LUOVAA TULOSTUSTA

Leiki ruoan kanssa: tulosta ja kehystä herkullisimmat ruokakuvasi

Tee arkipäiväisistä ruokalajeista upeita taideteoksia.
Nuori tyttö muotoilee kasvot lautasella olevasta ruoasta.

Vähän luovuutta peliin ja arkisistakin esineistä saa aikaan upeaa taidetta. Tässä oppaassa kerromme, miten voit luoda "ruokataidetta", ottaa teoksistasi valokuvia ja asettaa ne näyttävästi esille. Saat helposti innostettua lapsetkin mukaan, ja lopputuloksen voitte vaikka napsia välipalaksi.

1. Valitse ruokalaji

Hedelmiä, vihanneksia ja leipää tarjottimella olevassa kulhossa.

Värikkäistä hedelmistä ja vihanneksista ja muista ruoka-aineksista saa aikaan upeita kasvokuvia – spagettia voi käyttää hiuksina, mansikoista tulee herkulliset huulet ja rusinat sopivat silmiksi.

Äiti ja hänen kaksi lastaan asettelevat ruoka-aineksia kasvojen muotoon vihreälle lautaselle.

Kokeile erikokoisia ja -värisiä ruoka-aineita ja etsi juuri sopiva kokonaisuus.

Kerää värikkäitä ruoka-aineksia ja tee niistä hauskoja kasvokuvia. Tuoreet hedelmät ja vihannekset sopivat tähän parhaiten, koska niissä on paljon iloisia värejä ja niitä on helppo muotoilla. Sitä paitsi niistä saa aikaan terveellisen "taidevälipalan". Lisäväriä löytyy tomaateista, paprikoista, mansikoista ja porkkanoista. Pienet marjat ja pähkinät sopivat loistavasti kasvonpiirteiden, kuten silmien, viimeistelyyn. Kuivatut linssit ja siemenet ovat myös käteviä, koska niitä on helppo sirotella eri puolille asetelmaa. Muista, että osa ruoka-aineksista on jo valmiiksi kasvojen muotoisia, kuten vaikka bagelit ja ohukaiset.

2. Sommittele ruoka

Kurkusta, appelsiinista ja omenasta valmistettu hahmo valkoisella lautasella.

Taideteosten valmistaminen ruoka-aineksista on hauskaa, ja lopputuloksen voi nauttia myös välipalana. Kuva on otettu Canon EOS RP -kameralla ja Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM -objektiivilla (1,3 s, f/8 ja ISO 100).

Seuraavaksi seuraa hauskin vaihe. Valitse sopiva lautanen ja kutsu perheesi kokoon. Asetelkaa yhdessä ruoka-ainekset kasvojen muotoon, ihmishahmoksi tai muuhun hauskaan muotoon. Valitse ruoka-aineksia, joiden värit täydentävät toisiaan – tai ovat toistensa vastakohtia. Muista, että tuoreiden hedelmien ja vihanneksien väri saattaa muuttua melko nopeastikin – ruskea banaani ei ehkä enää näytäkään kovin houkuttelevalta. Valkoinen lautanen toimii parhaiten värikkäiden ruoka-aineiden taustana. Jos lautasessa on kuvioita, ne vievät helposti huomion pois ruoka-aineksista. Käytä veistä ja leikkuulautaa pienten yksityiskohtien viimeistelyyn.

3. Tee voileivistä taideteoksia

Äiti ja poika tekevät Lontoon kuuluisaa Big Beniä muistuttavan ruokatornin.

Maamerkkien ja tornien rakentaminen on helppo ja hauska tapa ottaa ruokakuvia yhdessä koko perheen kanssa.

Leivästä, juustosta ja kurkusta tehty Big Ben -kellotorni.

Valmista ruoka-aineksista kuuluisa maamerkki, kuten Lontoon Big Ben. Kuva on otettu Canon EOS RP -kameralla ja Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM -objektiivilla (1 s, f/5,6 ja ISO 100).

