Vinkkejä luonto- ja lintukuvaukseen EOS R6 Mark II -kameralla

Haluatko ottaa parempia kuvia villieläimistä ja linnuista? Näiden 10 vinkin avulla saat enemmän irti varusteistasi, kehität taitojasi ja saat parempia tuloksia.
A hoopoe (Upupa epops) with an insect in its beak sits on a branch against a blurred background. Shot on Canon EOS R6 Mark II. © Christine Sonvilla & Marc Graf

Voit ottaa kuvia ja videoita villieläimistä lähtemättä safarille eksoottisiin paikkoihin. Kotiseudullasi on varmasti kiinnostavia eläimiä ja lintuja. Esimerkiksi Euroopassa elää yli 900 erilaista lintulajia.

Itävaltalaiset valokuvaajat ja elokuvantekijät Christine Sonvilla ja Marc Graf ovat Canon-lähettiläitä, jotka ovat erikoistuneet luonnonsuojeluun ja villieläimiin. He matkustavat kuvauksillaan ympäri Eurooppaa ja kauempanakin riippuen siitä, mitä eläimiä kulloinkin etsivät. Eläinten suojelualue, kansallispuisto tai viehättävä elinympäristö rannikolla voi olla vain lyhyen matkan päässä kotoasi.

Christine ja Marc käyttävät usein Canon EOS R6 Mark II -kameraa, joka on erinomainen valinta luontokuvaukseen. Sillä voi kuvata jopa 40 kuvaa sekunnissa erinomaisella kuvanlaadulla myös heikossa valaistuksessa, joten se sopii hyvin nopeasti liikkuvien eläinten kuvaamiseen iltahämärässä tai varjoisessa metsässä. "Emme ota kuvia mainostauluja varten", Christine sanoo, "joten 24 megapikselin tarkkuus sopii täydellisesti kuvaustyyliimme." Kamerassa oleva tekoälyyn ja syväoppimiseen perustuva automaattitarkennus lukittuu nopeasti liikkuviin kohteisiin kuvan kohdasta riippumatta, ja automaattitarkennus silmiin auttaa seuraamaan eläimiä ja lintuja ja pitämään ne terävinä. Ja mikä tärkeintä, kamera toimii yhtä hyvin videokuvauksessa kuin still-kuvauksessakin, ja siinä on tehokas kuvanvakain ja mahdollisuus tallentaa ammattitasoista 4K 60p -videokuvaa.

Tutustu käyttämästäsi kamerasta riippumatta Christinen ja Marcin 10 vinkkiin, joiden avulla voit ottaa parempia kuvia ja videoita villieläimistä ja linnuista.

1. Hyödynnä kameran automaattitarkennusominaisuuksia

Automaattitarkennuksella (AF) voit tarkentaa kohteen terävänä, kun kuvaat metsässä ruokailevaa peuraa tai lentoon lähteviä lintuja. Uusimmissa Canon EOS -malleissa, kuten Christinen ja Marcin käyttämissä EOS R6 Mark II -kameroissa, on automaattitarkennus eläinten silmiin, joka voi lukkiutua eläinten ja lintujen silmiin. Christinen mukaan ominaisuus on käänteentekevä, koska sen avulla voi keskittyä kuvan sommitteluun ja rajaamiseen sen sijaan, että huolehtii tarkennuksesta. Jos se puuttuu kameramallistasi, voit silti käyttää automaattitarkennusta. Kun asetat jatkuvan tarkennuksen (joissakin kameroissa sitä kutsutaan servotarkennukseksi), kamera jatkaa liikkuvan kohteen tarkentamista, kunhan pidät tarkennuspainiketta painettuna. Voit käyttää tätä sekä still- että videokuvauksessa.

Gemssi (Rupicapra rupicapra) seisoo kallioisessa maastossa kuvattuna terävästi tarkennettuna sumennettua taustaa vasten.

Jos kamerassa on eläimet tunnistava automaattitarkennus, sitä voi kuvata monia eri eläimiä, kuten gemssejä (Rupicapra rupicapra). Kuva on otettu Canon R6 Mark II -kameralla ja Canon RF 100-500mm F4.5.-7.1 L IS STM -objektiivilla (1/250 s, f/7.1 ja ISO 2000). © Christine Sonvilla ja Marc Graf

2. Tarkenna peukalopainikkeella

"Useimmat villieläimet ovat aktiivisia iltahämärässä ja aamulla, joten kuvaamme usein silloin", Christine sanoo. Marc lisää: "Meistä valokuvaus perustuu valon hallintaan, ja valo on kauneimmillaan auringonlaskun ja auringonnousun aikaan." Automaattitarkennus ei löydä aina kohdetta, jos valoa on vähän tai jos eläin on pieni ja kaukana maisemassa.

