Ossi Saarinen's urban nature photography story: a fox stares at us through a gap in a bush, which is out of focus.

LUONTOKUVAUS

Kasvokkain: Ossi Saarinen kuvaa kaupunkiluontoa

Ossi Saarinen on hankkinut satojatuhansia Instagram-seuraajia kaupunkiluonnosta ottamillaan kuvilla, jotka ovat useimmiten Helsingin kaduilla ja Espoossa otettuja hellyttäviä eläinkuvia.

Vastapainona kaupunkielämän kiireille 22-vuotias Ossi kuvaa joka viikko esikaupunkialueilla, ja tuloksena on kokoelma intiimejä ja ilmeikkäitä eläinkuvia: "Kun lähden ulos, unohdan kaikki kotityöt ja voin rentoutua, vaikka otankin samalla kuvia. Nautin joka hetkestä luonnossa", hän sanoo. Ossi kertoo nyt tarinansa siitä, miten hän alkoi kuvata kaupunkiluontoa, aina ensimmäisestä kerrasta kasvokkain ketunpoikasten kanssa Instagram-kuuluisuuteen (hänen tunnuksensa on @soosseli) vain muutamaa vuotta myöhemmin. Hän myös kertoo, miten Instagramissa voi hankkia seuraajia.

Olipa lähin viheralue puisto tai kaupungin pensasistutus, Ossin tarina ja vinkit innostavat sinua tarttumaan kameraan ja kuvaamaan ympäröivää luontoa. Koska kaupungissa asuvat eläimet eivät ole yhtä ihmisarkoja kuin maalaisserkkunsa, saatat löytää täydellisen kuvauskohteen nopeammin kuin arvaatkaan.

Milloin kiinnostuit luontokuvauksesta?

"Olen ollut aina erittäin kiinnostunut luonnosta ja erityisesti eläimistä. Kolme vuotta sitten, kun olin 18-vuotias, otin ensimmäisen valokuvani ja ymmärsin, että voisin tallentaa hetket, joista nautin luonnon keskellä."

Kuvaavatko monet nuoret mielestäsi luontoa?

"Kyllä. Luontokuvauksen suosio on kasvanut nopeasti – ainakin sen perusteella, mitä olen nähnyt Instagramissa, johon on tullut paljon uusia profiileja. Ihmiset ovat entistä kiinnostuneempia luonnosta, ehkä siksi, että he näkevät niin monia hyviä kuvia.

"Pidän luontokuvien ottamisesta, koska voin tallentaa hetken ja palata siihen myöhemmin. Pidän myös haasteista. Yritän joka päivä ottaa paremman kuvan kuin edellisenä päivänä."

Millaisilla laitteilla aloitit kuvaamisen?

"Isälläni oli Canon EOS 100D, jonka sain lainaksi. Käytin sitä noin kaksi ensimmäistä vuotta. Käytin sen kanssa Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM -objektiivia, joka ei ollut kovin kallis. Nyt minulla on Canon EF 70-200mm f/2.8L USM -objektiivi ja täyden kennokoon Canon EOS 6D."

Asut kaupungissa. Miten löydät niin paljon eläimiä kuvattavaksi?

"Kaupungissa ei tarvitse mennä kauas, että löytää luontoa: vanhan asuntoni takapihalla Espoossa oli ketunpesä, ja jopa Helsingin keskustassa voi nähdä oravia, supikoiria ja pöllöjä. Eläimet kerääntyvät paikkoihin, joissa on vähänkin luontoa, kuten pensaikkoihin. Villieläimiä on kaikkein pienimmissäkin puistoissa."

Oletko koskaan käyttänyt kamera-ansoja?

"Asetin kamera-ansan kerran metsään lähelle ketunkoloa vain nähdäkseni, miten se toimii, ja koska halusin nähdä, mitä siellä tapahtuu yöllä. Muuten en ole käyttänyt niitä. Käyttäisin niitä jatkossa ehkä enemmän, jos haluaisin kuvata arkoja lajeja maaseudulla, mutta kaupunkieläinten kuvaamiseen en tarvitse niitä."

Aiheeseen liittyvät artikkelit
canon-get-inspired-ossi-saarinen-urban-nature-photography-story-related1-185x94

LUONTOKUVAUS

Kaupunkiluonnon kuvaaminen

Ossi Saarinen kertoo parhaat kamera-asetukset ja luovat tekniikat kaupunkiluonnon kuvaamiseen.

An Iberian lynx on a large rock looking directly at the camera.

LUONTOKUVAUS

Parhaat objektiivit luontokuvaukseen

Ota vaikuttavia kuvia eläimistä näillä kiinteäpolttovälisillä ja zoom-objektiiveilla.

A young kestrel perched on a wooden post, and with its wings arched, squawks fiercely.

LUONTOKUVAUS

Vinkkejä luontokuvaukseen

Ammattikuvaaja Dani Connor antaa parhaat vinkit alalla menestymiseen aloittelevalle luontokuvaajalle.

Onko sinulla suosikkikuvaa?

"Suosikkini on kuva, jonka otin ensimmäisenä päivänä, jona kuvasin kettuja. Ajoin maaseudulla ja olin aikonut kuvata kukkia aikaisin aamulla. Kukat olivat kuitenkin sulkeutuneet, koska yö oli ollut kylmä, joten päätin ajaa takaisin kotiin. Matkan varrella näin pieniä eläimiä ylittämässä tietä.