Muuta tavallinen välipala upeaksi maamerkiksi, kuten Big Ben -voileipätorniksi. Leivistä, kekseistä, muroista ja kuivakakusta on helppo rakentaa torneja ja taloja. Vinkki: käytä cocktailtikkuja osien kiinnittämiseen. Varsinkin lapsista voi olla hurjan hauskaa muotoilla erilaisia rakennuksia jotka voi niiden valmistuttua popsia poskeensa.

4. Valmistele kamera

Nainen pitää lasta sylissään ja asettaa samalla kameran jalustaan kuvatakseen ruoka-aineksista tehtyjä kasvoja.

Jos kamerassasi on laukaisimen pehmennin, lapset voivat tarkentaa ja ottaa kuvan yhdellä napautuksella.

Canon-kameran kääntyvässä näytössä näkyy kahden sekunnin ajastin ja etsimen läpi näkyy ruokalautanen.

Kahden sekunnin ajastin estää kameran tärähtämisen, joka aiheutuu laukaisimen painamisesta. Näin kameran tärinä ehtii vaimeta ennen kuvan ottamista.

Kun taideteoksesi on valmis, tartu kameraan ja nappaa upeita otoksia. Jos kuvaat ylhäältäpäin, kokeile asettaa värillinen paperi lautasen alle taustaksi. Valitse väri, joka on vastakohta ruokateoksesi päävärille. Kuvauksessa kannattaa käyttää jalustaa, koska sen ansiosta voit käyttää pidempiä valotusaikoja ja pienempää ISO-herkkyyttä. Jos käytössä ei ole jalustaa, kuvaaminen onnistuu helposti myös käsivaralla, mutta silloin kannattaa käyttää suurempaa ISO-herkkyyttä. Kun kamera on asetettu jalustalle, voit muuttaa kuvan sommittelua vapaammin.

5. Käytä luonnonvaloa

Nainen ottaa kuvaa ruokatornista jalustaan kiinnitetyllä kameralla suuren ikkunan edustalla.

Asetu lähelle suurta ikkunaa, jotta saat kuviisi pehmeän valon.

Pieni tyttö pitää sinistä paperia Big Beniä muistuttavan ruokatornin takana.

Paperin pitäminen taustalla tekee siitä neutraalin ja pitää kohteen tarkennettuna.

Ikkunasta tulviva luonnonvalo sopii erinomaisesti tällaiseen valokuvaukseen, koska se yleensä valaisee kuvauskohteesi tasaisesti ja pehmeästi. Valitse kuvauspaikka läheltä suurta ikkunaan – vältä kuitenkin suoraa auringonvaloa – ja selvitä kokeilemalla mistä suunnasta valo osuu parhaiten kohteeseesi. Jos valo on mielestäsi liian voimakas toisella puolella, voit käyttää heijastinta tai valkoista paperia ja heijastaa osan valosta takaisin vastakkaiselta puolelta.

6. Valitse kamera-asetukset

Jalustaan kiinnitetty Canon-kamera takaapäin kuvattuna.

Joissakin jalustoissa on vaakasuunnassa säädettävä keskipylväs, joka helpottaa kameran asettamista suoraan ruoan päälle.

Naisen muotoon puristettu banaani mustalla lautasella, jossa on keltaisia pilkkuja.

Luovan käsittelyn jälkeen taideteoksesi ei enää muistuta alkuperäistä ruokalajia tai -ainesta, kuten tämä banaanista valmistettu tanssiva nainen. Kuva on otettu Canon EOS RP -kameralla ja Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM -objektiivilla (1,3 s, f/8 ja ISO 100).

Voit käyttää oikeastaan mitä tahansa kamera-asetusta, joka tuntuu kätevältä. Jos kamera on kiinnitetty jalustaan, kannattaa käyttää aukon esivalintaa (Av-tila), keskivälin aukkoa (kuten f/8) ja ISO-herkkyyttä 100. Kamera valitsee automaattisesti sopivan valotusajan. Näillä asetuksilla valotusaika on todennäköisesti melko pitkä, joten käytä kahden sekunnin ajastinta, jotta kameran tärähdys laukaisinta painettaessa ei vaikuta kuvanlaatuun. Voit myös etälaukaista kameran älypuhelimeen asennettavallaCanon Camera Connect -sovelluksella.

