PERHEVALOKUVAUS

11 vinkkiä perhekuvaukseen

Tutustu Canon-lähettiläs Helen Bartlettin parhaisiin perhekuvausvinkkeihin.
Kaksi lasta, joiden siluetit näkyvät taustalla olevaa metsää vasten auringon siivilöityessä puiden läpi.

Helen Bartlett on Isossa-Britanniassa paljon arvostusta saanut valokuvaaja, joka on tunnettu erityisesti perhekuvistaan. Hän ei käytä kuvissaan lainkaan salamaa vaan hyödyntää ainoastaan ympäristön valoa. Helen ottaa vain mustavalkokuvia, sillä hän haluaa luoda ajattomia perhevalokuvia.

Pyysimme Heleniä kertomaan vinkkejä pitkän uransa aikana oppimistaan asioista. Lue, miten saat kauniita kuvia läheisistäsi.

1. Älä tyydy puhelimen kameraan – pidä oikea kamera aina käsillä

"Ensimmäinen askel kohti hienoja valokuvia on pitää kamera aina mukana. Älypuhelimien kamerat ovat nykyään ihan kelvollisia, mutta niiden säätömahdollisuudet ovat melko rajalliset. Puhelimissa on sekin huono puoli, että niitä näpytellessä ajautuu helposti esimerkiksi lukemaan sähköposteja tai miettimään työasioita. Järjestelmäkameralla tai hyvällä kompaktikameralla keskityt kuvaamiseen aivan eri tavalla. Useimmissa kameroissa kuvat tallennetaan myös laadukkaampina kuin puhelimissa. Se on tärkeää kuvia tulostettaessa. Suosittelen pitämään kameraa esimerkiksi laukussa tai keittiön pöydällä, jotta se on aina lähettyvillä.”

Nuori poika leikkii saippuakuplien keskellä.

2. Kuvaa erityisiä hetkiä

”On hienoa tallentaa perheen rutiineja ja perinteitä jouluna tai pääsiäisenä. Kun lapset kasvavat, muistoja täynnä olevien kuvien katselu vie heidät takaisin lapsuuden onnellisiin hetkiin. Jos sää suosii jouluna, lähde kameran ja lasten uusien lelujen kanssa ulos. Kuvat, joissa lapset potkivat uutta jalkapalloa tai leikkivät uusilla leluilla saavat aina hymyn huulille. Lisäksi tällaiset hetket tarjoavat täydellisen tilaisuuden kuvata perhettä luonnollisella tavalla.”

3. Aloita aikaisin aamulla

"Itse aloitan kuvaamisen yleensä kahdeksalta aamulla. Lapsista saa yleensä parhaita kuvia heti aamusta, kun he ovat levänneitä ja syöneet hyvän aamupalan. Myöhemmin lapset alkavat väsyä, leluista tulee tappeluita ja yhteistyö on muisto vain. Ryhmäkuvat ja muut viralliset kuvaussessiot on siis hyvä hoitaa alta pois mahdollisimman aikaisin. Sen jälkeen loppupäivän voi rentoutua ja ottaa hauskoja tilannekuvia, eikä tarvitse maanitella lapsia hymyilemään kauniisti. Kuvat onnistuvat parhaiten, kun kuvaushetket suunnitellaan lasten aikataulun mukaan. Kun otat joka päivä paljon kuvia, voit koostaa valloittavan kuvakirjan perheesi yhteisistä hetkistä. Sitä on hauska katsella myöhemmin."

Laiturilla seisova lapsi kurottaa läpsäyttämään polviaan myöten vedessä seisovan äitinsä kättä.

Muotokuvia on parempi ottaa aikaisin päivällä silloin kun lapset ovat vähemmän väsyneitä, mutta spontaaneja kuvia voi ottaa koska tahansa. Tässä äiti ja lapsi on kuvattu siluettina myöhäisen iltapäivän valossa niin, että heidän ääriviivansa heijastuvat veden pinnasta. Kuva on otettu Canon EOS-1D X Mark II -kameralla ja Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM -objektiivilla (24 mm, 1/8000 s, f/2.8 ja ISO1600). © Helen Bartlett

