Markus Varesvuo uses the Canon EOS 90D in the woods.

ELÄINKUVAUS LUONNOSSA

Markus Varesvuo kertoo, miksi Canon EOS 90D on ihanteellinen kamera luontokuvaukseen

Helsingissä asuva palkittu luontovalokuvaaja Markus Varesvuo ei koskaan ole kaukana rakastamastaan luonnosta.

Markus on ollut innostunut luonnosta teini-ikäisestä asti ja hän on innokas lintuharrastaja ja valokuvaaja. Vuonna 2005 hän päätti tehdä harrastuksestaan työn. Hän lopetti työnsä yritysmaailmassa ja ryhtyi ammattimaiseksi luontovalokuvaajaksi.

Markus on aina kuvannut Canon-kameroilla, myös aloittaessaan kuvausharrastuksensa filmikameroilla. Nykyisin, menestyneenä valokuvaajana ja useiden lintukuvakirjojen tekijänä, hän käyttää yleensä ammattitason huippunopeaa Canon EOS-1D X Mark II -kameraa ja superteleobjektiiveja.

Markus oli ensimmäinen valokuvaaja Euroopassa, joka kokeili kehittynyttä Canon EOS 90D -järjestelmäkameraa. Lue, kuinka kamera auttoi häntä ottamaan häntä ihastuttavia kuvia. Hän paljastaa myös kuinka innokkaat luontokuvaajat ja luontoharrastajat voivat ottaa kameran ominaisuuksista kaikki irti.

32,5 megapikselin APS-C CMOS -kenno ja tehokas prosessori pienikokoisessa digitaalisen järjestelmäkameran rungossa. Canon EOS 90D on erittäin nopeasti reagoiva kamera, jolla Markus pystyi tallentamaan kaikki ihastuttavat yksityiskohdat. APS-C-kennolla pääset lähemmäs kohdetta, sillä se laajentaa telekuvauksen ulottuvuutta. Automaattitarkennus (AF) ohjaa 45 ristikkäistyyppistä tarkennuspistettä, mikä tekee kuvaamisesta joustavaa ja tehokasta. Yhteinen tarkennusalue on jaettu alueisiin tai yksittäisiin pisteisiin, jotka voit valita suoraan ohjaimella.

Nopea jatkuva kuvaus, jolla saat jopa 10 kuvaa sekunnissa (fps), ja Intelligent Tracking and Recognition (iTR) -tarkennustekniikka tekevät Canon EOS 90D -kamerasta ihanteellisen työvälineen Markuksen kaltaisille luontokuvaajille, joille nopeus on ensiarvoisen tärkeää.

Markuksen tulee tarttua kuvausmahdollisuuteen, kuten pääskysen pyrähdykseen, saalistavaan karhuun tai ohi pyyhältävään lintuun, heti kun sellainen tulee eteen. ”Canon EOS 90D on nopea kamera”, hän sanoo. ”Olen kuvannut pääasiassa ammattitason Canon EOS-1D X Mark II -kameralla. Tarkennusnopeus on vertailukelpoinen.”

Aiheeseen liittyvät artikkelit
An Iberian lynx on a large rock looking directly at the camera.

LUONTOKUVAUS

Parhaat objektiivit luontokuvaukseen

Ota vaikuttavia kuvia eläimistä näillä kiinteäpolttovälisillä ja zoom-objektiiveilla.

A young kestrel perched on a wooden post, and with its wings arched, squawks fiercely.

LUONTOKUVAUS

Vinkkejä luontokuvaukseen

Ammattikuvaaja Dani Connor antaa parhaat vinkit alalla menestymiseen aloittelevalle luontokuvaajalle.

A red squirrel looks straight at the camera as it runs across a carpet of dried leaves and fallen petals.

LUONTOKUVAUS

Luontokuvausvinkkejä

Näillä vinkeillä ja tekniikoilla viet luontokuvasi uudelle tasolle ja saat kaiken irti Canon-kamerastasi ja -objektiiveistasi.

Luonnossa olevien upeiden kuvauskohteiden löytäminen on Suomessa helppoa, Markus kertoo. Hän vakuuttaa kunnianhimoisille luontokuvaajille, että ”missä ikinä oletkin, voit löytää kauniita paikkoja. Esimerkiksi lintuja on kaikkialla – kaupungissa, mahdollisesti puistossa ja rannikolla. Sinun ei tarvitse matkustaa satojen kilometrien päähän. Ne ovat lähempänä kuin arvaatkaan.”

Paikkoihin liittyvä tieto on tärkeää. Kun palaa samaan paikkaan, voi säästää aikaa ja kehittää ideoita erilaisilla valotuksilla ja kuvakulmilla. ”Tärkeintä lintukuvauksessa on tunnistaa lintulaji. Kuinka lähelle pääsen? Tarvitseeko minun piiloutua? Jos häiritset lintuja, et saa otettua kuvia”, hän sanoo.

