URHEILUKUVAUS

Tähtää, laukaise ja onnistu: ikuista parhaat hetket kompaktikameralla

Urheilukuvauksen ammattilainen Molly Darlington kertoo parhaat vinkkinsä harrastajaurheilun huippuhetkien kuvaamiseen helppokäyttöisellä kameralla.
Henkilö pitelee Canon PowerShot SX740 HS -kameraa ja katsoo ottamaansa kuvaa kääntyvästä näytöstä.

Lasten jalkapallo-ottelun iloisen toiminnan kuvaaminen vaatii nopeita refleksejä ja erinomaisen zoomin, kuten entinen Canon Ambassador ja urheilukuvauksen ammattilainen Molly Darlington tietää oikein hyvin. Molly alkoi kuvata urheilua vuonna 2015 yliopistossa opiskellessaan. Sieltä hän jatkoi suoraan kuvaamaan Englannin valioliigaa ja mestaruussarjaa.

Vahvan urheilutaustansa ansiosta hän tiesi jalkapallo-ottelun parhaat kuvaushetket. Mukanaan pienikokoinen Canon PowerShot SX740 HS, jossa on tehokas 40-kertainen optinen zoom, ja monokulaarin muotoinen Canon PowerShot ZOOM hän toi ammattitaitonsa harrastajien kentän laidalle. Nämä kaksi helppokäyttöistä kameraa sopivat erinomaisesti myös perheen ja luonnon kuvaamiseen. Niiden avulla pääset lähemmäksi toimintaa.

Molly selittää, mitä hän yleensä yrittää luoda kuvissaan: "Toivon voivani kertoa pelin tarinan, sen tapahtumat ja hyvät ja huonot hetket, että kun joku näkee kuvan, hän muistaa tapahtumahetken.

"Yritän aina kuvata urheilun ikimuistoiset hetket. Yleensä jalkapallo-ottelussa kuvaisin maalit, juhlimiset ja tärkeitä hetkiä, kuten punaisen kortin näyttämisen. Haen kuviini myös tunnetta, oli kyse sitten jännityksestä, turhautumisesta tai masentumisesta – kentällä tai katsomossa."

Tässä Molly kertoo, miten voit tehdä samoin yksinkertaisilla ja kompakteilla välineillä.

1. Ota kuvasarja

Pojat pelaavat jalkapalloa, yksi sinisessä asussa, neljä vihreissä asuissa, yksi on valmiina potkaisemaan palloa.

"Alle 12-vuotiaiden jalkapallo-ottelu oli mainio tilaisuus testata tätä kamerapakettia." Kuva on otettu Canon PowerShot SX740 HS -kameralla (461 mm, 1/1300 s, f/5.6 ja ISO 800).

Canon PowerShot SX740 HS ja Canon PowerShot ZOOM ruohokentällä valkoisten viivojen välissä.

Canon PowerShot SX740 HS ja Canon PowerShot ZOOM ovat kevyitä, pienikokoisia ja edullisia, ja ne sopivat hyvin urheilukuvauksen harrastajille tai vanhemmille, jotka haluavat tallentaa muistoja.

Canon PowerShot SX740 HS:n kaltaisella kameralla, joka reagoi uskomattoman nopeasti laukaisimen painamiseen ja jonka jatkuvassa kuvauksessa saa otettua 10 kuvaa sekunnissa, otat kuvasarjoja, jolloin mikään jännittävä tilanne ei mene ohi. Voit myös kuvata 10 kuvaa sekunnissa Canon PowerShot ZOOM -kameralla.

"Tässä kuvassa tuo oli erittäin hyödyllinen toiminto, sillä sain sarjan kuvia, kun yksi pelaaja taklasi toista. Nyt voin valita parhaan kuvan jälkikäteen", Molly kertoo. "Taklaustilanteen kuvaaminen voi olla vaikeaa, koska pallo ei ole koko aikaa kuvassa. 10 kuvan sarjasta on silloin iso ilo."

2. Täytä koko kuva-ala

Juokseva poika juhlii jalkapallokentällä.

Molly pyrkii täyttämään koko kuva-alan, jotta hänen kuvauskohteidensa ilmeet näkyvät selkeästi. "Toivon, että katsoja tuntee jotain kuvaa katsoessaan", hän sanoo. Kuva on otettu Canon PowerShot SX740 HS -kameralla (220,5 mm, 1/1600 s, f/5.6 ja ISO 400).

Molly Darlington istuu jalkapalloilijakentän laidalla pienellä jakkaralla katsomassa peliä.

