viime vuosikymmeninä eteenpäin – nykyään se on enemmän kokeellista ja hakee innoitusta toisista genreistä, Andres McNeill sanoo.
Takaapäin otetussa kuvassa hahmo kävelee pitkää riippusiltaa pitkin kohti korkeita rakennuksia. Kuvan on ottanut katuvalokuvaaja Andres McNeill.

Katukuvausta on ollut olemassa siitä lähtien, kun kameroista tuli riittävän kannettavia niin, että ne on voinut ottaa helposti mukaan. Kyseessä on tyylilaji, joka koostuu laajasta valikoimasta tyylejä, mutta joka määritellään laveasti julkisilla paikoilla otetuiksi lavastamattomiksi kuviksi. Useimmat ihmiset pitävät New Yorkin 1960–1980-lukujen tyyliä katuvalokuvauksen perusmuotona – nopeatempoisia kuvia, jotka on ajoittain otettu suoraan ihmisten kasvoista. Sekin on kuitenkin muiden valokuvauksen alalajien tapaan kehittynyt.

Aikana, jona kaikilla on älypuhelin taskussaan, asiaansa vakavasti suhtautuvat katuvalokuvaajat erottuvat toisistaan kameroillaan ottamisensa kuvien laadulla ja luovuudella. He voivat noudattaa yllä esiteltyä tyyliä, mutta harjoittavat katuvalokuvausta omalla tavallaan.

Esimerkkinä toimii Andres McNeill. Hän työskentelee Glasgow'ssa Isossa-Britanniassa ja on herättänyt sosiaalisessa mediassa huomiota kyseisestä Skotlannin kaupungista ottamillaan dramaattisilla ja arkkitehtuurivetoisilla kuvilla. Andresille rakennukset ovat ensisijaisia, ihmiset tulevat niiden jälkeen.

Hän jakaa parhaita vinkkejään kuvien ottamiseen kadulla.

1. Tarkkaile ympäröivää maailmaa

Kaksi sateenvarjoja pitelevää hahmoa kävelee suuren, vaikuttavan rakennuksen edessä. Kuvan on ottanut katuvalokuvaaja Andres McNeill.

Vaikka Andres on innostunut arkkitehtuurista, hän haluaa kaupunkikuviinsa mukaan myös ihmisiä, jotka tuovat lisää liikettä ja persoonallisuutta sekä herättävät otoksen eloon. Kuva on otettu Canon EOS R -kameralla, jossa on Canonin EF-EOS R -kiinnityssovitin, ja Canon EF 70-200mm f/4L IS USM -objektiivi (200 mm, 1/800 s, f/4 ja ISO 400). © Andres McNeill

Jalkakäytävällä kepin kanssa kävelevä iäkäs mies näyttää pieneltä korkean rakennuksen punatiilisten seinien edessä. Kuvan on ottanut katuvalokuvaaja Andres McNeill.

Tiemerkinnät ja rakennuksen ulkopinnan metallityöt auttavat johdattamaan katsojan katseen kohti näyttävien punatiiliseinien editse keppinsä kanssa kävelevää iäkkäämpää hahmoa. Kuva on otettu Canon EOS R8 -kameralla ja Canon RF 28mm F2.8 STM -objektiivilla (1/800 s, f/2.8 ja ISO 100). © Andres McNeill

Lähtiessään päivän kuvausreissulle Andres välttää tietoisesti miettimästä liikaa sitä, minne on menossa. Sen sijaan etenee näkymien houkuttelemana. Tästä huolimatta hänellä on tunne siitä, mitä etsii. ”Sanoisin, että eroan monista katuvalokuvaajista hieman siinä, että otan kaupunkiarkkitehtuurin huomioon”, hän selittää. ”Olen kiinnostunut näyttämään mittakaavan. Tykkään asetelmasta, jossa on massiivinen rakennus ja sen edessä ihmisiä luomassa kontrastia.”

Andres vaeltelee ympäriinsä, kunnes löytää paikan, josta uskoo saavansa aikaan voimakkaan sommitelman, minkä jälkeen hän laittaa kameran valmiiksi ja odottaa. ”Taustaksi valitsen mielestäni kivan rakennuksen, ja sen edessä kävelevä henkilö on melkein toissijainen”, hän sanoo. Se, mikä tekee kohteesta osuvan, perustuu usein visuaaliseen toistoon tai sattumaan – ”vihreään toppiin pukeutunut henkilö seisoo sellaisen mainostaulun vieressä, jossa on kuva henkilöstä, jolla on vihreä toppi, tuollaisia juttuja”.

