VIDEO

Ruoka liikkeessä: päätyminen ruokavideoiden kuvaajaksi

Sisällöntuottaja Jessie Bakes Cakes jakaa vinkkejään veden kielelle tuovien ruokavideoiden kuvaamiseen.
Canon EOS R8 -kamera ja joukko Canon RF -objektiiveja suoraan ylhäältä otetussa kuvassa kakkujen, keksien ja ainesten ympäröimänä.

Ruoalla on voima yhdistää ihmisiä kaikilta elämänaloilta, ja ruokavalokuvaus että -videokuvaus ovat kiehtoneet yleisöä pitkään, etenkin sosiaalisen median nousun myötä. Liikkeessä olevaa ruokaa ei kuitenkaan ole helppoa kuvata – sisällöntuottaja Jessica Marsden-Urquhartille tämän on turhankin tuttua.

Sosiaalisen median tilillään Jessie Bakes Cakes, jolla hänellä on yli 100 000 seuraajaa, Jessie tekee lyhyen kaavan mukaan videoita, jotka korostavat ruoanvalmistuksen luovuutta ja siihen kuluvaa työaikaa. Hänen tarinansa ruokakuvaajana alkoi koronasulun aikana. ”Olen aina tykännyt leipomisesta ja muistan ottaneeni puhelimella kauheita kuvia vuonna 2013”, Jessie nauraa. ”Vuonna 2020 aloin pohtia asiaa vakavammin kysymällä itseltäni, minkä tekemisestä minä aidosti pidän?” Aloin parannella ruokaohjeitani, mutta aloitin myös panostamisen itse valokuvaukseen.”

Tässä jutussa Jessie kertoo tarinansa ruokavalokuvauksesta videoiden kuvaamiseen ja jakaa käytännön vinkkejä ja kikkoja niille, jotka harkitsevat ruokavideoiden kuvaamisen aloittamista.

Siirtyminen ruoan still-kuvaamisesta videoihin

Nainen seisoo jalustalle asetetun Canon EOS R8 -kameran takana kuvaten ruokaa.

Ruokakuvauksessa liikkeen välittämiseen ei tarvita välttämättä liikkuvaa kuvaa. Tuorejuustolla kuorrutettujen kanelipullien valokuvaaminen riittää muuttamaan tapaa, jolla katsoja kuvat näkee. Videokuvaukseen siirtyminen tuo kuitenkin sisältöön aivan uuden ulottuvuuden. Ruoan ulkonäkö vaikuttaa suuresti sen nautinnollisuuteen, ja tekstuurin sekä mittakaavan korostaminen videolla on paljon helpompaa. Pohjimmiltaan ruoasta otettuja kuvia katsotaan, koska haluamme syödä kyseistä ruokaa, ja video saa meidät haluamaan syödä sitä vielä enemmän.

Myös sisällöntuottajille on ratkaisevan tärkeää sopeutua sosiaalisen median muuttuvaan maisemaan. ”Mikä todella herätti kiinnostukseni siirtyä valokuvauksesta videokuvaukseen, oli trendien muutos”, Jessie sanoo. ”Tajusin, että jos halusin menestyä urallani ja liiketoiminnassa, minun oli opittava käyttämään liikkuvaa kuvaa.”

Ruoan nostaminen keskiöön vaatii asianmukaiset varusteet

Kädet kiinnittävät Canon-objektiivia Canon EOS R8 -kameraan.

”En käsitä, miten kevyiltä Canonin RF-objektiivit tuntuvat verrattuna EF-objektiiveihin”, Jessie sanoo. ”Puhumattakaan siitä, että liikkuvan kuvan laatu on parempi, samoin kuin tarkennusominaisuudet ja aukkoalue.”

Sohvalla hymyillen istuva nainen pitelee haarukkaa edessään lautasella olevaa vuokaleivosta vasten.

Yrityksen ja erehdyksen kautta eteneminen muodostaa ison osan taitojen parantamisesta ja sen oppimisesta, mikä toimii niin kuvaajalle kuin hänen seuraajilleenkin, Jessie sanoo. Ja jos juttu menee pieleen, jäljelle jää joka tapauksessa paljon herkullista ruokaa.

Ruokavideoiden kuvaamiseen käytettävillä välineillä voi olla työn kannalta suuri vaikutus, mutta hyviin tuloksiin voi päästä myös käyttämättä paljon rahaa. Jessien mukaan valittava objektiivi on tärkeämpi kuin kamera, ja hän suosittelee suuriaukkoista 50 mm:n optiikkaa, esimerkiksi Canon RF 50 mm F1.8 STM -objektiivia. ”Tällä saan haluamani tarkkuuden ja laadun”, hän sanoo. Kapea syväterävyys saa ruoan erottumaan ja varmistaa, että se myös pysyy huomion keskipisteenä.

