LUOVAA TULOSTUSTA

Yhdistä mindfullness ja luova päiväkirjan pitäminen

Kirjailija ja kuvittaja Kia Marie Hunt kertoo, miten päiväkirjan pitäminen voi antaa luovuudelle siivet ja edistää mielenterveyttä.
Henkilö kirjoittaa leikekirjaan, jonka sivut on täytetty valokuvilla ja tarroilla.

Ajatusten kirjoittaminen päiväkirjan sivuille voi olla inspiroiva ja luova kokemus, mutta se on myös kätevä tapa pohtia omaa oloaan. Päiväkirjaan paneutuminen vain 20 minuutin ajan joka päivä voi lisätä hyvinvointia, etenkin kun tiedät, että kukaan muu ei koskaan näe tekstiä. Ja mikä on kaikkein parasta? Se sopii kenelle tahansa. Sääntöjä ei ole. Edessäsi on vain paperi, jonka avulla voit ilmaista, miltä sinusta tuntuu juuri tänään. Sen voi tehdä kirjoittamalla, piirtämällä, luomalla kollaasin tai tulostamalla omia kuvia.

Kirjailija, kuvittaja ja päiväkirjan kirjoittaja Kia Marie Hunt on luonut lasten toimintapäiväkirjasarjan My Awesome Year. Hänellä on myös oma Etsy-paperikauppa, ja hän tekee joka kuukausi päiväkirjatarvikkeita kasvavaan Journal Club -yhteisöönsä.

Kialle tämä on elinikäinen luova tapa. ”Sanoin aina, että aloin pitää luovaa päiväkirjaa, koska halusin tallentaa muistoja matkustellessani vuoden Uruguayssa ja Brasiliassa”, hän kertoo. ”Olen kuitenkin löytänyt viime aikoina paljon lapsena käsin tekemiäni päiväkirjoja. Olenkin aina pitänyt luovista päiväkirjoista – minun piti vain löytää ne uudelleen.

Päiväkirjan pitäminen on myös hyvä tapa tutustua itseensä, sanoo Kia, jonka @kia.creates-tilillä on 15 700 Instagram-seuraajaa. Hänellä on myös Instagram-sivu @inspiringjournals. ”Päiväkirjan pitäminen on puhdistavaa, mutta se antaa myös mahdollisuuden ilmaista ilman odotuksia tai rajoituksia. Se on vapauttavaa. Opit lisää itsestäsi joka kerta kun luot jotain”, hän sanoo.

1. Löydä oma tyylisi

Henkilö pitelee täyden kirjahyllyn edessä avointa päiväkirjaa, jossa on piirroksia ja tarroja.

”Päiväkirjan pitämisessä on kyse hetken vangitsemisesta ja tallentamisesta, jotta siihen voi palata tulevaisuudessa”, sanoo Kia, ”mutta myös nykyhetkestä nauttiminen on tärkeässä osassa.”

Nainen kirjoittaa vaaleanpunaisen ja valkoisen värisellä tietokoneen näppäimistöllä.

”Päiväkirjan luomisprosessi on kuin sormenjälki, jokainen on ainutlaatuinen eikä oikeaa tapaa ole olemassa”, Kia sanoo. ”Minä aloitan päiväkirjan kirjoittamisen lisäämällä sivulle teemaan sopivia värejä ja koristeita. Käytän paljon aikaa kuvien tulostamiseen sekä tarrojen ja washin [koristeellinen teippi] valitsemiseen”, hän kertoo.

Onpa tyylisi minimalistinen tai rohkea, rakastitpa värejä tai et, anna persoonallisuutesi näkyä – se saattaa olla hieman erilainen aina, kun avaat päiväkirjasi.

”Viimeistelen sivun täyttämällä sen piirroksilla ja tarroilla”, Kia lisää. ”En lopeta ennen kuin sivu on täynnä, sillä siitä minä pidän. Mitä enemmän sen parempi, mutta se ei ole kaikkien makuun!”

