LUOVA VALOKUVAUS

7 päivää ja 7 luovaa tapaa kehittää omaa tyyliäsi

Ahkera Tiktokkaaja ja ammattivalo- ja -videokuvaaja Kym Moseley antaa vinkkejä unohtumattomien kuvien ottamiseen.
Muotokuva miehestä, jonka kasvoja on venytetty jälkikäsittelyssä. Tausta on purppuranvärinen.

Luovuuden vapauttaminen on avain kehittymiseen valokuvaajana. Tyylikokeilujen opetteleminen ja uusien tekniikoiden kokeileminen voi tuottaa vaikuttavia ja yllättäviäkin tuloksia. Kym Moseley leikittelee innokkaasti ideoilla, joita hän sitten jakaa seuraajilleen TikTokissa.

Äskettäin Kym kokeili rajojaan asettamalla itselleen valokuvaushaasteen viikoksi. Hän dokumentoi haastettaan TikTok-ohjevideollaan. Seuraavassa Kym kertoo käyttämistään seitsemästä eri tekniikasta ja paljastaa kunkin otoksen taustalla olevan luovan ajatusprosessin.

1. Lisää abstrakti elementti

Sanotaan, että kamera ei koskaan valehtele, mutta kuvankäsittelysovellukset voivat kyllä muuntaa totuutta. "Mielestäni Salvador Dalín surrealistiset teokset ovat inspiroivia. Halusin luoda jotain samanlaista", kertoo Kym tämän sivun ylälaidan vaikuttavasta kuvasta. "En ollut aivan varma, mitä tekisin, joten päätin vain ottaa omakuvan ja hoitaa asian yksinkertaisesti. Canon Camera Connect -sovellus sopii tähän hyvin, etenkin, koska voit tarkentaa automaattisesti itseesi seistessäsi kameran edessä. Se poistaa hommasta turhan arvailun.

"Minulle muotokuvissa tärkeintä ovat silmät", Kym jatkaa. "Niihin tarkennetaan kuvattaessa, mutta juuri silmät myös kertovat tarinan. Minusta pahinta, mitä muotokuvassa voi olla, on hymyn teeskenteleminen. Näen aina, jos silmät eivät hymyile. Halusin kokeilla jotain aivan erilaista tässä otoksessa, joten päätin jättää silmät kokonaan pois kuvasta ja eliminoida kaiken yksilöllisyyden ja persoonallisuuden. Venytin osan kasvoista muokkausvaiheessa, ja otos muuntui muotokuvaksi henkilöstä, joka voi olla kuka tahansa. Mielestäni siitä tuli oikein onnistunut surrealistinen taideteos."

2. Vaihda kuvakulmaa ja kuvaa laajempi kokonaisuus

Alhaaltapäin kuvattu lintu lentää kahden pilvenpiirtäjän välissä taustanaan sinitaivas.

"Kuvasin rakennuksia ultralaajakulmaisella objektiivilla ja aukolla f/4.5. Terävyysalue pysyi niin suurena, että kaikki näkyi tarkennettuna ja valotusaikakin oli vain 1/125 sekuntia", sanoo Kym Look Up -nimisestä kuvastaan. "Aika riittää vaivatta kuvaamiseen laajakulmalla käsivaralta ilman jalustaa." © Kym Moseley

"Kuvaan pääasiassa muotokuvia ja ihmisiä, mutta on hyvä antaa itselleen erilaisia haasteita", Kym sanoo. Hän ei käyttäisi muotokuvauksessa ultralaajakulmaobjektiivia, kuten RF 16mm F2.8 STM- tai Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM -objektiivia, mutta on sitä mieltä, että niillä dynaamista perspektiiviä kaupunkimaisemiin, kuten edellä olevassa kuvassa. "Tässä otoksessa yritin miettiä rakennuskuviin jotain erilaista ja keksin kuvata suoraan ylöspäin", hän kertoo.

Kym käyttää Canon EOS R6 -kameraa. Siinä voi käyttää EF- tai EF-S-objektiiveja Canon EF-EOS R -kiinnityssovittimen kanssa.

"Pidin siitä, miten pilvenpiirtäjät näyttivät taipuvan toisiaan kohti ylöspäin kuvattaessa, mutta minusta tuntui, että taivaan keskelle tarvittiin vielä jotain, vaikkapa lintu tai lentokone. Koska siihen ei lentänyt mitään, leikkasin linnun vanhasta otoksesta ja liitin sen sopivaan kohtaan."

3. Ota luovia omakuvia

Muotokuva miehestä, jonka kasvoille on heijastettu kiinalaisia merkkejä.

