Piotr Malecki shooting on the streets of Warsaw with a Canon EOS M6 Mark II.

KATUKUVAUS

Piotr Malecki kertoo omaperäisestä katukuvaustyylistään ja kokeilemastaan Canon EOS M6 Mark II -kamerasta

Kuvajournalisti ja elokuvaaja Piotr Malecki saa innoituksensa kotikaupunkinsa Varsovan elämää sykkiviltä kaduilta, kaupungin värikkäistä asukkaista ja uuteen kukoistukseen nousseesta kulttuurielämästä.

"Ennen toista maailmansotaa Varsova oli kaunis kaupunki", hän kertoo. "Suurin osa siitä tuhoutui, ja vanha kaupunki entisöitiin mahdollisimman paljon alkuperäistä muistuttavaksi, mutta kaupungissa on paljon muutakin." Kuluneen 10 vuoden aikana kaupunkia on kehitetty paljon erityisesti Veikseljoen varrella, ja jokirannasta on tullut kaupunkilaisten viihtyisä vapaa-ajanviettopaikka.

Piotrin kiinnostus valokuvaukseen sai alkunsa isältä joululahjaksi saadusta Neuvostoliitossa valmistetusta Smena-kamerasta. Se oli 11-vuotiaalle Piotrille erityisen merkityksellinen lahja: "Tietyllä tavalla on isäni ansiota, että minusta tuli valokuvaaja. Hän paitsi antoi minulle kameran, myös opetti käyttämään sitä", Piotr kertoo.

Photographer Piotr Malecki stands in long grass holding a Canon EOS M6 Mark II beside the river Vistula.

Piotr kuvaa nykyään aina Canonin kameroilla, ja hän oli Euroopan ensimmäinen uutta Canon EOS M6 Mark II -kameraa käyttänyt valokuvaaja. Hän paloi halusta päästä kokeilemaan sitä Varsovan kaduilla. Niinpä hän suuntasi joen länsipuolta reunustavalle kadulle ja itäpuolen suojaisille hiekkarannoille, joille nuorisolla on tapana kokoontua viettämään iltaa.

Canon EOS M6 Mark II sopi Piotrin rentoon ja spontaaniin valokuvaustyyliin – monipuolinen peilitön kamera kulkee kaduilla kätevästi mukana, ja siinä on 32,5 megapikselin kenno. Piotr pystyi kuvaamaan monipuolisesti ja luovasti kameran laadukkaiden toimintojen, kuten 14 kuvaa sekunnissa ottavan sarjakuvauksen, 180 asteen kääntyvän kosketusnäytön ja 4K-videoiden ansiosta.

"Kamera on täydellinen valinta aloittelijalle tai pienellä budjetilla kuvaavalle harrastajalle, joka haluaa kevyen ja näppärän kameran", Piotr sanoo.

Nyt Piotr kertoo omat vinkkinsä katukuvaukseen ja Canon EOS M6 Mark II -kameran toimintojen monipuoliseen käyttöön.

1. Kuvaa spontaanisti

Aiheeseen liittyvät artikkelit
A woman in a summer dress and sunhat holds the Canon EOS R10 up to her face to look through the viewfinder, as she stands in front of detailed Spanish architecture.

MATKAKUVAUS

Sevillassa EOS R10 -kameran kanssa

Bloggaaja Diana Millos saa selville, kuinka kätevästi tämä kamera kulkee mukana.

Vlogging how-to: winning vlogging tips

KATUKUVAUS

Tutustu abstraktiin katukuvaukseen

Näillä helpoilla kuvaustavoilla saat arjessakin surrealistisia kaupunkikuvia.

Street photography tips

KATUKUVAUS

Vinkkejä katukuvaukseen

Kuvaa kaupunkielämän parhaat hetket valokuvaaja Giuseppe Esposito-Rodriguesin vinkkien ja tekniikoiden avulla.

Katukuvauksessa hauskinta ovat yllättäen eteen tulevat kuvaustilanteet. Silloin kameran sarjakuvaustoiminto on erityisen hyödyllinen.

Eräällä kuvausretkellään Piotr kohtasi kiinnostavan ja epätavallisen näyn: "Pojat hyppivät pyörillään katuvalojen valokeiloissa", hän kertoo. "Sain heistä onnistuneita kuvia käyttämällä samanaikaisesti suurta ISO-herkkyyttä ja kuvanopeutta sekä objektiivin suurinta valovoimaa (f/1,4). Käyttämäni yhdistelmä toimi omasta mielestäni todella hyvin."

Canon EOS M6 Mark II -kameran RAW-sarjakuvaustilan ansiosta Piotr pystyi kuvaamaan tavallista pienempiä 18 megapikselin kuvia 30 kuvan sekuntinopeudella. Kameran esikuvaustoiminto tallentaa kuvat puoli sekuntia ennen kuin laukaisin painetaan pohjaan. Näin kaikkein nopeimmatkaan tilanteet eivät mene ohi.

2. Leikittele videoilla

Photographer Piotr Malecki films a volleyball player on a sandy riverbank under a bridge.

