ASKARTELE JA TULOSTA

Paperinaamioiden tekeminen

PIXMA-tulostimella, luovalla tyylillä ja Canon Creative Parkilla voi tehdä värikkäitä paperinaamioita pukujuhliin tai kotiin esille pantavaksi.
Neljä henkilöä pitelee kasvoillaan Canon Creative Parkilla ja PIXMA-tulostimella luotuja paperinaamioita.

Halloween lähestyy, joten voit hyvin käynnistää askarteluprojektin ja luoda juhliin ainutlaatuisen asukokonaisuuden. Voit juhlia lomaa tai haluta vain hauskaa askartelua ja näyttävää rekvisiittaa tekemisen ilosta – tässä esiteltävät Canon Creative Parkin mallipohjat voivat olla juuri sinua varten. Niin aikuiset kuin lapsetkin voivat tehdä Creative Parkin monista malleista paperinaamioita.

Edullinen, hauska ja muoviton vaihtoehto perinteisille pukujuhlien naamioille – näiden askartelu on enemmän kuin vain viihdyttävää toimintaa. Tekeminen voi toimia tietoisena askartelukokemuksena ja erinomaisena tapana viettää aikaa ystävien tai perheen kanssa.

Designer ja kuvittaja Pippa Hiscock päätti tehdä Creative Parkin malleista erilaisia naamioita, kuten mm. harpyijakotkan, härän, ketun ja kissan. Käsintehty naamio sopii täydellisesti mihin tahansa naamiaisjuhliin ja on loistava tapa esitellä omia askartelutaitoja. Katso, kuinka tämä onnistui Pippalta, ja löydä parhaat vinkit omien ainutkertaisten paperinaamioiden tekemiseen.


Mitä tarvitaan?

• Creative Park -sovellus tai -sivusto
Canonin mattapintaista valokuvapaperia
Canon PIXMA -tulostin, kuten Canon PIXMA TS5350a
• Sakset
• Liimapuikko, liimapistooli, liimapisteitä, teippiä
• Viivoitin

1. Valitse mallipohjat ja tulosta ne

Käsi pitää älypuhelinta Canonin PIXMA tulostin päällä, näytöllä näkyy Canon Creative Park -sovelluksen härkänaamion mallipohja.

Mallien etsiminen Canon Creative Parkista on helppoa. Jos käyttää sovellusta, voi tulostaa suoraan Canon PIXMA -tulostimeen, mikä on nopeaa ja helppoa, kun tietää minkä haluaa tehdä.

Canonin PIXMA-tulostimesta tulee ulos Canon Creative Parkin mallipohjasta tehty tuloste

Kun tulostat malleja, muista lukea ohjeet huolellisesti niin, että osaat tehdä naamion oikeassa järjestyksessä. Jos kuitenkin tekee peruuttamattoman virheen, luomus on helppo kierrättää ja aloittaa alusta.

Kun selaat Canon Creative Parkin malleja, muista katsoa niiden vaikeusaste niin, että pystyt arvioimaan kuinka kauan kunkin niistä tekeminen kestää. Valitse helpompia ideoita, jos mukana on lapsia.

Pippa tulosti mallinsa yhdistämällä Creative Park -sovelluksen Canon PIXMA -tulostimeensa Wi-Fin kautta. Saman voi tehdä myös avaamalla verkkosivusto selaimeen.

Kun tulostetut mallipohjat laskeutuivat tulostimen lokeroon, Pippa vaikuttui PIXMA-tulostimen eloisista väreistä. ”Värit toistuivat ihanan kirkkaina ja puhtaina, joten koristeet ja naamiot erottuivat todella edukseen”, hän sanoo.

Pippa on paperikollaasitaiteilija, joten hän on tottunut työskentelemään tämän materiaalin kanssa. ”Tykkään todella siitä, mitä kaikkea paperista voi saada aikaan”, hän sanoo. ”Askartelu on asia, jota kuka tahansa voi harrastaa. Ja vaikka leikkaisit väärän palan tai liimaa menisi väärään paikkaan, paperia on helppo kierrättää, minkä jälkeen voi aloittaa alusta. Minulle kävi kerran näin, koska tein reiän liian lähelle reunaa sen jälkeen, kun olin saanut yhden naamioista valmiiksi!”

2. Taita, kiinnitä ja kokoa

Käsipari leikkaa mallipohjasta Canon Creative Park -sovelluksella tulostettua härkänaamiota.

Osaan malleista sisältyy enemmän leikkaamista, taittamista ja liimaamista. Varmista, että liiman kuivumiseen jää riittävästi aikaa ennen maskin käyttöä tai esillepanoa. Käytä vahvempaa liimaa, jos on kiire tai valitsemasi malli on monimutkainen.

