VLOGGAAMINEN

Vloggausohjeet: kahdeksan vinkkiä aloittamiseen

Vloggauksen aloittaminen on hauskaa, palkitsevaa ja helpompaa kuin koskaan – erityisesti jos noudatat asiantuntijoiden vinkkejä laadukkaampien ja tehokkaampien vlogien luomiseen.
Nainen pitää kameraa jalustalla käsivarren mitan päässä osoittaen itseään kohti niin, että hänen takanaan olevan joentörmän moniväristen rakennusten terassi on epätarkka.

Keksit kiinnostavan aiheen, löysit hienon matkakohteen ja kiehtovan tarinan. Se saattaa olla täydellisen vlogin valmistusohje, mutta tiedätkö mitä välineitä tarvitset videoiden kuvaamiseen ja miten saat kohdeyleisösi kiinnostumaan niistä?

Näissä vloggaus ohjeissa kerromme kahdeksan vinkkiä, joiden avulla sekä aloittelijat että kokeneet vloggaajat voivat parantaa vlogejaan. Katso, miten voit tuottaa laadukkaita vlogeja, jotka saavat yleisön palaamaan sisältösi pariin. Kerromme myös miten saat aikaan vakaata (tärinätöntä) ja terävää kuvaa, mikä on luovan rajaamisen tärkeys ja mitä tarvitset selkeän äänen tallentamiseen. Vinkkejä vlogikuvaamiseen Canon PowerShot G7 X Mark III-, Canon EOS M50 Mark II-, Canon EOS R10- tai Canon EOS R6 -kameroilla tai millä tahansa muulla vlogikameralla.

1. Valitse riittävän suuri kennokoko, mutta ajattele myös kameran painoa

Osiin jaettu kuva, jossa on Canon EOS R6 isolla sammaleisella kivellä ja Canon EOS R7, joka on myös kivellä.

Canonin täydet kennokoot ovat 1,6 kertaa suuremmat kuin APS-C-kennot. Tämä tarkoittaa, että APS-C-kamera, kuten EOS R7 (oikealla), tuottaa tiukemmin rajatun kuvan kuin täyden kennokoon kamera, kuten saman objektiivin EOS R6 (vasemmalla), jossa on 1,6-kertainen "rajauskerroin", joten APS-C-kameran täyden kennokoon 24 mm:n objektiivi tuottaa 38,4 mm:n kuva-alan.

Suurella kennolla varustettu kamera tuottaa laadukkaampia kuvia, mutta vloggaajan kannattaa muistaa, että kevytrakenteinen kamera kulkee kätevämmin mukana. PowerShot G -sarjan kameroissa – kuten Canon PowerShot G7 X Mark III -kamerassa – on kiinteä objektiivi, mutta ne ovat silti pienikokoisia ja kevyitä, joten ne sopivat loistavasti vloggaajille. Voit hyödyntää useampia objektiivivaihtoehtoja hankkimalla peilittömän tai peilillisen järjestelmäkameran, jossa on vaihdettavat objektiivit.

Vaihdettavalla objektiivilla varustetuissa kameroissa on lisäksi kaksi vaihtoehtoa: täysi kennokoko tai APS-C. Täyden kennokoon kameroissa (kuten Canon EOS RP- ja EOS R6 -kameroissa) on suuri kenno ja kattava dynaaminen alue, erinomainen suorituskyky heikossa valaistuksessa sekä laaja kuva-ala, mutta kameran runko on suurempi ja painavampi. APS-C-kameroissa (mukaan lukien peilittömissä Canon EOS R10- ja EOS R7 -kameroissa) on pienempi kenno, jonka ansiosta kuva-ala on tiiviimpi mutta kamera on silti pienempi ja kevyempi.

2. Parhaat objektiivit vloggaamiseen

Kesämekkoon pukeutunut nainen seisoo rannalla kädessään kylmä juoma ja kuvaa itseään edessään pitelemällään kameralla.

Monipuolinen RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM -objektiivi tarjoaa laajan kuva-alan, joka sopii erityisesti vloggaamiseen.

