LUONTOKUVAUS

Uppoudu luontoon Canon PowerShot ZOOM -kameran avulla

Pieni, tehokas ja helppokäyttöinen: lue, miksi tämä kannettava kamera on ihanteellinen luontokuvaajalle, joka ei halua jäädä mistään paitsi.
Mies seisoo puiden keskellä ja käyttää PowerShot ZOOM -kameraa.

Kaikki luonnonystävät tietävät etäisyyden merkityksen. Jos olet liian kaukana, hetki menee ohi, ja jos liian lähellä, saatat pelottaa eläimen pois. Ellet ole ammattilainen, jolla on huippuluokan teleobjektiivi, sinun voi olla vaikea saada henkeäsalpaavat näkymät mukaasi. Silloin Canon PowerShot ZOOM voi auttaa. Tässä monokulaarikamerassa on kaikki, mitä tarvitset: hiljaisessa ja huomaamattomassa kamerassa on huipputason zoom, ja sen avulla voit nähdä enemmän valo- ja videokuvaamisen lisäksi. Kamera on riittävän pieni yhdellä kädellä pideltäväksi ja täysin automaattinen. Se hoitaa valokuvauksen, jotta voit uppoutua kokemukseen.

Nuori luonnonsuojelija, bloggaaja ja kuvajournalisti Tolga Aktas kokeili Canon PowerShot ZOOM -kameraa kotiseudullaan Severnjoen varrella Ison-Britannian Gloucestershiressa. 28-vuotias Tolga on lähtöisin Etelä-Lontoosta ja opiskelee parhaillaan soveltavaa ekologiaa Gloucestershiren yliopistossa. Hän on tehnyt tutkimushankkeita luonnonsuojelujärjestöjen, kuten Wildlife ACT:n ja The Mammal Societyn kanssa. Hän kertoo kiinnostuksestaan luontoa kohtaan tekstien ja valokuvien muodossa blogissaan Ways of the Natural World. ”Luonto on inspiroinut minua paljon enemmän kuin pystyn kertomaan”, hän sanoo. "Olemme erottamattomasti sidoksissa luontoon, mutta joskus se unohtuu meiltä.”

Luontokuvauksen kevyet perusvarusteet

Mies seisoo kanavan luona pidellen Canon PowerShot ZOOM -kameraa.

Kevyttä ja pienikokoista PowerShot ZOOM -kameraa voi pidellä yhdellä kädellä tai sen voi ripustaa rannehihnasta. Siksi sitä on helppo käyttää, ja voit minimoida varusteiden määrän.

Kukkakärpänen istumassa kannolle asetetun Canon PowerShot ZOOM -kameran päällä.

Canon PowerShot ZOOM on täysin automaattinen: kun näet jotakin taianomaista, voit tähdätä ja laukaista. ”Minusta on hienoa tallentaa muistoja, kun olen liikkeellä kamerani kanssa,” sanoo Tolga. ”Erityisesti silloin, kun saan nähdä harvinaisen lajin tai henkeäsalpaavia maisemia.”

Kuvausretkillään Tolga matkustaa kevyesti. ”Minulla on yleensä mukanani minimivarustus, jotta voin keskittyä ympäristöön enkä siihen, mitä minulla on laukussani”, hän sanoo. Hänen tärkeimmät varusteensa ovat tukevat jalkineet, sadevaatteet, muistikirja ja kynä, pähkinäsekoitus, vesi, kahvi ja monitoimityökalu. Hän pakkaa tietysti yleensä mukaan myös kiikarit ja valokuvausvälineet.

Varusteiden joustavuuden ansiosta Tolgalla on vähemmän kannettavaa, kun hän tutkii Gloucestershiren kanavia, niittyjä ja luonnonsuojelualueita Canon PowerShot ZOOM mukanaan. ”PowerShot ZOOM oli minulle sekä kamera että kiikari, mikä vähensi varusteiden painoa huomattavasti.”

Kun PowerShot ZOOM on ladattu USB-kaapelilla, sillä voi kuvata ja säilyttää jopa 150 kuvaa tai 60 minuuttia videokuvaa (kuvattuna 10 minuuttia kerrallaan) ennen kuin se on ladattava uudelleen. Voit kuvata ja säilyttää enemmän kuvia, jos käytössäsi on microSD-, microSDHC- tai microSDXC-kortti.

PowerShot ZOOM -kameran voi ladata myös varavirtalähteellä ja tien päällä autossa USB-kaapelin avulla*. Kuvat voi siirtää älypuhelimeen Canon Camera Connect -sovelluksella.

Mieleenpainuvia luontokohtaamisia

Mies kävelee puiden keskellä pitkässä ruohikossa pitäen PowerShot ZOOM -kameraa toisessa kädessään.

Luonnonsuojelutyössään Tolga on oppinut kokemuksesta, että on tärkeää kokea ympäristö sen sijaan, että ryntäilisi kuvamassa kaikkea, mitä edessään näkee. ”Ei voi koskaan tietää, milloin pääsee takaisin samaan paikkaan, joten siitä kannattaa nauttia ensin”; hän sanoo.

Lähikuva sinisorsanaaraasta.

