RUOKA

Ruokakuvauksen parantamiseen liittyviä vinkkejä ja niksejä

Juttelimme ammattilaisruokavalokuvaaja Yasmin Albatoulin kanssa, ja hän esitteli muutamia henkilökohtaisia menetelmiä, joilla on nostanut oman ruokakuvauksensa huipputasolle.
Koostettu kuvasarja, jossa on mustikoilla ja kinuskilla päällystettyjä vohveleita, jotka tarjoillaan eloisalla sinapinkeltaisella alustalla vieressään kuppi teetä.

Sosiaalisessa mediassa ruokakuvaus on uskomattoman suosittua. Vilkaisu Instagramiin riittää kertomaan, että ihmiset rakastavat ruokakuvien jakamista. Ruokakuvan jakaminen saattaa olla vain muutaman askeleen päässä ruoan jakamisesta muiden kanssa. Siinä on jotain yhteisöllistä, melkein kuin murtaisi leipää yhdessä.

Ruokakuvien lähettäminen verkkoon nousi trendiksi samaan aikaan, kun kuvien avulla toimiva sosiaalisen median alusta Instagram kasvatti suosiotaan huimasti.

Valokuvaajille, jotka haluavat ottaa kuvia maukkaista ruokalajeista, tämä on haaste, sillä joukosta on vaikea erottua, koska ruokakuvia on niin paljon. Algeriassa asuva ammattivalokuvaaja ja ruokakuvauksen vaikuttaja Yasmin Albatoul tuntee tämän haasteen hyvin. Hänellä on ollut muitakin haasteita.

"Asuinpaikassani naisena en voi matkustaa yksin tai kiertää kaupunkia kuvaamassa katukuvia", hän sanoo. "Yliopistossa kaverit sanoivat minulle aina: 'Et voi tehdä valokuvauksesta ammattia, sehän on vain harrastus'. Mutta minä sanoin: ’Kyllä muuten voin. Minäpä kuvaan kotona.’"

Ja kuten kävi ilmi, Yasmin oli oikeassa. Hän on nyt ammattivalokuvaaja. Hänen dynaamiset, värikkäät ja usein surrealistiset otoksensa vetävät huomion puoleensa – ja saattavat tuoda veden kielelle. Hänen ainutlaatuinen tyylinsä ja vangitsevat kuvansa ovat johtaneet moniin kaupallisiin toimeksiantoihin, ja hänen Instagram-tilillään on 105 000 seuraajaa (joiden määrä kasvaa jatkuvasti).

Yasminin valokuvaus erottuu Instagramissa muun muassa ammattimaisen hohteensa ansiosta. Hänen mukaansa on huomattava ero sen välillä, otatko kuvan ravintolan annoksesta ennen sen syömistä vai stailaatko ruokaa kaupallista kuvausta varten niin, että se voidaan kuvata kunnon kameralla.

"Useimmiten ihmiset ottavat ravintoloissa kuvia ruoasta puhelimella ilman ennakkosuunnittelua tai lisälaitteita", hän sanoo. "Nämä ovat spontaaneja kuvia, joita ihmiset jakavat tarinoidensa kautta sosiaalisessa mediassa, mutta asia on toinen, kun puhe on ammattimaisesta tai kaupallisesta ruokakuvauksesta."

Yläpuolelta otettu näkymä mustikoilla ja kinuskilla päällystetyistä vohveleista, jotka tarjoillaan harmaalle liuskekivipinnalle aseteltuna. Vieressä on kahvia, kannu sekä veitsi ja haarukka.

Eri otoksia kuvatessaan Yasmin tutkii sommitelmiaan, joiden avulla hän pääsee tuomaan esiin erilaisia tekstuureja ja kuvioita. © Yasmin Albatoul

Kannusta juoksee paksua kinuskia harmaalle liuskekivipinnalle asetellulle lautaselle, jolla on vohveleita ja mustikoita.

Kuva on otettu Canon EOS R5 -kameralla ja Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM -objektiivilla (1/250 s, f/9 ja ISO 125). © Yasmin Albatoul

Jos olet kiinnostunut nostamaan ruokakuvauksen ammattilaistasolle, Yasminin mukaan tärkeintä on lähestyä tehtävää luovasti. Yasmin keskittyy kuviensa sommitteluun värien ja liikkeen avulla, minkä hän tekee yllättävänkin rekvisiitan – vaikkapa narun ja öljyn – avulla.

"En pärjää enää ilman öljypulloa ja sivellintä, koska haluan, että ruoka on silmiinpistävän kiiltävää."

Lue seuraavasta hänen vinkkinsä ja niksinsä, joiden avulla voit ottaa parempia ruokakuvia.

1. Huomioi ainesten väri, kun mietit kuvan tyyliä.

Värinäön suhteen ihminen on useimpia eläimiä paremmassa asemassa. Tutkijat ovat enimmäkseen samaa mieltä siitä, että yksi syy värinäköön on se, että esi-isämme pystyivät havaitsemaan hedelmät ja määrittämään niiden kypsyyden.

"Valitsen värit ravintolan yleisen ilmapiirin tai ruoan ja sen ympäristön mukaan. Merenelävistä otettujen kuvien taustana suosin esimerkiksi sinistä, koska se vihjaa hienovaraisesti ainesten alkuperään."

Käy hyvin järkeen, että ruokakuvauksessa värin pitää olla etusijalla. Värit kiinnittävät huomiota. Valitsemalla oikeat värit koko sommitelma voidaan saada näyttämään kirkkaalta ja eloisalta.

"Sininen näyttää upealta esimerkiksi katkarapujen oranssia vasten. Jokaisen valokuvan elementtien valinta, taustan väri mukaan lukien, rakentuu pääkohteen ympärille."

Pieni sitruunamarenkipiirakka vieressään lasillinen kermateetä, vihreälle taustalle on siroteltu kahvipapuja. Oikeassa yläkulmassa on värikartta.

Sommittelun tehostaminen tasapainoisella värien sekoituksella voi lisätä valokuvien visuaalista vaikutusta. Yasmin esittelemässä värikarttaansa, josta ilmenee, että hän on valinnut huolellisesti lämpimiä sävyjä, jotka korostavat keltaisen värin voimaa sitä kuitenkaan varjostamatta. Kuva on otettu Canon EOS R5 -kameralla ja Canon RF 24-105mm F4L IS USM -objektiivilla (1/160 s, f/10 ja ISO 160). © Yasmin Albatoul

Lautasellinen pieniä spagettipesiä, joiden päällä on sieniviipaleita ja vihreitä lehtiä tummanvihreällä lautasella, jonka oikeassa alakulmassa on värikartta.

Tähän kuvaan Yasmin on valinnut viileämpiä sävyjä ja kiinnittänyt katsojan katseen keskeiseen aiheeseen värin avulla. Kuva on otettu Canon EOS R5 -kameralla ja Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM -objektiivilla (1/250 s, f/9 ja ISO 100). © Yasmin Albatoul

2. Mieti koko otoksen tyyli, ei vain ruoan.

Ruokavalokuvaaja haluaa kuvata muutakin kuin vain ruokaa. Keittiöastiat ja ruokailuvälineet ovat kaksi esimerkkiä seurasta, jossa ruoka tavallisesti esiintyy. Kuvaaja ei kuitenkaan yleensä halua, että kulho, jossa ruoka kuvataan, on se kaikkein tavallisin arkipäivän kulho. Astian on täydennettävä teosta kokonaisuutena. Toinen hyvä nyrkkisääntö on käyttää hieman keskimääräistä suurempaa kulhoa niin, että ruoan yltäkylläisyys mukavasti korostuu.

"Useimmiten syömämme ruoka tarjoillaan lautasella, joka on valkoinen ja tavallinen. Siksi on erityisen tärkeää valita astiat ja ruokailuvälineet siten, että ne näyttävät ylellisiltä ja ruoka näyttää kauniimmalta."

Kun mietitään ruokakuvauksen tyyliä ja rekvisiittaa, kannattaa miettiä muutakin kuin väriä. Lisäksi on otettava huomioon myös kohteen materiaali ja yleinen estetiikka. Esimerkiksi puiset lusikat näyttävät luonnollisemmilta kuin metalliset, eivätkä heijasta valoa, mistä syystä ne ovat suositeltavampia monissa kuvauksissa.

Ruoan voi tietenkin esittää lautasella, mutta on myös muita vaihtoehtoja. Marmorilaatta voi lisätä arvokkuutta, suurenmoisuutta ja hienostuneisuutta. (Kivialustat sopivat mainiosti myös jäädytettyjen herkkujen, kuten jäätelön, kuvaamiseen, sillä ne pysyvät pitkään viileinä.) Niin ikään kakkutelineet tarjoavat näyttävän tavan tuoda ruoka selkeästi esiin.

Muut rekvisiittaelementit, kuten tuoreet yrtit, viittaavat tuoreuteen ja makuun sekä tuovat kuvaan uusia värien ja rakenteiden ulottuvuuksia. Mausteet ja ripoteltavat lisäkkeet voivat nekin tuoda lisävivahteita. Eikä saa unohtaa pöytäliinoja ja muita keittiön esineitä, jotka tuovat kuvaan toivottua väriä.