Peilittömien kameroiden elektronisessa etsimessä voit esikatsella valotuksen ja valkotasapainon asetusten vaikutuksia. Saman voi tehdä kaikissa Canonin digitaalisissa järjestelmäkameroissa, joissa on kuvaus näytöllä, sommittelemalla otokset takanäytössä. © Kym Moseley

"Pidän muotokuvista, jotka ovat tummia, elokuvallisia ja vanhannäköisiä, kuin still-kuva elokuvasta", Kym kertoo kolmannen tekniikkansa inspiraatiosta. "Halusin, että ruutu oli enimmäkseen tumma ja vain osa siitä valaistu dramaattisesti. Sain tehokeinon aikaan valaisemalla taustaa LED-valolla. Sitten liitin puhelimeni projektoriin, kirjoitin rakkautta tarkoittavan kiinalaisen merkin ja heijastin sen kasvoilleni.

"Käytän melkein aina käsisäätöistä valotusta, jotta saan kuvista sellaisia kuin haluan, varsinkin tummista kuvista", Kym jatkaa. "Vaihdoin jokin aika sitten Canon EOS 6D Mark II -kamerasta EOS R6:teen, ja kaikkien Canonin peilittömien kameroiden tapaan on hyvä nähdä etsimen reaaliaikaisessa esikatselussa valotustasot ja valkotasapaino. Leikittelin LED-valon väreillä ja puhelimen kiinalaisilla merkeillä kunnes löysin haluamani tasapainon, sinisävyisen taustan ja punaisen tekstin."

Muotokuvissa Kym suosii kapeaa syväterävyysaluetta, joka eristää kohteen epäterävästä taustasta. Tämä on mahdollista objektiivilla, jossa on nopea aukko. Canon RF 50mm F1.8 STM ja EF 50mm f/1.8 STM ovat ihanteellisia ja edullisia vaihtoehtoja.

4. Käytä valoa ja varjoja

Käden varjo ojentaa ruusun toiselle käden varjolle.

Kymin mielestä voimakkaat, yksinkertaiset siluettimuodot voivat kertoa enemmän kuin valo ja väri. "Tämä otos kahdesta kädestä ja kukasta näyttää ihmisten vuorovaikutuksen", hän sanoo. © Kym Moseley

"Kirkkaita, aurinkoisia otoksia on kaikkialla, mutta minä pidän varjoilla ja silueteilla leikittelystä", Kym sanoo. Kuvansa, jossa on kaksi kättä ja kukka siluetteina harmaata seinää vasten, hän halusi pitää yksinkertaisena ja dramaattisena. "Minua inspiroivat usein kuvat, joita näen elokuvissa tai TV:ssä tai TikTokin ja Instagramin kaltaisissa ympäristöissä. Tämä lähti siitä, kun joku oli asettanut kukan jonkun toisen kädelle. Mielestäni se on voimakas kuva, jossa on vahva tunne."

Kym jatkaa: "Otin kuvan sisällä. Suuntasin kameran kohti ikkunaa ja ylivalotin kuvaa askeleen verran, jotta kirkkaasta taustasta hävisivät yksityiskohdat. Otin kaksi kuvaa: ensin yhdestä ja sitten toisesta kädestä. Ne ovat itse asiassa minun omat käteni, joten säädin asetukset ja esikatselin otoksia puhelimessani Canon Camera Connect -sovelluksella. Lopuksi yhdistin nämä kaksi kuvaa kuvankäsittelysovelluksessa."

5. Kokeile erilaisia sommitteluja

Rullalautailija pimeässä monikerroksisessa pysäköintitalossa.

Usein ajatellaan, että liikkeen pysäyttämiseen tarvitaan lyhyt valotusaika, mutta Kym valitsi toisin ja käytti pitkää valotusaikaa 1/30 sekuntia liikkeen tunnun luomiseen sumentamalla liikkeen. © Kym Moseley

"On hienoa, että niin monissa uusissa Canon-kameroissa on kääntyvä näyttö. sen avulla voit sommitella otoksia epätavallisista kulmista, pitää kameraa ylhäällä tai todella alhaalla", Kym sanoo. Tätä rullalautailijaa pimeässä pysäköintitalossa esittävää kuvaa otettaessa kamera oli maan tasalla, mikä toi kuvaa mielenkiintoisen perspektiivin. "Onnistuin saamaan rullalautailijan ruumiin näyttämään isolta ja pieneltä juuri niissä kohdissa kuin halusin, joten hänen objektiivia lähimpänä oleva jalkansa näyttää suurelta ja muu ruumis kaikkoaa kaukaisuuteen", hän selittää. "Jos olisin ottanut kuvan silmien korkeudelta, se ei olisi ollut lainkaan vaikuttava.

"Canon EOS R6 -kamerani supernopea 20 kuvan sekuntinopeus auttoi myös tällaisen kuvan ottamisessa", Kym jatkaa. "Otin nopean sarjan kuvia, jotta saisin varmasti tallennettua juuri oikean hetken. Käytitpä millaista kameraa tahansa, tällaisessa kuvauksessa kannattaa ottaa mahdollisimman monta kuvaa sekunnissa."

