Ruokakuvaajat valitsevat usein 35 mm:n objektiivin suoraan ylhäältä kuvattaviin flat lay -kuviin, koska sen kuvakulma on niin laaja, että kuvaan mahtuu myös rekvisiittaa, kuten aterimia ja reseptin ainesosia. Kuva on otettu Canon EOS RP -kameralla ja Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM -objektiivilla (1/125 s, f/2.5 ja ISO 800). © Natasha Alipour-Faridani
Ruokakuvaus on palkitseva tapa tutustua lähikuvien ottamiseen Canon-kameralla – eikä pelkästään siksi, että kohteen voi pistellä poskeen kuvauksen päätteeksi. Ainesosien asetteluun, valaistuksen hallintaan ja asetusten hienosäätöön kannattaa käyttää aikaa, koska näillä keinoilla voit huomata saavasi aikaan herkullisia ruokakuvia.
Saatavilla on muitakin välineitä, jotka auttavat saamaan parhaat tehot irti kamerastasi. Jalustaa voi olla hyvä käyttää, kun ruokakuvia otetaan ylhäältä flat lay -tyyliin, heikossa valaistuksessa tai erittäin läheltä, vaikka Canonin kuvanvakaintekniikalla (IS) varustettu objektiivivalikoima auttaa jo paljon näissä tilanteissa. Hankkimalla Canon Speedlite -salaman tai muun keinovalon saat enemmän luovia mahdollisuuksia ja voit antaa ruokakuvillesi ammattimaisen silauksen.
Objektiivin päivittämisellä voi kuitenkin olla suurin vaikutus ruokakuvaukseen. Monilla objektiiveilla pystyy tarkentamaan pieniinkin yksityiskohtiin, mutta vain aidoilla makro-objektiiveilla saadaan aikaan vähintään 1-kertainen suurennus. Tällöin kohteen kuvasuhde kennossa on 1:1 eli se näkyy luonnollisessa koossaan, kun objektiivi asetetaan vähimmäistarkennusetäisyydelle.
Makro-objektiivi on ihanteellinen silloin, kun halutaan paljastaa sellaiset ruoan tekstuurit, monimutkaiset kuviot ja hienovaraiset rakenteet, jotka saattaisivat muuten jäädä huomaamatta. Tämän lisäksi ruokakuvauksessa on kuitenkin kyse paljon muustakin. Seuraavassa tarkastelemme parhaita objektiiveja Canon EOS-kameroihin.