Monet vloggaajat suosivat laajakulmaobjektiiveja, koska niitä voi käyttää myös pienissä tiloissa, kuten makuuhuoneessa tai keittiössä. 24 mm:n objektiivi sopii tähän tarkoitukseen, mutta alle 24 mm:n tehollisen polttovälin ultralaajakulmaobjektiivi on vielä parempi.

APS-C-kameralla, kuten Canon EOS M50 Mark II, ja ultralaajakulmaisella zoom-objektiivilla, kuten Canon EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM, saat kuvaan mahtumaan enemmän kohteita.

Täyden kennokoon EOS R -järjestelmäkameroihin, kuten EOS R6- tai EOS RP -kameroihin, RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM on kompakti, hiljainen ja helppokäyttöinen objektiivi, jossa on samanlainen ultralaajakulmainen kuva-ala. Digitaalisten järjestelmäkameroiden käyttäjät voivat valita Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM -objektiivin, jota voi käyttää myös EOS R -järjestelmäkameroissa EF-EOS R-kiinnityssovitinten kanssa.

Minkä tahansa objektiivin valitsetkin, käännä kameran näyttö esiin, niin pääset itse mukaan kuvaan ja teet itsesi tai alhaaltapäin kuvaamisesta helppoa. Monet kamerat, kuten Canon PowerShot G7 X Mark III, voidaan yhdistää Bluetooth-yhteydellä älylaitteen Canon Camera Connect -sovellukseen kuvaamista tai etäkuvausta varten.

3. Kiinteän polttovälin objektiivi vai zoom-objektiivi?

EOS R6 -kamera, RF 16mm F2.8 STM -objektiivi ja mikrofoni ulkona puisella pöydällä.

Canon RF 16mm F2.8 STM on EOS R -järjestelmäkameroille tarkoitettu ultralaajakulmaobjektiivi, joka on nopea, erittäin pienikokoinen ja edullinen, ja sopii hyvin vloggaamisen aloittelijalle.

Toinen vloggaajien tehtävä objektiivivalinta on kiinteä polttoväli vai zoom. Kiinteän polttovälin objektiivien polttoväli rajoittaa ne yhteen kuva-alaan, ja niissä on yleensä suurempi aukko. Mitä suurempi aukko (eli mitä pienempi f-luku) on, sitä enemmän valoa pääsee objektiiviin, mikä parantaa kuvanlaatua heikossa valaistuksessa. Suurella aukolla saa helpommin myös kapean terävyysalueen, joten jos haluat kuvata videota siten, että kohde on terävä ja tausta sumennettu, paras vaihtoehto on käyttää kiinteän polttovälin objektiivia.

Kiinteän polttovälin objektiivit ovat usein optisesti terävämpiä kuin zoom-objektiivit, ja ne ovat fyysisesti pienempiä ja kevyempiä. Jos yleensä vloggaat yhdestä paikasta ja haluat pitää kuvanlaadun mahdollisimman korkeana, kiinteän polttovälin objektiivi voi olla paras valinta. RF 24mm F1.8 MACRO IS STM on erinomainen valinta täyden kennokoon EOS R -järjestelmäkameroille. Se on pieni ja kevyt, sekä tarpeeksi laaja vloggaamiseen sisätiloissa. F/1.8-aukko sopii erinomaisesti taustan sumentamiseen ja kuvaamiseen hämärässä ympäristössä.

Zoom-objektiivit ovat yleensä suurempia tarvittavien liikkuvien osien vuoksi, mutta niiden monipuolisuudesta voi olla hyötyä, jos kuvaa eri etäisyyksiltä ja eri paikoissa. Laajan polttovälialueen zoom-objektiivin, kuten RF 24-105mm F4-7.1 IS USM, ansiosta voit kuvata sekä laajakulmalla että telekuvauksella ilman objektiivin vaihtoa, joten mukana ei tarvitse kantaa ylimääräisiä objektiiveja.

4. Valitse tarkkuus ja kuvataajuus

Mies kuvaa itseään kallion reunan lähellä Canon PowerShot G7 X Mark III -kameralla. Taustalla näkyy meri.

Jos videosi ei ole riittävän tarkka ja selkeä, luova sisältösi saattaa jäädä vaille katsojia. Valitse Full HD- tai 4K-kamera. Full HD tarjoaa hyvän kuvanlaadun, mutta 4K-videot näyttävät vieläkin tarkemmilta: kuva säilyy vakaana, ja voit lisäksi rajata kuvaa laadun kärsimättä. 4K-videoita ei tarvitse julkaista 4K-muodossa, mutta muista, että 4K-videoiden muokkaaminen ja lataaminen kestää kauemmin.

Tärkein asia on kuitenkin miettiä, mikä kuvataajuus sopii parhaiten aiheeseesi. Liikkeen ja toiminnan kuvaamiseen sopii parhaiten tasainen 60 kuvaa sekunnissa (fps), ja tällä kuvataajuudella voit myös tehdä hidastustehosteita. 30 tai 25 kuvaa sekunnissa sopii kaikkiin muihin kuvaustilanteisiin. EOS R7- ja PowerShot G7 X Mark III -kameroilla voit kuvata jopa 120 kuvaa sekunnissa Full HD -tarkkuudella, mikä takaa yksityiskohtaiset hidastuskohtaukset.

5: Pidä kuva vakaana ja tarkkana

Canon EOS M50 Mark II, jossa on mikrofoni yläpuolella ja jonka näyttö on taitettuna eteenpäin, pienellä jalustalla valkoisella pöydällä.

Canon EOS M50 Mark II on suunniteltu vloggaamista varten. Automaattitarkennus, jossa on kasvojen ja kohteen seuranta, ja 143 automaattitarkennuspistettä takaavat, että kuva pysyy terävänä. Lisäksi sillä pystyy kuvaamaan pystysuuntaisia videoita suoraan TikTokiin tai Instagram Reelseihin.

Pienikokoiset ja kevyet Canon PowerShot G7 X Mark III-, Canon EOS M50 Mark II- ja Canon EOS R10 -kamerat sopivat erinomaisesti liikkeen kuvaamiseen. Onnistunut videoblogi vie yleisön mukana – olipa kyseessä kaupungin mukulakivikadut tai reaktiosi uusimpaan ostokseesi – ja liikkeen kuvaaminen voi olla ratkaiseva tekijä. Varmista, että kuvaamasi videot eivät tärise vaan soljuvat tasaisen sulavasti eteenpäin, jotta katsojat voivat keskittyä esittelemääsi paikkaan tai kertomaasi tarinaan.

Jotta kuva pysyy vakaana, tue kameraa alapuolelta kädelläsi ja tartu toisella kädelläsi kameran kahvaan. Jos tarvitset lisätukea, kokeile kameran runkoon kiinnitettävää kahvalisävarustetta.

Teknologia voi auttaa paljon: Saat teräviä ja vakaita videoita käyttämällä kuvanvakaimella varustettua objektiivia tai kameraa, jossa on jonkinlainen kuvanvakain. PowerShot G7 X Mark III -kameran viisisuuntainen dynaaminen kuvanvakain ehkäisee kameran tärähtelyn vaikutuksia, kun kuvaat juostessa tai käytät panorointia ja täyttä zoomausta. Joissakin EOS R -järjestelmän kameroissa on sisäinen kuvanvakain (IBIS), joka vakauttaa kuvan riippumatta siitä, mikä objektiivi on kiinnitettynä. Jos käytät IBIS-järjestelmällä varustetussa kamerassa objektiivia, jossa on optinen kuvanvakain, kaksi kuvanvakainjärjestelmää yhdessä vähentävät monipuolisemmin tärinää kuin yksi järjestelmä.

Videobloggaajan kasvojen on näyttävä tarkkoina. Canonin kasvojen- ja silmientunnistustekniikka seuraa kasvojasi automaattisesti ja pitää ne tarkennettuina.

6: Panoroi harkiten

Nainen kuvaa puutarhassa videota itsestään Canon PowerShot G7 X Mark III -kameralla, joka on Canonin jalustakahvalla.

Canonin jalustakahva HG-100TBR on täydellinen lisävaruste liikkeellä oleville vloggaajille. Se toimii sekä minijalustana että kahvana, jossa on irrotettavat etätallennuksen säätimet ja säädettävä pää. Se auttaa pitämään kameran vakaana, ja siinä on tilaa ulkoisen mikrofonin kiinnitykseen.