7. Valmistele tulostus

Neljästä ruokakuvasta Canon Easy-PhotoPrint Editor -sovelluksessa tehty kollaasi.

Voit tulostaa yksittäisiä kuvia tai tehdä niistä kollaaseja Canon Easy-PhotoPrint Editor -sovelluksessa.

Entäpä jos tulostaisit ottamasi valokuvat? Valokuvien valmisteleminen tulostamista varten onnistuu helposti Canon Easy-PhotoPrint Editor -sovelluksessa. Siirrä kuvat älypuhelimeen Canon Camera Connect -sovelluksella tai käytä image.canon-palvelua. Avaa kuvat Easy-PhotoPrint Editor -sovelluksessa, valitse sopiva paperikoko ja käytä tarvittaessa rajaustoimintoa. Voit tehostaa kuvien värisävyjä erilaisilla suotimilla. Valitse tulostusasetuksissa mattapintainen tai kiiltäväpintainen paperi ja tulostuslaaduksi Paras. Tulostusasetukset kannattaa tallentaa sovelluksen muistiin, jotta voit käyttää samoja asetuksia kätevästi uudelleen.

8. Tulosta ja kehystä

Nuori tyttö katsoo Canon PIXMA TS8351 -tulostinta, joka tuottaa värikkäitä ruokakuvia.

Canon PIXMA TS8350 -sarja sopii erinomaisesti langattomaan tulostukseen tietokoneesta tai älypuhelimesta. Se tuottaa eloisia värejä ja tarkkoja yksityiskohtia. Tähän tarkoitukseen sopivat myös kaikki Canon PIXMA -sarjan laitteet.

Nuori tyttö rakentaa kollaasin ruokakuvista.

Kehystämällä tulostamasi valokuvan saat aikaan upeita taideteoksia, jotka voit ripustaa seinälle tai asettaa näytille vaikka työpöydällesi.

Lisää tulostimeen muutama arkki valokuvapaperia ja aloita tulostus. Upeimmat valokuvat kannattaa kehystää ja asettaa esille ystäviesi ihailtavaksi. Kokeile myös Canonin magneettista valokuvapaperia ja kiinnitä suosikkikuvasi vaikka jääkaapin oveen. Muista, että Canon SELPHY Square QX10 -laitteella voit tulostaa kuvasi suoraan neliönmuotoiselle, uudelleenkiinnitettävälle valokuvapaperille. Kannattaa myös harkita ruokakuvien yhdistämistä kollaasiksi. Mikä olisikaan parempi tapa myöhemmin muistella tätä hauskaa kuvauspäivää?

Teksti: James Paterson

Vastaavat tuotteet

 • Tulostimet kotikäyttöön

  SELPHY SQUARE QX10

  Ikuista tärkeät muistot upeiksi tulosteiksi langattomasti missä ja milloin tahansa.
 • Mustesuihkutulostimet

  Magnetic Photo Paper MG-101

  Paranna valokuvatulosteiden käytettävyyttä Canonin magneettisella valokuvapaperilla (MG-101).
 • Mustesuihkutulostimet

  Matte Photo Paper MP-101

  Matte Photo Paper -paperille voit tulostaa laadukkaita mattapintaisia valokuva- ja tekstitulosteita. Paperi soveltuu myös onnittelukortteihin ja muihin luoviin tarkoituksiin.
 • Mustesuihkutulostimet

  Glossy Photo Paper GP-501

  Wi-Fi- ja AirPrint-tuen ansiosta voit tulostaa älypuhelimista, tablet-laitteista ja Applen laitteista.
 • Aiheeseen liittyvät artikkelit