JUHLAKUVAUS

Näin otat luovia juhlakuvia

Helppoja vinkkejä ja tekniikoita uskomattomien kuvien ottamiseen juhlista ja tapahtumista.
Kaveriporukka poseeraa käsissään tähtisadetikkuja nauraen kameraan päin, tähtisadetikuista lähtevä valo valaisee kasvot. © AdobeStock

Loppuvuodessa parasta ovat pikkujoulut ja muut tapahtumat, jotka tuovat ystävät ja perheen yhteen naurun, kuulumisten ja rennon yhteisen ajanvieton merkeissä. Opettelemalla kuvaamaan juhlahymyjä, kimaltelevia valoja ja korkean profiilin tanssiliikkeitä luovalla tavalla saat talteen muistot, joita haluat vaalia ikuisesti.

Näiden käyttökelpoisten juhlakuvausvinkkien ja -tekniikoiden avulla saadaan paitsi upeita kuvia, joista kaikki pitävät ja haluavat jakaa, myös kuvia, jotka tekevät oikeutta omille erityisille hetkille ja ovat niin kauniita, että ne voi tulostaa muistoiksi.

1. Valitse juhlakuviin parhaiten sopivat asetukset

Hämärään huoneeseen 65-vuotissyntymäpäiväkakun ympärille kokoontunut perheryhmä, joka on kuvattu Canon EOS R100 -kameralla ja Canon RF 16mm F2.8 STM -objektiivilla.

Kun halutaan ottaa ryhmämuotokuvia hämärässä, hitaamman valotusajan valitseminen päästää kameran kennoon valoa pidempään. Kuva on otettu Canon EOS R100 -kameralla ja Canon RF 16mm F2.8 STM -objektiivilla (1/60 s, f/3.5 ja ISO 1600).

Sisällä tai ulkona, juhlissa kohteet usein liikkuvat, joten on tärkeää varmistaa, että kameran asetukset ovat juhlakuvauksen kannalta juuri oikeat.

Kun halutaan tallentaa tanssilattian nopeatempoinen liike ilman salamaa, on varmistettava, että valotusaika on riittävän nopea. Valotusaika voidaan määrittää suljinajan esivalinta (Tv) -tilassa, jolloin kamera valottaa kuvan oikein valitsemalla aukon ja ISO-herkkyyden. Liikkeen kannalta paras vähimmäisvalotusaika on noin 1/160 s tai 1/250 s, vaikka nopeampi liike voi tarkoittaa, että valotusaika voi olla jopa 1/1 000 sekuntia. Manuaalitilassa (M) nopeampaa suljinta on kompensoitava varmistamalla, että aukko on suhteellisen suuri (pienempi f-luku). Aloita automaattisella ISO-herkkyydellä, mutta jos kuvasta tulee liian tumma, yritä nostaa ISO-arvoa ensin kohtalaiseksi, esim. ISO 3 200:aan, ja sitten korkeaksi, kuten ISO 6 400:aan.

Jos juhlissa enimmäkseen istutaan, aukon esivalintatila (Av) antaa mahdollisuuden valita syväterävyyden. Rauhallisessa ympäristössä kameran asetuksia voidaan arvioida käytettävissä olevan valon perusteella. Esimerkiksi 1/80 sekunnin aukko sopii hyvin hidasliikkeisiin muoto- tai ryhmäkuviin – se päästää kennoon enemmän valoa, mikä antaa kuvaajalle hieman pelivaraa aukko- ja ISO-arvojen suhteen.

2. Kuvaa huomaamatta

Neljä juhlijaa tanssii vapautuneesti hiukset liikkeestä hulmuten, takaa savun läpi erottuu DJ:n hahmo.

Pidempää objektiivia käyttämällä kavereista tanssilattialla saadaan milteipä piilokamerakuvia. Suuren aukon ansiosta salamaa ei tarvita edes sisätiloissa kuvattaessa. Kuva on otettu Canon EOS 5D Mark III -kameralla (1/160 s, f/1.4). © AdobeStock

Poseerauskuvilla on paikkansa, mutta jos juhlissa halutaan ikuistaa luonnollisen iloisia ilmeitä, kannattaa kuvata kohteiden huomaamatta.

Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM -zoom-objektiivilla tai muulla polttoväliltään kohtuullisen pitkällä putkella pystyt kuvaamaan kauempanakin olevia kohteita herättämättä huomiota. Mainitussa objektiivissa on myös neljän askeleen kuvanvakain, joka auttaa pitämään otokset tarkkoina käsivaralta kuvattaessa.

Sen sijaan, että käyttäisit vaivihkaa kuvatessasi kameran salamaa, kannattaa kohde pitää terävänä suosimalla mieluummin suurta aukkoa ja ISO-herkkyyttä. Näin salama ei häiritse kohdetta ja luonnollinen tunnelma säilyy. Myös kameran tarkennuksen apuvalo kannattaa poistaa käytöstä.

Pysyttele huomaamattomana käyttämällä etäkameraa, joista yksi on Canon PowerShot PX, joka rajaa ja ottaa valokuvia sekä liikkuvaa kuvaa älykkään automaattisesti. Se on vähemmän häiritsevä kuin perinteinen kamera, ja sen lisäetuna on, että kuvaaja pääsee itse jatkamaan juhlimista.

3. Opettele sumentamaan tausta ja etuala

Lähikuva kakun päällä palavista kynttilöistä, liekit ovat epätarkkoja ja taustalla on suuri pyöreä bokeh-tehoste.

Canon RF 50mm F1.8 STM:n kaltaisella suuriaukkoisella objektiivilla taustalle voidaan luoda kauniin kermanvärinen bokeh-tehoste. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 50mm F1.8 STM -objektiivilla (1/40 s, f/1,8 ja ISO 100).

Niukasti valaistu muotokuva naisesta. Taustan pyöreä bokeh-tehoste on valkoinen ja vaaleansininen.

Taustan ja etualan sumentaminen on tehokas keino esitellä kohde ja luoda kuviin unenomainen tunnelma.

Olipa kyseessä tuikkivien joulukuusenvalojen meri tai yksinkertainen kynttilä, joulunaika on täynnä kauniita valoja, jotka oikeilla asetuksilla saadaan muuttumaan kauniiksi hehkuviksi palloiksi kuvien taustalla. Tehosteesta käytetään japaninkielestä juontuvaa nimitystä bokeh.

Helpoiten tämä saadaan aikaan asettamalla objektiivin aukko mahdollisimman suureksi. Näin saadaan aikaan erittäin kapea syväterävyys, minkä ansiosta tarkennuksen suhteen voidaan olla erittäin valikoivia niin, että kohde saadaan erottumaan sumeaa taustaa vasten. Ehdoton objektiivi tähän tarkoitukseen on Canon RF 50mm F1.8 STM, jonka maksimiaukko on valtava f/1.8. Silmää miellyttävä sumennus saadaan kuitenkin aikaan myös käytettäessä pienempää aukkoa, vaikkapa f/5.6:tta. Vaikutelmaa voi tehostaa kasvattamalla kohteen ja taustan välistä etäisyyttä tai kuvaamalla läheltä kohdetta.

4. Liikkeen epäterävöinti pidentämällä valotusaikaa

Tarkoituksella sumennettu otos rumpujaan paukuttavasta rumpalista.

Kameran valotusaikaa muuttamalla voi säätää kuvan yleistä valotusta. Sitä voi käyttää myös luovasti, sillä sen avulla voidaan hallita kuvissa olevaa liike-epäterävyyttä (tai sen puutetta).

Liikkuvista kohteista saadaan teräviä kuvia käyttämällä lyhyttä valotusaikaa, kun taas pidemmät valotusajat saavat aikaan liikettä kuviin, joiden kohteet pysyvät paikallaan.