Liikuttamalla kameraa vaakasuunnassa kuvaamisen tai ”panoroinnin” aikana yleisösi "näkee" silmiesi kautta – luonnonkauniin maiseman tai kaupungin näyttävän silhuetin. Liika panorointi voi olla häiritsevää, mutta harkiten käytettynä se on mainio tehokeino, joka saa tarinasi kulkemaan.

Käytä panorointia säästeliäästi ilman kiirettä ja pidä horisontti suorassa. Joissakin kameroissa, kuten PowerShot G7 X Mark III -kamerassa, on myös tason ilmaisin, joka auttaa pitämään horisontin suorassa. Uusien EOS R -järjestelmäkameroiden, kuten EOS R7 -kameran, sisäinen kuvanvakain (IBIS) helpottaa myös automaattista tasonsäätöä. Jos sinulla ei ole jalustaa, aseta kamera vakaalle alustalle, kuten penkin tai pöydän reunalle, ja liikuta sitä sivusuunnassa.

7. Paranna äänenlaatua ulkoisella mikrofonilla

Canon EOS R10 -kamera, jossa on DM-E1D-mikrofoni yläpuolella, jalustalla puiston pöydällä kirkkaassa auringonpaisteessa.

Canon DM-E1D -stereomikrofoni on täysin digitaalinen, johdoton ja saa virtaa suoraan kamerasta. Se voidaan asettaa kolmeen suuntaan (haulikko, 90° tai 120º). Se parantaa tehokkaasti äänenlaatua ja on yhteensopiva kaikkien monikäyttöisten lisävarusteluistin sisältävien kameroiden kanssa, mukaan lukien EOS R3, EOS R7 ja EOS R10.

Useimmat videokamerat tuottavat hyväksyttävän äänenlaadun, erityisesti uusimmat mallit, kuten EOS R7 ja EOS R10, mutta jos ääni on vlogissasi tärkeää, kokeile ulkoista mikrofonia Ulkoinen mikrofoni on erityisen kätevä, kun työskentelet ulkona, koska kameran oma mikrofoni todennäköisesti tallentaa häiritsevää taustahälyä, kuten tuulta, jonka voit estää siirtämällä ulkoista mikrofonia. Joissakin kameroissa on sisäänrakennettu tuulisuoja, joka vähentää sisäisen mikrofonin poimimaa tuulen kohinaa. Se vaimentaa myös bassoääniä, joten ääni ei ole useinkaan yhtä luonnollinen kuin hyvin sijoitettu ulkoinen mikrofoni.

Jos haluat käyttää ulkoista mikrofonia, valitse kamera, jossa on ulkoinen mikrofoniliitäntä, kuten Canon EOS M50 Mark II, PowerShot G7 X Mark III tai EOS R7.

8. Käytä Wi-Fi-yhteyttä jakamiseen

Kädet säätävät Canon PowerShot G7 X Mark III -kameran LCD-näyttöä jalustalla eteenpäin niin, että henkilö näkee itsensä kuvaamisen aikana.

Kamerat, joissa on kääntyvä näyttö, sopivat täydellisesti vloggaamiseen. Käännä näyttö itseäsi kohti kuvatessasi, ja sinun on helppo pitää itsesi ruudussa.

Monissa markkinoilla olevissa kameroissa, kuten Canon EOS M50 Mark II ja Canon EOS R7 -kamerassa, voidaan käyttää Wi-Fi- ja Bluetooth-yhteyttä, joten voit jakaa ja varmuuskopioida videoita ja kuvia langattomasti kaikkialla maailmassa. Kun yhteensopiva Wi-Fi-yhteydellä varustettu Canon-kamera on yhteydessä Internetiin, image.canon-palvelu mahdollistaa kuvien ja videoiden saumattoman siirron pilvipalveluun, jonne ne on tallennettu turvallisesti, ja ne voidaan välittää automaattisesti laitteisiin ja verkkopalveluihin.

Canon PowerShot G7 X Mark III -kamerassa on Bluetooth- ja Wi-Fi-yhteys, joten siitä voi muodostaa yhteyden älylaitteeseen tai verkkoon vaikkapa YouTube1-striimausta varten.

