Aleksander Nordahl – hybridikuvaamisen perusteet luontokuvauksessa

Kokenut kuvajournalisti ja entinen Canon-lähettiläs Aleksander, jolla on alalta yli 30 vuoden kokemus, jakaa parhaat vinkkinsä still-kuvien ja videon kuvaamiseen Canon EOS R -järjestelmällä.
Vedenalainen kuva maitovalas Hvaldimirista, joka pitää suussaan hylättyä kalaverkkoa, taustalla tummaa vettä.

Aleksander Nordahl on viimeiset 15 vuotta yhdistänyt vapaasukellusta ja vedenalaista valokuvausta kohtaan tuntemansa intohimon ja keskittyy nyt dokumentoimaan valtameren kauneutta ja ahdinkoa. Hänen kaksitahoinen lähestymistapansa yhdistelee sekä kuvataidetta että kuvajournalismia, ja hän luo upeita kuvia merten elämästä ja maisemista sekä valottaa samalla ympäristöhaasteita, kuten levämetsien taantumista.

”En ole aivan tavallinen luontokuvaaja. Otan vedenalaisia taidekuvia levän muodostamista rakenteista, mutta dokumentoin myös valtamerten ongelmia, kuten saastumista ja tuhoutumista”, hän selittää.

Aleksanderilla on kaksitahoinen lähestymistapa myös toisessa mielessä. Hän on käyttänyt Canon EOS R5 -kameraa aiemmin hybridikuvauksessa ja on äskettäin testannut EOS R5 Mark II -kameraa, joka parantaa luovaa kokemusta ja mahdollistaa saumattoman vaihtamisen still-kuvien ja videoiden välillä. Kyseinen malli vastaa hänen työnsä vaatimuksiin, sillä nopeat päätökset ratkaisevat, saako hetken talteen vai meneekö se lopullisesti ohi.

”Tästä on paljon apua tilanteessa, jossa pidätät hengitystä, ja aikaa uida veden alla sommitellen on puolitoista minuuttia, ja yhtäkkiä tarvitaankin still-kuvien sijaan videokuvaa”, hän sanoo.

Hybridikuvaukseen liittyviä neuvoja saat jatkamalla lukemista.

Mustaa taustaa vasten kuvattu Canon EOS R5 Mark II -kamera, jossa on Canon-objektiivi.

”Tämän kameran avulla voit olla sekä still- että videokuvaaja ilman kompromisseja”, Aleksander sanoo. Canon EOS R5 Mark II on ennennäkemättömän joustava ja tallentaa ohikiitävät hetket uskomattoman selkeinä otettaessa niin still-kuvia kuin liikkuvaakin kuvaa.

1: Automaattitarkennuksen käytön harjoittelu

Aleksander korostaa luotettavan automaattitarkennuksen merkitystä – dynaamisissa ja arvaamattomissa ympäristöissä työskentelevänä hän kehuu EOS R5 Mark II:n kykyä seurata kohteita tarkasti. Kameran asetusten ymmärtäminen on kuitenkin se, mikä todella auttaa saamaan laitteista kaiken irti.

Aleksander suosittelee kameran kanssa vasta aloitteleville kokeilemaan kameran kehittynyttä järjestelmää, joka tarkentaa automaattisesti seuraamalla kuvaajan silmiä. Mitä paremmin sen toiminnan tuntee, sitä enemmän siitä saa irti. Jos haluat kuvata aktiivisia tai nopeasti liikkuvia villieläimiä, kokeile asettaa AF-toimintatilaksi Servo AF, ottaa kohteen seuranta käyttöön ja valita Tunnistettava kohde -kohdasta Eläimet. Paina laukaisin puoleenväliin, kun seuraat kohteen liikettä – kamera tarkentaa ensisijaisesti sen silmiin, jos ne ovat näkyvissä, ja AF-kehys muuttuu siniseksi, kun automaattitarkennus on lukittunut. Tässä tilassa voit ottaa niin monta kuvaa kuin haluat painamalla laukaisimen pohjaan. Kun tarkennus on lukittu kohteen silmään, se seuraa kohdetta, vaikka se liikkuisi kuvan sivuun.

Harjoittele asetusten säätämistä kohteiden mukaan, kokeile eri vaihtoehtoja ja siirry sujuvampaan työnkulkuun käyttämällä kameran silmäohjaukseen perustuvaa automaattitarkennusta – tämä EOS R1:n, EOS R3:n ja EOS R5 Mark II:n nerokas ominaisuus pystyy asettamaan automaattisesti tarkennettavan pisteen tai vaihtamaan kohdetta seuraamalla sitä, mitä katsot etsimessä. Mutta ennen toiminnon käyttöä on varattava aikaa sen kalibrointiin omien silmien mukaan.

