VALOKUVAUKSEN PERUSTEET

Tuore näkökulma tuttuihin tilanteisiin

Kolme valokuvaajaa kertoo, miten tutuista tilanteista saa unohtumattomia kuvia esimerkiksi keskittymällä luontoon ja hyödyntämällä luonnollista valoa.
Valokuvaaja Camilla Rutherford hymyilee kameralla aaltojen liplattaessa taustalla.

Omaa asuinaluetta on helppo pitää itsestäänselvyytenä ja kuvitella, että kiinnostavia kuvia voi saada vain matkustamalla kauas. Tarkastelemalla tuttuja paikkoja uusista kuvakulmista voit kuitenkin tuoda lisää eloa kuviisi. Kysyimme kolmelta valokuvaajalta, miten he löytävät uusia kuvakulmia, jotka inspiroivat sekä itse kuvaajaa että yleisöä. Heidän vinkkiensä avulla voit luoda inspiroivia kuvia myös lähellä kotia.

1. Kuvaa dramaattisia kaupunkisiluetteja luovasti

Lontoon Thames Barrier iltahämärässä ja Canary Wharfin värikkäät valot taustalla.

Kokeilemalla erilaisia sommitteluja ja kamera-asetuksia voit saada upeita otoksia, asuitpa kaupungin vilinässä tai maaseudun rauhassa. Tässä kuvassa on käytetty pitkää valotusaikaa.

Lontoossa asuva valokuvaaja Laku Davies kuvaa seikkailuja kotikaupungissaan ja muualla. Hän hakee inspiraationsa kaupunkimaisemista ja katukuvauksesta. Hänen kahdessa lempikuvassaan Lontoon ikoniset näkymät yhdistyvät luovalla tavalla.

"Olin lähtenyt Thames Barrierin padolle kuvaamaan auringonlaskua ja huomasin Canary Wharfin valaistuna taustalla", kertoo Laku, joka ikuisti vaikuttavan näkymän Canon EOS M50 -kamerallaan, jossa oli Canon-kiinnityssovitin EF-EOS M ja teleobjektiivi Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM (jonka seuraaja on nyt Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM).

"Käytin kyseistä objektiivia teleasentoon liittyvän pakkauksen vuoksi", hän selittää. "Se vetää taustaa lähemmäs, joten tiesin, että Canary Wharf näkyisi upeasti patojen välistä." Teleobjektiivit pakkaavat perspektiiviä tehokkaasti siten, että kuvan taka- ja etuala näyttävät olevan lähempänä toisiaan kuin todellisuudessa.

Pitkä valotusaika ja ND-suodin korosti tunnelmaa ja tuotti eloisan, mutta surrealistisen vaikutelman. "30 sekunnin valotus voi ylivalottaa kirkkaat kohdat, joten käytin objektiivin edessä ND-suodinta. Sillä sain vaaleat kohdat onnistumaan siten, että ne eivät olleet liian ylivalottuneita, kun siirryin editointivaiheeseen", Laku kertoo.

Lifestyle- ja matkavalokuvaaja Laku Daviesin muotokuva.

Laku Davies

Lontoossa asuva lifestyle- ja matkavalokuvaaja nauttii kaupunkimaisemien kuvaamisesta luovasti.

2. Kuvaa maamerkkejä yllättävistä näkökulmista

Kaksikerrosbussi ylittää Tower Bridgeä Lontoossa auringonnousun aikaan. Taustalla näkyy oranssi taivas.

Lakun mukaan kannattaa kokeilla eri kellonaikoja, jotta saat täydellisen kuvan haluamastasi paikasta. Hän kuvasi tämän kaksikerrosbussin ylittämässä Tower Bridgeä aamulla klo 5.30.

Yökuva Lontoon The Shardista Southwarkissa rakennukset valaistuina. Etualalla näkyy Millennium Bridgen kävelysilta.

Laku kuvaa erityisesti katuja ja kaupunkimaisemia, kuten tässä upeassa otoksessa Lontoon The Shardista. Kaupunkimaisemien kuvaamiseen käytetään usein laajakulmaobjektiivia, mutta käyttämällä teleobjektiivia Laku sai tutun paikan kuvaan uudenlaista tunnelmaa.

Kun kuvaat muita tunnettuja ja usein kuvattuja maamerkkejä, kuten Lontoon Tower Bridgeä, Laku suosittelee, että mietit vaihtoehtoisia kuvakulmia. Silloin joudut ehkä lähtemään liikkeelle aikaisin. Kerran hän päätti aloittaa kuvaamisen klo 5.30 aamulla ja keskittyä yhteen osaan sillan arkkitehtuurista.

"Käytin teleobjektiivia, jolla pystyin eristämään tornin ja sain kuvaan auringonnoususta tulevan sädekehän", hän sanoo. "Kuvan juju oli oranssi taivas – ja Lontoon-bussi!"