Tässä kuvauksessa Jessie käytti myös Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM -objektiivia ja sanoo rakastuneensa siihen saman tien. ”Sen avulla pääsee mukavasti lähelle ruokaa, ja liikkuvan kuvan terävyys on ällistyttävä”, hän sanoo. ”Käytän sitä, kun haluan tuoda esiin leivonnaisten herkullisen tekstuurin.” AF/MF-kytkimen ansiosta vaihtaminen manuaalitarkennukseen käy helposti, kun haluan pitää tarkennuksen kohteessa, ja taas automaattitarkennukseen, kun haluan seurata kohtauksen liikettä.” Suuren aukon ansiosta Jessie pystyy lisäksi korostamaan itse ruokaa sumentamalla taustan unenomaiseksi. Objektiivissa on 5,5 stop-arvon optinen kuvanvakain, joka pitää liikkuvan kuvan vakaana, mutta sillä voidaan päästä jopa 8 stop-arvoon, kun sitä käytetään yhdessä esim. Canon EOS R6 Mark II -kameran kanssa, jossa on sisäinen kuvanvakain (In-Body Image Stabilization, IBIS). Dual Nano USM -moottorit takaavat myös tarkan ja nopean automaattitarkennuksen lähes äänettömästi, joten objektiivin ääni ei pääse häiritsemään kohdetta.

Monipuolinen Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM on kompakti ja kevyt vaihtoehto. ”Laajan polttovälin ansiosta voin ottaa pitkiä otoksia ja näyttää kohteen kokonaisuudessaan sekä zoomata lähikuvia varten ilman, että objektiivia tarvitsee vaihtaa tai jalustaa siirtää – ja kaikki tämä niin, että tarkkuus säilyy”, Jessie sanoo. ”Se reagoi myös nopeasti liikkeisiin ja tarkentaa kohteeseen pitämättä ääntä – mikä on aivan ehdoton juttu, kun tallennetaan videota, johon kuuluu ääni.” Tässä objektiivissa on jopa 5 stop-arvon optinen kuvanvakain, ja jos objektiivilla panoroidaan kuvanvakaimen ollessa käytössä, se vaihtaa automaattisesti tavallisesta vakautuksesta panorointivakautukseen. Toisin sanoen tällä voidaan kuvata videoita käsivaralta ja liikuttaa kameraa niin, että kaikki yksityiskohdat saadaan talteen.

Kameran osalta Jessie käytti vuoden 2023 alkuun asti APS-C-peilikameraa ennen kuin päivitti täyden kennokoon peilittömään Canon EOS R8:aan. ”Käytän keinovaloa, joka on sovitettava kameran väriasetuksen kanssa, koska muuten lopputulos näyttää vihreältä tai vaaleanpunaiselta”, hän sanoo. "Etenkin ruoan suhteen tällä on merkitystä, koska valkoisen kerman ei haluta näyttävän keltaiselta. EOS R8 -kamerasta on ollut todella apua, sillä sen avulla valkotasapaino voidaan säätää halutuksi niin, että värit toistuvat tarkasti juuri siten kuin pitääkin.”

Liikkuvan kuvan tallentamisen suhteen EOS R8 on erityisen hyvä, koska se tallentaa 4K-tarkkuutta enintään 60p:llä ylinäytteistettynä kennon 6K-tiedoista, minkä ansiosta 4K-video on laadukkaampaa verrattuna alkuperäisellä 4K-tarkkuudella tallennettuun. Myöskään sekvenssin puuttumisesta tarvitse olla huolissan, sillä EOS R8:ssa on esitallennusominaisuus, joka tallentaa liikkuvaa kuvaa 3–5 sekuntia ennen kuin kuvaaja painaa tallennuspainiketta.

Ruokavideoiden työnkulun tehostaminen ja nopeuttaminen

Canon EOS R8 -kamera on laitettu jalustalle 90 asteen kulmaan niin, että se tallentaa vaakakuvan sijaan pystysuunnassa.

Jessie kuvaa yleensä pystysuunnassa, koska hän tietää, että suurta osaa hänen sisällöstään katsotaan älypuhelimilla. Ajan säästämiseksi hän suunnittelee kuvat, jotka haluaa ottaa. ”Tee lista kuvista ja mieti tarinaa, jonka haluat kertoa”, hän neuvoo. "Itse kirjoitan muistiin kamerakulmat, objektiivin, jota haluan käyttää, ja asetukset, joiden oletan toimivan hyvin. Asioiden pitäminen järjestyksessä on auttanut minua paljon.”

