Snow-covered trees reflected in the clear water of a lake in Banff National Park. Photograph by Vladimir Medvedev.

TALVIKUVAUS

Vinkkejä upeiden talvikuvien ottamiseen

Dramaattiset lumimaisemat, hämyinen valo, varjojen jyrkät rajat – talvisessa maisemassa on valtavasti mahdollisuuksia luovaan valokuvaukseen.

Entinen Canon Ambassador Vladimir Medvedev on yksi Venäjän kuuluisimmista luonto- ja maisemakuvaajista. Hän on tottunut työskentelemään myös kylmissä olosuhteissa. Vladimir on 14 vuotta kestäneen uransa aikana kuvannut paljon Islannissa, Norjassa ja Kuolan niemimaalla. Niemimaa sijaitsee melkein kokonaan napapiirin pohjoispuolella. Se on yksi maailman pohjoisimmista paikoista, joihin pääsee autolla.

"Kaukana pohjoisessa aurinko nousee vain hetkeksi taivaanrannan yläpuolelle. Tunnelma on aivan erityinen, jotenkin aavemainen", kertoo Vladimir. "Ilmassa oleva kosteus jäätyy kuuraksi puiden oksille. Se on upea kuvauspaikka, vaikka paikalle pääsy on usein hankalaa."

Talvikuvaus ei silti edellytä matkustamista pohjoiseen, vaan voit aloittaa vaikka kotipihaltasi. Vladimir kertoo parhaat vinkkinsä talvikuvaukseen.

1. Kuvaa kaikissa olosuhteissa,
jotka talvi tarjoaa

Matalalla loistava aurinko tuottaa tähän aikaan vuodesta erittäin pehmeän valon. "Kuviin tulee miellyttävä tunnelma", kertoo Vladimir. "Lumi heijastaa takaisin osan valosta, joten vaikka aurinko on korkeammalla kuin haluaisin kuvaani varten, varjoista ei tule yhtä kovia kuin kesällä."
© Vladimir Medvedev

"Talvikuvauksessa – ja erityisesti lumikuvauksessa – ei ole huonoja sääoloja", toteaa Vladimir. "Olosuhteet eivät aina ole optimaaliset, mutta odota kärsivällisesti auringonnousua – huomaat miten maisema muuttuu ja lumi näyttää erilaiselta erilaisessa valossa. Näin saat otettua upeimmat talvikuvat."

Nykyaikaiset laitteet on suunniteltu toimimaan myös pakkasella. "Nykypäivän kamerat tuottavat upeita kuvia myös kylmällä säällä – ainoa heikko kohta ovat akut, koska niiden varaus heikkenee huomattavasti kylmässä. Parhaimpien kameroiden tarjoama kuvanlaatu on aivan uskomaton – hyvä esimerkki on Canon PowerShot G7 X Mark III. Onnistuneeseen valokuvaan ei kuitenkaan riitä pelkkä kamera, sitä on myös osattava käyttää oikein."

2. Käytä oikeaa valotusta kirkkaan lumen kuvaamiseen

"Talvikuvissa kuvan koko dynaaminen alue on pakattu melko tiiviiksi kesäkuviin verrattuna", Vladimir kertoo. Hän suosittelee kokeilemaan ylivalotusta, jotta ihmissilmä hahmottaisi kuvan paremmin. "ISO-herkkyys riippuu siitä, millainen päivä on: iltahämärässä kuvatessani nostan ISO-herkkyyttä, mutta jos ympärillä on paljon valoa, se voi olla 100."
© Vladimir Medvedev

Lumi on keskeinen osa talvikuvausta. Siksi on tärkeää, että valotat kirkkaat kohdat oikein myös vähäisessä valossa ja harmaata taivasta vasten. "Valotus on tärkeintä kuvissa, joissa on paljon valkoista", opastaa Vladimir. "Varmista, että yksityiskohdat näkyvät tarkkoina, mutta pidä kuva samalla mahdollisimman kirkkaana."

Jos käytät aukon esivalintatilaa – sinä valitset tietyn aukon arvon ja kamera valitsee sitä vastaavan – Vladimir neuvoo kiinnittämään erityistä huomiota valotukseen. "Suosittelen kokeilemaan ylivalotusta erityisesti lunta kuvattaessa, sillä muuten kuvauskohteet voivat näyttää harmailta ja tylsiltä", neuvoo Vladimir. Tämä johtuu siitä, että lumesta heijastava valo voi "hämätä" kameraa ja saada sen lyhentämään valotusaikaa.

3. Käytä sommittelussa lumista maisemaa

Jos valoa on riittävästi, Vladimir kuvaa paljon mieluummin käsivaralla kuin jalustan kanssa. "Käsivaralla voin helpommin tehdä erilaisia kokeiluja ja liikkua parempaan kuvakulmaan", sanoo Vladimir.
© Vladimir Medvedev

"Talvi on paras aika erilaisiin kokeiluihin", toteaa Vladimir. "Suosittelen käyttämään eri asetuksia ja erilaisia valotusarvoja. Aloittelevan talvikuvaajan ottamat kuvat ovat usein alivalottuneita eivätkä näytä kovin kiinnostavilta. Käyttämällä ylivalotusta saat tarpeettomat yksityiskohdat katoamaan kuvastasi – huomaat miten ääriviivat, kuten puut tai vuoret, näkyvät entistä väkevämpinä."

