Sommittele kuvasi paremmin

Kompaktikameravinkit

Yksi valokuvauksen hienoja puolia on siihen liittyvä luovuus ja ilmaisun vapaus. Sommittelun perussääntöjen käsitteleminen kannattaa kuitenkin myös kesälomalla. Kun tunnet tietyt yksinkertaiset sommittelusäännöt, saatat saada kauniimpia kuvia. Tässä artikkelissa neuvomme, miten voit järjestellä ja hallita kuvien elementtejä sommittelusääntöjä hyödyntäen.

• Luo kuvaan kerroksia kiinnostavista elementeistä
• Erilaista sommittelua
• Kokeile erilaista perspektiiviä
• Hyödynnä luonnollisia kehyksiä
• Spiraalit
• Kolmiot

Rocks-Coastline-Sea
Enys Dodnan: Armed Knight and Longships, Shirolazan
Käyttöoikeudet: https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Luo kuvaan kerroksia kiinnostavista elementeistä

Kompaktikamerat ovat omiaan maisemakuvaukseen, koska ne tallentavat niin lähellä kuin kaukanakin olevat kohteet terävinä samalla kertaa.

Tätä ominaisuutta kannattaa hyödyntää sommittelemalla kuvaan kolme kohdetta: yksi etualalle, yksi keskelle ja yksi taustalle. Kohteet johdattelevat katsetta kuvan sisällä.

Erilaista sommittelua

Kameroiden tarkennuskehys tai -merkki on yleensä etsimen tai näytön keskellä, mutta keskelle kuvaa sijoitettu kohde ei aina näytä hyvältä.

Keskitetyn kohteen täytyy pystyä säilyttämään katsojan huomio. Kun kuvaat esimerkiksi kirkkaan väristä kukkaa tummanvihreitä lehtiä vasten, kohteen voi hyvin sijoittaa keskelle. Myös muotokuva, jossa valo osuu kasvoihin ja tausta on huomattavasti tummempi, toimii hyvin.

Night-Rooftops
Jeroen Bennink: Vein of Light
Tekijänoikeustiedot: https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Kokeile erilaista perspektiiviä

Valokuvat otetaan aivan liian usein silmien tasolta. Kun nostat kameraa korkeammalle tai lasket sitä alemmas, kuvakulmasta tulee paljon luovempi.

Lasten ottamien kuvien kautta aikuiset näkevät asiat erilaisesta näkökulmasta. Rakennukset, puut, kasvit ja ihmiset näyttävät alhaalta katsottuina paljon suuremmilta.

Jos kamerassa on kääntyvä nestekidenäyttö tai sen voi yhdistää älypuhelimeen Wi-Fi-yhteydellä, kameran voi asettaa vaikkapa lattialle. Myös rakennuksen katolta tai pään yläpuolelta otetut kuvat toimivat hyvin.

Hyödynnä luonnollisia kehyksiä

Kuvissa kannattaa hyödyntää luonnollisia kehyksiä. Mieti kuvatessasi, miten kuvan reunat toimivat kohteen kehyksinä. Voit kehystää maiseman esimerkiksi oviaukkoon tai ikkunaan. Tummat reunat auttavat kiinnittämään huomion kuvan vaaleampiin elementteihin. Kaupunkimaiseman kehyksinä voi käyttää vaikkapa hotellin tai asunnon oviaukkoa. Ikkuna tai ovi kannattaa avata, jotta kuvaan ei tule lasista johtuvia heijastuksia.

Surfer-Wave
Chris Kuga: Snagging Barrels
Käyttöoikeudet: https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Kolmanneksen säännön kehittelyä: spiraalit

Kultainen leikkaus eli Fibonaccin spiraali on luonnollinen sommitteluperiaate, jota hyödyntämällä saadaan vaikuttavia kuvia. Vuoden 1200 tienoilla italialainen matemaatikko Fibonacci huomasi, että luonnossa esiintyi usein ihmissilmää miellyttävä suhde. Usein sitä kutsutaan yksinkertaisesti kolmanneksen säännöksi, mutta todellinen suhde on 1:0,618:1.

Ajatuksena on, että sommittelu on vaikuttavampi, jos kuvassa on linja, joka johdattaa katseen spiraalimaisesti pääkohteeseen. Periaate toimii monissa erilaisissa otoksissa muotokuvista maisemakuviin.

Kolmiot

Kolmioiden käyttö kuvissa voi lisätä kuvien tehoa. Kuvaa kokeeksi vaikkapa kaukaisuuteen katoavia katuja, jotka luovat kuvan reunoille kolmion muotoisia alueita. Kun kuvaat pöydän ääressä istuvaa ihmistä, pyydä häntä asettamaan kyynärpäänsä auki ja pitämään kätensä leukansa alla niin, että käsivarret muodostavat kolmion. Tällöin kuvasta tulee esteettisesti miellyttävämpi.

Pysy ajan tasalla

Tulossa seuraavaksi: Näe maailma ilman etsintä.

Tilaa uutiskirje