Tolga huomasi tämän sinisorsanaaraan lepäämässä kanavan lähellä. ”Sorsia ja monia muita vesilintulajeja liikkuu tai asuu alueella vuoden ympäri”, hän sanoo. Sisäisen kuvanvakaimensa ansiosta Canon PowerShot ZOOM -kamera tuottaa selkeitä kuvia liikkeellä kuvattaessa ja antaa kuvaajan uppoutua hetkeen. Kuva on otettu Canon PowerShot ZOOM -kameralla (800 mm, 1/500 s, f/6.3 ja ISO 100). © Tolga Aktas

Tolgalle luonnon tarkkailu tarkoittaa hidastamista ja tietoista läsnäoloa. ”Minusta on tärkeää käyttää suurin osa ajasta vain ympäröivän luonnon tarkkailuun”, Tolga selittää. ”Kuunnella ääniä, kokea ympäristön tuoksut tai koskettaa erilaisia biologisia rakenteita, joissa kaikissa on ainutlaatuinen tuntu.”

Tämä kävi hänelle selväksi vuonna 2018 Etelä-Afrikassa, kun hän oli tutkimassa uhanalaisia lajeja. ”Olin todella innoissani, että pääsin sinne, ja kuvasin aivan kaikkea! Siinä voi jäädä paitsi monista muista hienoista hetkistä”, hän sanoo.

Kun Tolga palasi Etelä-Afrikkaan vuotta myöhemmin hyeenakoirien ja leijonien suojeluhankkeen takia, hän oli paremmin läsnä. ”En kantanut mukanani liikaa varusteita, ja pystyin saamaan yhteyden luontoon ja näkemään kaiken kauneuden, jota Etelä-Afrikka tarjosi.”

PowerShot ZOOM on helppokäyttöinen ja auttaa tarkkailemaan luontoa lähempää.

Tarkkaile kauempaa

Lumpeenlehtiä kellumassa lammessa.

PowerShot ZOOM -kameran avulla voit tarkentaa pieniin yksityiskohtiin menemättä lähelle, mikä helpottaa säikkyjen ja arvaamattomien eläinten kuvaamista luonnossa. Kuva on otettu Canon PowerShot ZOOM -kameralla (100 mm, 1/640 s, f/5.6 ja ISO 100). © Tolga Aktas

Vihreä sudenkorento kelluvalla oksalla tyynessä lammessa, joka on täynnä lumpeenlehtiä.

Tämä sudenkorento kuvattiin 400 mm:n polttovälillä, mutta PowerShot ZOOM pääsee vieläkin lähemmäs. Kuva on otettu Canon PowerShot ZOOM -kameralla (400 mm, 1/500 s, f/6.3 ja ISO 125). © Tolga Aktas

Olipa Tolga kaukomailla tai lähiseudulla, hän kohtelee luonnonvaraisia eläimiä samalla kunnioituksella. Hän välttää äkillisiä ääniä tai liikkeitä, jotka voivat pelottaa eläimiä, ja hän antaa eläimille aina tilaa eikä vahingoita niiden elinympäristöä. ”Koskaan ei ole tarvetta koskettaa eläimiä tai vaarantaa lajin turvallisuutta vain omaksi hyödyksemme”, hän painottaa. ”On parasta ihailla asioita matkan päästä eikä mennä liian lähelle.”

Lähikuva lammessa kelluvalla oksalla istuvasta vihreästä sudenkorennosta, jonka siivet ovat ylhäällä.

PowerShot ZOOM -kameran enimmäiszoomaus on 800 mm, joten sudenkorennosta saa selkeämmän ja yksityiskohtaisemman kuvan kuin 100 mm:n polttovälillä. Kuva on otettu Canon PowerShot ZOOM -kameralla (800 mm, 1/500 s, f/6.3 ja ISO 160). © Tolga Aktas

Mies pitelee PowerShot ZOOM -kameraa toisessa kädessään.

PowerShot ZOOM -kameran etsimessä on dioptrian säätö, joka mukautuu silmiesi mukaan, ja pienikokoista kameraa voi käyttää joko kädellä tai silmällä, jotta monenlaisten ihmisten on helpompi käyttää sitä.

Tolgaan teki vaikutuksen se, että Canon PowerShot ZOOM -kamerassa on pienestä koostaan huolimatta tehokas zoomaus, joka vastaa 400 mm:n teleobjektiivia, ja digitaalinen zoomaus, joka vastaa 800 mm:n objektiivia. ”Se oli kevyt ja valmis käyttöön heti käynnistyksen jälkeen ympäristöä häiritsemättä. Koska zoomin vaihtoehtoina ovat 100 mm, 400 mm ja 800 mm, joita voi vaihtaa yhdellä painalluksella, vapauden tunne on huikea!”

Upeita yksityiskohtia

Lähikuva kahdesta lokista katolla.