Pienen ja huomaamattoman kameran monipuoliset videoiden tarkkuusvaihtoehdot ja kuvanopeudet osoittautuivat hyödyllisiksi, kun Piotr näki nuorisoryhmän pelaavan lentopalloa Veikseljoen rannalla.

Piotr kertoo: "Canon EOS M6 Mark II -kameralla voi kuvata teräviä ja yksityiskohtaisia 4K-videoita suurella kuvanopeudella." 4K-laadun ansiosta videot voi rajata jälkikäsittelyn aikana Full HD -laatuisiksi videoiksi. Tämä tuo lisää liikkumavaraa kuvien rajaamiseen. "Kuvasta voi valita ja suurentaa tietyn osan laadusta tinkimättä", hän jatkaa.

Canon EOS M6 Mark II -kameran Full HD -laadun ansiosta Piotr pystyi kuvaamaan nopeita toimintajaksoja 60 kuvan sekuntinopeudella ilman hitailla kuvausnopeuksilla kuvaan usein tulevaa katkonaista liikettä. Vieläkin tasaisempia videoita saadaan nelinkertaisesti hidastetulla 120 kuvan sekuntinopeudella.

3. Koe öinen tunnelma

Kaupungin vilkas yöelämä voi tuoda esille sen todellisen tunnelman. Kuvatessaan rantalentopallon pelaajia hämärtyvässä illassa ja pyöräileviä nuoria pimeässä Piotr huomasi, miten korvaamattoman tehokkaita Canon EOS M6 Mark II -kameran hämäräkuvaustoiminnot ovat.

"Kokeilin kameraa hämärässä valaistuksessa ja ISO-herkkyydellä 3200. Suurella ISO-herkkyydellä valokuvista tulee kauniin rakeisia, ja Canon EOS M6 Mark II selviytyy heikossa valaistuksessa hienosti myös videokuvauksesta." Kameran suurin ISO-herkkyys on ISO 25600.

4. Keskity ihmisiin

Kaupunkikuvauksessa ihmiset tuovat kuviin kaupungin aitoa tunnelmaa ja liikettä ja herättävät kuvat henkiin. Ihmiset ovat Piotrin töissä keskeisintä. "Kuvaan kyllä ympäristöäkin, mutta ihmiset ovat kuvissani pääosassa", hän kertoo.

Ihmisten kuvaamisessa on tärkeää valita, kohta, johon keskitytään – esimerkiksi pääasiallisen kuvauskohteen silmät, ryhmästä parhaiten erottuvan ihmisen kasvot tai pallon perässä juokseva ihminen. Canon EOS M6 Mark II -kameran monipuolinen ja helppokäyttöinen automaattitarkennus auttaa kohteen valinnassa.

"Automaattitarkennuksen tarkkuus on erittäin tärkeää, ja Canon EOS M6 Mark II -kamerassa tarkennus on paitsi luotettava, myös nopea", Piotr kertoo. "Se seuraa kasvoja ja tarvittaessa myös silmiä."

Canon EOS M6 Mark II tarkentaa automaattisesti, ja voit määrittää kameran valitsemaan tarkennuspisteen tai määrittää sen itse manuaalisesti. Piotr halusi asettaa tarkennuspisteet manuaalisesti ennen seurannan aloittamista. Näin hän pystyi käyttämään koko aktiivista tarkennusaluetta tai vain tiettyä aluetta. Hän käytti sommittelussa lisävarusteena hankittavaa etsintä. Sen avulla hän voi valita peukalollaan pisteen takakosketusnäytöstä.

"Voit tarkentaa sen kuvan kohdan, jota haluat kameran seuraavan ja jonka haluat pitää tarkennettuna. Sen ei tarvitse olla kasvot, vaan se voi olla mikä tahansa kohta."

Photographer Piotr Malecki is in sharp focus as he photographs a fast-moving roller skater, who is blurred.

Piotrin mielestä kaksi ominaisuutta, jotka saavat Canon EOS M6 Mark II -kameran erottumaan edukseen kilpailijoista, ovat huipputarkka automaattitarkennus suurella valovoimalla kuvattaessa ja se, että kameralla voi kuvata suurella ISO-herkkyydellä kuvanlaadun heikkenemättä. On myös tärkeää, että objektiiveja voi vaihtaa. "Jos haluan olla täysin varma hyvästä kuvanlaadusta hämärässä kuvatessani, voin vaihtaa kameran mukana tulleen objektiivin tilalle Canon EF-M 32MM f/1.4 STM -objektiivin." Piotr kertoo. "Siksi kamera on hyvä valinta valokuvauksen harrastajille ja ammattilaisille, jotka tarvitsevat kätevästi mukana kulkevan toisen kameran."

Kirjoittanut Kevin Carter

Aiheeseen liittyvät tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Inspirointiosiostamme löydät parhaat kuvausvinkit, osto-oppaat ja haastattelut – eli kaiken mitä tarvitset löytääksesi juuri sinulle sopivan kameran tai tulostimen ja herättääksesi seuraavan ideasi henkiin.

Takaisin tarinoihin