ILOTULITUSKUVAUS
10 vinkkiä parempien ilotulituskuvien ottamiseen
Käytä oikeita asetuksia, ota kuviin myös ihmisiä... Kerromme, miten välität ilotulitusten taianomaisen tunnelman valokuvin.
ULKOKUVAUS
Öisessä tähtitaivaassa on aivan omanlaistaan taikaa. Kameroiden teknisen kehityksen ansiosta tuon taian vangitseminen kuviin on nyt helpompaa kuin koskaan.
Haluatko kokeilla tähtitaivaan kuvaamista? Seuraavassa kerromme, miten tähtitaivaasta voi ottaa unohtumattoman kauniita kuvia.
Muista tarkistaa säätiedotus ennen kuin lähdet kuvaamaan. Parhaat kuvat saat tähtitaivaan ollessa pilvetön. Toisaalta pilvet voivat myös tuoda kuviin omanlaistaan tunnelmaa, joten käytä niitä luovasti öistä taivasta kuvatessasi. Jos pilvet eivät juurikaan liiku, ne eivät myöskään näytä sumeilta kuvissa, kun käytät pitkää valotusaikaa. Pitkää valotusaikaa käytettäessä kamera on aina pidettävä vakaana, jotta kuvat eivät sumene eikä niihin tule ylimääräisiä valojuovia. Jalustan avulla saat tähtitaivaasta teräviä ja selkeitä kuvia. Tarkkaile myös tuulta, sillä liikkuvat pilvet voivat pilata otoksen.
Onnistuneisiin kuviin tarvitaan kuvauspaikka, jossa ei ole valosaastetta, sillä kaupungin valo peittää tähdet näkyvistä. Ne voivat peittyä myös täysikuun tai jopa puolikuun valosta. Eri puolilla maailmaa on Arizonan Death Valleyn kaltaisia tunnettuja paikkoja, joissa voi ottaa upeita kuvia Linnunradasta, mutta keinovalosta voi päästä eroon jo lähtemällä asutuskeskuksen ulkopuolelle.
Tähtitaivaan kuvaamiseen tarvitaan kameran käsisäätöjä, joten ota kameran käsisäätöinen kuvaustila käyttöön ja kokeile seuraavia asetuksia.
Tähtien täplittämä taivas on jo yksistään vaikuttava kuvauskohde. Voit kuitenkin ottaa kuviin mukaan myös vaikkapa rakennuksia, vuoria, jonkin maiseman osan, heijastavan järven pinnan tai muita elementtejä, jotka tekevät kuvista entistä kiinnostavampia. Tähdet eivät aina välttämättä sinällään näytä mielenkiintoisilta, joten kuviin kannattaa etsiä jotain ainutlaatuista.
Tähtien muodostamilla juovilla voit saada aikaan vaikuttavan ja mielenkiintoisen kuvan. Tarvitset paljon aikaa ja kärsivällisyyttä sekä jalustan ja kaukolaukaisimen. Maan pyörimisliike saa tähdet näyttämään juovilta, vaikka tähdet pysyvät paikoillaan.
Näiden upeiden valojuovien kuvaaminen on haasteellista, mutta lopputulos on vaivan arvoinen. Etsi ensin pohjoinen taivaannapa. Tämä onnistuu esimerkiksi älypuhelimeen saatavalla sovelluksella. Kun käytät pohjoista taivaannapaa kuvan keskipisteenä ja kuvaat pitkällä valotusajalla, tähdet muodostavat keskipisteen ympärille ympyränmuotoisen kuvion, kuten oheisessa kuvassa.
Tähdet eivät tuota paljon valoa, joten käytä ISO-herkkyyttä 800, 1600 tai suurempaa, jotta saat niiden liikkeen näkymään kuvassa. Ole tarkkana ja kokeile erilaisia asetuksia, ennen kuin kokeilet pitkää valotusaikaa. Mitä suurempaa ISO-herkkyyttä käytät, sitä todennäköisemmin kuvassa näkyy kohinaa.
Useimpien kameroiden pisin valotusaika on 30 sekuntia, mutta kameran käsisäätöisen kuvaustilan aikavalotuksen avulla voit käyttää pidempiä valotusaikoja. Aikavalotusta käyttämällä voit pitää sulkimen auki niin pitkään kuin haluat ja avata ja sulkea sen haluamallasi hetkellä. Tarkenna äärettömyyteen. Kokeile erilaisia asioita ja katso ottamiasi kuvia. Kokeile sen jälkeen noin 30 minuutin valotusaikaa ja katso ottamaasi kuvaa. Haluamasi lopputuloksen saamiseen voi kulua useampiakin yrityksiä ja kärsivällisyyttä vaativia öitä.
Inspirointiosiostamme löydät parhaat kuvausvinkit, osto-oppaat ja haastattelut – eli kaiken mitä tarvitset löytääksesi juuri sinulle sopivan kameran tai tulostimen ja herättääksesi seuraavan ideasi henkiin.
Palaa vinkkeihin ja tekniikkoihinILOTULITUSKUVAUS
Käytä oikeita asetuksia, ota kuviin myös ihmisiä... Kerromme, miten välität ilotulitusten taianomaisen tunnelman valokuvin.
MATKAKUVAUS
11 vinkkiä urbaanin kohteen tunnelman ikuistamiseen.