Two women pose in front of a camera in a clothes shop.

VLOGGAAMINEN

Jaa intohimosi ja persoonasi: aloita vloggaaminen jo tänään

Keksit kiinnostavan aiheen, löysit hienon matkakohteen tai haluat kertoa tarinasi videoblogissasi. Sinulla saattaa olla kaikki ainekset täydelliseen videoblogiin, mutta tiedätkö mitä välineitä tarvitset videoiden kuvaamiseen ja miten saat kohdeyleisösi kiinnostumaan niistä?

Tässä artikkelissa annamme vinkkejä vasta-alkajille, mutta myös kokeneemmille vloggaajille, jotka haluavat parantaa videoidensa laatua. Katso, miten voit kuvata laadukasta videokuvaa, joka saa yleisön palaamaan blogiisi. Kerromme myös miten saat aikaan vakaata (tärinätöntä) ja terävää kuvaa, mikä on luovan rajaamisen tärkeys ja mitä tarvitset selkeän äänen tallentamiseen. Vinkkejä vlogikuvaamiseen Canon PowerShot G7 X Mark II-, Canon PowerShot G7 X Mark III-, Canon EOS M50- ja Canon EOS 250D -kameroilla.

1. Valitse riittävän suuri kennokoko, mutta ajattele myös kameran painoa.

Suurella kennolla varustettu kamera tuottaa laadukkaampia kuvia, mutta vloggaajan kannattaa muistaa, että kevytrakenteinen kamera kulkee kätevämmin mukana. PowerShot G -sarjan kameroissa – vaikka Canon PowerShot G7 X Mark III -kamerassa – on kiinteä objektiivi, mutta ne ovat silti pienikokoisia ja kevyitä. Voit hyödyntää useampia objektiivivaihtoehtoja hankkimalla peilittömän kameran tai järjestelmäkameran, jossa on vaihdettavat objektiivit.

Jos hankit sekä pienikokoisen että suuremman kameran eri käyttötarkoituksiin, saat lisää erilaisia kamerakulmia videoblogeihin.

A composite image: left, eggs and avocado on toast; right: some earrings.

2. Käytä laajakulmaobjektiivia.

Monet vloggaajat käyttävät laajakulmaobjektiiveja, koska niitä voi käyttää myös pienissä tiloissa, kuten makuuhuoneessa tai keittiössä. 24 mm:n objektiivi sopii tähän tarkoitukseen, mutta ultralaajakulmaobjektiivi on vieläkin parempi. APS-C-kennolla varustetullaCanon EOS 250D -kameralla ja ultralaajakulmaisella zoom-objektiivilla Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM saat kuvaan mahtumaan enemmän kohteita. Canon EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM tarjoaa vastaavat ominaisuudet peilittömään Canon EOS M50 -kameraan.

Minkä tahansa objektiivin valitsetkin, käännä kameran näyttö ylös, niin pääset itse mukaan kuvaan ja voit ottaa selfieitä tai kuvata alhaaltapäin. Monet kamerat, kuten Canon PowerShot G7 X Mark III, voidaan yhdistää Bluetooth-yhteydellä älylaitteen Canon Camera Connect -sovellukseen kuvaamista tai etäkuvausta varten.

3. Valitse tarkkuus ja kuvataajuus.

Videokuvan kysyntä on kasvussa, ja niiden laadulta odotetaan koko ajan enemmän. Jos videosi ei ole riittävän tarkka ja selkeä, luova sisältösi saattaa jäädä vaille katsojia. Valitse Full HD- tai 4K-kamera. Full HD tarjoaa hyvän kuvanlaadun, mutta 4K-videot näyttävät vieläkin tarkemmilta: kuva säilyy vakaana, ja voit lisäksi rajata kuvaa laadun kärsimättä. 4K-videoita ei tietenkään tarvitse julkaista 4K-muodossa, mutta muista, että 4K-videoiden muokkaaminen ja lataaminen kestää kauemmin.

4K-kuvaaminen ei enää ole vain ammattilaisten yksinoikeus. Se on käytössä monissa pienikokoisissa, mutta silti monipuolisissa kameroissa, kuten Canon EOS M50 -kamerassa. Tärkein asia on kuitenkin miettiä, mikä kuvataajuus sopii parhaiten aiheeseesi. Liikkeen ja toiminnan kuvaamiseen sopii parhaiten 60 kuvaa sekunnissa (fps), ja tällä kuvataajuudella voit myös tehdä hidastustehosteita. 30 tai 25 kuvaa sekunnissa sopii kaikkiin muihin kuvaustilanteisiin. Canon PowerShot G7 X Mark III -kameralla voit kuvata jopa 120 kuvaa sekunnissa Full HD -tarkkuudella, mikä takaa yksityiskohtaiset hidastuskohtaukset.

Aiheeseen liittyvät artikkelit
Laura Bingham pictured from behind, facing dense jungle, as she films a vlog with a Canon PowerShot G7 X Mark II.

