Sunset Photography

Objektiivit maisemakuvaukseen

Löydä oma näkökulmasi

Jos haluat ikuistaa luonnon monimuotoisuuden kuviin, se onnistuu parhaiten luonnon helmassa vaikkapa teltta- tai patikkaretkellä. Myös kuvauspaikkaan sopivan objektiivin valintaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.


Maisemakuvissa halutaan usein korostaa maiseman avaruutta ja laajoja kuvakulmia. Laajakulmainen tai ultralaajakulmainen objektiivi on silloin hyvä valinta korostamaan tilaa avartavaa vaikutelmaa. Objektiivin valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota polttoväliin ja valita sen mukaan kuvauskohteeseen sopivin objektiivi.

Seaside Photography

Ultralaajakulmainen objektiivi

Ultralaajakulmaisten objektiivien polttoväli on 11–20 mm, ja täyden kennokoon kamerassa käytettynä ne tuottavat erittäin laajan kuva-alan, joka ulottuu ihmissilmän kantamattomiin. Objektiiveilla voi liioitella kuvan etualan ja taustan välistä etäisyyttä tai luoda avaran tilavaikutelman kameran eteen. Ultralaajakulmaiset objektiivit täyttävät kuva-alan tehokkaasti jylhällä arkkitehtuurilla tai vaikuttavilla sisätiloilla.

Desert Photography

Vakiomallinen laajakulmaobjektiivi

Polttoväliltään 24–35 mm:n objektiivit kattavat tavallisen laajakulma-alueen, mutta niiden perspektiivi ei ole yhtä liioiteltu kuin ultralaajakulmaisten objektiivien. Tämä kuva-alue sopii tiiviisiin sommitelmiin ja on hyvä valinta, jos taustan ei haluta jäävän kuvan etualaa vaimeammaksi.

Mountain Landscape

Teleobjektiivi

Pitkä polttoväli kaventaa kuvakulmaa. Se tuo kuvan taustan ja etualan lähemmäs toisiaan ja tiivistää kuvan mittasuhteita. Tätä tekniikkaa voi käyttää kuvan vaikutelman tehostamiseen, jos kuvissa on kerrostettuja kohteita, kuten metsiä, vuoria ja aurinkoa. Teleobjektiiveiksi katsotaan yleensä kaikki objektiivit, joiden polttoväli on yli 85 mm.

Forest Photography

Ultralaajakulmainen kuva-alue

Alla olevassa kuvassa on käytetty ultralaajakulmaista kuva-aluetta. Sen ansiosta kuvaan mahtuu enemmän – kaukaiset kohteet näyttävät olevan todellista kauempana, ja kuvan etuala korostuu yhtä paljon kuin taustan taivaskin. Polttovälin pidentyessä vaikutelma on päinvastainen: kuva-ala kapenee ja kohteet vaikuttavat lähentyvän toisiaan.


Huomautus: Edellä mainitut polttovälit ovat noin 1,6-kertaisia, kun käytetään APS-C-kennollista kameraa.

Lighthouse Photography

16 mm

Lighthouse Photography

35 mm

Lighthouse Photography

47 mm

Lighthouse Photography

75 mm

Kameran vaikutus objektiivin valintaan

Canonin EF-S-objektiivit on erityisesti suunniteltu APS-C-kennollisiin kameroihin, kuten EOS 760D:hen, eikä niitä voi käyttää kameroissa, joissa on täysikokoinen kenno (esimerkiksi EOS 5D -sarjan kamerat).


EF-objektiivia voi käyttää kaikissa EOS-kameroissa. Jos sitä käytetään APS-C-kennokoon EOS-kamerassa, kuvakulma vastaa 1,6 kertaa pidempää täysikokoisella kennolla varustetun kameran objektiivia. Jos esimerkiksi EF 28mm f/2.8 IS USM -objektiivia käytetään EOS 760D -kameran kanssa, kuvakulma vastaa täyden kennokoon kameraa, jossa on 45 mm:n objektiivi. Tämä kannattaa muistaa kuvattaessa laajakulmaisia maisemakuvia.

Forest With Full Frame Sensor

Kuvattu 11 mm:n polttovälillä, kamerassa täysikokoinen kenno

Forest With Aps-C Sensor

Kuvattu 11 mm:n polttovälillä, kamerassa APS-C-kenno

Kiinteäpolttovälinen vai zoom-objektiivi?

Kiinteäpolttovälinen objektiivi ei ehkä ole monenkaan kuvaajan ensisijainen valinta. Se on kuitenkin optisesti pelkistetympi ja kevyempi kuin zoom-objektiivi, ja moni ammattilainenkin arvostaa sen erinomaista kuvanlaatua. Kuvaaja voi itse liikkua ja rajata kohteen haluamallaan tavalla ilman zoomausta.