Christine ja Marc suosittelevat näiden ongelmien ratkaisemiseen tarkentamista peukalopainikkeella. Näin voit käyttää sitä useimmissa Canon EOS -kameroissa (termit voivat vaihdella kameramallin mukaan).

  • Oletuksena sekä automaattitarkennus että valonmittaus on määritetty laukaisimeen. Vaihda tämä kameran valikossa pelkäksi valonmittaukseksi, määritä sen jälkeen tarkennus AF-ON-painikkeeseen ja määritä tarkennustoiminnoksi kertatarkennus.
  • Suuntaa kamera kohteeseen ja paina AF-ON-painiketta, kunnes kamera tarkentaa siihen. Vapauta painike sen jälkeen. Voit nyt muuttaa kuvan rajausta ja ottaa niin monta kuvaa kuin haluat. Tarkennus pysyy paikallaan koko ajan.
  • Jos haluat muuttaa tarkennusta, pidä AF-ON-painiketta painettuna uudelleen. Kun osoitat kohdetta tai jotain muuta, kamera tarkentaa sen, kun etäisyys on suurin piirtein oikea.

Christine ja Marc kertovat, että tarkentamisen erottaminen laukaisimelta ratkaisee ongelmat, joita automaattitarkennus voi aiheuttaa heikossa valaistuksessa, ja antaa enemmän joustavuutta näkymän rajaamiseen ja kuvaamiseen.

Alppivuohi (Capra ibex) seisoo kukkulan laella auringonlaskun aikaan erottuen siluettina usvaisia vuoria vasten.

Christine ja Marc sanovat, että kun heikossa valaistuksessa ja vastavalossa oleva kohde on hyvin pieni, tarkentaminen Takaisin-painikkeella auttaa saamaan halutun tarkennuksen. Kuva on otettu Canon R6 Mark II -kameralla ja Canon RF 100-500mm F4.5.-7.1 L IS STM -objektiivilla (1/400 s, f/5.6 ja ISO 100). © Christine Sonvilla ja Marc Graf

3. Valitse tilanteeseen sopivat asetukset

Käytä lyhyttä valotusaikaa (1/1000 s tai lyhyempi) pysäyttämään liikkuva eläin, mutta muista, että se vaikuttaa valotuskolmion muihin osiin. Jos käytät lyhyttä valotusaikaa, tarvitset suuremman aukon (pieni f-luku), jotta valotus onnistuu. Tällöin terävyysalueon kapea, jolloin kohde erottuu hyvin pehmennetystä taustasta. Tässä tapauksessa kuvassa ei ehkä näy niin paljon eläimen ympäristöä kuin haluaisit. ISO-herkkyys kannattaa pitää mahdollisimman pienenä kuvakohinan minimoimiseksi, mutta heikossa valaistuksessa sitä täytyy usein suurentaa.

Jos haluat ensisijaisesti kuvata nopeaa toimintaa, voit asettaa kameran Valotusajan esivalinta (Tv) -tilaan, jolloin voit säätää itse keskeistä asetusta eli valotusaikaa, ja kamera huolehtii hyvästä valotuksesta säätämällä aukkoa ja ISO-herkkyyttä.

Harjalintu lennossa siivet ojennettuina.

Harjalintu (Upupa epops) oli juuri noussut lentoon ontossa puussa olevasta pesästään. Liike on taltioitu lyhyellä valotusajalla, ja yksityiskohdat erottuvat hyvin taustavalon ansiosta. Kuva on otettu Canon EOS R6 Mark II - kameralla (1/1600 s, f/6.3, ISO 1600). © Christine Sonvilla ja Marc Graf

4. Liikkeen seuranta panoroinnilla

Älä yritä pysäyttää kohteen liikettä, vaan yritä vangita liikkeen dramaattisuus ja tunnelma käyttämällä pidempää valotusta ja panorointia sekä liikuttamalla kameraa varovasti kohteen liikkeen mukana. Aseta kamera Valotusajan esivalinta (Tv)- tai Manuaalinen (M) -tilaan ja kokeile noin 1/60 sekunnin valotusaikaa. Varmista, että seisot vakaasti, ja käännä sitten koko kehoasi pehmeästi samalla kun seuraat kohteen liikettä. Kun käytät jatkuvaa kuvausta, pidä laukaisinta painettuna ja ota sarja kuvia toiminnan aikana. Jos tämä onnistuu, eläin näkyy kuvassa täydellisesti tarkennettuna, mutta sen jalat ovat liikkeen sumentamat ja taustalla on silkinpehmeä sumennus.