Hän suosittelee, että jos haluat inspiroitua lähiseuduista, käy suosikkipaikoissasi eri kellonaikoihin. Siten voit saada kiinnostavia kuvia.

"Haasta itseäsi kokeilemaan valaistusta eri kellonaikoina." "Kokeile käyttää eri objektiiveja, jottet päädy ottamaan samaa kuvaa yhä uudelleen. Säilytä kuvasi kiinnostavina itsellesi ja kuviesi katsojille." Canon EF-M 32mm f/1.4 STM -objektiivi on hyvä vaihtoehto vähäisessä valossa, koska se toimii nopeasti ja siihen pääsee siten paljon valoa. Jos haluat kuvaan mahdollisimman laajan alueen, kokeile Canon EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM -objektiivia.

3. Etsi paras valo

Hahmon siluetti taustallaan dramaattinen oranssi auringonnousu.

Pierre Dubuis käy yhä uudelleen samassa puistossa etsimässä uusia kuvakulmia.

Pierre Dubuis on saanut kuviinsa uusia ulottuvuuksia matkustamalla Kaakkois-Ranskan Rhône-Alpesin alueella olevaan Parc naturel régional du Pilat -puistoon. Canon EOS 5D Mark III -kameraa (jonka seuraaja on nyt Canon EOS 5D Mark IV) käyttävä nuori valokuvaaja on kuvannut 15-vuotiaasta saakka, mutta hän innostui seikkailemaan luonnossa valokuvausopintojensa aikana. Kaverit innostivat häntä kulkemaan luonnossa, ja hänen mukaansa tutustuminen uudelleen lähialueisiin lisää luovuutta. Sen huomaakin hänen suosikkikuvistaan, jotka kaikki on otettu samassa puistossa.

"Jos haluaa löytää kauniita paikkoja, niitä kannattaa etsiä mahdollisimman usein. Silloin löytyy yllättävän paljon paikkoja", hän neuvoo. "Etsin inspiraatiota Instagramista. Käy paikoissa eri aikoihin ja kokeile erilaisia kuvakulmia, jotta saat haluamasi tunnelman."

Pierren mukaan kuviin saa tunnelmaa parhaiten aikaisin aamulla tai illalla. "Valo on kauneimmillaan varhain aamulla sekä auringonnousun ja -laskun aikaan", hän sanoo. "Maisemasiluetti (yllä) on otettu auringonlaskun aikaan. Jos haluat tämäntyyppisen kuvan, selvitä sääolosuhteet etukäteen ja mene paikalle 30 minuuttia etukäteen, jotta ehdit etsiä paikan ja miettiä rajaukset valmiiksi. Tässä kuvassa päätin käyttää alivalotusta lyhentämällä valotusaikaa ja käyttämällä suurta aukkoa f/22. Tein niin, koska halusin terävän, tumman siluetin ja siten hämärän tunnelman."

Pierre Dubuis'n muotokuva.

Pierre Dubuis

21-vuotias luontokuvaaja nauttii kuvaamisesta luonnollisella valolla auringonnousun ja -laskun aikaan.

4. Huomioi yksityiskohdat

Lähikuva saniaisen lehdestä tummalla taustalla.

Toinen tapa saada kiinnostavia kuvia läheltä on keskittyä yllättäviin yksityiskohtiin. Pierre haluaa kuvata luontoa läheltä.

Puun lehdet, jotka auringonvalo valaisee takaapäin.

Tämä kuva auringonlaskun hehkun valaisemista puun lehdistä on otettu lähellä Saut du Gierin putousta.

"Tarkkaile kaikkea ympärilläsi olevaa pienintä yksityiskohtaa myöten", sanoo Pierre viitaten toiseen lempikuvaansa eli herkkään kuvaan saniaisen lehdestä. Metsän synkkä syvyys pääsi esille ISO-herkkyydellä 3200 ja f/4.5:n aukolla. Avaamalla Canon EF 70-200mm f/2.8L USM -objektiivinsa hän pystyi pienentämään terävyysaluetta ja keskittymään saniaisen keskialueeseen ja sen upeaan rakenteeseen. Suuri ISO-herkkyys oli tarpeellinen, koska metsässä oli niin vähän valoa.

"Otin tämän kuvan pienellä metsäretkellä", Pierre kertoo. "Tarvitsin muuta ajateltavaa ja huomasin saniaisen, johon osui valokeila. Pidän tästä kuvasta, koska se ilmaisee luonnon kauneutta ja haurautta."

5. Kuvaa arjen erityiset hetket

Kaksi pikkupoikaa leikkimässä hiekkalaatikolla puuvajan edustalla sumun ympäröimänä.

Valaistus muuttuu luonnollisesti päivän mittaan. Valitsemalla juuri oikean kuvausajan voit saada upeita kuvia, kuten tämä tunnelmallinen otos Camillan lapsista osoittaa.