Teksti: Natalie Denton ja Sam Kieldsen

 1. Tämän tuotteen striimauspalvelu tukee vain YouTube-striimausta. Jotta voit käyttää suoratoistopalvelua, sinun on rekisteröidyttävä image.canon-palveluun etukäteen.

  YouTube-palvelun suoratoiston rajoituksien mukaan käyttäjällä on oltava vähintään 1 000 kanavan tilaajaa, jotta hän voi suoratoistaa sisältöä mobiililaitteesta. Tämä rajoitus koskee myös YouTube-suoratoistopalvelun käyttöä Canonin PowerShot G7 X Mark III -kameran kautta.

  Lisätietoja rajoituksista saat Googlen tukipalvelusta.

  YouTube-striimaus voi muuttua, pysähtyä tai päättyä ilman erillistä ilmoitusta.

  Huomaa, että Canon ei ota vastuuta kolmansien osapuolten palveluista, kuten suoratoistosta YouTube-palvelussa.

Vastaavat tuotteet

 • Digitaaliset kompaktikamerat

  PowerShot V10 (Black)

  Erotu verkossa ja pysy huomaamattomana kuvatessasi Canonin monipuolisella, taskukokoisella 4K-vloggauskameralla.
 • Digitaaliset kompaktikamerat

  PowerShot G7 X Mark III

  Verkkoon yhdistetty kamera tallentaa korkealaatuista videota ja kuvaa, joihin seuraajasi ihastuvat.
 • Peilittömät kamerat

  EOS R50

  Tällä peilittömällä EOS R -kameralla voit ottaa teräviä valokuvia, kuvata upeita 4K-videoita ja striimata sisältöä somepalveluihin. Kaikki yhdessä laitteessa.
 • Peilittömät kamerat

  EOS R10

  APS-C-kennolla varustetulla peilittömällä EOS R -kameralla voit kuvata täysin uudella tavalla.
 • Laajakulmainen kiinteäpolttovälinen objektiivi

  RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

  Pienikokoinen ja kevyt 24 mm:n kiinteäpolttovälinen objektiivi sopii täydellisesti maisemakuvaukseen, vloggaukseen sekä sisä- ja makrokuvaukseen.
 • Ultralaajakulmainen zoom-objektiivi

  RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM

  Pienikokoinen ja kevyt 15-30 mm:n RF-zoom-objektiivi sopii täydellisesti matkoille kaupunkinäkymien, maisemien ja arkkitehtuurin kuvaamiseen sekä vloggaukseen.
 • Laajakulmaobjektiivi

  RF 16mm F2.8 STM

  Pienikokoinen ja edullinen 16 mm:n täyden kennokoon objektiivi EOS R -sarjan kameroille. Suunniteltu vloggaajille ja luovan sisällön tuottajille.
 • Jalusta

  Tripod Grip HG-100TBR

  Voit kuvata entistä pidempään ja vakaammin ja monipuolisemmin tämän ainutlaatuisen jalustakahvan ja irrotettavan kauko-ohjaimen ansiosta.
 • Lisävarusteet

  Suuntaava stereomikrofoni DM-E1D

  Luotettava monikäyttöinen salamakengän suuntaava stereomikrofoni DM-E1D on valintasi, kun haluat puhtaan ja selkeän digitaalisen äänen. Lisäksi mikrofonin asetuksia on helppo muokata yhteensopivan LCD-näytön kautta.
 • Aiheeseen liittyvät artikkelit

 • VLOGGAAMINEN

  Sisällöntuotanto EOS R50 -kameralla

  Siirrä sosiaaliset syötteesi uudelle tasolle Canon EOS R50 -kameralla.

 • VIDEO

  Vinkkejä sosiaalisen median videoiden parantamiseen

  Neljä sisällöntuottajaa keskustelee siitä, mikä tekee sisällöstä mahtavaa ja miten verkossa erotutaan joukosta.

 • VLOGGAAMINEN

  Canonin parhaat vloggauskamerat ja -objektiivit

  Canon valmistaa kameroita ja objektiiveja, jotka sopivat erinomaisesti sisällöntuottajille. Tämän oppaan avulla löydät juuri sinulle sopivan laitteen.

 • VLOGGAAMINEN

  Videokuvaaminen liikkeellä oltaessa

  Neljä influensseria testaa Canon PowerShot V10 -kameraa.