LUOVAA TULOSTUSTA

Helppo tapa sisustaa: tutustu paperitaiteeseen

Paperitaiteilija Aimee Graham näyttää vaihe vaiheelta miten voit luoda upeita taideteoksia paperista.
Canon PIXMA TS8350 -sarjan tulostin ja kehystetty paperitaideteos.

Paperitaiteilija Aimee Graham kertoo miten voit luoda upeita yksilöllisiä taideteoksia – tarvitset vain sakset ja mielikuvitusta. Paperiaskartelu on hauskaa koko perheen puuhaa. Voitte yhdessä valmistaa vaikkapa yksilöllisiä abstrakteja taideteoksia ja ripustaa niitä kodin seinille. Tai valmistaa ystäville ja sukulaisille lähetettäviä postikortteja. Suosittuja aiheita ovat myös erilaiset siluetit ja rantamaisemat.

Aimee tutustui paperitaiteeseen lomamatkallaan Japaniin, jossa hän lumoutui perinteisten origamien taianomaisesta luomisvoimasta. Katso miten voit käyttää Canon PIXMA TS8350 -sarjan tulostinta ja paperiaskartelun perustaitoja inspiroivien taideteoksien luomiseen osaksi kotisi sisustusta.

1. Etsi inspiraatiota ja kehitä luovia ideoitasi

Metsämaisema oransilla taustalla.

Aimeen paperitaiteen taustalla on aina jokin idea. Hän löytää paljon inspiraatiota luonnosta, ja rohkaisee etsimään internetistä ideoita siluetteihin ja muihin paperiteoksiin.

"Pidän paperista materiaalina, koska se on niin monipuolinen", sanoo Aimee. "Se on luonnontuote, ja sitä voi käyttää kolmiulotteisissakin taideteoksissa. Eikä paperin käsittelyyn tarvita erikoisosaamista."

Aimee aloitti etsimällä internetistä yksinkertaisia muotoja, joista voisi leikata siluetteja. "Asun rannikolla ja pidän paljon ulkoilusta, joten etsin kuvia valtameristä ja metsistä", kertoo Aimee.

"Kaikki saa alkunsa inspiraatiosta. Ideoista tulee yksilöllisiä taideteoksia, kun päästät luovuutesi valloilleen. Huomaat, että paperitaide vie helposti mennessään."

2. Valitse mallipohjat

Nainen sommittelee älypuhelimensa sovelluksessa kahta kuvaa paperiarkille.

Aimee käytti Easy-PhotoPrint Editor -sovellusta, jolla kuvien sommittelu paperiarkille onnistuu helposti älypuhelimessa.

Nainen nostaa tulostimesta paperin, jossa on kuvia.

"Tulostin oli todella helppokäyttöinen", Aimee sanoo. "Asensin älypuhelimeeni Canon PRINT -sovelluksen, joka oli helppo yhdistää tulostimeen Wi-Fi-yhteydellä."

Aimee löysi ideoita siluetteihinsa internetistä, mutta löydät inspiraatiota myös Creative Parkista.

Aimee järjesti kuvat sivulle Easy-PhotoPrint Editor -sovelluksessa ja tulosti ne Canon PIXMA TS8350 -sarjan laitteella. "Järjestin ensin haluamani muodot sovelluksessa ja tulostin ne sitten mallipohjiksi. Valmiit tulosteet ovat kätevä tapa päästä alkuun paperiaskartelussa. Aluksi tämä työ tuntui hankalalta. Luon yleensä paperista kolmiulotteisia muotoja, joten kahden ulottuvuuden käyttö vaati erilaista ajattelutapaa."

3. Valitse sopiva paperi

Canon PIXMA -tulostin ja leikkuualusta sekä valikoima papereita ja toimistotarvikkeita.

Aimee käytti mattapintaista valokuvapaperia, koska hänen mielestään se sopii kestävyytensä takia parhaiten paperiaskarteluun. Valokuvapaperiin ei tule helposti taitoksia eikä se repeydy leikatessa.

Paperitaiteen tekemiseen tarvitaan leikkuualusta, askarteluveitsi ja sakset sekä paperia tai kartonkia.

"Paperin täytyy olla tarpeeksi paksua, jotta se pysyy hyvin muodossa eikä repeydy helposti leikattaessa. Liian paksua paperia on kuitenkin hankala työstää", neuvoo Aimee. "Käytän silueteissa mattapintaista valokuvapaperia, koska se on riittävän tukevaa, mutta sitä on silti helppo leikata."

4. Leikkaa tarkasti

Henkilö sommittelee paperitaideteosta ja asettelee paperisilppua taustalla olevien vuorten huipulle.

Aimee tehosti taideteoksen kaksiulotteisuutta käyttämällä eri värejä syvyysvaikutelman luomiseksi.