VLOGGAAMINEN

Laura Bingham: Essequibo-joen valloittaja

Seikkailija Laura Bingham johti retkikuntaa, joka laski Essequibo-joen kokonaisuudessaan ensimmäisenä maailmassa, ja vloggasi kokemuksen PowerShot G7 X Mark II -kameralla.

canon-get-inspired-best-vlogging-cameras

VLOGGAAMINEN

Canonin parhaat vlogikamerat

Haluatko aloittaa vloggauksen? Tutustu parhaiten vloggaamiseen sopiviin kameroihin, joiden kuvanlaatu on erinomainen ja joilla voit luoda upeita videoblogeja.

A girl is seen on the tilted back screen of a camera.

4: Pidä kuva vakaana ja tarkkana.

Pienikokoiset ja kevyet Canon PowerShot G7 X Mark III-, Canon PowerShot G7 X Mark II-, Canon EOS M50- ja Canon EOS 250D -kamerat sopivat erinomaisesti liikkeen kuvaamiseen. Onnistunut videoblogi vie yleisön mukana – olipa kyseessä kaupungin mukulakivikadut tai reaktiosi uusimpaan ostokseesi – ja liikkeen kuvaaminen voi olla ratkaiseva tekijä. Varmista, että kuvaamasi videot eivät tärise vaan soljuvat tasaisen sulavasti eteenpäin, jotta katsojat voivat keskittyä esittelemääsi paikkaan tai kertomaasi tarinaan.

Jotta kuva pysyy vakaana, tue kameraa alapuolelta kädelläsi ja tartu toisella kädelläsi kameran kahvaan. Jos tarvitset lisätukea, kokeile kameran runkoon kiinnitettävää kahvalisävarustetta. Hyvä tekniikka auttaa myös paljon: saat teräviä ja vakaita videoita käyttämällä kuvanvakainta, joka tekee kuvasta selkeämmän ja helpomman katsella. Kuvanvakain on muun muassa Canon PowerShot G7 X Mark II -kamerassa. Kameran viisisuuntainen dynaaminen kuvanvakain ehkäisee kameran tärähtelyn vaikutuksia, kun kuvaat juostessa tai käytät panorointia ja täyttä zoomausta.

Videobloggaajan kasvojen on näyttävä tarkkoina. Canonin kasvojentunnistustekniikka seuraa kasvojasi automaattisesti ja pitää ne tarkennettuina.

A man holds a Canon camera.

5: Panoroi harkiten.

Liikuttamalla kameraa vaakasuunnassa kuvaamisen tai panoroinnin aikana yleisösi "näkee" silmiesi kautta – luonnonkauniin maiseman tai kaupungin näyttävän silhuetin. Liika panorointi voi olla häiritsevää, mutta harkiten käytettynä se on mainio tehokeino, joka saa tarinasi kulkemaan.

Käytä panorointia säästeliäästi ilman kiirettä ja pidä horisontti suorassa. Jos sinulla ei ole jalustaa, aseta kamera vakaalle alustalle, kuten penkin tai pöydän reunalle, ja liikuta sitä hitaasti sivusuunnassa. Joissakin kameroissa, kuten Canon PowerShot G7 X Mark II -kamerassa, on myös tason ilmaisin, joka auttaa pitämään horisontin suorassa.

6: Paranna äänenlaatua ulkoisella mikrofonilla.

Useimmat videokamerat tuottavat hyväksyttävän äänenlaadun, mutta jos ääni on vlogissasi tärkeää, kokeile ulkoista mikrofonia. Ulkoinen mikrofoni on erityisen kätevä, kun työskentelet ulkona, koska kameran oma mikrofoni todennäköisesti tallentaa häiritsevää taustahälyä, kuten tuulta, jonka voit estää siirtämällä ulkoista mikrofonia. Jos haluat käyttää ulkoista mikrofonia, valitse kamera, jossa on ulkoinen mikrofoniliitäntä, kuten Canon PowerShot G7 X Mark III.

A man videos his friend with a Canon camera.

7. Käytä Wi-Fi-yhteyttä jakamiseen.

Monissa markkinoilla olevissa kameroissa, kuten Canon EOS M50 -kamerassa, voidaan käyttää Wi-Fi- ja Bluetooth-yhteyttä, joten voit jakaa ja varmuuskopioida videoita ja kuvia langattomasti kaikkialla maailmassa. Canon PowerShot G7 X Mark II -kamerassa on Wi-Fi-painike, jonka ansiosta kuvien tallentaminen ja jakaminen on entistä helpompaa.

Canon PowerShot G7 X Mark III -kamerassa on Bluetooth- ja Wi-Fi-yhteys, joten siitä voi muodostaa yhteyden älylaitteeseen tai verkkoon vaikkapa YouTube-striimausta varten.

Teksti: Natalie Denton

Aiheeseen liittyvät tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Inspirointiosiostamme löydät parhaat kuvausvinkit, osto-oppaat ja haastattelut – eli kaiken mitä tarvitset löytääksesi juuri sinulle sopivan kameran tai tulostimen ja herättääksesi seuraavan ideasi henkiin.

Palaa vinkkeihin ja tekniikkoihin