Vedenalainen kuva sukeltajasta, joka ui tiheän levämetsän läpi, ja auringonvalon säteet suodattuvat veteen.

Tässä upeassa vedenalaisessa kohtauksessa Aleksander dokumentoi Kapkaupungin rannikolla sijaitsevia jättimäisiä levämetsiä. Valon, levän ja meren eliöstön vuorovaikutus korostaa monipuolisia ekosysteemejä, joita esiintyy Pohjois-Kapista Etelä-Kapiin. Kuva on otettu Canon EOS R5 -kameralla ja Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM -objektiivilla (15 mm:n polttovälillä, 1/400 s, f/2.8 ja ISO 200). © Aleksander Nordahl

2. Oikea objektiivi löytyy kokeilemalla

Valokuvaajana ja elokuvantekijänä valittavat objektiivit määrittelevät kuvaajan sisällön laadun ja tyylin. Aleksander on kokeillut erilaisia RF-objektiiveja ja on erityisen innoissaan vedenalaisen kuvaamisen uusista mahdollisuuksista. Canonin RF 15-35mm F2.8L IS USM- ja RF 28-70mm F2L USM -objektiiveista on tullut hänen kokeellisen lähestymistapansa keskeisiä osia, sillä niistä muodostuu monipuolinen valikoima, jolla yhdellä sukelluksella pystyy kuvaamaan kaikkea laajakulmaisista merimaisemista yksityiskohtaisiin lähikuviin. RF-sarjan objektiivien yhdistäminen peilittömään EOS R5 Mark II -järjestelmään tarjoaa poikkeuksellisen kirkkauden ja nopean automaattitarkennuksen, minkä ansiosta kyseessä on ehdoton valinta vaativiin kuvausympäristöihin.

”En malta odottaa, että saan EOS R5 Mark II:lle vedenalaisen kotelon”, hän sanoo. ”Sen avulla sisältöä on helppo kuvata veden alla, ja RF-objektiivit ovat aivan mullistava keksintö.”

Aleksander sanoo aikovansa käyttää Canon RF 5.2mm F2.8L DUAL FISHEYE -objektiivia. Kyseisessä objektiivissa on 180 asteen kuvakulma, ja se on suunniteltu mukaansatempaavaa VR-sisältöä (virtuaalitodellisuutta) ja stereoskooppista 3D-sisältöä varten. Sen avulla valokuvaajat ja elokuvantekijät pääsevät myös kuvaamaan ultralaajoja, 180 asteen kuvamateriaaleja, mikä tekee siitä ehdottoman valinnan laajakulmakuvaukseen, joka on käyttökelpoinen näkökulma laajojen ympäristöjen, kuten valtameren, kuvaamiseen.

”Haaveilen pystyväni ottamaan kuvia ja videoimaan niitä tuolla 180 asteen objektiivilla”, Aleksander sanoo. Hänen tavoitteenaan on luoda ainutlaatuinen visuaalinen kokemus ”valtamerikuutioksi” kutsumansa suuren mittakaavan immersiivisen taideinstallaation sisälle.

”Se on periaatteessa kuutio, jossa pääsee astumaan mereen”, hän selittää. ”Jos katsot alas, sivuille tai ylös, olet meren sisällä. Käytettävän tekniikan ansiosta ihmiset voivat kokea vedenalaisen elämän kauneuden ja laajuuden ilman, että heidän tarvitsee pidättää hengitystään.”

Vedenalaista levämetsää esittävä kuva, jossa valonsäteet suuntautuvat alaspäin vangiten merenpohjan kauneuden.

Kuva on osa tarinaa, joka kertoo merilevien keräämisestä Lofoottien saarilla tasokasta ruoanlaittoa varten ja se korostaa meren luonnonvarojen runsaita kestävän ruoantuotannon mahdollisuuksia. Kuva on otettu Canon EOS R5 -kameralla ja Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM -objektiivilla (15 mm:n polttovälillä, 1/200 s, f/10 ja ISO 320). © Aleksander Nordahl

3. Valmistaudu sekä still-kuviin että liikkuvaan kuvaan

EOS R5 Mark II -kameran yläosassa on erillinen säädin, joka vaihtaa nopeasti video- ja still-kuvaustilojen välillä. Aleksander sanoo, että vedenalaisissa kuvausohjelmissa tämä on erityisen kätevä. Kun kuvaamiseen on aikaa vain puolitoista minuuttia hengitystä pidätellen, tehokkuus on kaikki kaikessa. Kannattaa huomata, että kun kytkimen avulla vaihtaa still-kuvaustilasta videotilaan, kamera ottaa käyttöön välittömästi viimeisimmät videoasetukset – eli säästää aikaa määrittämällä kaikki halutut videotilan asetukset etukäteen niin, että olet valmis kuvaamaan viivytyksettä heti, kun vaihdat tilaa.