Henkilö leikkaa paperiarkista naista esittävää siluettia.

Aloita helpoista perusmuodoista ja siirry taitojesi kehittyessä tarkkuutta vaativiin monimutkaisempiin siluetteihin.

"Halusin tehdä useita erilaisia maisemia, ja laittaa ne kehyksiin", sanoo Aimee. "Käytin kehystä apua, kun mietin työn kokoa. Leikkasin useita erilaisia muotoja, kokeilin erilaisia sommitelmia ja valitsin sopivan värimaailman."

Leikkaamiseen tarvitaan kärsivällisyyttä ja tarkka lopputulos vaatii yleensä jonkin verran harjoittelua. Aimee neuvookin aloittamaan yksinkertaisista perusmuodoista, varsinkin jos askarteluveitsen käyttö ei ole tuttua.

"Käytän paperikukkien leikkaamiseen pieniä ja todella teräviä askartelusaksia. Aloitin leikkaamalla helpoimmat muodot ensin. Käytin sekä saksia että askarteluveistä", kertoo Aimee.

"Askarteluveitsen etuna saksiin verrattuna on, että sillä on helpompi seurata leikkauslinjaa ja säilyttää alkuperäinen muoto. Leikatessani rauduskoivujen ääriviivoja sain uuden idean – päätin tehdä teoksesta sukupuun", sanoo Aimee.

5. Kokoa taideteoksesi

Valkoinen paperiarkki, johon on leikattu rauduskoivuja.

Kun muodot on leikattu irti paperiarkista, paperijätettä voi käyttää vaikkapa taideteoksen taustassa.

Vihreä-valkoinen metsämaisema, jossa puiden viereen on kirjoitettu nimiä.

Yksi Aimeen ideoista oli metsämaisemaan sijoitettu "sukupuu", johon hän lisäsi sukulaistensa nimet.

Aimee rakensi sukupuuteoksensa yhdistämällä useita paperista leikkaamiaan muotoja.

"Sivelin pohjapaperin keskiosaan ohuen kerroksen valkoista ja ruskeaa maalia. Asetin puunrungon keskelle ja muut puumuodot sen ympärille. Ja koska kyseessä on sukupuu, leikkasin vapaalla kädellä vielä nimikyltit kaikille sukulaisilleni."

6. Koko perheen hauskaa puuhaa

Pöydälle on asetettu erilaisia kehystettyjä paperitaideteoksia.

"Tässä työssä näkyy hyvin, että upeaa paperitaidetta syntyy yksinkertaisistakin perusmuodoista, ja taitojen kehittyessä voi siirtyä monimutkaisempiin kuvioihin, kuten siluetteihin", kertoo Aimee.

Aimee leikkasi askarteluveitsellä teokseensa monimutkaisia muotoja, mutta yhtä vaikuttavan lopputuloksen voi saada aikaan yksinkertaisilla muodoilla ja tavallisilla saksilla, joten paperitaide sopii hyvin koko perheen vapaa-ajan puuhaksi.

"Muotojen leikkaaminen irti paperista parantaa silmän ja käden yhteistyötä sekä kehittää motorisia taitoja, joten lapsetkin voivat helposti osallistua paperitaiteen tekemiseen, kunhan vanhemmat muistavat valvoa tarkasti saksien käyttöä.

"Olen halunnut tehdä taidetta jo varhaisessa lapsuudessani. Äitini oli taiteellinen luonne, ja isäni osasi rakentaa vaikka mitä", kertoo Aimee. "Tunnen olevani omimmillani, kun teen paperitaidetta. Sisäinen lapseni tulee usein esiin ja luovuuden tunne valtaa minut kokonaan."

Lisää inspiraatioita paperitaiteeseen on Pinterestissa. Muista jakaa luomuksesi somepalveluissa tunnisteella #MadeWithPIXMA.Teksti: Lorna Dockerill

Vastaavat tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 • TULOSTUS

  Parhaat tulostimet askarteluun

  Canonilta löydät tulostimen koko perheen projekteihin ja ammattimaiseen viimeistelyyn.

 • ASKARTELE JA TULOSTA

  Minikokoisia tauluideoita Canon SELPHY Square QX10 -tulostimelle

  Rakenna minigalleria dioraama-asiantuntijoiden Ole Friedrichin ja Esther Mora Chavarrian vinkeillä.

 • LUOVAA TULOSTUSTA

  Paperista askarrellut pöytäkoristeet

  Tee kauniit koristeet kaikkiin kattauksiin Creative Parkin avulla.

 • LUOVAA TULOSTUSTA

  Maamerkkejä paperista

  Juhlista erityisiä matkakohteita Canon PIXMA -tulostimen ja Creative Parkin avulla.