Urban nature photography tips: A squirrel looks up, paws in front of its body, surrounded by a field of white daisies and lush green grass up to its shoulders.

LUONTOKUVAUS

Vinkkejä kaupunkiluonnon kuvaamiseen: kuvaa lähialueen eläimiä

Luontokuvauksen harrastaminen ei vaadi maaseudulla asumista. Etsi pihalta, kadulta, kivien alta, lampien rannoilta ja kaupunkien puistoista, ja löydät täydellisiä tilaisuuksia luontokuvaukseen kaupungista, heti kotiovelta.

Ossi Saarinen on nuori valokuvaaja, joka on hankkinut kuusinumeroisen määrän seuraajia Instagramissa kuvaamalla kaupunkiluontoa: suloisia oravia, hiiriä ja kettuja, jotka katsovat suoraan katsojaan, ja hassuja pulleita ja persoonallisia lintuja. Hän kertoo nyt parhaat vinkkinsä kaupunkiluonnon kuvaamiseen, kuten parhaat paikat kettujen löytämiseen, eniten käyttämänsä kamera-asetukset ja parhaat sommittelut aidon persoonan ikuistamiseen.

1. Opettele ymmärtämään eläintä

Ossi törmää Helsingissä eläimiin joskus sattumalta, mutta koska hän ymmärtää kuvaamiensa eläinten käytöstä, hän tietää, mistä ja milloin niitä kannattaa etsiä. "Keväisin yritän etsiä ketunpesiä paikoista, jotka eivät ole aivan kaupungin keskustassa, mutta ovat silti lähellä ihmisiä. Etsin maassa olevia koloja, joissa voi olla pesä, ja etsin sitten karvoja ja kettujen vahvaa hajua", Ossi kertoo.

"Mielestäni yksi tärkeimmistä asioista eläimiä kuvattaessa on ymmärtää niiden tavat. Jos löydän ketunpesän, jossa on pieniä poikasia, tiedän, että ne viettävät kaiken ajan pesässä, joten käyn makaamaan lähelle ja kuvaan ketunpoikasten leikkiä. Täysikasvuiset ketut liikkuvat yöllä ja joskus jopa iltapäivällä. Ne kulkevat yleensä samoja teitä, joten voin seurata niitä ja selvittää, mitä teitä ne käyttävät, ja seuraavan kerran voin mennä keskelle tietä ja odottaa ketun saapumista."

A female duck stands in the middle of a wooden bridge at dawn, looking straight at us.
Laitteisto: EOS 6D
  • f/1.8
  • 1/250
  • 400

2. Valitse vuorokaudenaika huolellisesti

Ruuhkaiset kadut, vilkkaasti liikennöidyt tiet ja sivilisaation äänet eivät sovi yhteen luontokuvauksen kanssa, mutta luonto tulee taas esiin, kun ihmiset ovat menneet. "En koskaan kuvaa keskellä päivää", sanoo Ossi. "Monet eläimet ovat aktiivisempia yöllä, mutta pimeässä kuvaaminen on vaikeampaa, joten kuvaan auringonnousun ja auringonlaskun aikaan. Silloin on parempi valo, joten kuvista tulee näyttävämpiä."

"Vaikka täyden kennokoon kamera (kuten Canon EOS 6D) toimii paremmin suurilla ISO-herkkyyksillä, voit silti ottaa hienoja luontokuvia kameroilla, joissa on APS-C-kokoinen kenno (kuten Canon EOS 7D Mark II:lla)", sanoo Ossi. "Jos et pääse kovin lähelle pieniä eläimiä, pienemmät kennot saattavat jopa saada eläimen näyttämään suuremmalta kuvassa." Tämä johtuu pienen kennon rajoitetusta kuva-alasta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit
canon-get-inspired-urban-nature-photography-tips-related1-185x94

LUONTOKUVAUS

Ossi Saarinen kertoo kaupunkiluonnon kuvaamisesta

Vain kolme vuotta sitten kameraan tarttunut Ossi ihastuttaa sosiaalisessa mediassa ilmeikkäillä eläinkuvillaan. Hän kertoo nyt harrastuksensa alkuajoista.

A red squirrel looks straight at the camera as it runs across a carpet of dried leaves and fallen petals.

LUONTOKUVAUS

Luontokuvausvinkkejä

Näillä vinkeillä ja tekniikoilla viet luontokuvasi uudelle tasolle ja saat kaiken irti Canon-kamerastasi ja -objektiiveistasi.

Young Wildlife Photographer of the Year to pro

ELÄINKUVAUS LUONNOSSA

Voittajista ammattilaisiksi

Kaksi Young Wildlife Photographer of the Year -voittajaa kertoo, mitä nuorena menestyminen on merkinnyt heille.