2. Valitse aihe.

Ylhäältä otettu kuva naisen järjestyksessä olevasta pöydästä, avoimen päiväkirjan vieressä näkyy washi-teippirullia.
Henkilö irrottaa tarraa liimatakseen sen päiväkirjaan.

On erilaisia tapoja pitää päiväkirjaa – voit vaikka tallentaa unia, kirjoittaa yhden lauseen merkintöjä tai säilyttää lähettämättömiä kirjeitä. Kokeile erilaisia tapoja tai omista kullekin oma muistikirja.

”On paljon erilaisia päiväkirjoihin liittyviä yhteisöjä”, Kia kertoo. ”Listamuotoisen päiväkirjan pitäminen voi olla näppärää ja minimalista. Siinä voi keskittyä päivien, viikkojen tai kuukausien suunnitteluun ja pitää kirjaa tavoista ja tavoitteista. Leikepäiväkirja on vähän kuin leikekirja, ja päiväkirjan sivuille liimataan mitä tahansa: lehtisiä, lippuja, pitsiä, naruja, paperia, materiaaleja – mitä kukin haluaa!”

Kiitollisuusluettelo voi olla hyvä tapa lisätä positiivisuutta elämään. ”Siinä tallennetaan asioita, joista olet kiitollinen, olivatpa ne suuria tai pieniä”, Kia sanoo. ”Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta ajattelutavan muuttaminen voi todellakin muuttaa elämän.

”Parhaiten suosikkitavan pitää päiväkirjaa löytää kokeilemalla”, hän sanoo. ”Kokeile erilaisia asioita äläkä aseta itsellesi rajoja – kenenkään ei tarvitse tyytyä vain yhteen tapaan. Vaihtelu virkistää.”

3. Lisää luovuutta tulostamalla

Auringonkukkakuvioiseen mekkoon pukeutunut nainen pitelee PIXMA-tulostimen tulostetta.

Canon PIXMA TS5350 -sarjan tulostuslaatu on loistava. Omien tarramallien tulostaminen, tekeminen ja lopulta käyttäminen päiväkirjan sivuilla on tyydyttävää”, Kia sanoo.

Henkilö pitelee Canon Zoeminia, josta tulostuu kuvia.

Canon Zoeminin 2x3 tuuman tulosteet ovat täydellinen lisä päiväkirjan sivuille. Lisäksi ne tulostuvat tarrapintaiselle paperille, joten et tarvitse liimaa.

Päiväkirjan kirjoittamisessa ja askartelussa voi käyttää apuna tulostimia. Näin käyttöön saa rajattomasti uusia päiväkirjamateriaaleja. Kia käyttää Canon PIXMA TS5350 -sarjan tulostinta.

”Joskus luon malleja digitaalisesti Adobe® Illustrator®* -ohjelmistolla ja lähetän ne langattomasti suoraan tulostimeen. Joskus luon malleja käsin ja skannaan ne PIXMA-tulostimella ennen muokkaamista. On kiva nähdä tarrapaperimallin muuttuvan ideasta fyysiseksi esineeksi.

”Olen lisännyt mielelläni kuvia päiväkirjan sivuille”, hän sanoo. ”Lisäsin aluksi kuvia reissuilta tai päiväretkiltä, kun pidin päiväkirjaa matkamuistoista. Olen kuitenkin alkanut tulostaa yhä enemmän kuvia. Tallennan kaikenlaisia asioita, kuten kävelyllä näkemiäni kukkia tai iltapäivällä yksiööni paistavan auringonvalon.

Kia luo Bluetooth-yhteydellä varustetulla taskukokoisellaCanon Zoemini -tulostimella 2x3 tuuman kokoisia tarratulosteita, joita hän lisää sivuille. Älypuhelimen avulla tulostaminen on helppoa.

”On mahtavaa, että voin ottaa puhelimellani kuvia, lisätä suodattimen Canon Mini Print -sovelluksessa, lähettää kuvat suoraan Canon Zoemini -tulostimeen ja tulostaa ne tarrapaperille. Se tekee prosessista synergisemmän – voin vangita hetken ja lisätä sen päiväkirjaan lähes välittömästi.”