6. Villin luonnon kesyttäminen

Kyyhkynen lähtee lentoon kädeltä, jossa on siemeniä.

Kym käytti tässä kuvassa yhden pisteen automaattitarkennusta, mutta olisi myös voinut käyttää hämmästyttävää, syväoppivaa tekoälyä hyödyntävää automaattitarkennustilaa, joka tunnistaa linnut. Sellainen on hänen Canon EOS R6 -kamerassaan ja myös EOS R5- ja EOS R3 -kameroissa. Tarkennus lukittuu lintuun ja seuraa sen liikettä, tunnistaa ruumiin ja keskittyy päähän ja silmiin, jos ne ovat näkyvissä. "Pidän EOS R6:n intuitiivisuudesta ja helppokäyttöisyydestä", Kym sanoo. © Kym Moseley

Ei tarvitse lähteä safarille, että voi ottaa vaikuttavia luontokuvia. Hyviä kuvia saa takapihaltakin – tai Kymin tapauksessa puistosta. Tiktokkaaja kuvastaan, jossa kyyhkynen lentää pois syötyään: "Minua ovat aina inspiroineet kuvat kyyhkysistä, jotka lähtevät lentoon, ja kuvat ihmisistä, joiden kämmenellä on eksoottinen lintu. Päätin yhdistää nämä tässä kuvassa.

"Puistossa on kahvila, jossa myydään linnunsiemeniä sorsia varten, mutta niillä saa myös kyyhkyset tulemaan luoksesi. Pidin kameraa toisessa kädessä ja juonittelin kyyhkysen toiselle kämmenelle. Pysäytin liikkeen käyttämällä lyhyttä, 1/1600 sekunnin valotusaikaa, kun kyyhkynen lähti lentoon."

7. Kaksi kuvaa

Mustavalkoinen kaksoisvalotettu kuva lyhyttukkaisesta nuoresta miehestä.

Kym sanoo, ettei tämä kaksoisvalotettua kuvaa olisi voinut ottaa Canon EOS R6 -kameran toimintoa, joka näyttää ensimmäisen otoksen aavekuvan, jonka päälle hän voi sijoittaa toisen otoksen esikatselukuvan niin, että silmät osuvat kohdilleen. "se on upea kamera", hän sanoo. Tämä toiminto on käytettävissä myös muiden muassa Canonin EOS 90D-, EOS 6D Mark II- ja EOS RP -kameroissa. © Kym Moseley

"Tämä on toinen otos, johon sain osittain inspiraation jonkun muun työstä", Kym kertoo komeasta viimeisestä kuvastaan. "Kaksoisvalotetut kuvat kiinnittävät aina huomiota, ja halusin luoda kuvan, jossa vasen ja oikea silmä olivat tarkasti kohdakkain kahdessa eri otoksessa", hän selittää. "Tämän kanssa kokeilin ja tein virheitä, koska pupillit oli saatava erittäin tarkasti kohdilleen.

"Canon EOS R6 -kameran päällekkäisvalotustila auttoi aivan valtavasti", Kym jatkaa. "Ensimmäisenä otettu kuva näkyy etsimessä tai takanäytössä eräänlaisena aavekuvana, johon voit kohdistaa seuraavan kuvan."

Valitsetpa sitten viikon pituisen haasteen, kuten Kym, ja kokeilet eri joka päivä yhtä näistä tekniikoista, tai kokeilet joitain niistä ajan oloon, omien rajojen testaaminen valokuvaajana on valtava ilonlähde ja erittäin tyydyttävää. Muista jakaa tuloksesi avainsanalla #FreeYourStory ja merkitsemällä tilimme @canonemea.



Teksti: Matthew Richards

Vastaavat tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

  • LUOVA VALOKUVAUS

    Luovia sometekniikoita

    Kaksi TikTok-valokuvaajaa jakaa parhaita vinkkejä joukosta erottuvien kuvien luomiseksi.

  • MUOTOKUVAUS

    Ota entistä parempia selfieitä

    Tiktokkaaja Nina Collins kertoo, miten voit ottaa luovia omamuotokuvia kotona.

  • VALOKUVAUKSEN PERUSTEET

    Esteettisten valokuvien ottaminen

    Sosiaalisen median vaikuttaja Steffi Marla kertoo tavasta, jolla hän varmistaa kuviensa erottumisen verkon massasta.

  • KATUKUVAUS

    Muotokuvista tulosteiksi

    Valokuvaaja ja tiktokkaaja Kym Moseley kertoo, miten voit ottaa näyttäviä muotokuvia vieraista ihmisistä ja sitten jakaa kuvat.