A plate of pea fritters garnished with peas and rocket leaves.

RUOKAKUVAUS

Parhaat perustason Canon-objektiivit ruokakuvaukseen

Ruokakuvaus on palkitseva tapa tutustua lähikuvien ottamiseen Canon-kameralla – eikä pelkästään siksi, että kohteen voi pistellä poskeen kuvauksen päätteeksi. Ainesosien asetteluun, valaistuksen hallintaan ja asetusten hienosäätöön kannattaa käyttää aikaa, koska näillä keinoilla voit huomata saavasi aikaan herkullisia ruokakuvia.

Saatavilla on toki muitakin välineitä, jotka auttavat saamaan parhaat tehot irti kamerastasi. Jalustaa voi olla hyvä käyttää, kun ruokakuvia otetaan heikossa valaistuksessa tai erittäin läheltä, vaikka Canonin kuvainvakaintekniikalla varustettu objektiivivalikoima auttaa jo paljon näissä tilanteissa. Speedlite-salama tai jokin muu keinovalon lähde on myös hyvä lisävaruste, sillä se antaa lisää luovia vaihtoehtoja.

Objektiivin päivittämisellä voi kuitenkin olla suurin vaikutus ruokakuvaukseen. Monilla objektiiveilla pystyy tarkentamaan pieniinkin yksityiskohtiin, mutta vain aidoilla makro-objektiiveilla saadaan aikaan vähintään 1-kertainen suurennus. Tällöin kohteen kuvasuhde kennossa on 1:1 eli se näkyy luonnollisessa koossaan, kun objektiivi asetetaan vähimmäistarkennusetäisyydelle.

Canonin makro-objektiivin avulla saat kuvattua ruoan pienet pinnanmuodot ja rakenteet, jotka muutoin jäisivät näkymättömiin. Samaan tarkoitukseen on saatavissa myös yhä enemmän vakio-objektiiveja, joiden zoomausrenkaassa on erillinen makroasento lähitarkennusta varten.

Seuraavassa tarkastelemme parhaita vaihtoehtoja kaikenlaisiin EOS-kameroihin.

Kuvanvakaimella varustettujen Canon-objektiivien kanssa kameran tärähtelyä on helppo vähentää kuvattaessa lähikuvia käsivaralta.

Parhaat Canon EF-S -objektiivit ruokakuvaukseen

Sopivat parhaiten malliin APS-C DSLR

Toimivat myös EOS M -kameroissa (M-sovittimen kanssa) ja EOS R -kameroissa (R-sovittimen kanssa)

Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM

Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM
Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM -objektiivissa on sisäänrakennettu LED-lähikuvaussalama. Molempia puolia käyttämällä saat yksityiskohdat selkeinä kuvaan, kun taas vain toista renkaan puolikasta käyttämällä voit tehostaa varjoja ja pinnanmuotoja.

EF-S -objektiivivalikoiman laajin makro on suunniteltu APS-C-kennojen mittojen mukaan, ja sillä saadaan aikaan täyden kennokoon kameran 56mm f/2.8 -objektiivia vastaava näkymä.

Se tuottaa kuvan samassa luonnollisessa koossa kuin Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM -objektiivi, mutta tätä lyhyempänä se on tuotava paljon lähemmäs kohdetta. Läheltä kuvattaessa muodostuvien varjojen kompensoimiseksi objektiivin päässä on sisäänrakennettu lähikuvaussalama, jolla voit valaista kohteen haluamallasi tavalla. Voit aktivoida renkaan molemmat puolet samanaikaisesti tai käyttää vain toista varjojen ja syvyysvaikutelman luomiseen.

Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM -objektiivi on riittävän pieni ja kevyt käytettäväksi käsivaralta ja oiva lisävaruste DSLR-kameroille, kuten Canon EOS 250D- ja Canon EOS 850D -kameroille. Sen hybridikuvanvakain vähentää kameran tärähtelyä, joka on tavanomainen ongelma lähikuvauksessa.

Sisäänrakennetun lähikuvaussalaman avulla voit valaista pienimmätkin yksityiskohdat.