3. Mene lähelle tai käytä pitkää objektiivia

"Jos haluat mennä todella lähelle, sinun on yleensä annettava eläimen nähdä sinut", Ossi kertoo. "On tärkeää viettää paljon aikaa eläimen kanssa, jotta se tottuu sinuun. Sinun on toimittava hyvin rauhallisesti. Älä tee yllättäviä liikkeitä. Voit selvittää, miten eläimet käyttäytyvät ja reagoivat liikkeisiisi, ja sen, kuinka lähelle voit mennä ennen kuin ne juoksevat pois."

Kaupunkiluontoa kuvatessaan Ossi käyttää mielellään zoom-objektiiveja. "Tilanne muuttuu koko ajan. Eläin voi olla hyvin lähellä, mutta se voi liikkua nopeasti. Canon EF 70-200mm f/2.8L USM -objektiivin ansiosta voin ottaa kuvia todella läheltä tai kaukaa, koska siinä on 200 mm:n polttoväli. Erityisesti luontokuvauksen alkuvaiheessa on vaikea päästä lähelle eläimiä. Siksi on parasta aloittaa pitkällä 300 mm:n tai 400 mm:n objektiivilla." Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III -objektiivi on suosittu pienikokoinen ja laaja-alainen objektiivi, ja vieläkin pienikokoisempi ja edullisempi ratkaisu on Canon PowerShot SX740 HS -kamera, jonka tehokkaalla 40x optisella zoomilla on helppo ja nopea zoomata lähemmäs ja kauemmas.

4. Suurenna ISO-herkkyyttä ja kuvaa suurella aukolla

Luonto on usein näyttävimmillään varhain aamulla tai myöhään illalla, kun päivänvalo hiipuu. Siksi mahdollisuus kuvata heikossa valaistuksessa on yksi syistä, miksi Ossi suosii kaupunkiluonnon kuvaamisessa Canon EOS 6D:n kaltaista täyden kennokoon kameraa. Siinä on laaja ISO-herkkyysalue ja 11 pisteen automaattitarkennusjärjestelmä, joka on riittävän herkkä toimimaan kuunvalossa ja parantaa mahdollisuutta saada tarkkoja kuvia. Kameran seuraajassa, joka on Canon EOS 6D Mark II, tämä on viety vieläkin pidemmälle, sillä siinä on 45 ristikkäistyyppistä automaattitarkennuspistettä ja vieläkin laajempi ISO-herkkyysalue.

Tämä menetelmä toimii myös käytettäessä kameroita, joissa on pieni kenno: hän suosittelee suurentamaan ISO-herkkyyttä ja kuvaamaan suurella aukolla. "Valitsen tarvittaessa erittäin suuren ISO-herkkyyden. On parempi ottaa valokuva, jossa on hiukan kohinaa, kuin jättää kuva ottamatta", hän sanoo. Ossi lisää, että hän haluaa pitää omassa kamerassaan ISO-herkkyyden pienempänä kuin 10 000, mutta kaikissa kameramalleissa on eroja eri olosuhteissa, joten tärkeintä on tehdä kokeiluja sen suhteen, mitä sinä ja kamerasi pystytte kuvaamaan lähiseuduilla.

A small yellow bird perches on a hand in front of us, its wings outstretched.

5. Tarkenna nopeasti ja pysäytä eläinten liike kuvaan

Niitä, jotka haluat kuvata kaupunkiluontoa, Ossi neuvoo valitsemaan kameran, jossa on nopea automaattitarkennus – "mitä nopeampi, sitä parempi" – sekä kuvanvakain. Canon EOS 7D Mark II -kamerassa on 65 pisteen ristikkäistyyppinen automaattitarkennusjärjestelmä ja Dual Pixel CMOS -automaattitarkennus, jotka parantavat mahdollisuutta tarkentaa liikkuviin kohteisiin, myös heikossa valaistuksessa. Kun käytät objektiivin suurinta aukkoa, kameraan pääsee mahdollisimman paljon valoa, ja voit käyttää lyhempää valotusaikaa. "Suosin objektiiveja, joissa on suuri aukko, koska eläinten liikkeen pysäyttäminen vaatii lyhyitä valotusaikoja", sanoo Ossi.

6. Korosta kuvauskohteita

Ossin tyylille on tyypillistä suurella aukolla kuvaaminen, jotta kohteet ovat tarkkoja ja erillään taustoista, ja hän käyttää kuvaamiseen Aukon esivalinta -tilaa (Av) ja suurta aukkoa. Hän myös parantelee kuviaan jälkikäsittelyllä: "Muokkaan kirkkautta ja kontrastia, ja säädän värejä hiukan. Yritän usein tuoda eläimen paremmin esiin taustasta muuttamalla eläintä kirkkaammaksi ja taustaa tummemmaksi. Pyrin pitämään valokuvani mahdollisimman todenmukaisina."

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Inspirointiosiostamme löydät parhaat kuvausvinkit, osto-oppaat ja haastattelut – eli kaiken mitä tarvitset löytääksesi juuri sinulle sopivan kameran tai tulostimen ja herättääksesi seuraavan ideasi henkiin.

Näytä kaikki artikkelit

Aiheeseen liittyvät tuotteet