Canon Mini Print -sovelluksessa on suuri valikoima mukautettavia tarroja, reunuksia ja tekstifontteja, joten voit leikitellä kuvien kanssa ja tehdä niistä omannäköisiä ennen niiden tulostamista.

4. Tee siitä ainutlaatuinen

Henkilö painaa leimasinta täydelle päiväkirjan sivulle.
Nainen ottaa kuvaa avoimesta päiväkirjastaan Canon PowerShot G7 X Mark III -kameralla.

”Otan Canon PowerShot G7 X Mark III -kameralla kuvia päiväkirjantekoprosessista ja valmiista sivuista”, sanoo Kia. ”Voin yhdistää puhelimeeni langattomasti ja siirtää helposti kuvia ja videoita. Sitten voin halutessani muokata kuvia ja jakaa päiväkirjan sisältöä yhteisölle heti samana päivänä.

Voit käyttää Canon Mini Print -sovellusta, joka on yhteensopivaCanon Zoemini- ja Canon Zoemini S -tulostimien kanssa. Anna persoonallisuutesi ja mielialasi näkyä esimerkiksi kehyksien, suodattimien ja teksti kautta. Pelkkiin tarroihin ja kuviin ei tarvitse tyytyä – Kia luo päiväkirjaansa kekseliäästi erilaisten tarvikkeiden avulla.

”Luon mielelläni tekstuuria lisäämällä tulostettuja materiaaleja, kuten taitettuja sivuja tai kirjekuoria. On kiva lisätä interaktiivisia elementtejä sivulle”, hän sanoo. ”Minulla on yksi leikepäiväkirja, jota käytän vain lokakuussa. Se on tarkoitettu vain joka vuosi pitämääni Halloween-päiväkirjahaastetta varten. Siinä on paljon tekstuuria: revittyjä, teellä värjättyjä sivuja, jotka on täytetty pitsillä, vahasineteillä ja aavemaisilla tulosteilla, ja sidottu yhteen narulla.

Luovuuden voi päästää valloilleen lukemattomilla tavoilla. Kian päiväkirjan sivujen kuvat, valokuvatarrat ja kaunis teksti tekevät päiväkirjasta persoonallisemman.

”Kun olen koristellut sivun, alan kirjoittaa. En yleensä ajattele liikaa sitä, mitä kirjoitan. Kirjoitan vapaamuotoisesti ja täytän sivut ulos virtaavilla sanoilla. En mieti liikaa enkä ajattelee käsialan sotkuisuutta tai kirjoitusvirheitä – niillä ei ole merkitystä.

”Minulle on tärkeää, että voin jakaa luovan prosessini ja valmiit päiväkirjan sivut sosiaalisessa mediassa päiväkirjayhteisön kanssa. Se on paikka, jossa voin tutustua muihin päiväkirjan kirjoittamista rakastaviin ihmisiin”, sanoo Kia.

Hienoa päiväkirjan kirjoittamisessa on se, että kaikki on sinun käsissäsi. Tarvitset vain muistikirjan, niin voit luoda jotain upeaa.

Teksti: Lorna Dockerill

*Adobe ja Illustrator ovat Adobe Systems Incorporatedin tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä Yhdysvalloissa ja/tai muissa maissa.

Vastaavat tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 • LUOVAA TULOSTUSTA

  Projektin dokumentointi

  Oman 100 päivän projektin dokumentointi taskukokoisella Canon Zoemini 2 -tulostimella ja 100 arkin pakkauksella valokuvapaperia.

 • LUOVAA TULOSTUSTA

  Tee omat stressilelut

  Paperisilla stressileluilla on hauska leikkiä ja ne rauhoittavat kiireistä mieltä.

 • LUOVAA TULOSTUSTA

  Canonin parhaat kannettavat tulostimet

  Tutustu Canonin pienikokoisten tulostimien valikoimaan ja ota selvää, mikä niistä sopii itsellesi.

 • LUOVAA TULOSTUSTA

  Ammattilaistasoinen matkapäiväkirja

  Muuta Canon Zoemini S2 -lomakuvasi persoonallisen luovaksi matkapäiväkirjaksi.