Palkittu ammattivalokuvaaja Camilla Rutherford on kotoisin Skotlannista, mutta lähti hiihtokausien perässä Uuteen-Seelantiin. Hän on kiinnostunut kuvaamaan urheilijoiden tarinoita luonnossa ja asuu nykyisin luonnonkauniissa Wanakan kaupungissa. Hänen miehensä kasvattaa merinolampaita ja heillä on kaksi poikaa.

Camillan reportaasityyli korostaa voimakkaasti luonnollista valoa, mikä näkyy erinomaisesti tässä taustavalaistussa kuvassa, jossa hänen poikansa leikkivät hiekkalaatikollaan. Ne on kuvattu Canon EOS R -kameralla, jossa on EOS R -sovitin ja hänen luotto-objektiivinsa Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM.

"Eniten pidän kuvassa pikku poikani ilmeestä", hän sanoo. "Hän on riemuissaan. Tästä valokuvasta välittyy keskeytyksettömän leikin puhdas ilo.

"Leikkiviä lapsia kuvatessa ei ole aina aikaa vaihtaa kiinteäpolttoväliseen objektiiviin", hän lisää. "Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM -objektiivissa on täydellinen zoomauspituus siihen, ja kuvanlaatu on lähes yhtä hyvä kuin kiinteäpolttovälisellä."

Camillan mukaan kuvaaminen aurinkoa kohti voi olla sekä haastavaa että hauskaa, mutta siihen kannattaa käyttää peilitöntä kameraa, esimerkiksi Canon EOS RP, koska siinä on sähköinen etsin. "Sen kautta näkee, miten valotus toimii, ja sitä voi säätää hiukan taustavalon voimakkuuden mukaan", hän selittää.

Muotokuva Camilla Rutherfordista aurinkolaseissa.

Camilla Rutherford

Skotlannista kotoisin oleva Camilla on palkittu kuvajournalisti, joka asuu nykyisin farmilla Uudessa-Seelannissa perheensä kanssa. Hän on erikoistunut urheilu-, matka- ja lifestyle-kuvaukseen.

6. Kerro tarina kuvaamalla tuttuja asioita

Työpajassa oleva, kulmahiomakonetta käyttävä mies työkalujen ympäröimänä. Aurinko paistaa takaseinässä olevasta raosta.

Tapa, jolla kulmahiomakoneesta lentelevät kipinät ja valoheijastus muistuttavat toisiaan, luo uuden ulottuvuuden kuvaan, joka olisi muuten saattanut olla melko tavanomainen.

Camillan kuva miehestään farmin työpajalla kuvastaa pariskunnan asuinalueen pitkää historiaa. Käyttämällä vain luonnollista valoa ja pitkää valotusaikaa Camilla osoittaa, että tarina voi löytyä aivan läheltäkin.

"Poikamme ovat jo viidettä sukupolvea, joka asuu farmilla, ja tämä työpaja on upea tila, jota kuvaan mielelläni", hän sanoo. "Pojat katselevat usein isäänsä korjauspuuhissa. Huomasin, miten aurinko paistaa aamulla takaseinän läpi ja luo vasempaan kulmaan laajan heijastuman", hän toteaa.

"Käytin laajakulmaa Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM -objektiivillani, koska halusin kertoa kokonaisen tarinan. Säädin ISO-herkkyydeksi 800, koska halusin hiukan lisävaloa, ja kuvasin 1/80 sekunnin täsmäysnopeudella. Se oli sopiva valotusaika, jotta sain kuvaan renkaan liikkeen ja lentävät kipinät."

Lähialueilta otettujen kuvien ei siis tarvitse olla yksitoikkoisia, kun kuvaat esimerkiksi metsässä tai kaupungin kaduilla taikka nautiskelet olostasi kotona. Kun harjoittelet näkemään kuvausmahdollisuudet arjessa ja ottamaan itsellesi merkityksellisiä kuvia, voit saada todella erityisiä kuvia.


Teksti: Lorna Dockerill

Vastaavat tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 • SEIKKAILUKUVAUS

  Seikkailukuvausvinkkejä

  Viisi vinkkiä ulkoiluharrastusten kuvaamiseen EOS M6 Mark II -kameralla.

 • TALVIKUVAUS

  Ota parempia talvikuvia

  Ota uskomattoman kauniita talvikuvia valokuvaaja Vladimir Medvedevin vinkkien avulla.

 • MAISEMAKUVAUS

  Viisi vinkkiä maisemien intervallikuvaukseen

  Herätä maisemat eloon näiden intervallikuvausta koskevien vinkkien avulla.

 • ELÄINKUVAUS LUONNOSSA

  Kaupunkiluonnon kuvaaminen

  Christine Sonvilla ja Marc Graf kertovat parhaat vinkit luontokuvaukseen heti kotiovella.