Jos kuvaat käsivaralta, valitse valotusajaksi noin 1/10 tai 1/20 sekuntia. Varmista, että kuvassa on myös jotain enemmän tai vähemmän paikallaan pysyvää. Tällöin on hyvä asia, jos objektiivissa on sisäänrakennettu optinen kuvanvakain (IS), kuten Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM:ssä, sillä tämä auttaa pitämään kuvat terävinä pitemmillä valotusajoilla. Joissakin kameroissa, kuten malleissa Canon EOS R7 ja EOS R6 Mark II, on sisäinen kuvanvakain (In-Body Image Stabilization, IBIS). Tilanteessa, jossa ei kuvata kiinteästä asemasta (kuten jalustaa käytettäessä), tämä kompensoi liikettä siirtämällä kameran kennoa fyysisesti. Tämän tyyppinen kuvanvakain toimii kaikkien objektiivien kanssa.

Jalustaa käytettäessä liikettä voidaan korostaa tehokkaammin käyttämällä huomattavasti pidempiä valotusaikoja. Käytä kuvan ottamiseen langatonta tai langallista kaukolaukaisinta, Canon Camera Connect -sovellusta tai itselaukaisinta.

5. Ikuista tanssilattian valojuovia

Juhliva nuori nainen heittää kättään taaksepäin värikkäiden valojuovien keskellä.

Pitkillä valotuksilla tavalliset tilanteet voidaan muuntaa tehokkaasti taianomaisiksi kuviksi. © Tetra Images/Getty Images

Kun valitset itse, missä vaiheessa valotusta salama välähtää, pystyt tallentamaan tunnelmallisia värikkäitä valojuovia pääkohteen terävyydestä tinkimättä. Käytä noin sekunnin valotusaikaa ja valitse kameran salamavalikosta avautuvan tai sulkeutuvan verhon täsmäys.

Useimmissa kameroissa oletusasetuksena on avautuvan verhon täsmäys. Sitä käytettäessä salama välähtää valotuksen alussa, jolloin sumeus tallentuu kohteen päälle. Sulkeutuvan verhon täsmäystä käytettäessä salama taas välähtää valotuksen lopulla, jolloin valojuovat jäävät kohteen taakse.

6. Valaise juhlakuvat salamalla

Sohvalla hymyilevä perhe poseeraa puhallettavan kultaisen Happy Birthday -bannerin edessä juhlakuvassa, joka on otettu Canon Speedlite EL-100 -salamalla.

Salaman käyttäminen siten, että sen valo heijastuu seinistä ja katoista, auttaa ottamaan luonnollisen näköisiä juhlakuvia. Kuva on otettu Canon EOS 800D -kameralla, Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM -objektiivilla ja Canon Speedlite EL-100 -salamalla (20 mm, 1/200 s, f/5.6 ja ISO 400).

Mikäli käytät salamaa, sijoita se niin, että valo tuo esiin kohteiden parhaat puolet. Jos käytössä on Speedlite-salama, älä valaise kohdetta suoraan vaan heijasta valo katon kautta. Tällöin valaistuksesta tulee luonnollisempi eikä kohdekaan tunne oloaan niin itsetietoiseksi.

Canon Speedlite EL-100 kääntyy niin vaaka- kuin pystysuunnassakin, jolloin valon heijastumiskulma on täysin valittavissa. Siinä on myös automaattitila, joka valitsee parhaat asetukset ympäristön perusteella niin, että kuvaaja pääsee keskittymään yksinomaan kuvan ottamiseen.

Kauniita salamakuvia saat myös käyttämällä välähdyspään päällä diffuusorikorkkia tai softboxia eli tasovaloa. Kumpikin niistä hajauttaa valon ja pehmentää sitä, jolloin iho näyttää luonnollisemmalta mutta saat silti pysäytettyä liikkeen.

7. Yksityiskohtia unohtamatta

Kaksi jalokivikruunua, suurempi ja pienempi, taustalla suuri pyöreä bokeh-tehoste.

