CANON EOS R5

Edistynyt automaattitarkennustekniikka

EOS R5 tarkentaa poikkeuksellisen nopeasti ja tarkasti, ja pystyy tunnistamaan kuvassa liikkuvat kohteet ja seuraamaan niitä. Ota huikean tarkkoja ja selkeitä kuvia, jotka ovat täynnä yksityiskohtia.

© Martin Bissig / Canon-lähettiläs

Dual Pixel CMOS AF II, 5940 aluetta ja täysi kattavuus

Missä tahansa kohteesi onkin, EOS R5 voi löytää sen ja tarkentaa siihen nopeasti käyttämällä 5940 automaattitarkennusaluetta, jotka kattavat käytännössä 100 prosenttia kuvasta. Näitä tarkennusalueita voi käyttää yhdessä, yksitellen tai vyöhykkeinä, joita voi siirtää kuvassa sen mukaan, missä toimintaa ilmenee.

Tarkennuspisteet voi valita kameran takana olevalla monitoimiohjaimella tai käyttämällä kosketusnäyttöä: napauta sitä Kuvaus näytöllä -tilassa tai käytä sitä kosketuslevynä, kun kamera on silmällä.

© Martin Bissig / Canon Ambassador

© Robert Marc Lehmann

© Ulla Lohmann / Canon Ambassador

Syväoppimiseen perustuva tekoäly ja kohteiden tunnistus

EOS R5 -kameran EOS ITR AF X -automaattitarkennusjärjestelmä käyttää syväoppivaa tekoälyä, joka kehitettiin alun perin edistykselliseen EOS-1D X Mark III -järjestelmäkameraan. Kasvojentunnistustilassa järjestelmä tunnistaa kasvot tarkasti – myös sivusuunnasta, kun vain yksi silmä on näkyvissä. Kuvauskohteet pysyvät veitsenterävinä silloinkin, kun liikettä on vaikea ennakoida ja terävyysalue on kapea. Jos henkilö kääntyy hetkeksi poispäin, kamera seuraa hänen päätään, joten kasvot näkyvät jälleen terävinä henkilön kääntyessä kohti kameraa.

EOS R5 -kameran syväoppimiseen perustuva tekoäly on ohjelmoitu tunnistamaan ihmisten ja ajoneuvojen lisäksi myös kissoja, koiria ja lintuja – ja seuraamaan jopa niiden silmiä. Tämä huippuominaisuus sopii erityisesti urheilu- ja luontokuvaukseen – esimerkiksi lentävien lintujen kuvaaminen on helpompaa kuin koskaan ennen. Moottoriurheilua kuvattaessa EOS R3 voi tunnistaa moottoripyörät ja kilpa-autot, erottaa suljetut ja avoimet ohjaamot ja tarkentaa ajajan kypärään, kun se on näkyvissä.

© Robert Marc Lehmann

Nopea ja herkkä tarkennus

EOS R5 voi tarkentaa kuvan jopa 0,05 sekunnissa – tämä on luokkansa nopein suorituskyky täyden kennokoon peilittömässä kamerassa.1 Automaattitarkennus toimii jopa -6EV:n2 valaistuksessa, joka vastaa puolikuun valoa.

Tämän valoherkkyyden ansiosta EOS R5 voi myös tarkentaa enimmillään jopa aukolla f/22, jolloin telelisäkkeitä voidaan käyttää pienen valovoiman objektiivien ja pienikokoisten superteleobjektiivien kanssa, joita ovat esimerkiksi RF 600mm F11 IS STM ja RF 800mm F11 IS STM.

Objektiivin täysi käsin käytön tuki

Hienosäädä tarkennusta käsin automaattitarkennustilassa ilman kytkimiä. Vanhempien EF USM -objektiivien käyttäjien suosima ominaisuus on uusittu RF-objektiiveihin ja niiden uudempiin tarkennusmoottoreihin.

Seurantakehyksen toiminta

Kameran jatkuvan automaattitarkennuksen toimintaa voi säätää muuttamalla parametreja, kuten seurantaherkkyyttä tai nopeutettua/hidastettua seurantaa, tai valitsemalla jonkin neljästä case-asetuksesta eli määrityksestä, jotka sopivat erilaisiin kuvaustilanteisiin.

EOS R5 -kamerassa on Case A, joka valitsee automaattisesti yhden neljästä kohdekohtaisesta automaattitarkennuksen case-asetuksesta sen mukaan, mitä kuvataan.