Kaksi lautasta, joiden Kunafa-jälkiruoka-annokset ovat saaneet seurakseen suklaakastikkeen ja koristeltu pistaasipähkinöillä.

Kokeileminen erilaisilla kuvioilla ja tekstuureilla itse ruokakohteen lisäksi voi parantaa sommittelua. Valokuvissaan Yasmin kiinnittää tarkkaa huomiota yksityiskohtiin ja varmistaa, että jokainen lisäelementti edistää kokonaiskuvaa. Kuva on otettu Canon EOS R5 -kameralla ja Canon RF 24-105mm F4L IS USM -objektiivilla (1/150 s, f/9 ja ISO 200). © Yasmin Albatoul

Soikea valkoinen lautanen, jonka päällä on erilaisia ruokia vihreillä lehdillä koristellussa chili- ja limettikastikkeessa.

Yasmin osoittaa, että ruoan täydentämiseksi kehystyksen ja sommittelun ei tarvitse olla kovin monimutkaista, ja pelkistetty lähestymistapa voi korostaa värien voimaa. Kuva on otettu Canon EOS R5 -kameralla. © Yasmin Albatoul

3. Keksi luovia tapoja lavastaa ja tyylitellä ruoka – yllättävillä esineillä.

Kaikkiin valokuvauksen lajeihin liittyy niksejä, jotka oppii yleensä vain kokemuksen kautta. Tässä tapauksessa pyysimme Yasminia kertomaan omistaan, joten voimme jakaa alan ammattilaisen salaisuuksia siitä, miten ruoka kannattaa asetella ja miten sitä voidaan tyylitellä.

"Yksi tärkeimmistä asioista ruokakuvauksessa on käyttää kikkoja, joilla ruoka saadaan näyttämään herkulliselta ja kestämään mahdollisimman pitkään", Yasmin sanoo.

Kaikki näistä nikseistä, joilla ruoka saadaan näyttämään herkulliselta, eivät välttämättä kuulosta herkullisilta – kuten moottoriöljyn pirskottelu pannukakkujen päälle.

"Kahvin vaahto saadaan kestämään mahdollisimman pitkään käyttämällä astianpesuainetta. Myös liha voidaan voidella öljyllä niin, että se näyttää kiiltävältä ja herkullisemmalta. Kermavaahdon voi korvata suihkuvaahdolla, koska se kestää pitempään, eikä valaistuksen lämpö vaikuta siihen."

Hampurilaista kahden puutikun varassa pitelevä käsi, alapuolella on vihreillä lehdillä ja valkoisella kastikkeella päällystetty sämpylä.

Yasmin käyttää puutikkuja saadakseen kohteensa näyttämään ilmassa leijuvilta. Näin syntyvä illuusio painottomuudesta tuo kuvaan ainutlaatuisen elementin. Kuva on otettu Canon EOS R5 -kameralla. © Yasmin Albatoul

Ilmassa purettuna leijuva juustohampurilainen, jossa on kerroksittain sulatettua juustoa, pihvi, sipulia ja tomaattiviipale sekä kaksi sämpylänpuolikasta, joiden väliin koko komeus jää.

Lopputulos näyttää tältä. Puutikut poistetaan jälkituotannossa digitaalisesti, jolloin syntyvä rakenne saa aikaan liikkeen tunteen, ikään kuin kuva itsessään olisi heräämässä eloon. Kuva on otettu Canon EOS R5 -kameralla. © Yasmin Albatoul

4. Lisää liikettä kuvaan fiksulla rekvisiitalla ja muokkauksella.

Ruoka ei yleisesti ottaen liiku. Tästä johtuen mm. ruoka-aiheiset maalaukset ovat useimmiten "asetelmia". Nykyaikainen valokuvaus voi kuitenkin tuoda kuviin enemmän eloa kuin Monet'n kaltaiset maalarit olisivat voineet kuvitellakaan.

"Kuvan liike kertoo meille kiehtovan tarinan. Kun näet kuvan, jonka sommittelu on staattinen, se voi tuntua tylsältä. Mitään ei tapahdu. Kuva saattaa myöhemmin unohtua. Mutta liikkeen tuominen kuvaan muuttaakin sen ainutlaatuiseksi ja unohtumattomaksi."

Yasminin ruokakuvat – joista monet näyttävät olevan liikkeessä – näyttävät, miten huomiota herättävän dynaamisia ruokakuvat voivat olla. Monissa hänen töissään ruoka näyttää siltä, että sitä ollaan juuri kokoamassa, ja että kuvassa näkyy loppusilauksena viimeinen ripaus. Toisinaan Yasmin luo kuvia, jotka näyttävät siltä, että ruokaa ollaan purkamassa niin, että sen ainesosat käyvät esiin, kuten yllä olevassa kuvassa.