Kiinteäpolttovälisiä objektiiveja saatetaan kuitenkin tarvita useita, ja niitä on hankala kuljettaa mukana kuvausmatkoilla. Siksi mahdollisimman kevyt laajakulmainen tai ultralaajakulmainen zoom-objektiivi on järkevä valinta, jos halutaan monipuolisuutta objektiivia vaihtamatta.

Aukkoarvo ja valovoima

Maisemakuvauksessa käytetään usein vähintään valovoimaa f/8. Pieni aukkoarvo tuottaa kuvaan terävän etualan ja taustan, mutta kuvaukseen heikossa valaistuksessa tai tähtitaivaan esiintuomiseen tarvitaan usein suurempaa valovoimaa. Silloin kannattaa harkita f/2,8-aukkoarvon zoom-objektiivia tai vieläkin suurempaa f/1,4-aukon kiinteäpolttovälistä objektiivia. Nämä objektiivit pitävät liikkuvat kohteet terävinä kuvassa, ja voit kuvata esimerkiksi lentoon lehahtavia lintuja ilman liikkeen tuottamaa sumennusta.

Ocean Photography

Sopivan objektiivin valitseminen

Kun olet huomioinut kaikki edellä mainitut asiat, mieti, mitä haluat kuvillasi ilmaista ja millaista kuvaustyyliä haluat käyttää.


  • Haluatko kuvaan avaria maisemia? Se onnistuu parhaiten ultralaajakulmaisella objektiivilla, jonka polttoväli on 11–20 mm.
  • Haluatko kuvaan kerrostettuja elementtejä, kuten metsiä tai vuoria? Silloin teleobjektiivi on hyvä valinta. Se litistää kuvan perspektiivin ja lähentää kuvan taustaa ja etualaa toisiinsa.
  • Haluatko kuvata luonnonmaisemia? Polttoväliltään 24–35 mm:n objektiivilla saat kuviin luonnollisen kuvakulman.

Sunset Photography

Lisää luovuutta maisemakuvaukseen

Maisemakuvissa nähdään perinteisesti avaria, silmänkantamattomiin ulottuvia maisemia.


Jos haluat viedä maisemakuvauksen uudelle tasolle, kokeile pidempää polttoväliä. Pitkä polttoväli kaventaa kuvakulmaa. Se tuo kuvan taustan ja etualan lähemmäs toisiaan ja tiivistää kuvan mittasuhteita. Tätä tekniikkaa voi käyttää kuvan vaikutelman tehostamiseen, jos kuvissa on kerrostettuja kohteita, kuten metsiä, vuoria ja aurinkoa tai laaksoja tai merimaisemia.


Kuvalle voi antaa omaleimaisen ilmeen myös erikoisobjektiiveilla, joten objektiivivalikoimaan kannattaa lisätä vaikkapa kalansilmä- tai perspektiivinkorjausobjektiivi.

Kalansilmäobjektiivi

Ympyrän muotoon kaartuva kuvakulma saattaa aluksi vaikuttaa liioitellulta. Objektiivin 180 asteen kuva-ala antaa kuitenkin tavalliselle maisemalle uudenlaista ilmettä ja tyyliä ja luo kuvaan mielenkiintoisen pallomaisen vaikutelman.

Fisheye Photography

Perspektiivinkorjausobjektiivi

TS-E-perspektiivinkorjausobjektiiveja käytetään tavallisesti kaupunkimaisemien ja rakennusten kuvauksessa viistosta otettujen kuvien kuvakulman korjaamiseen. Objektiivin kallistusta ja siirtoa voidaan ohjata erikseen, ja ne vaikuttavat kuvaan eri tavoin.

Museum Photography

Siirto käytössä

Museum Photography

Ilman siirtoa

Objektiivi maisemakuvaukseen haastavissa olosuhteissa

EF 11-24mm f/4L USM

Canonin L-sarjan ammattitasoisen ultralaajakulmaisen zoom-objektiivin polttoväli on 11–24 mm, ja suurintakin polttoväliä voi käyttää kuvan vääristymättä. Säänkestävä objektiivi hylkii pölyä ja vettä sopii erinomaisesti kuvaamiseen hankalissa olosuhteissa. Sen pyöreä 9-lamellinen himmenninaukko tuottaa kauniisti sumennetut taustat.

Näytä tiedot

Ef 11-24Mm F/4L Usm

Saatat pitää myös seuraavista...