Alppivuohi juoksee alas ruohoista törmää.

Alppivuohi (Capra ibex) on ikuistettu kesken liikkeen panorointitekniikalla. Kun valotusaika on pitkä, tausta sumentuu hieman mutta kohde erottuu terävänä. Kuva on otettu Canon R6 Mark II -kameralla ja Canon RF 100-500mm F4.5.-7.1 L IS STM -objektiivilla (1/100 s, f/6.3 ja ISO 100). © Christine Sonvilla ja Marc Graf

5. Tallenna esimääritetyt asetukset etukäteen

Villieläimet eivät jää useinkaan odottelemaan, kun säädät kameran asetuksia. Marc suosittelee esimääritettyjen asetusten tallentamista, jolloin voit käyttää niitä nopeasti asettamalla kameran mukautettuun kuvaustilaan. Katso miten se toimii.

  • Valitse valintakiekolla jokin kuvaustiloista, kuten Tv, ja määritä haluamasi asetukset.
  • Siirry työkaluvalikkoon, valitse Mukautettu kuvaustila ja tallenna asetukset. Kameramallista riippuen käytettävissä voi olla useita mukautettuja tiloja, ja voit valita niistä yhden, kuten C1 tai C2.
  • Kun käännät valintakiekon asentoon C1, tallennetut asetukset otetaan heti käyttöön.

Kun tallennat esimääritetyt asetukset, et hukkaa aikaasi asetusten säätämiseen etkä missaa yhtäkään kuvaustilaisuutta.

Alppivuohi seisoo niityllä kullanhohtoisen illan vastavalossa.

Aina ei tarvitse kiirehtiä tai ottaa kuvasarjaa luontokuvia varten. Näyttää silti kuin alppivuohi poseeraisi kameralle täydellisessä valaistuksessa. Kuva on otettu Canon R6 Mark II -kameralla ja Canon RF 100-500mm F4.5.-7.1 L IS STM -objektiivilla (1/1600 s, f/7.1 ja ISO 800). © Christine Sonvilla ja Marc Graf

6. Kuvaa videota

Jos haluat kuvata vauhdikasta toimintaa, kannattaa tietenkin kuvata videota. Se sopii hyvin myös elämystesi jakamiseen seuraajiesi kanssa somessa. EOS R6 Mark II -kameralla on entistä helpompaa vaihtaa lennossa still-kuvista videokuvaukseen, koska kameran yläosassa on tätä varten oma ohjain. Muissa malleissa vaihtaminen sujuu muilla tavoin. Esimerkiksi EOS R7 -kamerassa kameran tila vaihdetaan virtakytkimellä.

Marc käytti nopeaa vaihtamista still-kuvista videokuvaukseen kuvatessaan Kroatiassa korppikotkia, jotka olivat juuri lähdössä lentoon, ja videon kuvaaminen oli paras vaihtoehto. Hän nopeutti kuvaamista lisää tallentamalla esimääritetyt videoasetukset, jolloin ne olivat heti käytettävissä tilan vaihtamisen jälkeen.

Huomaa, että videoasetukset tallennetaan erillään valokuva-asetuksista, joten voit tallentaa sekä videon että still-kuvien asetukset omiksi esimäärityksiksi. Kun asetat kameran sen jälkeen videotilaan ja valitset C1, videon esiasetukset ovat käytettävissä.

Suuri alppivuohiuros istuu maassa, ja takana näkyvät kaukaiset vuoret ovat epätarkkoja.

Valokuvien ja videoiden kuvaamiseen vaikuttavat kohde ja sen toiminta. Tämä suuri alppivuohiuros oli lepäämässä auringon laskiessa hiljalleen. Christine ja Marc pääsivät täydelliseen paikkaan kuvaamaan eläintä siten, että sen näyttävät sarvet erottuvat hyvin taustalla näkyvästä elinympäristöstä eli Alpeista. Kuva on otettu Canon R6 Mark II -kameralla ja Canon RF 100-500mm F4.5.-7.1 L IS STM -objektiivilla (1/1000 s, f/6.3 ja ISO 200). © Christine Sonvilla ja Marc Graf

7. Käytä oikeaa valotusaikaa videokuvauksessa

Videoita kuvattaessa käyttökelpoinen nyrkkisääntö on asettaa valotusajaksi noin 1/2 R, jossa R on käytössä oleva kuvataajuus. Jos esimerkiksi kuvaat 4K 60p -tarkkuudella EOS R6 Mark II -kameralla, kuvataajuus on 60 kuvaa sekunnissa, joten ihanteellinen valotusaika on noin 1/125 sekuntia. Jos kuvaat 25 kuvaa sekunnissa, aseta valotusajaksi noin 1/50 sekuntia. Tämä varmistaa, että yksittäiset kuvat valottuvat oikein ja näyttävät teräviltä. Jos valotusaika on liian pitkä, toiminta näyttää pehmeältä. Jos valotusaika on liian lyhyt, videokuva voi näyttää nykivältä toiston aikana.