EOS R5 -kamerassa on nyt Case A, joka valitsee automaattisesti yhden neljästä kohdekohtaisesta automaattitarkennuksen case-asetuksesta sen mukaan, mitä kuvataan.

Käsintarkennus

Käsintarkennuksen yhteydessä voidaan käyttää kolmea tarkennusapumenetelmää, joilla voidaan varmistaa, että tarkennus on juuri halutussa kohdassa.

• Tarkennuksen suurennus
Kun kuva suurennetaan ensin kuusinkertaiseksi ja sitten viisitoistakertaiseksi, näet kuvan paremmin ja voit arvioida tarkennuksen.

• Tarkennuksen korostus
Kuvan tarkennettujen osien reunat rajataan valitsemallasi värillä.

• Dual Pixel -tarkennusopas
Alun perin Cinema EOS C300 Mark II -kamerassa nähty Dual Pixel -tarkennusopas käyttää kameran Dual Pixel CMOS AF II -automaattitarkennustekniikkaa, jolla se mittaa tarkasti kameran ja kohteen välisen etäisyyden ja vertaa sitä nykyiseen käsintarkennuksen asetukseen. Graafinen opas näyttää, onko tarkennuspiste kameran mittaaman arvon edessä vai takana, ja muuttuu vihreäksi, kun arvot täsmäävät ja tarkennus on tehty.

Järjestelmä tekee manuaalisesta tarkennuksen siirrosta helpompaa ja tarkempaa, ja tarjoaa videokuvaajille tarkkuuden, jota he tarvitsevat 4K- ja 8K-videoita käyttäessään.

Näitä kolmea työkalua voi käyttää yhteensopivien RF-objektiivien, EF-objektiivien tai käsin tarkennettavien elokuvaobjektiivien kanssa.

© Ulla Lohmann / Canon-lähettiläs

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 • ARTIKKELI

  Canon EOS R5 -kameran ensimmäiset kuvat: ikuista luonnon kauniit yksityiskohdat

  Ulla Lohmann ja Robert Marc Lehmann kertovat, miten Canon EOS R5 -kameran 45 megapikselin kenno ja automaattitarkennus silmiin auttoivat heitä ottamaan näyttäviä ulkokuvia.

 • ARTIKKELI

  8K-videokuvaus ja ylinäytteistetty 4K Canon EOS R5 -kameralla

  Ensimmäisissä Canon EOS R5 -videokuvauksissa Martin Bissig ja Ivan D’Antonio selvittivät, miten sen 8K-ominaisuudet lyhentävät kuvausaikaa ja antavat lisää luovia mahdollisuuksia.

 • ARTIKKELI

  Canon EOS R5: 10 tärkeää ominaisuutta

  Tutustu ominaisuuksiin, joiden ansiosta EOS R5 mullistaa kuvaamisen, kuten mahdollisuuteen ottaa 45 megapikselin stillkuvia jopa 20 kuvan sekuntinopeudella ja kuvata 8K RAW -videoita.

 • ARTIKKELI

  Canon EOS R5 vai EOS R6 – kumpi sopii sinulle?

  Canon esittelee kaksi mullistavaa täyden kennokoon peilitöntä kameraa. Löydä omasi. Vertailemme EOS R5- ja EOS R6-kameroita rinnakkain.

  1. Alkaen 3.6.2020 vaihdettavilla objektiiveilla varustetuissa peilittömissä digikameroissa, joissa on 35 mm:n täysikokoinen kuvakenno, kontrastin tunnistus ja vaiheentunnistus. CIPA-suosituksien mukaan mitatun automaattitarkennuksen nopeuden perusteella (voivat vaihdella kuvausolosuhteiden ja käytettävän objektiivin mukaan). Mitattu sisäisillä mittausmenetelmillä. Mittausolosuhteet: EV12 (ympäristön lämpötila/ISO 100), käsisäätötila, RF 24-105mm F4L IS USM -objektiivi (polttoväli 24 mm), sulkimen laukaisu laukaisimella, yhden pisteen automaattitarkennus, kertatarkennus.
  2. Valokuvauksen aikana, kun käytössä on f/1.2-objektiivi, keskimmäinen tarkennuspiste ja kertatarkennus. Lämpötila 73 °C, ISO-herkkyys 100. Ei koske RF-objektiiveja, joissa on Defocus Smoothing -pinnoite.