timelapse header

Vinkit intervallikuvaukseen (Time Lapse)

Olet varmaankin nähnyt upeita timelapse -videoita yötaivaasta tai kaupunkiliikenteestä. Oletko miettinyt, miten tällaiset videot on kuvattu?
Tässä lyhyessä videossa ja ohjeissa kerrotaan intervallikuvauksen perusteet.

Intervallivideo on satojen tai jopa tuhansien stillkuvien sarja, jonka toistaminen järjestyksessä muodostaa nopeutetun videon. Canon-kamerasi sopii erinomaisesti intervallikuvaukseen. Oheisten vinkkien avulla opit nopeasti tekemään omia intervallivideoita.

  1. 1. Oikeat varusteet – kaksi tärkeintä intervallikuvaustarviketta ovat tukeva jalusta, joka pitää kameran paikallaan, ja ajastinlaukaisin, jota kutsutaan myös ajastettavaksi kauko-ohjaimeksi. Tämän laitteen avulla voit määrittää kuvausvälin. Videossa käytettiin TC-80N3-kauko-ohjainta, joka sopii N3-liittimiin. Jos kamerassasi on E3-liitäntä, tarvitset lisäksi N3/E3-sovitinkaapelin. Joissakin uusimmissa kameroissamme on sisäinen ajastin, joka helpottaa kuvaamista entisestään. Tällaisia malleja ovat esimerkiksi , ja .

  2. 2. Valitse kohde – etsi näkymä, jossa on liikettä: maiseman yli vyöryvät pilvet, ruuhkainen tie tai ryöppyävä koski ovat mainioita harjoittelukohteita.

  3. 3. Kuvaa näytöllä, niin saat kuvaan juuri haluamasi näkymän.

  4. 4. Kuvaa RAW- tai JPG-muodossa – RAW-muoto tarjoaa enemmän mahdollisuuksia muokata kuvia myöhemmin, kun taas JPG-muoto vie vähemmän levytilaa. Haluat ehkä tallentaa kuvat keskikokoisessa tai pienessä muodossa, jotta muistikortille mahtuu enemmän kuvia. Pienempi tarkkuus saattaa kuitenkin vaikuttaa videon laatuun.

  5. 5. Valotusasetukset – Määritä haluamasi valotusaika vaihtamalla asetukseksi aukon esivalintatila ja valitsemalla sopiva ISO-herkkyys. ISO-herkkyys voi olla päiväsaikaan 100–800 ja yöllä jopa 10 000. Joissakin kuvauskohteissa kannattaa käyttää pitkää valotusaikaa, jotta kohteen liike tallentuu kuvaan. Yleensä valotusaika kannattaa pitää pienempänä kuin 1/100 s, jotta video etenee sulavasti.

  6. 6. Arvioiva mittaus ohjaa kameraa ottamaan huomioon koko näkymän valotuksen määrityksessä. Täyttä valotuksen käsisäätöä voi käyttää tilanteissa, joissa valon voimakkuus pysyy tasaisena. Jos valo vaihtelee paljon, videoon voi tulla välkkymistä.

  7. 7. Poista ensisijaisen huippuvalotoiston ja reunojen valaistuksen korjauksen kaltaiset asetukset käytöstä, sillä ne saattavat aiheuttaa eroja kuvien välillä. Valkotasapaino ja kuva-asetukset kannattaa määrittää käsin. Jos kuvaat RAW-muodossa, voit muokata asetuksia myöhemmin tarpeen mukaan.

  8. 8. Sommittele kuva – valitse oikea objektiivi (tavallisesti laajakulma on paras valinta), sommittele kuva, tarkenna kohteeseen ja ota sitten objektiivin käsintarkennus käyttöön, jotta kamera ei muuta tarkennuskohdetta seuraavissa kuvissa.

  9. 9. Määritä ajastinlaukaisin – valitse, kuinka usein kamera ottaa kuvan. Jos kohde liikkuu nopeasti, käytä lyhyttä kuvausväliä. Jos esimerkiksi kuvaat pilviä tuulisella säällä, kokeile kahden sekunnin väliä.

  10. 10. Määritä, kuinka kauan kuvausta jatketaan – mitä kauemmin kamera kuvaa, sitä pidempi lopullisesta videosta tulee. Muista, että tavallisesti videossa näytetään 24 kuvaa sekunnissa, joten jos haluat 30 sekunnin intervallivideon, tarvitset 720 kuvaa. Jos säädät kameran kuvaamaan 2 sekunnin välein, kuvausajan on oltava 24 minuuttia. Jos käytät pidempää kuvausväliä, kameran on kuvattava tuntien ajan.

Kun kuvat on otettu, sinun on vielä valmistettava lopullinen intervallivideo. Kaikki rajaukset ja värisäädöt on tehtävä samanlaisina kaikkiin kuviin, jotta video säilyy yhtenäisenä.

RAW-muodossa olevat kuvat on todennäköisesti muutettava JPG-muotoon. Valitse videoosi sopiva tiedostokoko. On olemassa useita ilmaisia video-ohjelmistoja, joiden avulla voit yhdistää kuvasi videoksi. Muun muassa Applella ja Microsoftilla on omat ohjelmansa, mutta oheisessa videossa käytettiin Adobe Creative Cloud -ohjelmaa.