Gemssi seisoo jyrkällä kalliorinteellä, ja taustalla näkyvä varjoinen metsä on epätarkka.

Christine ja Marc kertovat suosivansa luontokuvissaan tyyliä, jossa eläin näkyy omassa elinympäristössään. Video sopii näihin tilanteisiin hyvin, koska katsojan huomio kiinnittyy liikkuvaan kohteeseen, vaikka se olisi vain pieni elementti maisemassa. Kuva on otettu Canon R6 Mark II -kameralla ja Canon RF 100-500mm F4.5.-7.1 L IS STM -objektiivilla (1/640 s, f/7.1 ja ISO 800). © Christine Sonvilla ja Marc Graf

8. Valmistaudu kuvaukseen, mutta matkusta kevyesti

Kuvausreissulle kannattaa ottaa mukaan vara-akku, jotta voit kuvata pidempään. Mukaan on hyvä pakata myös kolmijalka tai jalusta varsinkin jos käytät painavia teleobjektiiveja, joita on vaikea pitää vakaina pitkän kuvauksen aikana. Luontokuvauksessa joutuu usein patikoimaan pitkiä matkoja eläinten kuvauspaikoille, joten mukaan ei kannata ottaa liikaa tavaraa. Christine ja Marc kertovat, etteivät ota jalustaa mukaan hankalimpiin paikkoihin, koska uusimman sukupolven EOS R -järjestelmäkameroiden ja RF-objektiivien kuvanvakain on niin hyvä, että jalustaa ei tarvita, ja painolla on suuri merkitys patikoitaessa vuoristoisessa maastossa.

Jos käytät edelleen EF-suosikkiobjektiiviasi, kannattaa harkita uuden RF-objektiivin hankkimista erityisesti jos käytät suurta teleobjektiivia. RF-objektiivit sisältävät edistyneempää optista tekniikkaa, ja ne ovat pienempiä ja kevyempiä kuin vastaavat EF-objektiivit. Christine ja Marc vähentävät painoa myös käyttämällä zoom-objektiiveja, jotka sopivat monenlaisiin kuvaustilanteisiin mutta ovat kevyempiä ja kätevämpiä kuin kiinteäpolttoväliset objektiivit.

Lennossa oleva harjalintu antaa hyönteisen poikaselleen, joka on pesässä ontossa puussa.

Harjalintu ruokkii poikastaan, joka on pesässä ontossa puussa. Käyttämällä zoom-objektiivia Christine ja Marc voivat kuvata kauempaa (tässä tapauksessa polttoväli oli 500 mm) ja välttää näin häiritsemästä lintuja turhaan. Kuva on otettu Canon EOS R5 -kameralla ja Canon RF 100-500mm F4.5.-7.1 L IS STM -objektiivilla (1/1600 s, f/7.1 ja ISO 3200). © Christine Sonvilla ja Marc Graf

9. Valitse kohteeseen sopiva objektiivi

Mikä objektiivi sopii parhaiten luontokuvaukseen? Se riippuu kohteesta ja kuvaustyylistäsi. Linnut voivat olla arkoja ja säikähtää helposti, ja koska ne ovat yleensä puissa, niitä joutuu usein kuvaamaan kaukaa teleobjektiivilla. Esimerkiksi Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM on monipuolinen ja tehokas superteleobjektiivi, jonka avulla voit kuvata entistä monipuolisemmin missä tahansa.

Christine ja Marc kertovat kuljettavansa mukana useita erilaisia objektiiveja kaikkia kuvaustarpeita varten, mutta heidän suosikkiobjektiivinsa on RF 100-500 mm F4.5-7.1 L IS USM, joka sopii laajan zoomausalueensa ansiosta monenlaisiin tilanteisiin. Esimerkiksi lähtiessään kuvaamaan alppivuohia, he saattavat ottaa mukaan vain tämän objektiivin koko kuvauspäivää varten. Luontokuvauksessa he käyttävät mielellään RF 14-35mm F4L IS USM -objektiivia, koska Christinen mukaan sillä pääsee todella lähelle kohdetta, jolloin kuvasta tulee terävä samalla kun koko tausta näkyy kuvassa.