Markuksen luontokuvausvinkit

1. Kokeile jokaista tarkennuspistettä

Markus saattaa joutua odottamaan täydellistä kuvaushetkeä tunteja, jopa päiviä, mutta se on vain yksi monista luontokuvaajan tärkeimmistä ominaisuuksista. Sinun täytyy myös reagoida nopeasti, sillä hetki voi olla ohi sekunneissa. ”Reagoin erittäin nopeasti”, hän sanoo. "Myös kameralaitteiston ja optiikoiden on oltava hyviä. Mitä useamman kuvan kamera pystyy ottamaan sekunnissa, sen parempi. Sama pätee automaattitarkennukseen”

Kysy keneltä tahansa aloittelevalta lintuvalokuvaajalta, tarkkojen kuvien saaminen lentävistä linnuista on yksi haastavimmista asioista minkä tahansa kameran automaattitarkennusjärjestelmälle.

”Yleensä kuvatessani lentäviä lintuja käytän kameran kaikkia tarkennuspisteitä – Canon EOS 90D -kamerassa niitä on 45. Automaattitarkennus on erittäin hyvä ja monipuolinen, joten lintujen pitäminen tarkennusalueella on helppoa. Ainoa asetus, jota muutan on seurantaherkkyys. Jos tausta on levoton, vähennän herkkyyttä”, hän sanoo.

2. Seuraa liikettä jatkuvalla tarkennuksella

Yksi Markuksen suosikkikuvattavista on kuikka. Lintujen uidessa sulavasti veden pinnalla, kontrasti kuikan kesäisen harmaan höyhenpeitteisen pään ja Markuksen suosimien tummien taustojen välillä on vähäinen.

Se onnistuu kuitenkin helposti Canon EOS 90D -kameralta, joka seuraa linnun hehkuvaa punaista silmää ja pitää sen tarkennettuna. ”Kuikat liikkuvat vedessä melko hitaasti, joten käytän 9 tarkennuspistettä”, Markus kertoo. ”Seuraan lintua käyttämällä jatkuvaa tarkennusta, jolloin se pysyy terävänä. Valitsen eri tarkennuspisteitä käyttämällä ohjainta. Lintukuvauksessa tilanteet muuttuvat nopeasti, joten ohjain tekee siitä helppoa”, hän lisää.

3. Pysäytä toiminta lyhyellä valotusajalla

Sarjakuvaus on tärkeää kuvattaessa ohikiitäviä hetkiä, kun linnut tulevat esiin, esimerkiksi saalistaessaan tai luonteenomaisten kosintamenojensa aikana. ”Täydellisessä kuvassa lintujen on oltava oikeassa kohdassa. 10 kuvaa sekunnissa auttavat minua saamaan parhaimman mahdollisen lopputuloksen”, sanoo Markus.

Linnut eivät aina tule esiin täydellisissä valaistusolosuhteissa. Myös Suomen kauniina pitkinä kesäpäivinä Markus joutuu usein työskentelemään heikossa valaistuksessa. ”Tällaisissa olosuhteissa toiminnan pysäyttämiseen on käytettävä suurta ISO-herkkyyttä. Minulle on normaalia, että kuvatessani ISO-herkkyys on 6 400 tai enemmän”, Markus sanoo. Canon EOS 90D -kameran suurin ISO-herkkyys on 25 600, jolloin heikossa valaistuksessa kuvaaminen on vaivatonta.

Tarvitsen myös lyhyen valotusajan, mutta se on lintukohtaista. ”Haarapääskylle valotusaika on 1/3200 sekuntia, hitaalle lapinpöllölle riittää 1/2000 sekuntia tai jopa 1/1000 sekuntia. Jopa hyvässä valaistuksessa tarvitsen suuren ISO-herkkyyden, jotta tällainen valotusaika saavutetaan”, hän lisää.

4. Kuvaa enemmän pitkäkestoisella akulla

Markus on usein kilometrien päässä asutuksesta, kun hän kuvaa vesilintuja järven pinnalla tai tiheässä oksistossa olevia pöllöjä Suomen metsissä, joten akun on oltava pitkäkestoinen. On helppoa käyttää useita täyteen ladattuja akkuja, mutta on erittäin tärkeää että käytössä oleva akku kestää pitkään.

Canon EOS 90D -kamerassa on pitkä 1 300 kuvan akunkesto lämpiminä kesäkuukausina. Markus sanoo, että yksi akku kestää hänellä päivän.

The back of a Canon EOS 90D, showing an owl on the screen.

5. Kuvaa suurella tarkkuudella

Markus toimittaa kuviaan lehdille ja kirjankustantajille. Tarvittavien kuvien koko voi vaihdella paljonkin, mutta kuvien laatu on aina oltava paras mahdollinen. ”Kuvani päätyvät erilaisiin paikkoihin ja niitä käytetään monin eri tavoin. Näytteillä olevien kuvien on oltava leveydeltään jopa metrin tai sitäkin suurempia”, hän sanoo.

Canon EOS 90D -kameran 32,5 megapikselin kennon ansiosta Markus voi toimittaa kuvatiedostoja suuria tulosteita varten, ja niissä on tarvittua enemmän tarkkuutta vielä rajaamisenkin jälkeen. ”Sen ansiosta voin käsitellä kuvaa myöhemmin tietokoneella haluamallani tavalla.”

Kirjoittanut Kevin Carter

Aiheeseen liittyvät tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Inspirointiosiostamme löydät parhaat kuvausvinkit, osto-oppaat ja haastattelut – eli kaiken mitä tarvitset löytääksesi juuri sinulle sopivan kameran tai tulostimen ja herättääksesi seuraavan ideasi henkiin.

Takaisin tarinoihin