Kootut kissan, ketun, kotkan ja härän naamiot asetetaan pöydälle leikkuulaudan ja toisten taitettujen paperipalojen viereen.

Osa Canon Creative Parkin mallipohjista tehtävistä naamioista peittää koko pään, kun taas toiset ovat perinteisempiä naamioita, jotka peittävät vain kasvot. Näin voit valita mallipohjan, joka tuntuu parhaalta. Naamioita voi käyttää myös opetuksessa, kun käsitellään kulttuuria ja historiaa, jolloin voidaan hyödyntää muita Creative Parkin tarjoamia malleja, kuten atsteekkinaamio tai ecuadorilainen Tigua-naamio.

Kun kaikki palat on leikattu irti, on aika tehdä taittourat ennen varsinaista taittamista. Pippa suosittelee viivojen merkitsemiseen taittotyökalua tai tylsää voiveistä, sillä esiurat helpottavat naamioiden muotoilemista, kun tulee aika aloittaa liimaaminen.

Kun esitaitto ja taitokset on tehty, on aika ryhtyä kokoamaan. Pippa käytti tähän liimapuikkoa, mutta itse voit käyttää mitä haluat, vaikka liimapisteitä tai myös liimapistoolia. Anna mallin kuivua rauhassa ennen kuin teet lisäyksiä.

Pippalle vaikein osa naamioiden tekemisessä oli osien pitäminen paikoillaan liiman kuivumisen aikana. ”Kotkanaamiot olivat vaikeimpia, varsinkin nokan kaarevien linjojen taittaminen”, hän sanoo. Kuivumisen aikana hän tuki luomuksiaan käyttämällä kaksipuolista teippiä, mutta itse voit yrittää tukea työtäsi vaikka kirjoilla ja varmistaa näin, että se kuivuu oikeaan muotoon. Jos tämän kanssa tulee todella hankaluuksia, kannattaa kokeilla nopeasti kuivuvaa liimaa, kuten liimapistoolia.

3. Loppusilaus

Kotkanaamio on asetettu pystysuoraan koristeeksi, sivulla näkyy kissanaamarin reuna.

Paperinaamareita voi käyttää juhlissa tai halloweenina, minkä lisäksi niitä voi laittaa myös esille hyllylle tai osaksi teemaillallisen kattausta. Työhön voi lisätä omintakeisia yksityiskohtia tai vaikka erilaisia liehukkeita kiinnittämällä reunoille nauhoja tai höyheniä, joilla voi peittää liimajälkiä tai kolhuja.

Pippa pitää kasvoillaan valmista härkänaamioita.

Pippan ja hänen ystäviensä mielestä paperinaamioiden tekeminen oli hauskaa. He ottivat toisistaan kuvia naamiot päällä, mikä toi tapaamiseen lisää juhlan tuntua.

Naamiot ovat valmiita, kun liima on kuivunut. Tässä vaiheessa on aika tehdä luomuksesta enemmän omannäköinen, vaikkapa maalaamalla siihen kuvio tai lisäämällä kimallusta. Tämä on hyvä tapa tehdä käsintehdyistä naamioista ainutlaatuisia. ”En tehnyt naamioista omaleimaisia, koska ne olivat jo valmiiksi niin eloisia ja värikkäitä, mutta hieman glitterliimaa, joka olisi korostanut joitain kuvioita, olisi mielestäni näyttänyt tosi hyvältä”, Pippa sanoo.

Kahvaksi valmiiseen naamioon voi kiinnittää myös puisen vartaan tai paperipillin, tai sen taakse voi laittaa pätkän narua tai kuminauhaa, mikä helpottaa käyttämistä. Mallipohjissa on kohta, johon voi tehdä reiän langan pujottamista varten.

”Koristeiden tekeminen käsin tarkoittaa, että niistä voi saada paljon henkilökohtaisempia”, Pippa sanoo. ”Näin voi lisätä jännitystä tapahtuman valmisteluihin ja saada myös vieraat mukaan ennen suurta päivää niin, että kaikki kokevat asian enemmän omakseen ja heillä on tunne osallistumisesta.”

Olipa kyseessä pukujuhla, halloween-juhla tai lapsen syntymäpäivä, Canon Creative Parkissa on suuri valikoima vaikeusasteeltaan erilaisia naamioiden mallipohjia. Kokeile paperinaamioiden tekemistä ja päästä luovuutesi valloilleen.

Written by Tamzin Wilks

Vastaavia tuotteita

Aiheeseen liittyvät artikkelit