Illallispöydän herkut ja seinien tai kuusen koristeet ovat kaikki tunnelmallisten juhlakuvien hienoja aiheita. Kuva on otettu Canon EOS R5 -kameralla ja Canon RF 135mm F1.8L IS USM -objektiivilla (1/5 s, f/5.6 ja ISO 400).

Juhlakuvien ei tarvitse aina olla täynnä ihmisiä. Pienempiin yksityiskohtiin tarkentaminen on edelleen tehokas keino välittää tunnelmaa ja tilaisuuden tunnetta.

Jos et pääse riittävän lähelle kohdetta käytössä olevalla objektiivilla, makro-ominaisuuksilla varustettu objektiivi, kuten Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM (MF-tilassa) tai Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM, tarjoaa vaihtoehdon. Canon RF 35mm f/1.8 MACRO IS STM -objektiivilla tai muulla suhteellisen laajakulmaisella objektiivilla päästään lähelle kohdetta ja saadaan silti kuvaan mukaan myös ympäristöä.

8. Päällekkäisvalotuksen käyttö

Joissakin EOS R System -kameroissa, esim. malleissa Canon EOS R10 ja Canon EOS R8, on päällekkäisvalotustila. Sillä saadaan aikaan taiteellinen vaikutelma ottamalla useita valokuvia ja asettamalla ne päällekkäin. Koska kaikki tapahtuu kamerassa, muokkausohjelmistoa ei tarvita.

Valittavia päällekkäisvalotustiloja on neljä valaistuksen ja halutun lopputuloksen mukaan, vaikka kuvaaminen onnistuu myös käyttämällä ”keskimääräistä” valotuksen säätöä, jolloin kamera määrittää oikean loppuvalotuksen kuvaajan puolesta. Valotusten määrä voidaan rajata vain kahteen, tai luoda hypersurrealistinen tulos kerrostamalla useita eri otoksia.

9. Leiki perspektiivillä

Joukko juhlijoita kumartuu eteenpäin pitelemään yhdessä tähtisadetikkuja. Valokuva on otettu tähtisadetikkujen korkeudelta ylöspäin ihmisten kasvoihin.

Tausta voidaan pehmentää menemällä lähelle etualan kohteita, kuten koristeita tai tähtisadetikkuja. © AdobeStock

Juhlakuviin saadaan lisää visuaalista kiinnostavuutta ryhtymällä luovaksi perspektiivin suhteen. Jo pelkkä kameran nostaminen tai laskeminen voi riittää, mutta pystysuunnassa äärimmäisyyksiin menemistä ei pidä pelätä, vaan kuvaat vain rohkeasti lattialta ylöspäin tai näytät asiat lintuperspektiivistä kiipeämällä katonrajaan. Kuvaaminen korkeasta tai matalasta kulmasta on helppoa käyttämällä kameraa, kuten Canon EOS R50, jossa on kääntyvä näyttö. Sillä saa muuten myös tosi hauskoja selfieitä.

Vaihtele kuvien kehystystä ovien, ikkunoiden tai portaiden kaiteiden avulla ja näytä juhla heijastavan pinnan kautta etsimällä kiiltäviä pintoja tai vettä. Kuvaaja pääsee itsekin kuvaan keksimällä jotain tavallisuudesta poikkeavaa.

Kuvien estetiikkaan voi vaikuttaa valoa muuttavilla materiaaleilla – ottamalla kuva läpinäkyvän nesteen, kuten juoman, läpi, saadaan kohde näkymään taittuneessa valossa, joka vääristää kokoa ja mittasuhteita. Kuvaamalla kuvioidun tai himmeän lasin läpi voidaan luoda silmiinpistävän sumea vaikutelma.

Leikittele kaikilla näillä tekniikoilla, pidä hauskaa ja äläkä välitä, jos jokin juttu ei toimi – kyse on vain kokeilemisesta.

Teksti. Matt Golowczynski ja Peter Wolinski

Vastaavia tuotteita

Aiheeseen liittyvät artikkelit