"En ollut varma, mitä ne olivat, joten pysäköin autoni ja astuin varovasti ulos, ja näin pienten eläinten menevän vanhan vajan alle. Menin makuulle muutaman metrin päähän ja jäin odottamaan, mitä tapahtuisi. Jonkin ajan päästä pienet ketunpennut tulivat näkyviin. Ne eivät oikeastaan pelänneet minua, vaan leikkivät vajan ympärillä. Otin silloin noin 200–300 kuvaa, ja suosikkini on kuva, jossa on neljä ketunpoikasta, jotka näyttävät kävelevän kohti kameraa [kuva yllä]. Luontokuvaus on mielestäni tehnyt minusta kärsivällisen – se on tarpeen, jotta saan kuvan otettua."

Tyylisi on hyvin persoonallinen: kuvissa on usein kapea terävyysalue, ja kuvakulma saa kohteen näyttämään suloiselta. Mietitkö tätä, kun otat kuvia?

"En mieti sitä, kun otan valokuvia, mutta kun valitsen kuvia jaettavaksi, yritän valitan ne, joissa kohde nousee esiin, aivan kuin se tanssisi esiin taustasta. Saan vaikutelman aikaan käyttämällä suurta aukkoa, jotta tausta ei tarkennu.

"Käytän yleensä Aukon esivalinta -tilaa (Av) ja asetan aukon mahdollisimman suureksi, esimerkiksi f/2.8:aan, objektiivista riippuen. Joskus käytän käsisäätötilaa, mutta valo muuttuu usein nopeasti ja eläimet siirtyvät paikasta toiseen, joten aukon esivalintaa on helpompi käyttää kuin käsisäätötilaa, kun on oltava nopea.

"Alkuun en pyrkinyt ottamaan suloisia kuvia – ehkä vaikutelma tulee siitä, että lintujen pyrstö jää usein piiloon, ja se saa ne näyttämään pyöreämmiltä. Yritän myös usein ottaa kuvia, jossa eläimet katsovat suoraan kameraan. Otan monta kuvaa kerralla ja yritän valita kuvat, joissa on hauska ilme tai yksityiskohta."

A small mouse surrounded by autumn leaves on the ground takes a nut from a man's hand.

Mitä sanot niille, jotka miettivät, pitäisikö ostaa kamera vai käyttää puhelimen kameraa?

"Puhelimet voivat riittää maisemakuviin, mutta eläinten kuvaamisessa ei pääse riittävän lähelle puhelimen rajallisella objektiivilla. Lisäksi eläimet liikkuvat nopeasti, ja puhelimen kameran laatu ei riitä liikkeen pysäyttämiseen. Puhelimella ei myöskään voi kuvata pimeässä."

Mikä on suosikkivälineesi luontokuvauksessa?

"Sanoisin, että Canon EF 70-200mm f/2.8L USM -objektiivi, jota käytän Canon EOS 6D:n kanssa. Zoomin avulla voin kuvata eläimiä sekä läheltä että hiukan kauempaa, ja f/2.8:n aukko sopii hyvin heikkoon valaistukseen. Suosin tällaisia valovoimaisia objektiiveja, koska liikkuvien eläinten kuvaaminen vaatii lyhyen valotusajan. Lisäksi objektiivi ei ole liian painava tai suuri kantaa. Haluaisin päivittää joskus toiseen tai kolmanteen versioon, [kummassakin on kuvanvakain, jotta kuvista tulee teräviä] mutta tärkeintä minulle on automaattitarkennuksen nopeus."

Sinulla on Instagramissa yli 100 000 seuraajaa. Miten hankit niin suuren yleisön?

"Olen vain julkaissut suosikkikuviani Instagramissa. Aloin saada huomiota, kun muiden valokuvia esittelevät Instagram-tilit jakoivat ensimmäiset kettukuvani [Ossi käyttää suosittuja hashtageja ja näihin tileihin liittyviä hashtageja kuvia ladatessaan, jotta tilien on helpompi löytää hänen valokuvansa.]. Kun tilit jakoivat kuvani, sain lisää seuraajia.

"Nyt myös verkkosivustot jakavat valokuviani ja kirjoittavat niistä artikkeleita. Muutamia päiviä sitten eräs verkkosivusto esitteli valokuviani artikkelissaan, ja se levisi laajalle [467 000 näyttökertaa tätä kirjoitettaessa]. Sain noin 15 000 uutta seuraajaa kolmessa päivässä."

Sommitteletko kuvat Instagramia varten, esimerkiksi asettamalla eläimen keskelle kuvaa?

"Kyllä. Viime aikoina olen alkanut miettiä, miltä kuva näyttää Instagramissa, koska se on tärkein kanavani valokuvien jakamiseen. Siksi yritän yleensä asettaa eläimen kuvan keskelle. Otan sekä vaaka- että pystysuuntaisia kuvia, mutta jos mietin vain Instagramia, pystysuuntaiset kuvat ovat parempia. Jotta seuraajieni mielenkiinto säilyy, jaan ainoastaan uusia valokuvia enkä julkaise vanhoja kuvia uudelleen. Kaikki söpöt eläimet, kuten ketunpennut ja muut eläinten poikaset, toimivat oikein hyvin."

Teksti: Kathrine Anker ja David Clark

Aiheeseen liittyvät tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Inspirointiosiostamme löydät parhaat kuvausvinkit, osto-oppaat ja haastattelut – eli kaiken mitä tarvitset löytääksesi juuri sinulle sopivan kameran tai tulostimen ja herättääksesi seuraavan ideasi henkiin.

Takaisin tarinoihin