4. Ota koko perhe mukaan

"Useimmissa perheissä sama henkilö on aina kameran takana – meillä se oli isäni. Muistakaa vaihdella kuvaajaa, jotta kaikki perheenjäsenet näkyvät valokuvissa. Se on lapsille tärkeää myöhemmin, kun he kasvavat aikuisiksi. Kun haluat ottaa yhteiskuvan koko perheestä, käytä itselaukaisua ja jalustaa tai aseta kamera vakaalle alustalle, kuten pöydälle tai puiston penkille. Voit myös antaa kameran lapsille ja antaa heidän ottaa kuvia. Lapset ovat luonnostaan luovia, ja heidän yllättävistä sommitelmistaan voi oppia paljon. Lasten ottaminen mukaan luovaan prosessiin tekevät kuvaamisesta hauskan koko perheen hetken. Lapset saattavat myös saada ihania ideoita, joita et ole tullut ennen ajatelleeksi. Lisäksi lapset saattavat innostua valokuvauksesta, ja siitä voi tulla yhteinen harrastus koko lapsuus- ja teini-iän ajaksi – tai myöhemmin jopa ammatti lapselle.”

Pieni tyttö hymyilee kädet levällään liukumäen alaosassa.

Ota kamera mukaan kaikkialle, niin et menetä ainuttakaan tilaisuutta. Saatat yllättyä siitä, kuinka palkitsevaa on kuvata arkipäiväisiä asioita, kuten puistoretkiä. Kuva on otettu Canon EOS-1D X Mark II -kameralla ja Canon EF 35mm f/1.4L II USM -objektiivilla (1/1000 s, f/3.2 ja ISO1000). © Helen Bartlett

5. Kuvaa joka päivä

"Ennen vanhaan kamera kaivettiin esiin vain juhlapäivinä, mutta nykyään kuvia kannattaa ottaa myös arkipäiväisistä asioista. Ikuista perheesi käpertyneenä sohvalle pitkän päivän jälkeen. Ota kuvia lastesi iloisista ilmeistä, kun he herättävät sinut kukonlaulun aikaan valmiina uuteen päivään. Kun kuvaat lasten leikkejä kauempaa ja käytät pitkän polttovälin objektiivia tai kameran zoomia, saat kauniita ja luonnollisia kuvia.”

6. Kerro tarinoita ympäristön avulla

"Ota välillä kuviin mukaan ympäristön elementtejä, jotka kertovat kuvaushetkestä. Onnistuneen muotokuvan saaminen tuntuu aina hyvältä, mutta laajempi kuvakulma voi olla aivan yhtä palkitseva. Kuvaa lapsesi hänen omassa huoneessaan lelujen ympäröimänä. Ota metsä- tai puistoleikeistä pystysuuntainen kuva, johon korkeat puut luovat mittasuhteita. Käytä ympäristöä luovasti: etsi muotoja, varjoja, heijastuksia ja kehystäviä elementtejä, jotka tekevät kuvasta ainutlaatuisen."

Ylhäältä tasanteelta alaspäin otettu mustavalkokuva kahdesta matolla makoilevasta lapsesta, kehyksinä porraskaiteet.

Kokeilemalla erilaisia kuvakulmia ja sommitteluja voit luoda upeita kuvia missä sitten oletkin. Kuva on otettu Canon EOS-1D X -kameralla ja Canon EF 24mm f/1.4L USM -objektiivilla (jonka seuraaja on Canon EF 24mm f/1.4L II USM) asetuksilla1/60 s, f/3.5 ja ISO3200. © Helen Bartlett

Pieni poika leikkii pimeässä huoneessa lelulentokoneella. Kohdevalo heijastaa lentokoneen varjon kattoon.

Valolla leikittely voi auttaa luomaan voimakkaita kuvia. Tässä Helen on korostanut kohdettaan siluettien ja kohdevalon avulla ja tehnyt näin tavanomaisesta kuvasta paljon kiinnostavamman. Kuva on otettu Canon EOS-1D X Mark II -kameralla ja Canon EF 35mm f/1.4L USM -objektiivilla (jonka seuraaja on Canon EF 35mm f/1.4L II USM) asetuksilla 1/250 s, f/1.4 ja ISO8000. © Helen Bartlett

7. Käytä kiinnostavia kuvakulmia ja sommitteluja

"Joskus hetken voi kiteyttää täydellisesti, vaikka kohteen kasvot eivät näkyisi kuvassa. Erilaiset kuvakulmat tuottavat mielenkiintoisia kuvia. Kokeile ottaa lähikuvia vauvan pikkuruisista käsistä tai ikuista juuri kävelemään oppinut esikoinen kengät väärissä jaloissa. Kokeile erilaisia kamera-asetuksia. Tallenna nopealiikkeinen kohde tarkasti lyhyellä valotusajalla tai käytä pitkää valotusaikaa ja jalustaa niin, että kuva-alan poikki juoksevan lapsen liike näkyy sumeana. Käytä rohkeasti suurempaa ISO-herkkyyttä sisätiloissa kuvatessasi. Itse en koskaan käytä salamaa, vaan yritän aina pärjätä ympäristön valolla. Näin kuvista tulee luonnollisemman näköisiä. Kokeile myös ottaa mustavalkoisia kuvia – ne ovat ajattomia ja näyttävät tyylikkäiltä vielä vuosienkin päästä."