Pienikokoinen PowerShot ZOOM sopi erinomaisesti jalkapallo-otteluiden kuvaamiseen, zoomaamiseen kentän laidalta ja kaiken toiminnan seuraamiseen.

"Tunteet tekevät hienon urheilukuvan, ja tähän kuvaan sain juhlivan pelaajan zoomilla", kertoo Molly, joka käytti Canon PowerShot SX740 HS -kameran 40-kertaista optista zoomia täyttäessään kuvan ikimuistoisilla ilmeillä.

"Urheilukuvauksessa on aina hyvä täyttää kuvaruutu, ja 40-kertaisen zoomin avulla se on mahdollista, jos toiminta on kaukana", hän sanoo. Nämä juhlahetket ovat Mollyn työn parhaita puolia. "Kaikkein parhaalta tuntuu silloin, kun kaikki onnistuu, saat kuvan maalista jalkapallo-ottelussa, juhlivat pelaajat juoksevat sinua kohti ja fanit riemuitsevat takanasi."

3. Kokeile eri polttovälejä

Molly Darlington pitelee Canon PowerShot ZOOM -kameraa jalkapallo-ottelussa.

Canon PowerShot ZOOM -kamerassa on kolmivaiheinen zoom, jonka avulla voit vaihtaa 100, 400 ja 800 mm:n polttovälin välillä painiketta painamalla. Näin et menetä yhtään otosta, oli etäisyys mikä tahansa.

Pojat pelaavat jalkapalloa, yksi kuljettaa palloa ja vastakkaisen joukkueen pelaaja seuraa häntä.

Polttovälin vaihtaminen nopeasti on erityisen tärkeää urheilukuvauksessa, jossa toiminta on vikkelää, eikä voi tietää, milloin tapahtuu jotain tärkeää. Canon PowerShot SX740 HS -kameran 40-kertaisessa zoom-objektiivissa on 24 mm:n laajakulma ja 960 mm:n tele. Kuva on otettu Canon PowerShot SX740 HS -kameralla (109,3 mm, 1/1600 s, f/5 ja ISO 200).

Kämmenelle mahtuvassa, 12 megapikselin Canon PowerShot ZOOM -kamerassa on yksi objektiivi, jonka kolmivaiheinen zoom tuo yksityiskohdat lähelle. Mollyn mielestä toimintoa oli helppo käyttää ja se toi toiminnan lähelle.

"Polttovälien vaihtaminen oli todella helppoa Canon PowerShot ZOOM -kameran päällä olevalla painikkeella. Valittavissa olevat polttovälit olivat 100, 400 ja 800 mm," hän sanoo. "Tähän jalkapallo-otteluun 400 mm:n zoom sopi täydellisesti, mutta suuremmissa urheilutapahtumissa, joissa on ammattilaiskenttä, on käytettävä 800 mm:n zoomia."

100, 400 ja 800 mm:n polttovälit ilmaistaan etsimessä, ja mitä suurempi luku on, sitä lähemmäs kohdetta pääset.

On tärkeää kokeilla kaikkia kameran älykkäitä toimintoja, jotta saat juuri sellaisia kuvia kuin haluat. "Uudella kameralla kuvaaminen voi olla vaikeaa, kunnes totut sen toimintaan", Molly kertoo. Hänen paras neuvonsa? "Harjoittele, harjoittele ja harjoittele lisää. Joskus laite on vain kaivettava esiin muutaman kerran, totuteltava sen toimintaan ja kokeiltava eri asetuksia."

Ennen kuin aiot käyttää kameraa lapsesi urheilutapahtumassa, on hyvä tutustua kameraan ja tarvikkeisiin, ja kompaktikameroista on hyvä aloittaa.

4. Pyri ottamaan teräviä kuvia

Poika on potkaisemassa palloa ottelussa.

Molly neuvoo pitämään kuvat terävinä ja varmistamaan, että taustalla ei ole häiritseviä elementtejä. Niin kuvistasi tulee kehystyskelpoisia. "Jos tausta on siisti, katsoja voi keskittyä kohteeseen", hän sanoo. Kuva on otettu Canon PowerShot SX740 HS -kameralla (228,7 mm, 1/1600 s, f/5.6 ja ISO 400).

"Terävän kuvan saaminen nopeatempoisessa pelissä voi olla vaikeaa, joten kaikki apu on tervetullutta. Canon PowerShot ZOOM- ja Canon PowerShot SX740 HS -kameroiden kuvanvakain auttoi kuvatessa. Koska pallo voi liikkua erittäin nopeasti, kuvanvakain oli tärkeä apu", Molly sanoo.