”Kaikella luonnossa on yhtä suuri oikeus olla täällä kuin meilläkin”, Tolga toteaa. Jos kuvauskohde on korkealla ja syrjässä, olipa se puussa tai katolla, voit silti saada yksityiskohtaisia kuvia kompaktin kameran zoomausominaisuuksien ansiosta. Kuva on otettu Canon PowerShot ZOOM -kameralla (800 mm, 1/640 s, f/6.3 ja ISO 100). © Tolga Aktas

Käteen sopivan koon ja intuitiivisten toimintojen ansiosta PowerShot ZOOM -kameralla on helppo katsella ja ottaa kuvia, ja sen elektroninen etsin vastaa Canonin peilittömiä kameroita. Siksi Tolga pystyi ottamaan tarkkoja kuvia korkealla istuvista eläimistä tai puiden yksityiskohdista. ”Jos halusin ottaa kuvan katolla seisovasta lokista 400 mm:n tai 800 m:n zoomilla – ei ongelmaa. Tai jos halusin ikuistaa männynkävyn yksityiskohdat, tähän kameraan voi aina luottaa”, hän sanoo. ”Eniten pidin optisesta kuvanvakaimesta, jonka ansiosta pystyin kuvaamaan huipputarkkoja stillkuvia ja videoita. Käteni tärisevät usein, joten onneksi Canon auttoi.”

Pysy hetkessä

Mies istuu ulkona, katselee luontokuvia puhelimestaan ja pitelee Canon PowerShot ZOOM -kameraa

Kun yhdistät älypuhelimesi Canon Camera Connect -sovellukseen, voit katsella, ladata ja jakaa kuvia jo kuvausretken aikana.

Mies metsässä laittamassa Canon PowerShot ZOOM -kameraa paitansa taskuun.

Pienikokoinen Canon PowerShot ZOOM on ihanteellinen luontoretkellä, ja se mahtuu helposti laukkuun tai vaikkapa taskuun.

Monokulaarisen Canon PowerShot ZOOM -kameran voi pitää näppärästi mukana rannehihnan ansiosta, ja koska kamera painaa vain 145 g, se on kevyempi kuin monet älypuhelimet. Helppokäyttöinen kamera on täysin automaattinen, ja sen automaattitarkennuksen seurannan avulla voit ottaa selkeitä ja tarkkoja kuvia myös säikyistä eläimistä.

Toisin kuin älypuhelimessa, Canon PowerShot ZOOM -kamerassa ei ole häiritseviä sovelluksia, jotka voivat keskeyttää hetken. Jos kuitenkin otat puhelimen mukaasi, käyttämällä Canon Camera Connect -sovelluksen suoraa näkymää voit jakaa kokemuksesi toisen tarkkailijan kanssa samalla, kun kameraa käyttävä henkilö näkee kaiken etsimen kautta.

Voit katsoa kuvia myös PowerShot ZOOM -kameran elektronisessa etsimessä, ja sisäisten Bluetooth- ja Wi-Fi-yhteyksien ansiosta voit jakaa nämä hetket yhteisöpalveluissa heti, kun olet valmis luomaan taas yhteyden.

Jokaiselle jotakin

Vaelluksella oleva mies katsoo Canon PowerShot ZOOM -kameran läpi.

Tolgasta oli hienoa ottaa PowerShot ZOOM mukaan luontoon, koska se paransi hänen kokemustaan ja auttoi häntä katsomaan luontoa läheltä eläimiä säikyttämättä. ”Kun käynnistät kameran, voit nauttia siitä, minne se sinut vie, ja tallentaa merkityksellisimmät hetket”, hän sanoo.

Sinun ei tarvitse olla luonnonsuojelun ammattilainen eikä kokenut valokuvaaja, jotta voit kokea Canon PowerShot ZOOM -kameran hyödyt. ”Luonnonystävän ja lintuharrastajan näkökulmasta tämä on loistava väline kokemuksen parantamiseen ja muiden varusteiden lisänä”, sanoo Tolga. ”En käyttäisi sitä yksinään, mutta se on monipuolinen varuste ja suosittelen sitä kaikille, jotka pitävät ulkoilusta.”


Kirjoittanut Rachel Segal Hamilton


*Voidaan ladata/käyttää USB Type C -kaapelilla. Kameran mukana ei toimiteta laturia. Lataamiseen tarvitaan USB PD -yhteensopiva virtalähde (vähintään 5 V, 1,5 A), jossa on USB Type-C -liitäntä sekä laitteen mukana toimitettu Type-C–Type-C-USB-kaapeli.

Vastaavat tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 • KANNETTAVAT KAMERAT

  Lue lisää: PowerShot ZOOM

  Katso miksi tämä taskukokoinen kompaktikamera on ihanteellinen perhehetkien tallentamiseen.

 • LUONTOKUVAUS

  Monokulaari vai kiikarit – kumpi on paras lintujen tarkkailuun?

  Canonin PowerShot ZOOM on taskukokoinen monokulaarikamera, joka on ehdoton valinta lintujen tarkkailuun – mutta miten se pärjää Canonin kiikareille?

 • LUONTOKUVAUS

  Näe luonto mustan ja valkoisen sävyissä

  PowerShot G7 X Mark III -kameralla saat upeita mustavalkoisia luontokuvia.

 • LUONTOKUVAUS

  Lintujen kuvaaminen

  Vihjeitä ja paras aloituspakkaus lintukuvaukseen.