EOS R5 Mark II -kameran huippuominaisuuksiin kuuluu myös still-kuvien ja videokuvan ottaminen samanaikaisesti. Videon tallentamisen aikana voidaan ottaa valokuvia (yksittäiskuvia tai käyttää jatkuvaa kuvausta) painamalla suljinpainike kokonaan alas. Ota tämä ominaisuus käyttöön varmistamalla, että kameran korttipaikoissa on kaksi korttia, ja valitsemalla kameravalikosta Kaksoiskuvaus (still ja video).

Toiminto ei ole yhtä monipuolinen kuin tilojen vaihtaminen – videot tallennetaan Full HD -muodossa ja JPEG-kuvat vain 16:9-muodossa, ja videoiden tallennuksen yhteydessä käytetään nykyisiä automaattitarkennuksen, valotuksen ja valkotasapainon asetuksia, eikä kuvaajalla ole mahdollisuutta valita haluamiaan still-kuvien asetuksia. Tästä huolimatta ominaisuus on lyömätön, sillä sen avulla voi vaihtaa käden käänteessä niin still- kuin videokuvaukseenkin menettämättä hetkeäkään.

Pinnan tasolta otettu kuva, jossa näkyy sekä veden ylä- että alapuolinen maailma. Alhaalla näkyy vedenalainen kukoistavan tiheä levämetsä, kun taas yläpuolella sukeltaja seisoo kalliorannalla, jonka taustalla on korkeat kalliot kirkkaansinisen taivaan alla.

Aleksander Nordahl kuvaa tässä vaikuttavassa veden rajapinnasta otetussa kuvassa Lofoottien veden alla kukoistavia levämetsiä, kun taas yläpuolella kohoavat jylhät vuoret. Kuva korostaa luonnon jyrkkiä kontrasteja ja osoittaa ekosysteemien yhteenkuuluvuuden sekä pinnan ylä- että alapuolella. Kuva on otettu Canon EOS R5 -kameralla ja Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM -objektiivilla (35 mm:n polttovälillä, 1/500 s, f/3.5 ja ISO 1600). © Aleksander Nordahl

4. Sommittelun miettiminen materiaalin myöhempää editointia varten

Hybridisisällöntuottajana toimiminen edellyttää, että kuvaaja ymmärtää, miten otokset sommitellaan sekä still- että videokuvausta varten. Aleksander korostaa, että hänen lähestymistapansa videokuvaukseen on sama kuin valokuvaukseen, ja tämä ajattelutapa auttaa luomaan visuaalisesti upeaa sisältöä molemmissa muodoissa.

”Mietin sisällön, sommittelen ja otan kuvan – toimin liikkuvaa kuvaa ottaessani samoin kuin still-kuvauksessa. Näin pystyn luomaan liikkuvia still-kuvia, jotka ovat yhtä kauniita.”

Jos olet siirtymässä hybridikuvaukseen, Aleksanderin neuvo on miettiä liikkuvaa kuvaa still-kuvien sarjana. Keskity kehystämiseen, valaistukseen ja sommitteluun juuri kuten ottaessasi valokuvaa. Näin kuvamateriaalia on helpompi editoida ja se on myös yhtenäisempää, kun se yhdistetään projektin still-kuviin.

Lähikuva Canon EOS R5 Mark II -kameraa pitelevistä käsistä. Kameran näytöllä ovat valotustasojen värivirheiden korjausindeksin asetukset, joista näkyvät valkoisen leikkautuminen, 18 % harmaan ja mustan leikkautumisen ilmaisimet.

Canon EOS R5 Mark II -kameran värivirheiden korjausnäytöllä kuvaaja pystyy seuraamaan tarkasti sekä still-kuvien että liikkuvan kuvan valotustasoja ja määrittämään ne kuvan alueiden värit, jotka ovat vaarassa leikkautua. Työkalun avulla Aleksander varmistaa kunkin otoksen tarkkuuden, työskentelipä hän sitten studiossa tai vedenalaisen valokuvauksen dynaamisessa ja arvaamattomassa ympäristössä.

5. Jälkituotantoajan säästäminen oikean kameran oikeilla asetuksilla

Aleksander korostaa, miten EOS R5 Mark II -kameran ISO-herkkyys ja kennon laatu lyhentävät intensiiviseen jälkikäsittelyyn kuluvaa aikaa.