Canon EF-S 60 mm f/2,8 Macro USM

Canonin ensimmäinen EF-S-makro-objektiivi, joka tuottaa luonnollisen kokoisia kuvia, on hyvä lähtökohta ruokakuvaajille. Se on pieni, kevyt ja erittäin tarkka. Suuren aukon ansiosta kohteeseen on helppo tarkentaa niin, että tausta ja etuala sumentuvat kauniisti.

Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM -objektiivin kuvakulma vastaa täyden kennokoon kameran 96mm f/2.8 -objektiivia, mikä lisää ulottuvuutta, joten saat tarkkoja kuvia myös kauempaa. Vältyt varjostamasta kohdetta ja saat lautasen makoisimmat herkut korostumaan kuvassa helpommin.

Objektiivissa on nopea automaattitarkennus, mutta terävyyttä voi hienosäätää myös säätämällä tarkennusrengasta käsin.

Paras Canon EF-M -objektiivi ruokakuvaukseen

Sopii parhaiten EOS M -kameroille

Saat hedelmäviipaleista, jälkiruoista ja kiiltävistä kastikkeista parhaat puolet esiin tällä Canonin EOS M -sarjan kameroita varten tarkoitetulla kompaktilla makro-objektiivilla.

Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM

Peilittömiin EOS M -kameroihin tarkoitettu kompakti makro-objektiivi antaa 1:1-kuvasuhteen lisäksi mahdollisuuden tarkentaa luonnollista kokoa suuremmaksi. Super Macro -tilaa käyttämällä saadaan aikaan 1,2-kertainen suurennus, jolla todellista tuntumaa leivän kuoren tai hedelmälihan rakenteeseen.

Super Macro -tila päästää 13 mm:n etäisyydelle kohteesta ja objektiivin runko on suunniteltu niin, että se varjostaa mahdollisimman vähän kuvauskohdetta. Siinä on samanlainen LED-lähikuvaussalama kuin Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM -objektiivissakin, joten voit käyttää valaistusta luovasti hyödyksesi myös erittäin lähellä kohdetta.

Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM -objektiivin UD (Ultra Low Dispersion)- ja asfääriset linssielementit sekä hybridikuvanvakain takaavat laadukkaat kuvat. Noin 45 mm:n täysikokoisen kuvakennon ansiosta tämä objektiivi on oivallinen apu torien ja ruokakojujen tarjontaan tutustumisessa, erityisesti Canon EOS M6 Mark II:n kaltaisessa kamerassa, jossa on erinomainen automaattitarkennus heikossakin valaistuksessa.

Parhaat perustason Canon EF -objektiivit ruokakuvaukseen

Sopii parhaiten täyden kennokoon järjestelmäkameroille

Toimivat myös APS-C-järjestelmäkameroissa, EOS M -kameroissa (M-sovittimen kanssa) ja EOS R -kameroissa (R-sovittimen kanssa)

Canon EF 50mm f/1.8 STM -objektiivin suuren aukon ansiosta kuvauskohteesta saa erittäin tarkan.

Canon EF 50mm f/1.8 STM

Toisin kuin muut tässä suositellut ruokakuvausobjektiivit Canon EF 50mm f/1.8 STM -objektiivissa ei ole makrotoimintoa. Sen avulla voit kuitenkin tarkentaa jopa 35 cm:n etäisyydellä olevaan kohteeseen ja saada täyden kennokoon kameran normaalin kuvakulman, jolla kuvista tulee luonnollisen näköisiä.

Laajakulmaobjektiivin suurin aukko f/1.8 päästää kennolle paljon valoa, mikä tekee siitä oivallisen varusteen kahviloiden ja ravintoloiden tunnelmavalaistuksessa kuvaamiseen. Sen avulla voit myös kohdentaa ruoka-asetelmaan pienelle alueelle ja häivyttää taustan pehmeän epäteräväksi.

Askelmoottorilla toimiva automaattitarkennus tarkentaa kohteeseen nopeasti ja äänettömästi, joten tämä objektiivi on mainio valinta silloin, kun haluat kuvata videokuvaa valokuvien ohella. Jos tarkennat lähikuvat mieluummin käsin, se onnistuu tarkasti suurennetun Live View -näkymän avulla, jollainen on Canonin digitaalisissa järjestelmäkameroissa, kuten Canon EOS 850D- ja Canon EOS 4000D -malleissa.