8. Etsi valoa

”Tunnista valonlähde – jos työskentelet sisällä, käytä ikkunan läpi tulevaa luonnonvaloa. Asettamalla kohteen valoa kohti saat kauniisti valaistun muotokuvan. Ulkona ollessasi voit varmistaa että kohteesi kasvot on valaistu pehmeästi ja tasaisesti, kun etsit varjoisan alueen. Matalalla paistavan talviauringon avulla voi ottaa upean tunnelmallisia muotokuvia. Etsi pitkiä varjoja, sillä niiden avulla kuviin voi lisätä mielenkiintoisia sommitelmia.

”Nopea kiinteäpolttovälinen objektiivi järjestelmäkameraan tai peilittömään kameraan on loistava sijoitus. Suosittelen aina Canon EF 50mm f1.8 STM -objektiivia valokuvaajille, joilla on Canonin järjestelmäkamera. Se on erittäin laadukas ja edullinen kiinteäpolttovälinen objektiivi, jossa on suurempi aukko. Canon RF 50mm F1.8 STM on sitä vastaava objektiivi niille, jotka käyttävät Canonin täyden kennokoon peilitöntä kameraa. Nämä suuriaukkoiset objektiivit päästävät kameraan enemmän valoa, joten ne soveltuvat erinomaisesti lasten kuvaamiseen sisätiloissa.”

Mustavalkoinen lähikuva lattiaa katsovasta lapsesta.

Kun kyyristyt ja kuvaat kohdetta sen silmien tasolta, kuvaan syntyy intiimi tunnelma. Kuva on otettu Canon EOS R5 -kameralla ja Canon RF 50mm F1.2L USM -objektiivilla (1/1000 s, f/1.2 ja ISO100). © Helen Bartlett

9. Laskeudu lasten tasolle

”Laskeudu lasten silmien korkeudelle, jotta näet maailman heidän näkökulmastaan. Voit esimerkiksi istua tai maata lattialla. Näin minimoit myös taustalla olevat häiriötekijät, jotka saattavat varastaa huomion todelliselta kohteelta. Jos kuvassa on paljon taustaa, kuten taivasta, puita tai seinää, huomio ei välttämättä kiinnity siihen, että koko lelulaatikon sisältö on levitetty ympäri lattiaa. Toki mukaan voi rajata myös lapsen, jonka mielestä kyseisen sotkun aiheuttaminen oli mahdottoman hauskaa!”

10. Tulosta kuvia

"Muista tulostaa kuvia paperille. Käytä omaa valokuvatulostinta tai tilaa kuvia verkosta tai valokuvausliikkeestä. Kuvia voi myös painaa esimerkiksi mukeihin tai niistä voi tehdä julisteita. Näin voit nauttia niistä joka päivä. Paperikuvat on helppo pitää tallessa, eivätkä ne häviä tietokoneen tai muistikortin uumeniin.”

Mustavalkokuva pojasta, joka pomppii nauraen sängyllä.

Kuvista tulee laadukkaampia kun kohteet viihtyvät, joten muista pitää hauskaa. Kuva on otettu Canon EOS R5 -kameralla ja Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM objektiivilla (38 mm, 1/1000 s, f/2.8 ja ISO2500). © Helen Bartlett

11. Tee kuvaamisesta hauskaa

"Kun kuvaussessiot ovat lapsista hauskoja, he noudattavat paremmin toiveitasi ja saat parempia kuvia. Älä kuitenkaan odota lapsilta liikaa etenkään heidän ollessaan väsyneitä. Ota lapset mukaan koko kuvausprosessiin. Ota kuvia lasten lempileluista ja taideteoksista. Kuvaa pelejä, leikkejä, laulamista ja vaikka puuhun kiipeämistä.”

"Muista, että kuvaaminen perheen parissa on hauskinta, mitä kameralla voi tehdä. Toivottavasti nämä vinkit kannustavat sinua ottamaan jouluna enemmän kuvia, joista on iloa vielä vuosienkin päästä."

Vastaavat tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit