RUOKAKUVAUS

Parhaat Canon-objektiivit ruokakuvaukseen

Oletko valmis nostamaan ruokakuvasi täysin uudelle tasolle? Ota upeita ruokakuvia tarkkaan valikoiduilla Canon-objektiiveilla.
Jäätelöllä täytetty suklaapallo, joka on koristeltu terälehdillä ja suklaarakeilla.

Ruokakuvaus on palkitseva tapa tutustua lähikuvien ottamiseen Canon-kameralla – eikä pelkästään siksi, että kohteen voi pistellä poskeen kuvauksen päätteeksi. Ainesosien asetteluun, valaistuksen hallintaan ja asetusten hienosäätöön kannattaa käyttää aikaa, koska näillä keinoilla voit huomata saavasi aikaan herkullisia ruokakuvia.

Saatavilla on muitakin välineitä, jotka auttavat saamaan parhaat tehot irti kamerastasi. Jalustaa voi olla hyvä käyttää, kun ruokakuvia otetaan ylhäältä flat lay -tyyliin, heikossa valaistuksessa tai erittäin läheltä, vaikka Canonin kuvanvakaintekniikalla (IS) varustettu objektiivivalikoima auttaa jo paljon näissä tilanteissa. Hankkimalla Canon Speedlite -salaman tai muun keinovalon saat enemmän luovia mahdollisuuksia ja voit antaa ruokakuvillesi ammattimaisen silauksen.

Objektiivin päivittämisellä voi kuitenkin olla suurin vaikutus ruokakuvaukseen. Monilla objektiiveilla pystyy tarkentamaan pieniinkin yksityiskohtiin, mutta vain aidoilla makro-objektiiveilla saadaan aikaan vähintään 1-kertainen suurennus. Tällöin kohteen kuvasuhde kennossa on 1:1 eli se näkyy luonnollisessa koossaan, kun objektiivi asetetaan vähimmäistarkennusetäisyydelle.

Makro-objektiivi on ihanteellinen silloin, kun halutaan paljastaa sellaiset ruoan tekstuurit, monimutkaiset kuviot ja hienovaraiset rakenteet, jotka saattaisivat muuten jäädä huomaamatta. Tämän lisäksi ruokakuvauksessa on kuitenkin kyse paljon muustakin. Seuraavassa tarkastelemme parhaita objektiiveja Canon EOS-kameroihin.

Suoraan ylhäältä kuvattu kulhollinen tomaatti-basilikapastaa sekä haarukka, basilikanlehtiä ja survin ja huhmare.

Ruokakuvaajat valitsevat usein 35 mm:n objektiivin suoraan ylhäältä kuvattaviin flat lay -kuviin, koska sen kuvakulma on niin laaja, että kuvaan mahtuu myös rekvisiittaa, kuten aterimia ja reseptin ainesosia. Kuva on otettu Canon EOS RP -kameralla ja Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM -objektiivilla (1/125 s, f/2.5 ja ISO 800). © Natasha Alipour-Faridani

Paras perustason RF-objektiivi ruokakuvaukseen: Canon RF 50mm F1.8 STM

Sopii parhaiten EOS R -kameroihin

Canon RF 50mm F1.8 STM -objektiivi soveltuu monenlaisista kuvakulmista kuvaamiseen, sillä sen kuva-ala ei ole liian leveä tai kapea. Suuren f/1.8-enimmäisaukon ansiosta voit hallita objektiivin terävyysaluetta tarkasti ja erottaa herkullisten ruokien yksittäisiä elementtejä sekä luoda taiteellisia sumennettuja taustoja kuvatessasi edestä, viistosti tai sivulta. Suuri aukko päästää kameraan runsaasti valoa, joten kuvaaminen onnistuu myös heikommassa valaistuksessa, kuten hämärissä ravintoloissa.

RF 50mm F1.8 STM -objektiivi on edullinen vaihtoehto Canonin täyden kennokoon EOS R -järjestelmän kameroihin. Sen asfäärinen linssipinnoite varmistaa tarkkuuden myös kuvan reuna-alueilla, mikä on hyödyllistä etenkin otettaessa flat lay -kuvia. Kompakti ja kevyt objektiivi on saumaton ja tehokas lisä jokaisen ruokakuvaajan varustevalikoimaan.

Pöydällä pastellinvärisiä makeisia irrallaan ja pienissä keksikulhoissa sekä eläinten muotoisia kuorrutettuja keksejä.

Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM -objektiivissa on nopea ultraäänimoottorilla varustettu tarkennusjärjestelmä, mutta tarkkuutta voi hienosäätää myös kääntämällä tarkennusrengasta käsin. Sen Super Spectra -pinnoite vähentää heijastuksia ja haamukuvia, joita takaisin kennoon heijastuva valo aiheuttaa. Kuva on otettu Canon EOS 800D -kameralla (jonka seuraaja on Canon EOS 850D) ja Canon EF 60mm f/2.8 Macro USM -objektiivilla (1/6 s, f/4 ja ISO 100).