Ihmisten kuvaamisessa on tärkeää valita kohta, johon keskitytään – tämä voi olla vaikka pääkuvauskohteen silmät, ryhmästä parhaiten erottuvan ihmisen kasvot tai joku kadulla kiirehtivä henkilö.

2. Löydä itseäsi innostava tyyli

Tässä alhaalta otetussa katukuvassa kaksi varjossa olevaa koristeellista rakennusta rajaa kolmatta rakennusta, joka kylpee auringonvalossa.

Korkeita rakennuksia voi käyttää apuna kuva-alan sisäisessä rajaamisessa. Etuna on, että kuvan voi ottaa milloin tahansa. ”Sillä ei ole väliä, kuvataanko keskipäivällä, mikä on yleensä valokuvaajan painajainen, sillä auringonvalo on tällöin yleensä raaimmillaan, koska mukava kontrasti valon ja varjon välillä löytyy tästä huolimatta”, Andres sanoo. Kuva on otettu Canon EOS R8 -kameralla ja Canon RF 28mm F2.8 STM -objektiivilla (1/125 s, f/2.8 ja ISO 200). © Andres McNeill

Laiturilla odotteleva henkilö katselee ympärilleen junan kiitäessä ohi. Kuva on tarkennettu täysin henkilöön, junan vaunu on epätarkka.

Syy siihen, miksi Andres tykkää rakentaa kuvia, jotka näyttävät kuin elokuvasta pysäytetyiltä, johtuu siitä, että näin saadaan aikaan ”nostalginen ilme, melkein kuin lapsuuteni Glasgow’ssa”, hän sanoo. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM -objektiivilla (1/6 s, f/4.5 ja ISO 100). © Andres McNeill

Elokuva on tärkeä kosketuspiste Andresille, joka rakentaa kuvan ”kuin ottaisi yleiskuvaa, joka määrittelee kohtauksen tapahtumapaikan”.

Hän korostaa, että katukuvauksessa ei ole nykyään ”yhtä oikeaa”. Andresin silmään pistävät eniten rakennusten muodot ja kuviot, olipa kyseessä 1800-luvun viktoriaaniset julkisivut tai Glasgow'n kaduilta löytyvät satunnaiset brutalistiset rakenteet. Hän sanoo: ”Tykkään kovasti katseen ohjaamisesta niin, että rakennuksen linjat johdattelevat katsojan aiheeseen. Joskus otan kuvan niin, että kuva-alan molemmilla puolin on rakennus, joiden keskellä on henkilö tai vaikka taksi, joka tulee kohti.

”Eri lähestymistapoja on todella paljon”, Andres lisää. ”Ennen tapana oli käyttää aina 35 mm:n optiikkaa, joskus kuvattiin lonkalta, kun taas nykyään käytössä on eri polttovälejä. Jos haluaa pitää etäisyyttä, voi käyttää 85 mm:n tai 200 mm:n optiikkaa ja saada kuvattua kadun toiselta puolelta hetki, joka 35 mm:n optiikalla luultavasti menisi ohi.”

3. Kokeile uusia perspektiivejä

Katuvalokuvaaja Andres McNeillin otos sillan alta, rakennus ja puut heijastuvat tiellä olevasta suuresta vesilätäköstä.

Andres on saanut muuten merkityksettömästä kohtauksesta mielenkiintoisen käyttämällä maata ja sillan alapintaa luonnollisena rajauksena ja varmistamalla, että rakennus ja puut heijastuvat tien suuresta lätäköstä. Kuva on otettu Canon EOS R8 -kameralla ja Canon RF 28mm F2.8 STM -objektiivilla (1/1000 s, f/3.5 ja ISO 100). © Andres McNeill

Ylhäältä otettu kuva mutkaisesta mukulakivikadusta Glasgow’ssa. Rakennusten väliin molemmin puolin on ripustettu värikäs lippurivistö. Kuvan on ottanut katuvalokuvaaja Andres McNeill.

Kaupunkikuviin saa lisää vaihtelua kuvaamalla alas kadulle tai maan pinnasta ylöspäin. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla, jossa on Canonin EF-EOS R -kiinnityssovitin, ja Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM -objektiivi (16 mm, 1/160 s, f/5 ja ISO 100). © Andres McNeill

Joukosta erottuvia kuvia kannattaa kuvata epätavallisesta kuvakulmasta. Asia, josta Andres pitää Glasgow'ssa, ovat erilaiset näkökulmat ja kerrostumat, joita voi tuoda kuvaan, koska seutu on niin mäkistä. Korkealta saa kuvattua myös loistavia auringonlaskuja.