Valokuva kädestä, joka kaataa pyörittäen kakun päälle kuorrutetta. Kuva on auki kannettavan tietokoneen näytöllä Canon EOS Utility -ohjelmistossa.

”Mieti, miten saat otoksiin lisää tekstuuria, joka saa katsojat kurkottamaan ruudun läpi ja hamuamaan ruokaa”, Jessie sanoo. ”Käytätpä kuorrutteen kaatamiseen pyörittäen vuokaleivoksen päälle sitten palettiveistä tai pursottimen erikoissuutinta.” Jessie tutkii kuviensa tekstuuria tarkemmin kannettavan tietokoneen Canon EOS Utility -ohjelmiston avulla.

Itselle sopivan ratkaisun löytäminen on tärkeää. Ruokaohjeiden keksiminen, leipominen tai kokkaaminen ja sitten tallentaminen voi olla haastavaa ja viedä aikaa, minkä vuoksi Jessie tekee aina moniajoja. ”Kun kehitän reseptiä, mietin jo, miltä se näyttää videona”, hän sanoo. ”Esimerkiksi kun kirjoitan pikkuleipäreseptiä, ajattelen: ’Tässä kohtaa suklaalastut tulevat mukaan, se on otos’. Kuvamateriaalia on todennäköisesti 30 minuuttia, josta leikkaamisen jälkeen jää jäljelle 30 sekuntia, eli on tärkeää kyetä erottamaan tärkeimmät bitit muista.”

Jessien sisältö on ensinnäkin sosiaalista – hän kuvaa sen pystysuunnassa älypuhelimella katsomista varten – ja hänestä puhelimella muokkaaminen on hyvä käytäntö. ”En käytä hienoja kuvankäsittelyohjelmistoja”, hän selittää. ”Siirrän videot puhelimeen Canon Camera Connect -sovelluksella ja muokkaan sillä. Ilmaissovelluksia on paljon, eikä kalliisiin lisenssitilauksiin ole pakko laittaa rahaa.”

Hän käyttää myös Canonin EOS Utility -ohjelmistoa nähdäkseen reaaliajassa kannettavassa tietokoneessaan sen, mitä kamera näkee. ”Sen, mitä kamera näkee, näkeminen paljon suuremmalta näytöltä on todella käyttökelpoinen juttu kohtausta rakennettaessa, kesken kuvaamisen ja kuvattaessa ruokaa liikkeessä”, Jessie sanoo. ”Käytän ohjelmistossa olevia ristikkomerkkejä, joiden avulla esineet voi sijoittaa tarkasti tapahtumapaikalle. Sen avulla pystyy hallitsemaan täysin myös värilämpötilaa, mikä on tärkeä juttu käytettäessä keinovaloja niin, että värit saadaan tarkasti kohdalleen.”

Sekä EOS R8 että EOS R50 pystyvät näyttämään kuvasuhdemerkit myös kameran sisällä niin, että kohtauksen saa kuvattua oikein sen mukaan, mille sosiaalisen median alustalle se on menossa. Koko kuva-ala on edelleen näkyvissä, mutta ohjaimet näyttävät, mistä kohtaa se rajautuu.

Ruokavideokuvauksen parhaat asetukset ja tekniikat

Nainen asettelee kakkua tasovalon eteen, läheisellä pöydällä on kannettava tietokone ja jalustalle asetettu, ylhäältä kuvaava Canon EOS R8 -kamera.

”Mieti tapoja, joilla katsojan saa pidettyä kiinnostuneena koko videon ajan”, Jessie sanoo. ”Hyvä keino tähän on vaihtaa kuvaustapaa. Älä pidä kameraa koko ajan suunnattuna ruokaan. Ota yksi otos tuolla tavalla, vaihda tämän jälkeen suoraan ylhäältä otettuun kuvaan ja sitten sivulta otettuun kolmen neljäsosakulman otokseen. Kulman vaihtaminen korostaa myös liikettä.”

Nainen suuntaa Canon EOS R8 -kameransa kohti kulhoa, jossa on erityyppistä suklaata, ripotellen samalla päälle valkosuklaapaloja.

Kun valutat kuorrutetta, ripottelet täytteitä tai leikkaat veitsellä sokerikakkua, videon nopeudella voi olla lopputuloksen kannalta valtava merkitys. Jessie suosittelee selvittämään mahdollisuuksien rajoja kokeilemalla eri tehosteita.

Jessie sanoo, että yksi yleisimmistä virheistä videokuvauksessa on se, että ei tiedetä, milloin on aika vaihtaa manuaalisen ja automaattisen tarkennustilan välillä. ”Jos otat jotain pois otoksesta ja haluat tarkennuksen siirtyvän sen takana olevaan nimikkeeseen, käytä automaattitarkennusta”, hän selittää. ”Itse kuitenkin kuvaan enimmäkseen manuaalitilassa, koska näin vältetään tarkennuksen pomppiminen, mikä voi olla häiritsevää.”

Ruoanlaittovideota kuvattaessa on tärkeää myös kokeilla eri kuvakulmia. ”Esimerkiksi suoraan ylhäältä otettu kuva on ehdoton, kun kakkutaikinaa sekoitetaan kulhossa, koska näin voidaan havainnollistaa liikettä ja vetää katsoja mukaan”, hän sanoo. ”Myös vaihtaminen lähikuvien ja laajakulmakuvien välillä on käyttökelpoinen tapa, sillä näin voidaan näyttää ruuan erilaiset koostumukset tai sen koko.”

Vaikka monia videoita voidaankin julkaista reaaliajassa, niiden hidastamisella tai nopeuttamisella on usein valtava vaikutus lopputulokseen. Editointivaiheessa joitakin sosiaaliseen mediaan suunnatun julkaisun osia voidaan nopeuttaa ja toisia taas hidastaa. ”Otoksen voi kuvata hidastettuna ja käyttää sitä avauskuvana, koska hidastus saa kaiken näyttämään ylelliseltä”, Jessie sanoo. Sitä vastoin hän sanoo, että ”videoiden nopeuttaminen lisää huomattavasti otoksen energiaa”. Kun postauksiin liittyy aikarajoitteita, videon nopeuttaminen auttaa myös saamaan enemmän sisältöä lyhyempään tilaan: ”Nopea liike on kätevää myös silloin, kun otos on saatava mahtumaan 5 tai 10 sekunnin ikkunaan”, Jessie sanoo.

Laita trendit toimimaan kannaltasi edullisesti – ja luota omaan vaistoon

Canon EOS R8, joka on asetettu kuvaamaan kättä, joka kaataa kakun päälle kuorrutetta pyörittäen.

”Monissa ruokavideoissa kyse on yrityksestä ja erehdyksestä, joten älä pelkää riskien ottamista”, Jessie sanoo. ”Ei haittaa, jos otos ei mennytkään ihan putkeen. Yritä uudelleen.”

Sosiaalisen median trendit muuttuvat koko ajan. Yhtenä viikkona ihmiset ovat hulluna banaanileipävideoihin ja seuraavana tulevatkin jo sokerimassatäytteet ja kuorrutteet, mikä voi sisällöntuottajien kannalta tuntua musertavalta. ”Trendejä tulee ja menee”, Jessie sanoo. ”Kyse on siitä, että poimii niistä sen, mistä itse tykkää, ja miettii ”kuinka saan nivottua tämän omaan työhöni?”, eikä yhtään, että ”minun on tehtävä samaa”.

Ruokavideokuvauksessa Jessie korostaa myös oman tyylin ja lähestymistavan säilyttämisen tärkeyttä. "Se on asia, josta brändit tai asiakkaat, joiden kanssa työskentelet, pitävät. He valitsivat sinut, koska olet yksilöllinen”, hän selittää. ”On helppoa kokea epävarmuutta sellaisten ihmisten edessä, joilla on enemmän seuraajia, mutta heidän ja heidän seuraajalukujensa jäljitteleminen ei ole paras tapa menestyä. Keskity siihen, miksi teet sitä mitä teet. Tee sitä, mistä olet innostunut, koska tuo sama innostus näkyy sitten työssäsi. Sain ensimmäisen asiakkaani, kun minulla oli vain 2 000 seuraajaa, joten suurta yleisöä ei tarvita. Bisnes voi kukoistaa, vaikka seuraajia olisi vain vähän.

”Itsensä kyseenalaistaminen on ihan OK”, hän jatkaa. ”Maailmassa on tosi paljon innostavia asioita, ja niitä voi kokeilla asettamalla itselleen kysymyksiä, kuten ’Sopiiko tämä tyyliini’ tai ’Pidänkö tästä oikeasti?’”. Seuraa vaistoasi. Useimmiten se kannattaa.”

Näin ollen seuraavan kerran, kun leivot kakkua tai kokkaat illallista, selvitä oman kameran video-ominaisuuksia ja tämän artikkelin vinkkejä kokeilemalla, miten pitkälle niillä pääsee.

Teksti: Nikita Achanta

Vastaavia tuotteita

Aiheeseen liittyvät artikkelit