Yasmin kertoo käyttävänsä ohuita puukeppejä ja liimaa, joiden avulla hän kiinnittää pieniä ruokapaloja paikoilleen niin, että kuvaan syntyy liikkeen illuusio. Myöhemmin hän poistaa tikut taitavasti editointiohjelmalla. Ja jos jotain halutaan ripustaa ilmaan, voidaan käyttää myös narua.

"Kuvan elementit, kuten esimerkiksi keksit tai mikä tahansa kakku, voidaan kiinnittää ohuilla puutikuilla", Yasmin sanoo.

Tämäntyyppiset kikat ovat käyttökelpoisia, kun kuvataan toiminnantäyteisiä asetelmia, esimerkiksi illallisen paistamista wokissa. Ja kannattaa pitää mielessä, että toimintaa voi olla monessa muodossa: juusto voi tarttua lautaseen, kun vedät siivun pizzasta, tai kahvikupista voi nousta hienovarainen höyrykiehkura.

Yasmin Albatoul kuvaa ruokasommitelmaa studiossa Canon-kameralla, jäljellä on koristeiden lisääminen.

Yasmin antaa usein kurkistaa kulissien taakse ja paljastaa suussa sulavien otostensa taustalla vaikuttavan prosessin, jossa toisinaan tarvitaan myös apujoukkoja.

Ruokavalokuvaaja Yasmin Albatoul piirtää puukepillä sanaa pasta.

Luova prosessi jatkuu myös kuvan ottamisen jälkeen. Yasmin tarkentaa ja parantaa sommittelua usein muokkaamalla ja lisäämällä elementtejä tablet-laitteellaan.

5. Kuvaa kulissien takainen toiminta ja jaa se sosiaalisessa mediassa.

Ammattilaisvalokuvaajien suuri trendi sosiaalisessa mediassa on "kuvausasetelma vs. laukaus". Nämä kuvakarusellit tai videot paljastavat upeiden valokuvien taustalla olevan prosessin, ja avaavat verhoa taaksepäin näyttäen osan kunkin sommittelun taustalla tehtävästä työstä.

Vilkaisut kulissien taakse ovat inspiroivia muille valokuvaajille, sillä niistä ilmenee, mitä taikoja tehdään ennen kuin kameran laukaisin napsahtaa.

Kannattaa muistaa, että ruokakuvia jakamalla voidaan luoda yhteyksiä. Ruoka on asia, joka yhdistetään yhteenkuuluvuuteen, ja tämä on yksi syy siihen, että ruokakuvaus on nykyään niin suosittua. Jakamalla kuvia ruoasta yksityinen ruokailukokemus voi muuttua molemminpuoliseksi arvostukseksi.

Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että ruoan valokuvaaminen voi vaikuttaa myönteisesti myös makuun. Tutkijat pyysivät ruokailijaryhmää ottamaan kuvan ruoastaan ennen sen syömistä. Toinen ryhmä söi samaa ruokaa, mutta ei ottanut kuvaa. Ensimmäinen ryhmä, joka oli kuvannut ruokansa, ilmoitti sen maistuneen paremmalta.

Ruokavalokuvausta on syytä juhlia, sillä se tuo meidät kaikki yhteen. Ja mikä ehkä tärkeintä, se saa ruoan maistumaan paremmalta.

Jos haluat lisätietoja tavasta, jolla Yasmin ottaa upeita ruokakuvia, kurkista hänen ruokakuvauslaukkuunsa.*


*Saatavilla vain tietyillä kielillä.

John Marshall

Vastaavia tuotteita

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 • RUOKAKUVAUS

  Ruokakuvausvaikuttajaksi alkaminen

  Instagram-vaikuttaja ja Canon-lähettiläs Yasmin AlBatoulin vinkit ruokakuvaukseen.

 • VIDEO

  Laadukkaiden ruokavideoiden kuvaaminen ammattilaisten tapaan

  Jessie Bakes Cakes on kerännyt ällistyttävillä ruokavideoillaan yli 100 000 seuraajaa. Tässä jutussa kanavan perustaja selostaa, kuinka ruokavideoiden kuvaaminen otetaan haltuun.

 • RUOKAKUVAUS

  Parhaat objektiivit ruokakuvaukseen

  Ota herkullisia ruokakuvia tarkkaan valikoiduilla Canon-objektiiveilla.

 • RUOKAKUVAUS

  Ruokakuvaus haltuun

  Valokuvaaja Linda Lomelino paljastaa herkullisten ruokakuvien tärkeimmät ainekset.

 • Tilaa uutiskirje

  Saat viimeisimmät uutiset ja tuotetiedot