”Värinmäärittely on vaikeaa, etenkin kun toimitaan haastavissa ympäristöissä, kuten otettaessa kuvia veden alla. Mutta tämän kameran ansiosta aikaa jälkituotantoon kuluu vähemmän, koska kuvamateriaali on laadukasta jo siinä vaiheessa, kun se tulee ulos kamerasta.”

Kun kuvaat hämärässä tai vedenalaisessa ympäristössä, käytä kameran automaattista ISO-asetusta, jolloin kamera säätää asetukset automaattisesti käytettävissä olevan valon mukaan. Jos haluat enemmän säätömahdollisuuksia, aseta ISO-herkkyys manuaalisesti kohtuulliseksi (esimerkiksi ISO 3200 tai ISO 6400) niin, että kuva säilyy selkeänä samalla kun liiallinen kohina vältetään. Näin kuvaaja pääsee keskittymään kuvan sommitteluun ja voi antaa kameran seuraavan sukupolven täyden koon taustavalaistun pinotun CMOS-kennon tallentaa yksityiskohdat hämärässä parhaalla mahdollisella tavalla. Tarvittaessa EOS R5 Mark II -kamerassa on myös neuroverkkoon perustuva kameran sisäisen kohinan vaimennus, jolla saa puhtaampia ja tarkempia JPEG-kuvia.

Tällaisten ominaisuuksien ansiosta kuvaaja säästää huomattavasti aikaa jälkituotannossa, koska kohinan vähennystä tai värinkorjausta tarvitaan vähemmän.

An immersive view of foliage underwater.

Aleksanderin viimeinen hybridikuvaukseen liittyvä neuvo

”Tämän kameran avulla voit ottaa sekä still-kuvia että liikkuvaa kuvaa ilman kompromisseja”, Aleksander sanoo. ”Sillä voidaan hallita molempia ilman, että tuntee joutuvansa luopumaan mitään.”

Viimeisimmässä näyttelyssään Aleksander esitteli osana taideteoksiaan joukon korkean resoluution hidastettuja videoita. Yllä on yksi esimerkki, jossa näkyy arktisen viidakon levää.

Harjoittelemalla ja oikealla lähestymistavalla päästään käyttämään loputtomasti luovia mahdollisuuksia. Olipa kyse still-kuvauksesta tai videoista, kameran ominaisuuksien tunteminen parantaa työskentelyä ja tehostaa prosesseja.

John Marshall

Vastaavia tuotteita

  • Peilittömät kamerat

    EOS R5 Mark II

    Ota tilanne haltuun kameralla, jossa yhdistyvät mahtava nopeus, uskomaton tarkkuus ja upea 8K-video.
  • Peilittömät kamerat

    EOS R6 Mark II

    Valokuvat tai videot, toiminta tai muotokuvat – EOS R6 Mark II -kameran erinomaisen suorituskyvyn ja huippuluokan kuvanlaadun ansiosta luovuutesi pääsee oikeuksiinsa.
  • Peilittömät kamerat

    EOS R7

    Tutki villiä luontoa kätevän kokoisella, nopealla APS-C-kameralla, joka takaa erinomaisen kuvanlaadun.
  • Objektiivit EOS R -kameraan

    RF 15-35mm F2.8L IS USM

    L-sarjan laadukas optiikka ja viiden askeleen kuvanvakain tuottavat laajakulmaiset ja terävät kuvat – saat kuviin dynaamiset kuvakulmat myös ahtaissa tiloissa.
  • RF-objektiivit

    RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM

    RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM on kompakti, mutta huipputehokas superteleobjektiivi, jonka 5 askelen kuvanvakain takaa huippuluokan terävyyden.
  • RF-objektiivit

    RF 200-800mm F6.3-9 IS USM

    Huipputehokas superteleobjektiivi, jossa on 200-800 mm:n polttoväli. Sopii hyvin urheilu-, luonto- ja toimintakuvaukseen.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Luontokuvausvinkkejä

Näillä vinkeillä ja tekniikoilla viet luontokuvasi uudelle tasolle ja saat kaiken irti Canon-kamerastasi ja -objektiiveistasi.

Parhaat objektiivit luontokuvaukseen

Ota vaikuttavia kuvia eläimistä näillä kiinteäpolttovälisillä ja zoom-objektiiveilla.

RF 200-800mm F6.3-9 IS USM -objektiivi lintukuvauksessa

Ammattikuvaaja ja harrastaja testaavat RF 200-800mm F6.3-9 IS USM -objektiivia kentällä.

Parhaat luontokuvaukseen sopivat kamerat ja objektiivit

Luontokuvauksen asiantuntijat Markus Varesvuo, Marina Cano ja Dani Connor paljastavat suosikkivarusteensa, joilla he ottavat hämmästyttäviä kuvia luonnosta.