Lähes äänettömällä STM-tekniikalla varustettu Canon EF 50mm f/1.8 STM -objektiivi tarkentaa erittäin nopeasti.

Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM -objektiivi

Keskipitkän telepolttovälin makro-objektiivissa ei ehkä ole ammattikäyttöön tarkoitetun Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM -objektiivin hybridikuvanvakainta, mutta sillä saa silti veitsenteräviä kuvia.

Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM -objektiivi tuottaa 1-kertaisen suurennuksen tarkennettaessa lähimmälle mahdolliselle etäisyydelle, mutta suhteellisen pitkän 100 mm:n polttovälin ansiosta voit pysyä kohteesta etäämmällä kuin lyhempää objektiivia käytettäessä. Tällöin valojen, heijastimien ja muiden ruokakuvien elävöittämiseen tarvittavien välineiden asettelu on helpompaa.

Automaattitarkennus on nopea ja tarkka ultraäänimoottorin ansiosta, ja voit kasvattaa automaattitarkennuksen nopeutta käyttämällä rungossa olevaa tarkennuksen rajoituskytkintä.

Optisesti ylivertaisella Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM -objektiivilla saat vangittua kuviin kaikki herkulliset värit ja yksityiskohdat. 8-lamellinen aukko luo syväterävyysalueen ulkopuolella oleviin alueisiin kauniin pehmennyksen ja Super Spectra -pinnoite vähentää heijastuksia objektiivin sisällä ja parantaa siten kuvien kontrastia.

Objektiivin nopean automaattitarkennuksen avulla kuvista tulee huipputeräviä.

Paras perustason Canon RF -objektiivi ruokakuvaukseen

Sopii parhaiten EOS R -kameroihin

Canon RF 35mm F1.8 IS STM on erinomainen yleisobjektiivi ruokakuvauksessa niin laajakulma- että lähikuviin.

Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

Täyden kennokoon peilitöntä Canon EOS R -kameraa varten suunniteltu monipuolinen makro-objektiivi Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM sopii sekä laajakulmakuvien ottamiseen kattauksista että puoleen luonnollisesta koosta tarkennettuihin lähikuviin – ja kaikkeen siltä väliltä.

Se on riittävän pieni ja kevyt jalustalle, jota tarvitaan 5 askeleen Dual Sensing IS -tekniikan ja objektiivin vaikuttavan erotuskyvyn potentiaalin hyödyntämiseksi.

Kuten muissakin Canonin RF-malliston objektiiveissa, Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM -objektiivissa on mukautettava säätörengas rungon etuosassa. Voit itse valita siihen haluamasi kameran säätimen, kuten aukon, ISO-herkkyyden tai valotuksen korjauksen. Näin voit säätää asetusta helposti ja tarkasti suoraan renkaasta.

Kokeile objektiivia Canon EOS RP -kamerassa, jonka tarkennuksen haarukointitoiminnolla saat ruokakuviin aivan uudenlaista terävyyttä.

Teksti: Marcus Hawkins

Aiheeseen liittyvät artikkelit
A table display with cakes, meringue, iced donuts and pastries.

RUOKAKUVAUS

Huippuvinkit ruokakuvaukseen

Valokuvaaja ja ruokabloggari Lina Lomelino paljastaa parhaat niksinsä onnistuneeseen ruokakuvaukseen.

A father and son flick through the pages of a recipe book together.

TULOSTUSVINKKEJÄ

Tulosta oma reseptikirjasi

Natasha Alipour-Faridani kertoo valokuvauksesta ja antaa neuvot oman reseptikirjan kuvaamiseen ja tulostamiseen.

A woman standing in front of shuttered windows touches a paper star hanging from the ceiling.

SISÄKUVAUS

Kolme ideaa kekseliäisiin kuvauksiin kotona

Ota kamerasi haltuun ja opi ottamaan elokuvamaisia muotokuvia, makrokuvia ja intervallivideoita.

Vastaavat tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Inspirointiosiostamme löydät parhaat kuvausvinkit, osto-oppaat ja haastattelut – eli kaiken mitä tarvitset löytääksesi juuri sinulle sopivan kameran tai tulostimen ja herättääksesi seuraavan ideasi henkiin.

Palaa vinkkeihin ja tekniikkoihin