Mollyn mukaan sisäinen kuvanvakain auttoi häntä kuvaamaan käsivaralta, joten hän pystyi seuraamaan toimintaa. Hän käyttää lisätukena urheilutapahtumissa myös ammattikuvaajien suosimaa pientä taitettavaa jakkaraa. "Ne ovat erittäin tukevia, joten monet urheilukuvaajat käytävät niitä. Yleensä niiden korkeutta voi säätää, joten voit istua mainostaulujen takana ja nostaa tai laskea itsesi sopivaan korkeuteen urheilutapahtumissa", hän sanoo.

Sekä Canon PowerShot ZOOM- että Canon PowerShot SX740 HS -kamerassa on kasvojentunnistuksen automaattitarkennus ja automaattitarkennuksen seuranta, joiden avulla kohde – pallo tai pelaaja – pysyy aina tarkennettuna.

5. Katso kuvia jo kuvatessasi

Henkilö katsoo kuvaa Canon PowerShot SX740 HS -kameran kääntyvässä näytössä.

Canon PowerShot SX740 HS -kamerassa on 180° kääntyvä näyttö, joten kuvien tarkastelu on todella helppoa kuvauspaikalla.

Kaksi poikaa jalkapallo-ottelussa, hyökkääjä ja maalivahti.

Molly kertoo: "PowerShot SX740 HS oli erinomainen kamera lasten urheilutapahtumaan. Sen zoomausalue on hyvä, ja näytössä voit seurata kuvaamaasi sisältöä helposti." Kuva on otettu Canon PowerShot SX740 HS -kameralla (524,3 mm, 1/2000 s, f/6.3 ja ISO 800).

Kameran kääntyvän LCD-näytön avulla voit tarkistaa kuvasi koko urheilutapahtuman ajan helpommin kuin koskaan ennen. Canon PowerShot SX740 HS -kameran 180 asteen näyttö auttoi Mollya varmistamaan, että hän sai haluamansa kuvat.

"Kääntyvästä LCD-näytöstä pystyt seuraamaan kuviesi onnistumista reaaliaikaisesti", hän sanoo. "Tässäkin kuvassa pelaajasta, joka tekee maalin maalivahdin ohi, auttoi 40-kertainen zoom, koska pelaajat olivat kentän toisella laidalla.

Voit muodostaa yhteyden Canon Camera Connect -sovelluksella ja jakaa kuvasi muiden vanhempien kanssa nopeasti heti ottelun jälkeen. Camera Connect -sovelluksella voi myös katsella Canon PowerShot ZOOM -kamerankuvia tai jopa kuvata etäyhteydellä Canonin PowerShot ZOOM- tai PowerShot SX740 HS -kameralla, jos kuvauskulma on vaikea.

Oletpa sitten aloitteleva urheilukuvaaja tai vain pidät toiminnasta, urheilutapahtumien kuvaaminen ei ole niin pelottavaa kuin tuntuu. Molly kehottaa kaikkia nappaamaan seuraavalla kerralla kameran mukaansa kentän laidalle, jotta muistot säilyvät pitkään loppuvihellyksen jälkeenkin.

Tietenkin Mollylla on luotettavien laitteidensa lisäksi uransa aikana kehittämänsä taidot: kärsivällisyys ja vaisto, jonka avulla hän osaa mennä oikeaan paikkaan ikuistamaan tärkeät hetket. "Tarvitset kärsivällisyyttä ja paljon harjoitusta. Monissa urheilutapahtumissa onnen on oltava sinun puolellasi", hän sanoo. "Jos olet esimerkiksi jalkapallo-ottelussa yhdessä kulmassa, et voi tehdä kovin paljoa, jos kaikki tapahtumat ovat kolmessa muussa kulmassa. Tällaisissa tilanteissa sinun on tunnettava kuvattava urheilulaji, jotta voit seurata sitä ja ennakoida, mitä seuraavaksi mahdollisesti tapahtuu."

"Olen aina rakastanut urheilua ja valokuvausta, joten minun oli järkevää yhdistää ne", hän sanoo. "En tiennyt etukäteen, kuinka paljon pitäisin siitä, ennen kuin menin ensimmäisen otteluuni. Harjoittelemalla paljon ja pienellä onnellakin olen päässyt siihen, missä olen nyt, enkä muuttaisi siitä mitään."

Teksti: Lorna Dockerill

Muita samankaltaisia tuotteita

Aiheeseen liittyvät artikkelit