Toinen käyttökelpoinen tapa on kuvata heijastuksia ikkunoista ja muista kiiltävistä pinnoista. Ikkunoiden lisäksi kiinnostavien sommitelmien luomisessa voi hyödyntää vesilätäköitä tai vaikka joen pintaa.

Jos otat katukuvia, mieti, mikä omassa kaupungissasi on ainutlaatuista ja tee kuvistasi mielenkiintoisia ja yksilöllisiä hyödyntämällä sitä.

4. Hyödynnä säätilaa

Tyylikkääseen mustaan pukuun pukeutunut henkilö kävelee selkä kameraan päin sateisen kaupungin katua. Kuvan on ottanut Andres McNeill.

Canonin sääsuojaus ei ole pettänyt Andresia kertaakaan, mutta joskus hän pakkaa kameraansa varten ylimääräisen sadesuojan siltä varalta, että tihku muuttuu kaatosateeksi. Kuva on otettu Canon EOS R -kameralla, jossa on Canonin EF-EOS R -kiinnityssovitin, ja Canon EF 70-200mm f/4L IS USM -objektiivi (165 mm, 1/160 s, f/4 ja ISO 100). © Andres McNeill

Kapea mukulakivikatu iltahämärässä, rakennusten väliin ripustetut hehkulamput heijastuvat tien vesilammikoista. Kuvan on ottanut Andres McNeill.

Halutun kuvan saaminen on usein odotuspeliä. Andres saattaa viipyä puoli tuntia samassa paikassa saamatta haluamaansa kuvaa, esimerkiksi ihmistä kävelemään kuva-alaan. Mutta kun kiinnostava paikka on löytynyt, sinne voi myöhemmin aina palata. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla, jossa on Canonin EF-EOS R -kiinnityssovitin, ja Canon EF 70-200mm f/4L USM -objektiivi (1/250 s, f/4.5 ja ISO 3200). © Andres McNeill

Rakennettuna ympäristönä Glasgow voi olla kaunis, mutta se on myös yksi Ison-Britannian kosteimmista kaupungeista. Tämä ei haittaa Andresia. Itse asiassa ennustetta tarkistaessaan hän toivoo sadetta. ”Ystävät ja perhe eivät ole tästä niin innoissaan”, hän nauraa.

”Käyttämällä EOS R -järjestelmän kameroita näkee jokaisen sadepisaran, koska niiden erottelukyky on niin korkea”, hän lisää. ”Sade antaa kuville aivan toisenlaisen ilmeen kuin mitä saisit kauniina kesäpäivänä. Asiat näyttävät enemmän alavireisiltä.” Sateenvarjot ovat myös hienoa rekvisiittaa.

5. Kunnioita paikkaa, johon menet

Andres McNeillin katukuvassa pyöräilijä ajaa pyörällä pitkin mukulakivikatua upean kivirakennuksen edessä.

Aloittaessaan Andres yritti jäljitellä menneisyyden katuvalokuvaajia, jotka pyrkivät pääsemään mahdollisimman lähelle kohteitaan. ”En tykkää ihmisten tilaan tunkeutumisesta”, hän on sittemmin ilmoittanut. ”Se ei ole minun juttuni.” Kuva on otettu Canon EOS R8 -kameralla ja Canon RF 28mm F2.8 STM -objektiivilla (1/1500 s, f/4.5 ja ISO 100). © Andres McNeill

Katukuvaamisen oikeudellinen puoli kannattaa aina tarkistaa kuvauspaikan suhteen – mutta yleisesti ottaen useimmat maat sallivat valokuvaamisen julkisilla paikoilla, ellei toisin mainita. Tähän sisältyy jalankulkijoiden valokuvaaminen kadulla ja ihmisten valokuvaaminen julkisilla paikoilla, kuten puistoissa.

Vieraiden valokuvaaminen voi tästä huolimatta olla pelottavaa. ”Ole vain rehellinen sen suhteen, mitä teet, ja anna innostuksesi tulla ilmi”, neuvoo Andres, joka yleensä ottaa ensin kuvan ja menee sitten – mahdollisuuksien mukaan – juttelemaan kohteen kanssa ja näyttää kuvan tälle kameransa takanäytöstä. Voit myös tarjoutua antamaan hänelle kuvat tai kertoa kohteelle, miten sinut löytää sosiaalisesta mediasta niin, että he pääsevät näkemään kuvat verkossa.

Useimmat ihmiset ymmärtävät, mutta Andres kyllä poistaa kuvan, jos kohde niin pyytää.

6. Oman katuvalokuvauslaukun laajentaminen

Kädet pitelevät Canon EOS R8 -kameraa, johon on kiinnitetty Canon RF 28mm F2.8 STM -objektiivi.