Alppivuohi niityllä takanaan jyrkkärinteinen kukkula ja kauempana etäisiä vuoria.

Christine ja Marc suosivat zoom-objektiivia, jotta he voivat reagoida nopeasti eläimen toimintaan ilman objektiivin vaihtoa ja siirtyä tämän kaltaisesta laajakuvasta eläimen lähikuvaan. Kuva on otettu Canon R6 Mark II -kameralla ja Canon RF 100-500mm F4.5.-7.1 L IS STM -objektiivilla (1/250 s, f/6.3 ja ISO 1600). © Christine Sonvilla ja Marc Graf

10. Opi tuntemaan kohteeseesi ja varusteesi

Christine ja Marc kertovat, että kaksi tärkeää tekijää ratkaisevat luontokuvien ja -videoiden onnistumisen.

Kuvaajan on ensin opeteltava tuntemaan kohteensa mahdollisimman hyvin, jotta hän tietää, mitä etsiä ja on oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Tämä tarkoittaa erityisesti eläinten tapoja ja toistuvaa käyttäytymistä, eli sitä missä ja milloin eläimet käyttäytyvät tietyllä tavalla ja milloin tietty tapa esiintyy erityisen vahvana.

Lisäksi on tärkeää perehtyä niihin kameran ominaisuuksiin, jotka auttavat tämän kuvaamisessa. "Parhaat kuvat eivät osu kohdalle sattumalta", Marc vitsailee. "Kun tiedät, mitä ominaisuuksia kamerassasi on ja mitä voit tehdä niillä, saat parempia tuloksia."

Christine lisää viimeisen vinkin: "Harjoittele ahkerasti! Tätä voi verrata autolla ajamisen opetteluun: kaikki ei suju itsestään. Kun harjoittelet tarpeeksi, kamerasta tulee luonteva osa sinua. Sen pitää olla työväline, jolla voit toteuttaa luovat ideasi."


Teksti: Mabinty Taylor-Kamara ja Alex Summersby

Vastaavia tuotteita

  • RF-objektiivit

    RF 100-500MM F4.5-7.1 L IS USM

    RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM on kompakti, mutta huipputehokas superteleobjektiivi, jonka 5 askelen kuvanvakain takaa huippuluokan terävyyden.
  • RF-objektiivit

    RF 200-800mm F6.3-9 IS USM

    Huipputehokas superteleobjektiivi, jossa on 200-800 mm:n polttoväli. Sopii hyvin urheilu-, luonto- ja toimintakuvaukseen.
  • RF-objektiivit

    RF 800mm F11 IS STM

    Pienikokoinen, kevyt ja tehokas superteleobjektiivi sopii erityisesti luontokuvaajille, jotka haluavat kuvata tarkasti kaukanakin olevia kohteita.
  • Ultralaajakulmainen zoom-objektiivi

    RF 14-35mm F4L IS USM

    Canonin RF-ultralaajakulmaobjektiivin tarjoama L-sarjan tarkkuus (14–35 mm) takaa yksityiskohtaiset kuvat, ja käsivaralta kuvaaminen on helppoa 5,5 askeleen kuvanvakaimen ansiosta.
  • Peilittömät kamerat

    EOS R6 Mark II

    Valokuvat tai videot, toiminta tai muotokuvat – EOS R6 Mark II -kameran erinomaisen suorituskyvyn ja huippuluokan kuvanlaadun ansiosta luovuutesi pääsee oikeuksiinsa.
  • Peilittömät kamerat

    EOS R7

    Tutki villiä luontoa kätevän kokoisella, nopealla APS-C-kameralla, joka takaa erinomaisen kuvanlaadun.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Luontokuvausvinkkejä

Näillä vinkeillä ja tekniikoilla viet luontokuvasi uudelle tasolle ja saat kaiken irti Canon-kamerastasi ja -objektiiveistasi.

Parhaat objektiivit luontokuvaukseen

Ota vaikuttavia kuvia eläimistä näillä kiinteäpolttovälisillä ja zoom-objektiiveilla.

RF 200-800mm F6.3-9 IS USM -objektiivi lintukuvauksessa

Ammattikuvaaja ja harrastaja testaavat RF 200-800mm F6.3-9 IS USM -objektiivia kentällä.

Lintujen kuvaaminen

Vihjeitä ja paras aloituspakkaus lintukuvaukseen.