Kun maisema saa lumipeitteen, "sommittelusta tulee minimalistista," toteaa Vladimir. "Joskus lunta on niin paljon, että on vaikea erottaa taivaanranta. Se antaa kuvaajalle uudenlaisen luovan mahdollisuuden toteuttaa visioitaan."

Jos valoa on tarpeeksi, Vladimir kuvaa mieluiten käsivaralla. "Käsivaralla voin helposti liikkua parempaan kuvakulmaan", kertoo Vladimir. "Olen usein valmis uhraamaan laadun, jonka jalustan käyttäminen minulle antaa, koska haluan vapauttaa luovuuteni."

4. Käytä laajakulmaobjektiivia talvitaivaan kuvaamiseen

Lumi luo dramaattisia rakennelmia, jotka lisäävät talvikuvien dynaamisuutta. "Laajakulma- ja ultralaajakulmaobjektiivit korostavat talvisen taivaan dramaattista vaikutelmaa", sanoo Vladimir.
© Vladimir Medvedev

Vladimir käyttää laajakulmaobjektiiveja, koska hän haluaa ikuistaa talvisen taivaan vivahteikkaat värit. Hän käyttää Canon EOS 5D Mark III- ja Canon EOS R -kamerassaan mieluiten Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM- ja Canon EF 11-24mm f/4L USM -objektiiveja. Hän suosittelee myös Canon EF 16-35mm f/4L IS USM -objektiivia.

"Pidän myös kalansilmäobjektiivista Canon EF 8-15mm f/4L Fisheye USM – enkä pelkästään kalansilmätehosteen takia, vaan myös sen tarjoaman erilaisen perspektiivin vuoksi", Vladimir lisää. "Jos asetat horisontin suoraan ja kuvan keskelle, voit rajata kuvaa ilman, että kalansilmätehoste vääristyy, ja saat kuvaasi todella vaikuttavan näköisen perspektiivin."

Ultralaajakulmainen zoom-objektiivi Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM on pieni ja kevytrakenteinen, joten se sopii loistavasti maisemakuvaukseen APS-C-koon kameralla, kuten Canon EOS 250D.

Helppokäyttöinen kompaktikamera kulkee kätevästi mukana. Canon PowerShot G7 X Mark III -kamerassa on sisäinen 24 mm:n 4,2-kertainen laajakulmazoom-objektiivi. Kompaktikamera kulkee kätevästi mukana kuvausmatkalla vaikka takintaskussa.

5. Talvikuvaus alkaa läheltä kotia

Sinun ei tarvitse matkustaa kauas löytääksesi upeita talvimaisemia. Voit ottaa upeita talviaiheisia kuvia aivan kotisi lähistöllä.
© Vladimir Medvedev

Sinun ei tarvitse matkustaa kauas pohjoiseen ottamaan talvikuvia. Kotinurkillasi ei ehkä ole porolaumoja, huskylaumaa vetämässä kelkkaa eikä revontulia, mutta talven ihmeitä löytyy silti yllättävän läheltä. Kun ulkona sataa lunta, sinulle tarjoutuu oivallinen tilaisuus kokeilla talvikuvaustaitojasi. Ja jos kylmä yllättää, lämmin koti on mukavan lähellä. "Aloita kotisi läheltä niin kylmäkään ei pääse yllättämään", ehdottaa Vladimir. "Katso mitä oma lähiympäristö tarjoaa ennen kuin lähdet pidemmälle kuvaamaan."

Vladimir noudatti omaa neuvoaan kuvatessaan "Snow Storm – The Story of One Day" -kuvasarjaa, jonka hän toteutti eräänä talvipäivänä aivan kotinsa lähistöllä. "Halusin näyttää miten monta erilaista maisemaa voi kuvata yhdessä päivässä. Kuvaamisessa näin lyhyessä ajassa oli monta haastetta, jotka toivottavasti välittyvät myös katsojille."

Lämmintä päälle, kamera käteen ja ulos kuvaamaan – ja muista nauttia yhtä lailla lumimyrskystä kuin kirkkaan talvipäivän upeasta valostakin.

Kirjoittaja Lucy Fulford

Aiheeseen liittyvät artikkelit
The inside of a bright blue ice cave.

TALVIKUVAUS

Vinkkejä pakkasella kuvaamiseen

Pakkanen saattaa hankaloittaa kuvaamista ja aiheuttaa kameraan erilaisia häiriöitä. Nämä ammattilaisten vinkit helpottavat kuvaamista pakkasella.

Shooting the seasons

MAISEMAKUVAUS

Kuvaaminen eri vuodenaikoina

Näillä Benjamin Hegyin vinkeillä saat kuvistasi esiin vuodenaikojen ainutlaatuiset tunnelmat.

A woman dressed in a bright red winter jacket walks towards the Skógafoss waterfall in Iceland, as heavy snow falls around her.

MAISEMAKUVAUS

Vaikuttavaa maisemakuvausta

Täydellisen maisemaselfien kuvaaminen luonto- ja maisemakuvaaja ja vaikuttaja Ása Steinarsin opeilla.

Aiheeseen liittyvät tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Inspirointiosiostamme löydät parhaat kuvausvinkit, osto-oppaat ja haastattelut – eli kaiken mitä tarvitset löytääksesi juuri sinulle sopivan kameran tai tulostimen ja herättääksesi seuraavan ideasi henkiin.

Palaa vinkkeihin ja tekniikkoihin