Katukuvauksessa hauskinta ovat yllättäen eteen tulevat kuvaustilanteet. Näissä tilanteissa kameran sarjakuvaustoiminto on aivan ehdoton. Elektronisen sulkimensa ansiosta EOS R8 pystyy kuvaamaan jopa 40 fps:n nopeudella, ja siinä on myös 30 fps:n RAW-sarjakuvaustila esikuvauksella, jonka avulla RAW-tiedostojen kuvaaminen voidaan aloittaa painamalla laukaisin puoliväliin.

Canonin peilittömien EOS R -järjestelmän kameroiden kompakti koko ja toimivuus heikossa valaistuksessa täyden kennokoon EOS R8:sta ja EOS R6 Mark II:sta APS-C-kennolla varustettuihin EOS R10:een ja EOS R50:een tekevät niistä loistovalinnan katukuvaukseen.

Tavallisesti Andres kuvaa lyhyillä suljinnopeuksilla sarjakuvaustilassa. ”Haluan pysäyttää liikkeen enkä halua missata otoksia”, hän selittää.

Perinteisesti katukuvaajat käyttivät 35 mm:n tai 50 mm:n objektiiveja, koska ne ovat lähimpänä tapaa, jolla ihmissilmä näkee maailman, ja luovat siten luonnollisen perspektiivin. Canon RF 50mm F1.8 STM ja RF 35mm F1.8 MACRO IS STM saavat molemmat aikaan kauniin ja tasaisen taustan pehmennyksen, ja niiden laajojen aukkojen avulla voi myös luoda elokuvamaisen vaikutelman, eristää kohteen ja pitää taustan samalla epätarkkana.

Jos kuvan tausta on kuitenkin yhtä tärkeä kuin kohde, laajakulmaobjektiivi voi olla parempi vaihtoehto. Erittäin pienikokoisessa Canon RF 28mm F2.8 STM -objektiivissa on taustan pehmennyskokeiluja varten sekä monipuolinen polttoväli että suuri aukko, joten se on aivan ehdoton objektiivi katukuvaukseen. Monikäyttöisessä Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM -objektiivissa on optinen kuvanvakain, joka minimoi kameran tärähtelyt ja tarjoaa kuvaajalle myös laajat mahdollisuudet ottaa sekä laajakulmaisia kaupunkimaisemia että intiimimpiä katumuotokuvia. ”Joskus tykkään siitä, että pystyn zoomaamaan ja luomaan erilaisia näkökulmia”, Andres sanoo.

Teleobjektiivilla kuvaaminen tarkoittaa, että kuvaaja pystyy pitämään jonkin verran etäisyyttä itsensä ja kohteen välillä, jolloin kuvaajan ei tarvitse loukata kenenkään yksityisyyttä. Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM on erittäin monipuolinen 10x-zoom-objektiivi, joka on lyömätön, jos kuvaaja haluaa yhden objektiivin, jonka polttoväli kattaa kaikki skenaariot.

Valokuvauksen lajeista katuvalokuvaus on kaikkein helpoin. Aloittamiseen ei tarvita monimutkaisia, kalliita laitteita. Ei tarvitse matkustaa ulkomaille, vaeltaa vuorille tai istua viikkoja piilossa, kunnes harvinainen otus ilmestyy paikalle. Otat vain kuvauslaukun mukaan, suuntaat omalle lähikaduille ja aloitat kuvaamisen. Ja kyseessä on taito, joka paranee harjoittelun myötä. ”Ennen silmän harjaantumista kuvaaja ei ymmärrä, että uskomattomia hetkiä on koko ajan”, Andres sanoo. ”Pitää vain olla kärsivällinen.”

Kiehtovat aiheita on heti oven takana. Joten lähde ulos, ole valmis ja paina suljinta.


Teksti: Rachel Segal Hamilton

Vastaavat tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 • KATUKUVAUS

  Katukuvauksen objektiivihaaste

  Näistä syistä Canonin RF 28mm F2.8 STM -objektiivi on tärkeä varuste katukuvaajille.

 • Arkkitehtuurikuvaus

  Vinkkejä arkkitehtuurikuvaukseen

  Aloita arkkitehtuurikuvaus ammattilaisen neuvoilla.

 • KATUKUVAUS

  Tutustu abstraktiin katukuvaukseen

  Näillä helpoilla kuvaustavoilla saat arjessakin surrealistisia kaupunkikuvia.

 • KATUKUVAUS

  Vinkkejä muotokuvaukseen kadulla

  Ammattilaiskuvaaja Julian Loven parhaat vinkit erottuviin katumuotokuviin