Canonin ensimmäinen EF-S-makro-objektiivi, joka tuottaa luonnollisen kokoisia kuvia, on hyvä lähtökohta ruokakuvaajille. Se on pieni, kevyt ja erittäin tarkka. Suuren aukon ansiosta kohteeseen on helppo tarkentaa niin, että tausta ja etuala sumentuvat kauniisti.

Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM -objektiivin kuvakulma vastaa täyden kennokoon kameran 96mm f/2.8 -objektiivia, mikä lisää ulottuvuutta, joten saat tarkkoja kuvia myös kauempaa. Vältyt varjostamasta kohdetta ja saat lautasen makoisimmat herkut korostumaan kuvassa helpommin.

Monipuolisin objektiivi ruokakuvaukseen: Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

Sopii parhaiten EOS R -kameroihin

Suorakulmainen juusto, viikunarulla ja hedelmäpaloja pystyssä olevan haarukan päässä.

Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM pystyy tallentamaan herkullisen tekstuurin ja yksityiskohdat osittain sen RF-kiinnityksen ansiosta, joka tuo objektiivin lähemmäs kennoa. Kuva on otettu Canon EOS R -kameralla ja Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM -objektiivilla (1/125 s, f/16 ja ISO 100).

Pieniä ruoka-aineita, kuten parsan kärki ja lusikalle aseteltu katkaravun häntä.

Makrosuurennuksen (jopa 1:2) ansiosta ruokakuvaajat voivat hioa yksityiskohtia. Kuva on otettu Canon EOS R -kameralla ja Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM -objektiivilla (1/125 s, f/16 ja ISO 100).

Täyden kennokoon peilitöntä Canon EOS R -kameraa varten suunniteltu monipuolinen makro-objektiivi Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM sopii sekä laajakulmakuvien ottamiseen kattauksista että puoleen luonnollisesta koosta tarkennettuihin lähikuviin – ja kaikkeen siltä väliltä.

Se on riittävän pieni ja kevyt jalustalle, jota tarvitaan 5 askeleen Dual Sensing IS -tekniikan ja objektiivin vaikuttavan erotuskyvyn potentiaalin hyödyntämiseksi.

Kuten muissakin Canonin RF-malliston objektiiveissa, Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM -objektiivissa on mukautettava säätörengas rungon etuosassa. Voit itse valita siihen haluamasi kameran säätimen, kuten aukon, ISO-herkkyyden tai valotuksen korjauksen. Näin voit säätää asetusta helposti ja tarkasti suoraan renkaasta. Ominaisuus on saatavilla myös silloin, kun EF-objektiiveja käytetään EOS R -järjestelmän kameroissa Canonin EF-EOS R -säätörengas-kiinnityssovittimen avulla.

Kokeile objektiivia Canon EOS RP -kamerassa, jonka tarkennuksen haarukointitoiminnolla saat ruokakuviin aivan uudenlaista terävyyttä.

Paras objektiivi lähikuvaukseen: Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM

Sopii parhaiten EOS R -kameroihin

Sitruunaviipaleet putoavat roiskahtaen liikkumattomaan vedenpintaan täysin mustaa taustaa vasten.

Telekuva-alansa ansiosta Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM -objektiivi sopii täydellisesti edestä, vinottain ja sivulta otettaviin ruokakuviin. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 100mm F2.8 MACRO IS USM -objektiivilla (1/1000 s, f/4 ja ISO 4000). © Sharon Cosgrove

1,4-kertaisen suurennuksen ansiosta RF 100mm F2.8L MACRO IS USM -objektiivi korostaa koristeellisten ruokien hienoimpiakin yksityiskohtia, ja sen L-sarjan optiikka tuottaa upean selkeän kuvanlaadun. Kun objektiivi yhdistetään sisäisellä kuvanvakautuksella varustettuun kameraan, kuten Canon EOS R6-kameraan, tuloksena on jopa 8 askeleen kuvanvakautus. Saat erittäin tarkkoja kuvia jopa silloin, kun kuvaat käsivaralta hämärässä valaistuksessa. Suhteellisen pitkän 100 mm:n polttovälin ansiosta sinun ei myöskään tarvitse päästä yhtä lähelle kohdetta kuin lyhyemmällä objektiivilla. Tämä voi helpottaa valojen, heijastimien ja muiden lisävarusteiden sijoittamista ja varmistaa, että kuumat lautaset eivät höyrystä linssiä.

Nopea kiinnitys ja kaksi hiljaista Nano USM -moottoria takaavat, että Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM -objektiivin automaattitarkennus on erittäin nopea. Siksi se on ihanteellinen ruokakuvaajille, jotka kuvaavat myös videoita. Sfääristen poikkeamien säätörengas antaa mahdollisuuden säätää bokeh- ja pehmeäpiirtotehosteita ja ottaa luovia ruokakuvia.

Paras objektiivi matkustaville ruokakuvaajille: Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM

Sopii parhaiten EOS R -kameroihin

Makrokuva hunajakennon kuusikulmaisista osista.

Vain 500 gramman painoinen ja 9 cm:n pituinen Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM on täydellinen teleobjektiivi, jonka voi sujauttaa kameralaukkuun ja ottaa mukaan niin paikallisille ruokamarkkinoille kuin mehiläistarhaankin. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM -objektiivilla (1/60 s, f/2 ja ISO 1600). © Ilvy Njiokiktjien

Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM on vastaavaa 100 mm:n objektiivia edullisempi ja loistava valinta ruokakuvaajille, jotka tarvitsevat makrokuvausominaisuuksilla varustetun lyhyen teleobjektiivin.

Kuva-ala on hieman laajempi kuin 100 mm:n objektiivissa, mikä antaa hiukan enemmän joustavuutta kuvien rajaamiseen silloin, kun työskennellään pienissä tiloissa. Teleobjektiivin 0,5-kertainen suurennus ja 35 mm:n lyhin tarkennusetäisyys päästävät lähelle kohdetta. Valovoimainen f/2-enimmäisaukko ja viiden askeleen hybridikuvanvakain takaavat selkeät ja tarkat kuvat kaikissa valaistusolosuhteissa. Lisäksi objektiivissa on optinen Super Spectra -pinnoite, joka vähentää heijastuksia ja haamukuvia. Tästä on hyötyä erityisesti kuvattaessa tilanteissa, joissa valoa on hankalaa hallita, kuten ulkona järjestettävissä ruokatapahtumissa.

Paras objektiivi ruokavloggaajille: Canon RF 16mm F2.8 STM

Sopii parhaiten EOS R -kameroihin

Takaa kuvattu nuori nainen osoittaa Canon EOS R6 -kameralla salaattibaaria, jossa on värikkäitä salaatteja kulhoissa.

Ohut ja edullinen Canon RF 16mm F2.8 STM -objektiivi tuottaa erinomaisen kuvanlaadun laajalla kuva-alalla.

Kahvilassa oleva nainen pitelee voisarvea kohti kameraa, joka on kiinnitetty edessä olevalla pöydällä olevaan pieneen jalustaan.

Sen terävä ja selkeä ultralaajakuva tekee siitä ihanteellisen valinnan ruokavloggaukseen.

Polttovälialueen lyhyemmässä päässä jokaisella millimetrillä on suuri merkitys. Jos tarvitset lisää tilaa eikä liikkumavaraa ole paljon – kuvaat esimerkiksi videota pienessä ravintolassa tai otat laajaa flat lay -kuvaa – Canon RF 16mm F2.8 STM -objektiivin laaja kuva-ala voi pelastaa tilanteen. Oletko huolissasi tynnyrivääristymästä? Älä suotta: kaikissa Canon EOS R -järjestelmän kameroissa, kuten Canon EOS R-, EOS RP- ja EOS R6-kameroissa on sisäinen vääristymien korjaus, jonka ansiosta kuvat näyttävät aina luonnollisilta.

Tämä erittäin pienikokoinen objektiivi painaa vain 165 grammaa ja sen lyhin tarkennusetäisyys vain 13 cm, mikä on jopa lyhyempi kuin joissakin makro-ominaisuuksilla varustetuissa objektiiveissa. Pääset todella lähelle kohdetta ja voit maksimoida yksityiskohtien määrän. Muiden tässä mainittujen kiinteäpolttovälisten objektiivien tapaan myös RF 16mm F2.8 STM -objektiivissa on kirkas enimmäisaukko, joka lisää joustavuutta syväterävyyden ja valaistuksen suhteen.

Paras zoom-objektiivi ruokakuvaukseen: Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

Sopii parhaiten EOS R -kameroihin

Lähikuva paahtoleivästä, jonka päällä sulaa pieni voinokare.

Jos haluat yhden objektiivin, joka vastaa luoviin tarpeisiisi kaikenlaisissa tilanteissa, Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM on loistava valinta. Kuva on otettu Canon EOS RP -kameralla ja Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM -objektiivilla (1/13 s, f/4 ja ISO 400).

Erittäin monipuolisen Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM -objektiivin zoomausalue kattaa koko 24 mm:n ja 105 mm:n välisen alueen, joten se sopii täydellisesti kaikenlaisiin kuvausasentoihin. Objektiivin lyhin tarkennusetäisyys vain 13 cm ja sen suurennus on 0,5-kertainen käytettäessä käsintarkennusta 24 mm:n polttovälillä, joten se on suorituskykyinen ratkaisu herkullisten lähikuvien ottamiseen.

Yllättävintä RF 24-105mm F4-7.1 IS STM -objektiivissa on ehkä se, että sen uskomattoman laaja zoomausalue ja viiden askeleen kuvanvakain mahtuvat vain 9 cm:n pituiseen ja 395 gramman painoiseen runkoon. Pienikokoinen objektiivi mahtuu helposti kompakteihin kameralaukkuihin. Käsivaralta kuvaaminen onnistuu kätevästi ja tulokset ovat luotettavan teräviä.Teksti: Marcus Hawkins

Vastaavat tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit